fbpx

Aranjarea mesei festive

3.6K

În trecut aranjarea mesei părea să facă parte dintr-un ritual cu respectarea unui cod etic social. Un ritual în care se punea mult suflet și totodată multă muncă.

La aranjarea mesei participau toți membrii familiei sau servanții caselor, conacelelor sau castelelor, aristocraților sau oamenilor cu un statut social înalt.

Aranjarea mesei se făcea de către cei mai instruiți oameni care cunoșteau și țineau la etichetă iar verificarea, ca totul să fie perfect, era obligatorie înainte de servirea mesei. 

Chiar și în familiile sărace, unde mâncarea era puțină, aranjarea mesei se făcea de către toate femeile din familie, indiferent că erau adolescente sau femei în toată firea. Aceasta se făcea indiferent de cantitatea de mâncare care se punea pe masă. Fiecare știa exact ce și cum va fi așezat  și tot acest moment se încheia cu binecuvântarea mâncării și servitul în sine. 

Cea mai bună veselă, paharele de cristal, tacâmurile din argint sau suflate în aur, naproanele țesute cu mâna și decorațiunile de valoare erau păstrate pentru cele mai frumoase mese festive. 

In astfel de momente se adunau oamenii dragi pentru a petrece momente unice împreună, la o singură masă. Aranjarea mesei era un proces de durată dar rezultatul era clar, un sentiment de sărbătoare continuă și respect reciproc.

Între timp, acest obicei s-a pierdut și de cele mai multe ori, nu doar că nu mai acordăm timp pentru aranjarea unei mese dar mâncăm în grabă, pe stradă, mergând, din picioare sau chiar în timp ce mai facem multe alte lucruri, pentru a ne optimiza timpul.  

Nu doar că acest lucru nu este sănătos și ne afectează pe termen lung dar bucuria de a sta la masă, de a așeza cu drag fiecare obiect, spre bucuria celorlalți și de face din acest moment al mesei, un moment unic poate fi reînviat prin câteva trucuri simple. 

Iată câteva recomandări pentru ca următoarea masă pe care o vei lua, fie că este pentru tine personal, fie pentru membrii familiei tale sau oaspeți dragi adunați în cadrul unei mese festive, să fie un moment plin de respect, binecuvântare și bucurie.  

Află exact cum se aranjează masa, ca la carte și cum poți face din fiecare masă festivă, un moment perfect. 

Reguli generale de amenajare a unei mese

Reguli generale de amenajare a unei mese

Regulile generale de aranjare a unei mese sunt aceleași indiferent că te pregătești pentru un eveniment festiv sau este o simplă masă în familie. Tipul de veselă și aranjarea se face plecând de la aranjamentul de bază care este ușor de implementat și de reținut și este unul general valabil în întreaga lume.

În funcție de complexitatea evenimentului, elementele vor fi adăugate în plus, alături de celelalte. Dar înainte de toate este important să știi exact care sunt cele mai simple reguli și cum se face aranjarea unei mese ca la carte. 

Cu ce începi aranjarea mesei?

Cu ce începi aranjarea mesei?

Pentru acele momente în care nu pregătești masa pentru musafiri ci este o masă doar pentru tine sau membrii familiei, dar îți dorești să fie specială, este important să știi cei mai de bază pași despre cum se aranjează masa. În plus de asta, eviți momentele în care îți dai seama că ai omis să așezi ceva pe masă și să fi nevoie să te ridici de la masă. 

Te poți folosi de instrucțiunile de bază atât pentru mesele zilnice, micul dejun din weekend sau oricare altă masă care vrei să îți ofere ceva în plus. 

Pentru a face o impresie bună atunci când ești în poziția de gazdă, unde se vor folosi mai multe elemente, este bine să te ții de eticheta standard de aranjare a mesei. Aceste reguli sunt general valabile și cunoscute și de asemenea evită confuzia.

 În acest fel oaspeții vor știi exact la ce să se aștepte când se vor așeza la masă și vor avea tot ceea ce este nevoie la îndemână. 

În felul cum se aranjează masa este doar un prim pas pe care trebuie să îl faci înainte de aranjarea mesei în sine. Acesta presupune să știi exact câte feluri de mâncare se vor servi pentru a putea aranja masa cu toate ustensilele necesare. 

Se va servi și un aperitiv înainte de felul principal? Poate o salată sau  o gustare cu unt? O ciorbă sau o supă? Vrei să oferi și altceva de băut în afară de apă și sucuri? Va fi și un desert la final? 

După ce ai setat meniul urmează aranjarea mesei în sine. 

Cum să aranjezi tacâmurile?

Cum să aranjezi tacâmurile

Ca să poți aranja tacâmurile este important să știi de la început care va fi ordinea de servire a felurilor de mâncare. În acest fel te vei asigura că tacâmurile sunt suficiente și așezate corespunzător. 

După ce ai stabilit acest lucru, una dintre cele mai de bază reguli în aranjarea unei mese festive este faptul că tacâmurile vor fi așezate în ordinea utilizării lor dinspre exterior, spre interior. Tacâmul de lângă farfurie va fi folosit pentru ultimul fel de mâncare, iar primul din exterior pentru primul fel, cum ar fi salatele sau aperitivele.  

Dacă vrei să te ții de eticheta clasică, acestea trebuie să fie așezate în așa fel, încât baza lor să fie în aceeași linie. În cazul în care nu există suficient loc pe masă, ele

pot fi așezate în diagonală. Începând cu primul tacâm de lângă farfurie, așezat în dreptul acesteia și plecând în diagonală în sus, spre exteriorul farfuriei, cu celelalte tacâmuri, sub forma literei V.

Furculițele

Furculițele, indiferent de numărul lor vor sta întotdeauna în stânga farfuriei iar cuțitele și lingurile în dreapta acesteia.

În cazul în care nu se servește decât un singur fel de mâncare, acestea pot fi împărțite fie în stânga – dreapta, adică furculița în stânga și cuțitul în dreapta, fie ambele tacâmuri în stânga, peste șervețel.  

Furculița cea mai mare va fi utilzată pentru felul principal  iar cea mai mică pentru pește. 

Excepție de la regula se face doar dacă în meniu se vor servi crustacee. Astfel,  furculița care se va folosi pentru acestea va sta în dreapta, lângă lingură și cuțite. Doar în acest caz furculița se plasează în dreapta farfuriei. 

Cuțitele

Cuțitele se așează în dreapta farfuriei, în aceeași ordine a utilizării lor și mereu cu lama înspre farfurie. 

Cuțitele sunt de diferite forme, dacă se servește pește sau friptură, în cazul meselor formale. În cazul meselor informale se poate folosi același tip de cuțit. 

Cuțitul pentru pește se așează pe masă, în funcție de când se va servi peștele și doar dacă peștele este servit întreg și necesită  curățare. În cazul unui pește file, acesta nu se utilizează ci se înlocuiește cu un cuțit normal. 

Lingurile

Lingurile vor fi plasate imediat după cuțite dacă ciorba sau supa se servește ca prim fel.  În cazul în care aceasta va fi folosită ulterior, locul ei va fi între cuțitul de aperitiv și cel de fel principal sau aperitiv cald. 

În cazul servirii unui desert, dacă se vor folosi lingurițe, acestea se vor așeza pe orizontală, deasupra farfuriilor, cu mânerul îndreptat spre dreapta și cu lingura în sus.  

Dacă se vor așeza și furculițe pentru desert, aceasta va fi pusă contrar linguriței, fiind plasată imediat sub acesta, cu mânerul pe partea stângă, chiar lângă farfurii, dacă se va folosi ultima. 

Există și varianta în care lingurițele pentru desert să fie aduse pe farfuria cu desert, în momentul servirii, dacă masa este prea încărcată. 

Fructele de mare în sos se vor servi cu lingura și nu cu furculița și neaparat trebuie pregătit pe masă un bol sau o farfurie adâncă. Pentru acest tip de mâncare se folosesc aceleași elemente ca pentru ciorbe și supe. 

Ideal ar fi ca pe fiecare parte a farfuriei să existe maxim 3 tacâmuri pentru a evita supraîncărcarea mesei.

Cum se aranjează paharele la masă?

Cum se aranjează paharele la masă

Cu toate că nu mai folosim în aranjarea meselor festive veselă de cristal sau cu margini aurite, aranjarea paharelor la masa se face tot sub aceași formă, ca întotdeauna.

Paharele șe așează la o masă festivă, în dreapta, deasupra tacâmurilor, undeva între farfurii și tacâmuri, aproximativ unde ar fi ora 13:00 pe cadranul unui ceas.  Numărul de pahare admis este de maxim 5 și se vor așeza pe masă în ordinea mărimii lor.

Paharul pentru apă se așează primul pe masă, imediat deasupra cuțitelor, urmând un pahar pentru șampanie sau aperitiv, pahar de vin și un pahar mic pentru băuturile tari. 

În cazul în care se vor servi și cocktailuri la masă, acestea se vor pregăti direct în paharele speciale pentru cocktail și se vor aduce separat de restul paharelor care sunt plasate pe masă.

Ceașca de cafea, împreună cu farfurioara aferentă ei (folosește întotdeauna un set de cafea cu cană și  farfurie suport la mesele festive) se așeza tot în dreapta, deasupra cuțitelor, imediat lângă pahare.

Cum să așezați șervețelele?

Cum să așezați șervețelele

Șervetele din material textil sau șervețelele de hârtie au dublu rol în așezarea pe masă. Acestea, pe lângă utilizarea lor, in procesul servirii sunt și parte integrantă din decorul mesei. Șervețelele se vor alege, atât ca textură, culoare sau mod de împăturire, în funcție de contextul în care se va desfășura masa și de tipul acesteia. 

Șervețelul se așează în stânga farfuriei pe masă, imediat sub tacâmuri. O alta varianta de așezare a servetelului este că acesta poate sta rulat în mijlocul farfuriei,  ori în stanga ei, așezat în picioare, deasupra tacâmurilor, indiferent de materialul din care este confecționat. 

Pentru mesele formale sau festive este indicat să folosiți șervete textile care pot fi decorate cu un inel pentru șervețel. Acesta va fi așezat peste fafurie sau pliat sub formă de buzunare pentru a se putea introduce în interiorul lui tacâmurile.  

Dacă pentru modul de pliere a șervetului preferi varianta simplă, acesta se va așeza sub tacâmuri.  În cazul în care se folosesc șervete textile se vor pune pe masă într-un suport și șervețele de unică folosință albe sau colorate. 

Ce textile să alegi?

Ce textile să alegi pentru fata masa

Texturile și culorile pe care alegi să le pui pe masă au un rol important în decorul mesei festive și aranjarea ei. Aceasta se vor alege în funcție de contextul mesei și se va ține cont de echilibrarea aspectului vizual. Toate elementele se vor corela între ele ca textură și culoare. 

Fața de masă. 

Fața de masă este primul element pe care îl vei așeza pe masă, deci ea va fi baza a tot ceea ce vei pune deasupra. Astfel că trebuie să acorzi o atenție deosebită atunci când o alegi pentru decorarea mesei.  

Optează pentru fețe de masă din material textil la mesele festive și scoate din calcul fețele de tip mușama. Acestea denotă eleganță și transmite respect oaspeților tăi. 

Poți alege între diverse materiale (brocart, damasc, bumbac, mătase, in) și forme (pătrat, dereptunghiular, oval) în funcție de masa pe care se va servi. 

Dacă masa festivă nu este una tematică este indicat să folosești o față de masă albă simplă sau cu detalii delicate și cel mult una în culori neutre.  În celalalte situații poți opta pentru fețe de masă cu imprimeuri tematice în funcție de context. 

Naproanele și suporturile pentru farfurii

Naproanele se folosesc  în special la mesele festive sau la evenimente precum nunți sau botezuri, dar nu este nimic greșit să se folosească la oricare altă masă festivă. Din contră. 

Acestea se folosesc îndeosebi în decorarea mesei, aducând un plus de eleganță și rafinament și se plasează peste fața de masă. In anumite cazuri informale se poate folosi și fără fata de masă.

Dacă la mesele festive mari se folosesc naproane mari, sub forma unui capac peste masa, în cazul meselor mai mici, naproanele pot fi așezate de-a lungul mesei, pe toată lungimea ei.

Culoarea napronului și a suportului pentru farfurii poate fi diferită de culoarea feței de masă (complementar sau în contrast) și vine în completarea decorului mesei. Acestea pot fi asortate cu servețelele sau servetele textile.

Lungimea napronului nu trebuie să depășească lungimea feței de masă indiferent de forma sa. Peste napron se vor pune obiectele decorative. 

Servetul textil

Acesta este un element de etică, care se folosea în trecut pentru a evita pătarea hainelor.  

Cu toate că el nu mai este folosit de invitați în acest scop, se poate pune pe masă pentru a da un plus de rafinament mesei. 

Dacă alegi să folosești servete textile în aranjarea mesei vei avea o multitudine de opțiuni, texturi, culori cât și accesorii cu care le poți decora. 

Chiar dacă folosești un șervet textil, nu uita să pui și șervețele de hârtie, separat. 

 

 

Amenajarea mesei de sărbători

Amenajarea mesei de sărbători

Aranjarea mesei de sărbători trebuie să fie cât mai personală și mai pe gustul vostru mai ales dacă aceasta se va face acasă, în familie. Nu trebuie să fie nimic complicat ci totul să fie cât mai simplu dar aranjat cu bun gust. 

În aranjarea acesteia ideal ar fi să se țină cont de regulile de bază însă nu este nimic greșit dacă nu vrei să te folosești de toate aceste reguli. 

La masa festivă de sărbători oaspeții sunt în general membrii familiei și nu oameni străini, așadar tu îi cunoști cel mai bine pe cei dragi și de asemenea felul în care ei se simt cel mai confortabil. 

Dacă îți dorești o aranjare formală și ai convingerea că ceilalți se vor simți bine cu acest aranjament al mesei este perfect în regulă să păstrezi ideile de bază în aranjarea mesei de sărbători. 

Dacă membrii familiei tale nu sunt atât de protocolari și nu țin la etichetă te poți folosi de mici artificii, mai ales dacă servești mai multe feluri de mâncare și nu ai suficiente tacâmuri sau farfurii pe care să le pui pe masă de la început. Acestea se pot spăla pe durata mesei, între felurile de mâncare. 

În aranjarea mesei festive la orice sărbătoare, importantă este grija și dragul cu care așezi fiecare element, indiferent de numărul lor de pe masă. 

La partea de decorare a mesei îți poți lăsa imaginația să prindă formă, folosindu-te de decoruri create chiar de tine însuți sau de alți membri ai familiei, care vor da un aer cu totul personal al aranjării mesei de sărbători. 

Amenajarea mesei de Paste

Amenajarea mesei de Paste

La masa festivă de Paște ne adunăm împreună cu cei dragi pentru a ne bucura de momente unice, pline de bucurie, povești și sărbătoare. Aici celebrăm Învierea Domnului și viața iar  meniul de Paște este un meniu unic și specific, plin de prospețime și produse delicioase.  

De obicei la masa de Paște se servesc apromixativ 3 feluri de mâncare, așadar amenajarea acesteia s-ar putea să dureze ceva mai mult.  

Antreul poate fi servit pe platouri care vor fi așezate pe masă de la început și fiecare se va servi individual, urmând ciorba și felul principal, deși nu este o regulă generală.  

Din decorul de Paște nu trebuie să lipsească dulciurile, pasca, cozonacul tradițional și specialitățile italiene, care sunt din ce în ce mai preferate pe masa de Paște.

Atmosfera trebuie să fie veselă și plină de căldură la fel ca primăvara, astfel că masa de Paște nu necesită foarte multe reguli stricte. Acesta poate fi și elegantă dar și plină de culoare. 

În decorarea mesei festive de Paște, folosește-te de cât mai multe culori din cele tari, precum galben, verde sau roz dar și albastru sau alb. Acestea pot fi redate prin imprimeul feței de masă sau aranjamentul festiv iar ouăle de Paște vor întregi aranjamentul pascal, alături de celelate figurine cu iepurași. 

Șervețelele, naproanele și fața de masă cu motive pascale, florile naturale și bolurile cu dulciuri colorate pentru cei mici vor da un aer cu totul aparte întregului decor de pe masa de Paște.

Amenajarea mesei de Craciun

Amenajarea mesei de Craciun

Sărbătoarea Crăciunului este una dintre cele mai iubite și așteptate sărbători din an. Pentru masa festivă de Crăciun  pregătirea începe cu câteva zile înainte sau chiar câteva luni dacă ne gândim la aranjamentele și decorurile pe care le vom așeza pe  masă. 

Bogația și frumusețea mesei festive de Crăciun vine atât din meniul specific și băuturi de toate felurile cât și  din decorarea acesteia în culorile specifice: verde, roșu, alb, auriu și argintiu. 

Toate acestea se pot integra prin felul de aranjare a elementelor pe masă, precum farfurii, platouri, lumânări, servețele sau alte decoruri specifice. 

 Coronițele de brad și lumânările se așeza, de obicei în mijlocul mesei, peste napronul roșu sau auriu, elemente specifice în amenajarea mesei de Crăciun.

Pentru șervetele textile te poți folosi de crenguțe de brad care se așeză peste acestea  sau se pot confecționa inele textile cu conuri de brad care vor da un aspect cu totul festiv mesei.

Amenajarea mesei de Revelion

Amenajarea mesei de revelion 2022

În aranjarea mesei de Revelion pe lângă toate  elementele pline de strălucire și eleganță pe care le vei folosi, trebuie să ții cont și de acele feluri de mâncare care aduc noroc la trecere dintre ani. 

Este la alegerea ta dacă masa de Revelion va fi una strict formală sau mai relaxată. Te poți folosi inclusiv de o tematică anume iar la decor poți păstra din decorațiunile de la Crăciun. 

Nu uita să introduci în meniu pește sau să așezi boluri cu conserve asezonate cu lămâie pentru un plus de noroc în Noul An. 

Aranjarea mesei de Revelion se poate face în mod clasic, cu servire individuală sau sub forma unui bufet suedez. 

Aranjarea unei mese festive pentru evenimente

În cadrul unei mese festive aranjarea se face pornind de la aceleași reguli de bază, ajutându-se în funcție de felurile de mâncare care vor fi servite. 

Mesele festive se pot aranja atât sub forma unui mese formale  cât și sub forma unui bufet. În acest caz, toate elementele vor fi așezate pe o masă separată de cea unde se va servi. De la farfurii, la tacâmuri, la felurile de mâncare sau desert, toate vor fi amenajate pe o masa distinctă. Pe masele individuale pot fi aranjate doar farfuria suport, tacâmurile și farfuriile dar nu este obligatoriu. 

Dacă masa festivă va fi sub form servirii individuale, în amenajarea acesteia se va ține cont de regulile de bază și de numărul felurilor de mâncare servite în meniu. 

Pentru a oferi cât mai mult confort oaspeților tăi, asigură-te că există suficient spațiu între scaune și că toate elementele de pe masă sunt aranjate geometric, în sensul ca fiecare element de pe masă să fie pus la aceeași distanță, pentru o imagine echilibrată dar și că există suficient spațiu între ele. 

 Amenajarea mesei festive pentru zi de nastere

 Amenajarea mesei festive pentru zi de nastere

Celebrarea zilelor de naștere nu este un eveniment formal, în general. De cele mai multe ori, acestea se fac în restaurante, însă în cazul în care îți dorești să organizezi masa festiva chiar la tine acasă, atmosfera nu trebuie sa fie neapărat la fel de eleganta că în cadrul unei nunți, spre exemplu.

Meniul ales la o zi de naștere poate conține un singur fel de mâncare sau mai multe iar cel mai simplu mod de a tine o masa festiva acasă, este cel sub forma unui bufet suedez. 

Totul depinde de spațiul de care dispui și de locul unde se va ține masa. 

Nu uita de decorurile personalizate ale persoanei sărbătorite și asigură-te că ai loc suficient pentru toți invitații și, de asemenea, că ai toate instrumentele necesare pentru servirea mesei. 

În cazul în care decizi ca petrecerea va avea  loc în curte sau un spațiu liber, alege sa te folosești in amenajarea mesei festive de veselă de unică folosință, mai ales pentru cei mici și de decor specific unei petreceri în aer liber. 

 Amenajarea mesei la nunta

Amenajare masa nunta

Aranjarea mesei la nuntă este clar o aranjare care ține la etichetă și denotă multă eleganță. Dacă îți dorești să organizezi masa de nunta acasă și dispui de spațiu suficient, iată care sunt cele mai de baza reguli, care se respecta în majoritatea restaurantelor.

În aranjarea mesei la nuntă, pe lângă regulile generale de aranjare a mesei, se va folosi întotdeauna o farfurie suport, care va rămâne pe masă pe tot parcursul servirii meniurilor. Aceasta va fi așezată de la început pe masă și va fi singurul element pe care participanții îl vor vedea pe masă, până în momentul servirii felurilor de mâncare. 

Primul fel servit se aduce doar cu câteva minute înainte de intrarea invitațiilor în sala de restaurant sau chiar după ce acestia au ajuns. Peste acest suport vor fi așezate restul farfuriilor  doar în momentul servirii. 

Amplasarea tacâmurilor se va face dtinand cont de etichetă, dinspre exterior spre interior, în ordinea în care se va servi întreg meniul. De obicei un meniu de nuntă conține un aperitiv rece sau antreu, un aperitiv cald, ciorbă, fel principal și desert. 

Paharele se vor așeza în aceeași ordine ca și tacâmurile de la exterior la interior, mai precis, pahar pentru aperitiv, șampanie, pentru vin și pentru apă. 

Ceașca de cafea, bolul de salată și farfuria pentru desert nu se pun pe masă de la început ci acestea se aduc la cerere de către ospătar sau chiar înainte de felul principal.

In schimb laptele pentru cafea, zahărul și bețișoarele pentru cafea se expun de la început, în stânga și dreapta mesei, dacă aceasta este mai mare, sau in mijloc dacă masa este mai mica. 

Ideea este că toți invitații sa aibă acces cât mai ușor la orice se pune pe masa de nuntă, ca element comun. La fel se procedează cu pâinea și cu băuturile răcoritoare. 

Tacâmul pentru desert poate fi așezat de la început pe masă, deasupra farfuriilor sau poate fi adus o dată cu desertul în sine și se plasează întotdeauna peste farfuria suport. 

În decorarea mesei de nuntă se vor folosi fețe de masă albe, naproane elegante de diverse culori, în funcție de tematica nunții, aranjamente florale sau oglinzi. 

Dulciurile pot fi așezate atât pe mesele invitaților cât și pe un Candy Bar, separat.

Amenajarea mesei la botez

Amenajarea mesei la botez

De cele mai multe ori petrecea de botez se face la restaurant, însă in cazul în care îți dorești să faci din aceasta, o petrecere restrânsă de familie, în amenajarea mesei de botez, este indicat sa ții cont de regulile de bază de aranjare. 

Petrecerea de botez este un eveniment mai formal iar sentimentul pe care aceasta ți-l oferă nu este similar cu cel al unei petreceri de zi de naștere. Fiind un moment unic în viața unui copil, acesta ar trebui pregătit din timp și acordată o atenție deosebită.

Așadar pregătește, pe lângă  un decor colorat cu baloane, flori, șervețele, fete de masa, tacâmuri, veselă și aranjamente florale și scaune suficiente și chiar huse pentru acestea.

  În cazul în care nu ai suficiente mese iar invitații vor sta la o masa mai lungă, asigură-te că masa arată elegant și ca te-ai folosit de toate elementele de care este nevoie, în funcție de meniul care se va servi. Include dacă îți dorești pe masa festiva de botez la la început,  câte o mărturie dulce pentru fiecare invitat, în parte. 

Poți plasa și un Candy Bar pe o masă separată și nu uita de colțul foto. 

În cazul în care vei avea mulți invitați care au copii, amenjează o masă specială pentru ei.

 

 Aranjarea mesei pentru un mic dejun special

Aranjarea mesei pentru un mic dejun special

Micul dejun a devenit o masă specială datorită faptului că de multe ori sărim peste acesta sau îl înlocuim cu gustări rapide. 

Atunci când totuși, îți permite timpul pentru a avea partea de un astfel de mic dejun fie că este doar pentru tine sau pentru cineva drag, felul în care faci aranjarea mesei pentru  micul dejun, îl va face sa fie special, va da un plus de bucurie și frumusețe acestui moment. 

Micul dejun nu este obligatoriu sa fie o masa cu multe elemente formale ci mai degrabă o masa colorata, gustoasa, cu produse multiple pentru că acesta este începutul unei zile noi. Așadar începe-ți ziua cu un mic dejun arajat precum ai vrea sa îți fie întreaga zi. 

Folosește veselă colorată, cana preferată de cafea, platouri de ceramica sau lemn, suport pentru ouăle fierte, cosulet pentru produsele de panificație și patiserie, pune gemul sau untul în suporturi cat mai atractive și pe gustul vostru. 

Nu uita de câteva elemente naturale de decor, precum flori, fructe și zâmbete. 

 Aranjarea mesei bufet suedez

Aranjarea mesei bufet suedez

Mesele de tip bufet suedez au ajuns să fie preferate atât în cadrul evenimentelor mari cât și la cele private, acasă. În amenajarea unui bufet se va pregăti ceea ce este nevoie, înainte ca invitații să ajungă iar aspectul acestuia poate fi cu adevărat impresionant, chiar și în cazul în care este de dimensiuni reduse. 

În cazul unui bufet suedez, toată mâncarea va fi amplasată pe masa unde va fi organizat bufetul într-un mod cât mai creativ. Așadar inarmeaza-te cu răbdare și multe idei în amenajarea produselor.   

Farfuriile și tacâmurile pot fi așezate pe o masă distinctă, imediat lângă bufet dar dacă îți dorești mai multă eleganță, poți alege să așezi tacâmurile pe fiecare masă în parte.

 Șervețetele pot fi pliate sau rulate pentru un plus de eleganță alături de care se vor pune tacâmurile. Farfuriile se așează pe masa de bufet. 

Alături de felurile de mâncare, pe masa bufetului este important să se pună tot ceea ce oaspetele are nevoie, spre exemplu sosuri, muștar, smântână, unt sau anumite fructe dacă este cazul, precum lâmâi pentru pește sau portocale pentru sosuri.

Oliviera cu condimentele (sare, piper), ulei, oțet și coșul cu pâine (dacă nu se servesc mai multe feluri de pâine) se vor așeza pe fiecare masă și nu pe bufet pentru a evita supraaglomerarea bufetului.  

Sfaturi utile pentru amenajarea mesei festive

Amenajare masa

Un prim pas în aranjarea mesei festive este chiar alegerea meniului. Dacă masa este cu o tematică anume sau de sărbătoare, ține cont în alegerea, textilelor, veselei, tacâmurilor și decorului de tema aleasă. 

Farfuria este primul element pe care îl vei aseza pe masă, fie direct pe fața de masă dacă aceasta va fi una formală,  fie sub un napron textil sau de bambus dacă este mai informală. 

Tacâmurile le poți așeza conform regulilor generale de aranjare pentru mesele formale iar la cele mai puțin formale pur si simplu dă-ți frâu liber imaginației, dacă nu vrei să ții cont de ele și asează-le în stilul tău personal. 

Decorează masa festiva cu cele mai frumoase textile și decoruri, chiar dacă nu pui multe seturi de tacâmuri. Până la urmă, personalitatea ta și dragul cu care vei amenaja totul se va simți mai mult decât orice. 

Bolurile cu salată așează-le în stânga farfuriilor deasupra furculițelor. Acestea pot fi așezate și  mai târziu, în timpul mesei festive doar înainte de servirea felului principal. 

Deși nu este nimic greșit să omiți folosirea unui bol individual pentru salată, servirea făcându-se direct în farfurie pentru mesele mai informale, la mesele formale este indicat să folosești în servirea salatei un bol separat. 

Dacă la masă vei servi și unt, deasupra furculițelor, în stânga se va așeza farfurioara pentru unt, împreună cu cuțitul pus în diagonală peste aceasta, cu lama în jos și mânerul în partea dreaptă. 

Indiferent de masa festivă pe care o vei organiza, asigură-te că nu ai supraaglomerat masa prin decorarea acesteia dar și că spațiul dintre scaune este suficient. In același timp, amenajarea mesei trebuie sa denote in ansamblu ei,  bun gust, eleganta și echilibru vizual. 

La mesele în familie nu este necesar să te ții de eticheta generală. Aranjarea mesei trebuie să fie cât mai personală iar atmosfera cât mai plăcută. 

Indiferent că îți dorești să oferi eleganță sau simplitate, după toate aceste recomandări suntem siguri că orice masă pe care o vei aranja, va fi perfectă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close