Cum a luat nastere renumita pizza ?

Cu totii am mancat macar o data in viata pizza, cu totii o iubim, mai ales pe cea facuta in casa dupa bunul plac. Putine mancaruri in lume sunt atat de cunoscute ca aceasta. La acest moment, acest tip de mancare este considerata un fast-food deoarece popularizarea ei in America a adus la asta si este asociata cu o dieta mai putin sanatoasa.

In Italia treaba cu pizza sta altfel, aici este o mancare autenica si italienii isi iau acest tip de mancare in serios.

Hai sa aflam de unde si cum a luat pizza nastere in Italia.

 

Pizza așa cum o știm noi astazi, a aparut dupa secolul al XVI-lea.  Cuvantul in sine este mult mai vechi: el apare pentru prima data într-un document in anul 997, apoi în alte documente medievale din Italia centrala și de sud.

Precursorul pizzei a fost, probabil, focaccia, o alta specialitate italiana sub forma unei paini turtite pe care romanii antici o numeau panis focacius. Aceasta paine era servita în mod traditional cu diverse topping-uri, de regula condimente și plante aromatice, pentru a-i îmbunatati gustul. O paine asemanatoare, denumita plakous, se servea și în Grecia antica, cu ierburi, ceapa sau usturoi, dar și in zone foarte indepartate precum India (paratha).

Focaccia s-a transformat in pizza în secolul al XVI-lea, dupa descoperirea Americii, cand au fost de aduse din Lumea Noua rosiile. Initial, adaugarea rosiilor pe blatul de paine era o practica intalnita mai degraba in zonele sarace din sudul Italiei (mai precis la Napoli, locul de nastere al pizzei), motiv pentru care aceasta mancare și-a facut cu greu loc in alimentatia cotidiana a italienilor.

Cu timpul insa, topping-urile s-au diversificat, iar pe la jumatatea secolului al XIX-lea, Alexandre Dumas, tatal, calatorind în Italia, a scris despre marea diversitate a sortimentelor de pizza.

 

O rețetă clasică: roșu, alb, verde

Cel mai cunoscut și apreciat tip de pizza din Italia este clasica Margherita. Cu privire la originea acestei pizze relativ simple circula o poveste veche:ea ar fi fost creata în 1889 de catre napoletanul Raffaele Esposito. Cu ocazia vizitei cuplului regal la Napoli, el ar fi creat o pizza inspirata de culorile steagului italian – rosu (rosii), alb (mozzarella) și verde (busuioc) – iar reginei Margherita i-ar fi placut atat de mult mancarea incat pizza a primit numele ei.

 

Pizza s-a raspandit dincolo de granitele orasului sau de bastina spre sfarsitul secolului al XIX-lea, dar a ajuns faimoasa mai tarziu, si asta gratie imigrantilor italieni din Statele Unite. Prima pizzerie din Statele Unite s-a deschis, se pare, in Manhattan in anul 1905, si a fost urmata de alte localuri infiintate de imigranti în toate marile orase americane.

Incet, incet, pizza a inceput sa fie consumata și de americanii care se aventurau in cartierele imigrantilor. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, in epoca turismului de masa, și alte popoare au descoperit deliciile acestei paini italienesti. Pizza s-a raspandit apoi in intreaga lume gratie influentei Statelor Unite:odata cu blugii și muzica rock’n roll, pizza – devenita intre timp un tip de fast food foarte iubit de americani – a devenit și ea faimoasa.

Astazi, pizza se serveste in nenumarate variante, cu tot soiul de topping-uri, inclusiv unele pe care italienii nu le-ar pune niciodata pe un blat de pizza, si se gaseste aproape oriunde. Dar pentru o pizza adevarata, tot în Italia trebuie sa mergem, si nu oriunde, ci la Napoli.

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *