Risotto cu mazare

Risotto este unul dintre preparatele cele mai simple, savuroase si cremoase din bucataria italiana.

Fiind nu doar un preparat versatil,  ci si usor de preparat, risotto poate fi servit ca preparat de sine statator sau ca garnitura pentru alte mancaruri.

Unul dintre cele mai apreciate tipuri de risotto este cel cu mazare sau ‘risi e bisi’, asa cum este denumit in dialectul venetian. Este un fel de mancare potrivit chiar si celor mai mici meseni, continand proteine, carbohidrati si vitamine.

Ingrediente necesare pentru 6 portii:

  • 2 litri supa de legume
  • 400 grame de orez
  • 200 grame de mazare
  • 2 cepe
  • 2 linguri de unt + 1
  • 80 grame parmezan
  • sare si piper
  • un praf de nucsoara
  • 60 grame de bacon

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara orez pentru risotto!

Mod de preparare:

Mazarea se fierbe in apa cu sare timp de 30 de minute, apoi se strecoara.

Baconul se marunteste si se soteaza in putin ulei si 5 grame de unt.

Adaugam apoi o ceapa tocata si mai lasam 10 minute.

Mazarea, scursa si asezonata cu sare si piper, se pune peste amestecul de bacon si ceapa si le mai lasam la gatit inca 10 minute.

Intr-un alt vas punem restul de unt si cea de-a doua ceapa si sotam pana se inmoaie. Adaugam apoi orezul, il rumenim putin, asteptand chiar sa se prinda de fundul vasului, apoi amestecam continuu timp de 2-3 minute.

Turnam peste orez un pahar cu vin alb si lasam sa se evapore, apoi adaugam treptat supa de legume (este foarte important ca supa de legume sa fie adaugata pe masura ce orezul absoarbe cantitatea adaugata initial).

Cand orezul este aproape gata, adaugam mazarea si baconul si amestecam foarte usor.

Inainte de servire putem adauga parmezan ras, nucsoara, sare si piper (daca este necesar).

Observatii reteta risotto cu mazare

Atunci cand vrei sa gatesti risotto, cel mai important aspect il constituie alegerea orezului. Pentru un risotto perfect, poti alege unul dintre urmatoarele tipuri de orez: Carnaroli ( “regele orezului pentru risotto”), Arborio (cel mai folosit la prepararea risotto), Vialone Nano (are un continut bogat in amidon si necesita un timp mai mic de preparare decat orezul Carnaroli).

Cumpara orez Carnaroli de pe SuperMercato.ro

Alege o oala suficient de mare si larga pentru ca orezul sa poata fierbe uniform.

Asigura-te ca supa de legume este fierbinte atunci cand o adaugi.

Cel mai potrivit vin pentru risotto este vinul alb sec.

Stiai ca?

Nutrientii furnizati de orez includ carbohidrati, vitaminele B (tiamina, riboflavina, niacinul si acidul folic), fier, zinc, magneziu si alte componente, cum ar fi fibrele. Orezul nu are sodiu sau colesterol si nici grasimi. Mai mult, acesta nu contine gluten.

Orezul are capacitatea de a oferi organismului energie intr-un mod rapid, precum si de a regla si de a imbunatati activitatea intestinelor, de a stabiliza nivelul zaharului in sange, de a incetini procesul de imbatranire.

 

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *