fbpx

Combaterea stresului – 5 metode eficiente

1.6K

Este cunoscut faptul ca multi dintre noi ne confruntam cu efectele stresului atat in plan fizic cat si in plan psihic. Desi exista numeroase recomandari pentru o viata lipsita de stres, nu toate ne sunt la indemana, unele necesitand foarte mult timp, altele fiind destul de costisitoare. Pe zi ce trece, se pare ca relaxarea devine deja un lux pentru cei mai multi dintre noi, uitand insa ca mult dorita stare de bine poate veni din activitati, lucruri care ni se par poate banale.

Iti venim in ajutor cu cateva recomandari ce, cu siguranta, te vor ajuta sa iti recapeti starea de bine si pofta de viata.

 1.Asculta muzica

Numeroase studii de specialitate au confirmat deja rolul pozitiv al muzicii in reducerea stresului (are puterea de influenta procesul biochimic antistres) si in inducerea relaxarii (modifica viteza undelor cerebrale, generand o activitate cerebrala similara cu cea a persoanelor adancite in meditatie sau intr-o stare hipnotica).

Ascultand muzica preferata, creierul nostru elibereaza cantitati consistente de dopamina, facandu-ne sa resimtim aceeasi senzatie de placere ca atunci cand mancam o ciocolata.

Numeroase studii au confirmat faptul ca muzica clasica si cea de meditatie au efecte pozitive certe, muzica techno sau heavy metal pot chiar accentua starea de stres sau chiar de tristete, asa ca este recomandat sa tineti cont de aceste aspecte atunci cand va faceti playlist-ul.

Puteti beneficia de efectele terapiei prin muzica la voi acasa, la locul de munca sau chiar atunci cand va plimbati in parc.

2.Cititul

Un studiu realizat in anul 2009 de cercetatorii de la Universitatea din Sussex arata ca doar 6 minute petrecute citind, pot reduce nivelul stresului cu pana la 68%. Atunci cand mintea noastra este ocupata sa descopere si sa desluseasca tainele cartilor, se deconecteaza de la situatia stresanta si efectele relaxarii incep sa apara. Cititul vine la pachet cu o multitudine de alte beneficii (imbunatateste memoria, creste calitatea somnului, dezvolta gandirea analitica, dezvolta creativitatea si te face mai inteligent), astfel ca aveti toate motivele pentru a testa si aceasta metoda de relaxare.

3.Vizionarea unui film

‘Terapia prin cinema este procesul prin care sunt folosite filmele marelui ecran sau cele de televiziune in scopuri terapeutice,’ afirma Gary Solomon, profesor de psihologie la Community College of Southern Nevada, afirmand ca filmele pot avea un efect pozitiv asupra majoritatii oamenilor.

Pentru efecte vizibile, este recomandat sa alegi filmele cu teme care oglindesc problema ta din prezent sau o situatie pe care doresti sa o rezolvi.

O comedie te poate scoate imediat din rutina zilnica si din starea tensionata, distragandu-te de la griji, generand chiar o stare de bine si poate chiar oferindu-ti solutii pentru problemele tale.

4.Plimbarile in aer liber

In ultimii ani oamenii de stiinta vorbesc din ce in ce mai mult despre faptul ca timpul petrecut in natura reduce stresul, anxietatea si depresia, reducand secretia hormonilor de stres.

Ionii negativi din aer si lumina soarelui diminueaza depresia, iar privelistile regleaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Sunetele naturii au efect benefic asupra mintii, diminuand stresul.

Fie ca alegeti sa faceti plimbari pe jos sau alegeti sa va plimbati cu bicicleta, petreceti cat mai mult timp posibil in aer liber si bucurati-va de beneficiile naturii.

5.Gatitul

O cercetare publicata in Journal of Positive Psychology sugereaza ca oamenii care gatesc se simt mai relaxati si mai fericiti in fiecare zi. De ce?

Pentru ca gatitul ne deconecteaza de la stresul de zi cu zi, necesitand atentia maxima, mai ales cand tocam legumele de exemplu, altfel riscam sa ne accidentam, asa  ca acest exercitiu ne face sa fim prezenti la ceea ce facem in acel moment si „uitam” macar putin de ceea ce ne deranjeaza sau streseaza.

Creativitatea, care este asociata cu o stare emotionala excelenta, este si ea stimulata in timp ce gatim.

Daca gatiti pentru cei dragi voua aflati ca  veti deveni si mai fericiti si relaxati. Specialistii spun ca gatitul pentru altii poate fi interpretat ca o forma de altruism. Oamenii care au astfel de activitati sunt mai fericiti si bucurosi in comparatie cu cei care nu gatesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close