fbpx

Arancini

8.4K

Sursă: freepik

Dacă te numeri printre fanii Italiei și a bucătăriei sale nemaipomenite, cu siguranță îți este cunoscut și termenul de „arancini”. Dacă nu știi, îți spunem noi ce este arancini și ce o face așa celebră în bucătăriile italienești.

În articolul de astăzi îți vom povesti pe larg despre arancini, modul de preparare și îți vom oferi și cele mai delicioase rețete de arancini.

Ce inseamna arancini?

Ce inseamna arancini

Sursă: workwithawok

Arancini este un preparat specific italienesc ce își are originile în bucătăria Siciliană. Acesta este un preparat foarte popular în Italia, fiind foarte delicios și ușor de preparat.

În esență, acestea sunt niște chifteluțe de orez ce pot fi umplute cu diferite sortimente. Sunt perfecte pentru aperitiv și le vei găsi foarte des în restaurantele din Italia.

Ingredintele pentru reteta originala arancini

Ingredintele pentru reteta originala arancini

Sursă: freepik

Rețeta de arancini, cea originală, conține o umplutură de ragu, însă cu trecerea anilor au fost experimentate peste 100 de rețete cu diferite umpluturi.

Dacă îți dorești să prepari această rețetă chiar la tine în bucătărie vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru sosul ragu:

  • 200 g carne de vită, tocată;
  • 250 ml suc de roșii;
  • 1 morcov ras;
  • 1 țelină rasă;
  • 1 ceapă tocată fin;
  • 2 căței de usturoi;
  • 100 ml vin roșu;
  • 50 g de mazăre proaspătă sau congelată;
  • sare, piper.

Pentru orez:

  • 200 g OREZ RISO SCOTTI BASMATI 500G, perfect pentru mâncărurile cu legume sau carne;
  • 800 ml supă de legume;
  • 100 ml vin alb demisec;
  • 1 ceapă tocată mărunt;
  • 50 g unt;
  • 50 g parmezan ras fin;
  • 1 cățel de usturoi zdrobit;
  • 1 lingură de Ulei Extravirgin COPPINI 250ML, produs din măsline din cele mai bune zone de producție italiană;
  • optional, cateva fire de sofran.

Pentru pane:

  • 200 g pesmet;
  • 2 ouă;
  • 500 ml ulei pentru prăjit;
  • sare și piper;
  • un bol cu apă rece;
  • 50 g mozzarella rasă.

Mod de preparare a retetei arancini siciliana

Mod de preparare a retetei arancini siciliana

Sursă: freepik

Pentru prepararea sosului ragu pentru reteta arancini siciliana, se încinge o tigaie în care se adaugă treptat carnea până se rumenește la foc mediu. Se adaugă pe rând ceapa, morcovul, țelina și se continuă gătirea până când legumele devin moi. Mai apoi se adaugă usturoiul și se toarnă vinul. La un minut după turnarea vinului se adaugă și sosul de roșii alături de sare și piper. Se acoperă tigaia, se dă focul la mic și se lasă la gătit pentru o oră.

La final se gustă dacă mai e nevoie de sare și piper, iar dacă sosul este scăzut foarte mult se mai poate adăuga puțină apă fierbinte. Se mai adaugă mazărea și se mai lasă 5 minute pe foc. La final se lasă sosul la răcit și ne îndreptăm atenția către compoziția de orez.

Pentru orez, se pune supa la încălzit. Într-o tigaie se încălzește uleiul alături de jumătate de unt. Apoi se sotează la foc mic ceapa și usturoiul. Adăugăm și orezul și prăjim la foc mare câteva minute, după care adăugăm și vinul și lăsăm să se absoarbă.

Adăugăm supa treptat în compoziție și amestecăm continuu pentru a se absorbi. Din momentul în care am pus orezul în tigaie avem grijă să nu-l lăsăm la gătit mai mult de 20 de minute. Cu 5 minute înainte de a fi gata se adaugă și șofranul. Se adaugă și restul de unt alături de parmezan și se lasă la răcit.

La asamblare, formăm găluștele cu mâinile umezite cu apă rece. Se ia cam o lingură de orez și se întinde în palmă. Se pune în mijloc o lingură de sos ragu și una de mozzarella rasă, apoi formăm gălușca împrejurul sosului și al mozzarellei.

La compoziția pentru panne, ca prim pas se bat ouăle cu sare și piper. Se pune pesmetul într-un bol, iar apoi se trec găluștele prin ou și prin pesmet, se presează ușor pesmetul și se pun într-o farfurie. După ce am făcut toate biluțele, se încinge baia de ulei și se prăjesc 2-3 minute până devine pesmetul auriu.

Sfat! Se servesc alături de un pahar de prosecco cât încă sunt calde.

Umpluturi pentru arancini pe care le poti face

Umpluturi pentru arancini pe care le poti face

Sursă: freepik

Așa cum am spus și mai sus umplutura cu sos ragu este considerată a fi umplutura originală pentru arancini de la momentul apariției acetei rețete. Trebuie să știi însă că de-a lungul anilor reteța a fost reinventată cu alte tipuri de umplutură care s-au dovedit a fi la fel de delicioase.

Pentru o experiență culinară desăvârșită poți încerca mai multe rețete de arancini cu mai multe umpluturi.

Spre exemplu: pentru pasionații de brânză, arancini cu mozzarella trebuie neapărat încercați. Tot în aceeași categorie se regăsesc și delicioșii arancini umpluți cu brânză clasică și spanac. Pentru iubitorii de ciuperci există variantele de arancini cu umplutura de ciuperci sau trufe, iar rezultatul acestor rețete încântă toat papilele gustative.

Pe lângă toate aceste variante arancini mai pot fi umpluți și cu carne, cârnați sau șuncă spre exemplu.

Arancino pizza

Arancino pizza

Sursă: freepik

Arancino pizza este rețeta care transpune compoziția de pizza în umplutura acestui preparat delicios. Da, ai auzit bine, arancini gustoși și apetisanți cu gust de pizza la tine în bucătărie.

Dacă vrei să realizezi acest preparat vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru sosul ragu:

  • Cârnați chorizo;
  • 250 ml suc de roșii;
  • 1 morcov ras;
  • 1 ceapă tocată fin;
  • 2 căței de usturoi;
  • 100 ml VIN CUSTOZA BARDOLINO LINEA 750ML, roșu;
  • sare, piper;
  • Mozzarella ;
  • sunca.

Pentru orez:

  • 200 g orez pentru risotto;
  • 800 ml supă de legume;
  • 100 ml vin alb demisec;
  • 1 ceapă tocată;
  • 50 g unt;
  • 50 g parmezan ras ;
  • 1 cățel de usturoi;
  • 1 lingură de ulei de măsline.

Pentru pane:

  • 200 g pesmet;
  • 2 ouă;
  • Sare și piper;
  • Ulei pentru prăjit.

Mod de preparare

În tigaie se adaugă treptat ceapa și morcovul, cârnații și se gătește până când legumele devin moi. Mai apoi se adaugă și usturoiul și se toarnă vinul. La un minut după turnarea vinului se adaugă și sosul de roșii alături de sare și piper și se lasă la gătit, la foc mic, pentru o oră.

Se lasă la răcit când este gata și se trece la pasul următor.

Se topește jumătatea de unt. Se sotează la foc mic ceapa și usturoiul. Adăugăm și orezul și prăjim la foc mare câteva minute, după care adăugăm și vinul și lăsăm să se absoarbă.

Adăugăm supa treptat în compoziție și amestecăm continuu pentru a se absorbi. După 20 de minute se adăugă și restul de parmezan și se lasă la răcit.

La asamblare, se formează găluștele cu mâinile umezite cu apă rece. Se ia cam o lingură de orez și se întinde în palmă. Se pune în mijloc o lingură de sos ragu și una de mozzarella rasă și cubulețe de șuncă și apoi formăm gălușcă fără să iasă umplutura.

La compoziția pentru panne, ca prim pas se bat ouăle cu sare și piper. Se pune pesmetul într-un bol, iar apoi se trec găluștele prin ou și prin pesmet. Se prăjesc în baie de ulei pentru 2-3 minute, până când se rumenesc. Rezultatul, un aperitiv gustos și apetisant de împărțit cu toată familia.

Arancini vegan

Arancini vegan

Sursă: freepik

O variantă de arancini pentru cei care sunt vegani sau pentru care țin post este reteta de arancini cu legume și ciuperci. O alternativă gustoasă și sănătoasă care poate fi și pe placul iubitorilor de carne.

Iată de ce ingrediente vei avea nevoie pentru a prepara această rețetă de arancini vegană:

Pentru risotto:

  • O ceapă roșie;
  • Un cățel de usturoi tocat mărunt;
  • 2 căni orez risotto;
  • ½ cană de vin alb;
  • 1 lingură de cimbru proaspăt;
  • O lingură drojdie nutritivă.

Pentru umplutură:

  • 7 ciuperci tăiate mărunt;
  • O ceapă roșie;
  • Un morcov;
  • 1 usturoi tocat mărunt;
  • 2 linguri de smântână de soia;
  • O lingură de făină de porumb;
  • O lingură de cimbru proaspăt.

Pentru pane:

  • ½ firimituri de pâine fără gluten sau de grâu integral;
  • 3 linguri drojdie nutritivă;
  • ½ cană floare de porumb;
  • ¼ cană de lapte vegetal.

Pentru realizarea acestei rețete se începe cu prepararea orezului de risotto. Astfel, se pune o lingură de ulei într-o tigaie wok și se călește ceapa cu usturoiul pentru 2 minute. Se adaugă și orezul de risotto și se lasă la călit bine înainte de a adăuga peste, vinul. Lăsăm să fiarbă cam 20 de minute până se absoarbe tot vinul. Oprim focul și când s-a mai răcit puțin adăugăm drojdia și restul de mirodenii (cimbru, sare, piper). Întindem compoziția pe o tavă și o lăsăm la racit. Timp în care ne ocupăm de umplutură.

Pentru umplutură încingem uleiul în tigaie și calim ceapa alături de usturoi și morcovul răzuit. Se adaugă și ciupercile și smântâna de soia. Când este moale se adaugă peste și făina de porumb. Oprim focul și condimentăm cu cimbru, sare și piper după gust.

După ce s-a răcit orezul urmează partea de asamblare. Asamblăm o bilă de orez și avem grijă să-i facem o gaură în mijloc. Se umple cu compoziția de umplutură și se formează în jurul acesteia bila de orez. Apoi separăm făina de porumb, laptele vegan și firimiturile de pâine în boluri diferite.

Se rotește fiecare bilă prin făina de porumb, apoi prin lapte și se învelește cu firmituri de pâine.

După ce sunt gata toate bilele se prăjesc în baie de ulei, până când se rumenesc. Timp 2-3 minute.

O variantă de aperitive care cu siguranță vor fi pe placul invitaților într-o zi specială sau la o ieșire cu prietenii.

Arancini cu mozzarella

Arancini cu mozzarella

Sursă: freepik

Pentru pasionații de brânză o rețetă gustoasă este cea de arancini umpluți cu mozzarella. Dacă vrei să realizezi această rețetă la tine acasă, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 450 g de orez de risotto fiert;
  • 60g mozzarella;
  • 100g făină;
  • 1 ou bătut;
  • 100 g pesment;
  • 400 g ulei de gătit.

Mod de preparare

Se fierbe orezul și se lasă la răcit. Mozzarella se taie cuburi mici de 1 cm. Se formează bilele de orez cu ajutorul mâinilor umezite în apă și în mijloc se pune cubul de mozzarlla. Se închide bila bine și se repetă până e gata compoziția.

În 3 boluri diferite se pune făina, oul bătut și pesmetul. Se trece pe rând fiecare bilă prin, făină, ou și pesmet.

Mai apoi în baia de ulei încins se prăjesc rând pe rând, pentru 2-3 minute, până când se rumenesc.

Poți obține un aperitiv gustos și apetisant, simplun și rapid, de care să se bucure toată familia.

Arancini cu sos ragu

Arancini cu sos ragu

Sursă: freepik

Una dintre cele mai cunoscute rețete de arancini este rețeta cu sos ragu. Aceasta este în topul preferințelor italienilor pentru gustul și savoare pe care o poate avea acest preparat.

Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru sosul ragu:

  • 200 g carne de vită, tocată;
  • 250 ml suc de roșii;
  • 1 morcov ras;
  • 1 ceapă tocată;
  • 2 căței de usturoi;
  • 100 ml vin roșu;
  • sare, piper.

Pentru orez:

  • 200 g orez pentru risotto;
  • 800 ml supă de legume;
  • 100 ml vin alb demisec;
  • 1 ceapă tocată mărunt;
  • 50 g unt;
  • 50 g parmezan ras;
  • 1 cățel de usturoi; 
  • 1 lingură de ulei de măsline.

Pentru pane:

  • 200 g Pesmet De Cecco Impanatura 375g, produs fără gluten care absoarbe cu 50% mai puțin ulei față de pesmetul obișnuit, fiind mult mai ușor de digerat;
  • 2 ouă;
  • 500 ml ulei pentru prăjit;
  • Sare și piper.

Mod de preparare:

Se încinge o tigaie în care se adaugă treptat carnea până se rumenește la foc mediu. Treptat se adaugă ceapa și morcovul și se gătește până când legumele devin moi. Mai apoi se adaugă și usturoiul și se toarnă vinul. La un minut după turnarea vinului se adaugă și sosul de roșii alături de sare și piper. La foc mic, se lasă la gătit pentru o oră. Se lasă la răcit când este gata și se trece la pasul 2.

Se încălzește uleiul alături de jumătatea de unt. Se sotează la foc mic ceapa și usturoiul. Adăugăm și orezul și prăjim la foc mare câteva minute, după care adăugăm și vinul și lăsăm să se absoarbă.

Adăugăm supa treptat în compoziție și amestecăm continuu pentru a se absorbi. Din momentul în care am pus orezul în tigaie avem grijă să nu-l lăsăm la gătit mai mult de 20 de minute. Adăugăm și restul de parmezan și se lasă la răcit.

La asamblare, se formează găluștele cu mâinile umezite cu apă rece. Se ia cam o lingură de orez și se întinde în palmă. Se pune în mijloc o lingură de sos ragu și una de mozzarella rasă, apoi formăm gălușcă împrejurul sosului și al mozzarellei.

La compoziția pentru panne, ca prim pas se bat ouăle cu sare și piper. Se pune pesmetul într-un bol, iar apoi se trec găluștele prin ou și prin pesmet, se presează ușor pesmetul și se pun într-o farfurie. Se încinge baia de ulei și se prăjesc 2-3 minute până devine pesmetul auriu.

Sfat! Se servesc când încă sunt calde fiind foarte gustoase atunci pe moment. Pot  fi servite și a doua zi dacă se încălzesc înainte în cuptor.

O rețetă delicioasă de arancini care îți va aduce toată familia în jurul mesei la o gustare apetisantă.

Arancini cu carnati

Arancini cu carnati

Sursă: freepik

Tot în categoria rețelelor de aranici care trebuie încercate se regăsește și rețeta de arancini cu cârnați.

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru pregătirea acesteia:

  • 450 g de orez de risotto fiert;
  • 200 g mozzarella;
  • 400 g de cârnați;
  • 100g făină;
  • 1 ou bătut;
  • 100 g pesment;
  • 400 g ulei de gătit;
  • Sare;
  • Piper.

Mod de preparare

Se fierbe orezul și se lasă la răcit în oală. Mozzarella se taie cuburi mici de 1 cm, iar cârnații se taie rondele. Se formează bilele de orez cu ajutorul mâinilor umezite în apă și în mijloc se pune ca umplutura o felie de cârnat și un cub de mozzarella. Se închide bila bine și se rotește în palmă pentru a fi uniformă. Se repetă până e gata compoziția.

În 3 boluri diferite se pun făina, oul bătut și pesmetul. Se trece pe rând fiecare bilă prin, făină, ou și pesmet.

Mai apoi în baia de ulei încins se prăjesc rând pe rând, pentru 2-3 minute, până când se rumenesc. Se servesc alături de un pahar de vin preferat. Acestea pot fi servite oricând ca o gustare apetisantă sau ca fi aperitiv delicios în cadrul unui eveniment important.

Arancini cu branza si spanac

Arancini cu branza si spanac

Sursă: freepik

Încă o variantă de arancini care merită să fie încercată este cea de arancini cu brânză și spanac.

Pentru prepararea acesteia vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • O lingură ulei de măsline;
  • O ceapă mică;
  • 2 căței de usturoi tocați mărunt;
  • ¾ cană de orez;
  • ½ cană de vin alb;
  • 2 căni supă călduță;
  • Piper după gust;
  • O cană frunze de spanac tocate;
  • 1 lingură unt;
  • ½ cana brânză Parmigiano;
  • 24 cuburi de mozzarella;
  • ½ cană Faina BARILLA TIP 00 1 kg, potrivită pentru orice preparat;
  • ½ cană pesmet;
  • 1 ou;
  • Ulei pentru prăjit.

Mod de preparare

Se încinge uleiul. Se sotează la foc mic ceapa și usturoiul. Adăugăm și orezul și prăjim la foc mare câteva minute, după care adăugăm și vinul și lăsăm să se absoarbă. Se adaugă o cană de supă și se lasă la găsit. După ce s-a absorbit, se  adaugă și cea de-a doua cană de supă și continuăm procesul de gătire pentru încă 10 minute. Se asezonează cu sare și piper și mai apoi se adaugă și spanacul, untul și brânza și se gătește la foc mic.

Compoziția se lasă 30 de minute la frigider sau peste noapte dacă dorești să le faceți a doua zi.

Se formează bilele de orez cu ajutorul mâinilor umezite în apă și în mijloc se pune un cub de mozzarella și se închide bine bila. În 3 boluri diferite se pun făina, oul bătut și pesmetul. Se trece pe rând fiecare bilă prin, făină, ou și pesmet.

Mai apoi urmează procesul de prăjire. În baie de ulei se vor fierbe rând pe rând biluțele deja create până când acestea se rumenesc.

Rezultatul este pe atât de apetisant, pe atât de delicios. Și crede-ne pe cuvânt acesta este un preparat care va încânta cu ușurință papilele gustative ale invitaților tăi.

Arancini cu trufe

Arancini cu trufe

Sursă: freepik

O altă rețetă de arancini ce merită încercată este rețeta de arancini cu trufe iar dacă te numeri printre pasionații de trufe, această rețetă este cu siguranță pentru tine.

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru realizarea acesteia:

  • O lingură ulei de măsline;
  • O ceapă albă;
  • 2 căței de usturoi tocați mărunt;
  • ¾ cană de orez;
  • ½ cană de vin alb;
  • 2 căni supă preîncălzită;
  • Piper /sare;
  • O cană trufe;
  • 1 lingură unt;
  • ½ cana brânză Parmigiano;
  • 25 cuburi de mozzarella;
  • ½ cană făină;
  • ½ cană pesmet;
  • 1 ou;
  • Ulei pentru prăjit.

Mod de preparare

În uleiul încins se sotează la foc mic ceapa și usturoiul. Se adaugă mai apoi orezul și se prăjește la foc mare câteva minute, după care se adaugă și vinul și se lasă până se absoarbe.

Se adaugă o cană de supă și se lasă la gătit. După ce s-a absorbit se adaugă și cea de-a doua cană de supă și continuăm procesul de gătire pentru încă 10-12 minute.

Se asezonează cu sare și piper și mai apoi se adaugă și trufele, untul și brânza și se gătește la foc mic.

Compoziția se lasă 30 de minute la frigider după care se pot ambala.

Se formează bilele de orez cu ajutorul mâinilor umezite în apă și în mijloc se pune un cub de mozzarella și se închide bine.

În 3 boluri diferite se pun făina, oul bătut și pesmetul. Se trece pe rând fiecare bilă prin, făină, ou și pesmet.

Mai apoi urmează procesul de prăjire. În baie de ulei se vor fierbe biluțele până când acestea se rumenesc.

Simplu și rapid te vei putea bucura de acest preparat delicios chiar la tine acasă. Iar dacă vrei să-ți surprinzi prietenii sau familia, acesta este unul dintre preparatele cu care nu ai cum sa dai greș.

Arancini cu ciuperci

Arancini cu ciuperci

Sursă: freepik

O altă variantă delicioasă de arancini este rețeta de arancini cu ciuperci. Pentru prepararea acesteia vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru risotto:

  • O ceapă roșie;
  • Un usturoi tocat mărunt;
  • 2 căni orez risotto;
  • ½ cană de vin alb;
  • 1 lingură de busuioc;
  • O lingură drojdie nutritivă.

Pentru umplutură:

  • 7 ciuperci tăiate mărunt;
  • 1 usturoi tocat mărunt;
  • 2 linguri de smântână de soia/ lapte vegetal;
  • O lingură de făină de porumb;
  • O lingură de cimbru proaspăt.

Pentru pane:

  • ½ firimituri de pâine fără gluten sau de grâu integral;
  • 3 linguri drojdie nutritivă;
  • ½ cană făină de porumb;
  • ¼ cană de lapte vegetal.

Pentru realizarea acestei rețete se începe cu prepararea orezului risotto. Astfel se pune o lingură de ulei într-o tigaie wok și se călește ceapa cu usturoiul pentru 2 minute. Se adaugă și orezul pentru risotto și se lasă la călit bine înainte de a adăuga peste, vinul. Lăsăm să fiarbă cam 20 de minute până se absoarbe tot vinul. Oprim focul și când s-a mai răcit puțin adăugăm drojdia și restul de mirodenii (cimbru, sare, piper). Întindem compoziția pe o tavă și o lăsăm la racit, timp în care ne ocupăm de umplutură.

Pentru umplutură încingem uleiul în tigaie și călim ceapa. Se adaugă și ciupercile și smântâna de soia. Când este moale se adaugă peste și făina de porumb. Oprim focul și condimentam cu cimbru, sare și piper după gust.

După ce s-a răcit orezul urmează partea de asamblare. Asamblăm o bilă de orez și avem grijă să-i facem o gaură în mijloc. Se umple cu compoziția de umplutură și se formează în jurul acesteia bila de orez. Apoi separăm făina de porumb, laptele vegan și firimiturile de pâine în boluri diferite.

Se rotește fiecare bilă prin făina de porumb, apoi prin lapte și se învelește cu firimituri de pâine.

După ce sunt gata toate bilele se prăjesc în baie de ulei, până când se rumenesc. Timp 2-3 minute.

Trucuri pentru prepararea celor mai gustoase arancini

Trucuri pentru prepararea celor mai gustoase arancini

Sursă: freepik

Acum că am trecut prin cele mai delicioase rețete de arancini, lasă-ne să-ți oferim și câteva trucuri de care să ții cont atunci când realizezi aceste rețete.

În primul rând, trebuie să știi că rezultatul final este influențat de procesul de asamblare. Nu te grăbi și ai grijă ca bilele să fie perfect închise, deoarece în caz contrar riscă să iasă compoziția.

În al doilea rând, dacă vrei să realizezi o rețetă de arancini care conține și legume, ai grija ca acestea să fie tăiate foarte mic, pentru a nu îngreuna procesul de formare a bilelor.

Iată și un mic truc, dacă ți-a rămas prea mult orez fiert, elimină risipa alimentară și prepară repede din acesta niște arancini delicioși. Îi poți pregăti cu orice ai în casă: cârnați, șuncă, mozzarella, ciuperci.

Într-un timp scurt te poți bucura de un preparat delicios și cel mai important, elimini risipa alimentară.

Orice rețetă de arancini ai încerca, cu siguranță rezultatul va fi peste măsura așteptărilor tale. Oricând vrei să te bucuri de un preparat delicios, sau atunci când vrei să experimentezi o rețetă nouă, rețele de mai sus îți vor fi cu siguranță de mare folos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close