- 1.Calitatea cafelei și originile acesteia: o scurtă istorie
- Povestea cafelei în Italia
- 2. La ce ne ajută cafeaua băută dimineața
- Cum își beau italienii cafeaua?
- 3. Calorii și compoziție nutritivă într-o ceașcă de cafea
- 4. Beneficiile cafelei în funcție de tipul acesteia
- 5. Beneficiile cafelei pentru sănătate și corp:
- 5. Efectele pozitive ale cafelei pentru starea de spirit
- 6. Sfaturi - cel mai bun moment pentru a bea cafea
1.Calitatea cafelei și originile acesteia: o scurtă istorie
Potrivit legendei, boabele de cafea au fost descoperite de un păstor din Etiopia, numit Kaldi, undeva la începutul secolului al IX d. Hr. Acesta a observat că după ce caprele mâncau boabele dintr-un arbust, acestea deveneau mai energice. Astfel, într-o zi decide să meargă cu acele boabe către călugării Sufi, pentru a le arăta și lor descoperirea. Aceștia au prăjit boabele și le-au râșnit, apoi le-au combinat cu apă, rezultând un lichid de culoare neagră, pe care au început să îl folosească în timpul ritualurilor religioase.
Cercetătorii cred că această poveste este îndoielnică, dat fiind faptul că boabele de cafea au fost pentru prima dată menționate în scrierile lui Antoine Faustus Nairon, autorul primului tratat despre cafea.
Lăsând în urmă legenda, primele dovezi istorice ale cafelei apar în scrierile unor autori arabi, abia la jumătatea secolului al XV-lea. În doar câțiva zeci de ani, cafeaua se răspândește din Peninsulă Arabică în întreaga lume, în Persia, Turcia și Africa de Nord. În Europa, cafeaua apare prima dată în Italia, la Veneția, la jumătatea secolului al XVI-lea, urmată apoi de Roma, în anul 1645.
Olandezii au fost primii din Europa care au început să importe cantități mari de cafea în Europa, apoi chiar încep să le cultive intensiv în insula Java, considerată principala sursă de cafea pentru Europa.
Abia la început de secol XVIII, cafeaua ajunge să fie exportată și în Lumea Nouă, America, unde apar și primele culturi în America Centrală și Brazilia. Odată răspândită în întreaga lume, cafeaua a început să devină tot mai populară.
Povestea cafelei în Italia
Etiopia este locul de naștere al cafelei, în regiunea Kaffa, unde au apărut primele plante de cafea.
Între secolele XI – XII, cafeaua este purtată peste mări de comercianți până în portul Mocha spre întreg Orientul Mijlociu, până la Constantinopol, unde europenii aveau legături cu sultanul otoman.
Din Turcia, cei care aveau legături intense au fost venețienii, mari călători și negustori. Primele menționări ale cafelei sunt cele din relatările ambasadorilor venețieni la curtea sultanului din Constantinopol, în secolul al XVI-lea.
Când sultanul Murad al IV-lea interzice cafeaua în sec. al XVII-lea, cafegiii sunt nevoiți să găsească alte soluții. Astfel armenii își mută cafenelele în Europa creștină. Astfel se deschide o cafenea în Veneția, apoi la Oxford și la Paris.
Italienii pregăteau, inițial, cafeaua în stil oriental, apoi au început să apară espressoarele, pentru a le oferi cafegiilor o băutură caldă, de fiecare dată. Primul espressor a apărut în 1905, se numea Victoria Arduino, fiind inventat de Pier Teresio Arduino.
În 1948 Achille Gaggia inventează un aparat special pentru espresso cremos, iar în 1961, La Faema aduce pe piață modelul de espressor E61, cu alimentare cu apă direct de la rețea.
În ce privește prepararea cafelei acasă, Alfonso Bialetti inventează, în 1933, cafetiera Moka, cu ajutorul căreia se obținea o cafea asemănătoare cu espresso-urile preparate în baruri.
2. La ce ne ajută cafeaua băută dimineața
Fie că recunoaștem sau nu, nu putem trăi fără ea. Sunt mulţi oameni care nu îşi pot începe ziua fără o cană mare de cafea.
Dar totuși la ce ajută cafeaua?
S-a dovedit că o cafea consumată dimineaţă stimulează simțurile, dar nu trezeşte. Este demonstrat faptul că datorită conținutului de cofeină, cantitatea de cortizol secretată este mult mai mică. Cortizolul, un hormon secretat de glandele suprarenale, are trei vârfuri în timpul zilei. Primul are loc dimineaţa devreme, al doilea aproape de prânz şi ultimul la sfârşitul zilei. Acest lucru corespunde următoarelor intervale de timp: 8 a.m. la 9 a.m., 12 p.m. la 1 p.m. şi 5 p.m. la 6.30 p.m.
Prin urmare, este de preferat să consumi cafeaua între 9:30 şi 11:30 şi de la 13:30 până la 17:00 pentru a trezi secreţia de cortizol. Pentru persoanele curajoase care se trezesc dimineaţa foarte devreme, este recomandat să aştepte o oră după trezire pentru a-şi bea cafeaua.
Pe lângă asta, cafeaua mai oferă și alte beneficii, printre care:
- Cafeaua poate preveni apariția diabetului de tip 2;
- Consumul de cafea reduce riscul de cancer la ficat cu aproximativ 40%;
- Cafeaua poate ajuta la reglarea activității hepatice;
- Cafeaua este un puternic stimulent pentru creier – crește în mod semnificativ randamentul cerebral și fizic;
- Poate fi de ajutor împotriva bolii Parkinson;
Cum își beau italienii cafeaua?
De-a lungul anilor, italienii au creat o întreagă cultură în ceea ce privește consumul de cafea. Secole de-a rândul aceasta a fost rafinată, dar totodată au rămași fideli stilului propriu de consum, neacceptând influențele externe.
Astăzi, în Italia, cafeaua este consumată acasă, în baruri, la birou, indiferent de oră. Astfel, la micul-dejun, italienii preferă Cappuccino, Caffe Latte sau Latte Macchiato, dar doar până în ora 11. Apoi, pe parcursul zilei, ei beau un espresso shot, preferând să îl consume la baruri, chiar și de 6-7 ori pe zi.
Cele mai des consumate băuturi pe bază de cafea în Italia sunt:
Caffè espresso
Amară sau dulce, acest tip de cafea este cea mai clasică modalitate de a consuma băutura zeilor, bucurându-te de toată aroma și plăcerea cafelei italiene.
Caffè macchiato
Este cea de-a doua cea mai populară băutură pe bază de cafea din Italia, ce înseamnă un shot de espresso, la care se adaugă puțin lapte spumat.
Cappuccino
Băutura este realizată dintr-un espresso dublu, la care se adaugă multă spumă de lapte, servită într-o ceașcă joasă și largă. În Italia vei găsi și băuturi de tipul „Latte Art” – cafea decorată folosind culoarea laptelui și a cafelei.
Latte macchiato
Diferă de cappuccino prin prisma paharului în care este servit. Este creat din 20 ml de cafea italiană, cu sau fără spumă.
Caffe Latte
Este un cappuccino fără spumă. Se respectă cantitatea, doar că laptele folosit nu este spumat.
Caffè decaffeinato
Pentru cei care iubesc cafeaua, dar nu pot consuma cofeină din diverse motive, este cea mai bună alegere.
Caffè lungo
Este adesea confundat cu cafeaua dublă, doar că diferă conținutul de cafea folosit – o singură doză de cafea într-o cană umplută mai mult.
Caffè marocchino
Se prepară cu o bază de cafea espresso, pudră de cacao neagră și lapte spumat.
Caffè corretto
Caffè corretto include puțin lichior, grappa și uneori sambuca sau coniac. Se consumă mai mult în nordul Italiei.
3. Calorii și compoziție nutritivă într-o ceașcă de cafea
Lungă, scurtă, arabica, americană sau italiană, toţi suntem consumatori de cafea. 200 de mililitri de cafea neagră nu conține nici zaharuri și nici grăsimi. Dar, în afară de acestea, ce este exact într-o ceaşcă?
- proteine – 0,3 grame
- riboflavină (vitamina B2) – 0,2 miligrame
- niacină – 0,5 miligrame
- acid pantotenic – 0,6 miligrame
- potasiu – 116 miligrame
- mangan – 0,1 miligrame
- magneziu – 7,1 miligrame
- cofeină – 95 de miligrame (cantitatea diferă însă în funcție de varietatea de cafea)
În plus, o ceaşcă conţine foarte puţine calorii – doar 2.4. Cu excepţia cazului în care, desigur, adaugi zahăr sau lapte. Evident, una dintre componentele esenţiale ale cafelei este cofeina. Consumată moderat, te poți bucura de efectele pozitive ale cafelei precum creşterea vigilenţei, îmbunătăţirea concentrării.
Dacă ai un espressor semi-automat și vrei să te bucuri de o experiență barista, chiar la tine acasă, cel mai bun sortiment este cafea Lavazza Crema e Gusto 250 gr, din care te poți răsfăța, la orice oră vrei un boost de energie, cu până la 36 de cești cu gust autentic italian. Acest sortiment de cafea reunește cele mai bune tipuri de cafea Arabica și Robusta, din Africa Orientală și Asia de Sud-Est, pentru ca tu să te bucuri de un espresso cremos, cu parfum intens de lemn prețios.
LAVAZZA ESPRESSO CREMA E GUSTO 250G
Ține cont de faptul că în doze mai mari, poate avea afecta somnul şi poate duce la stări de anxietate, iritaţii, etc.
4. Beneficiile cafelei în funcție de tipul acesteia
Pentru majoritatea dintre noi, cafeaua, una dintre cele mai populare băuturi calde din lume, este ca o băutură înălţătoare, care ne oferă energia de care avem nevoie pentru a începe ziua corect. Consumul zilnic de cafea îți poate aduce multe beneficii! Poate fi folosită în multe situaţii: pentru a da mai multă energie la lucru, în produsele cosmetice pentru păr sau față datorită zaţului de cafea, pentru a face o pauză de cafea sau pur şi simplu pentru a te răsfăţa cu o cafea.
Dacă ești adeptul unei cafele cu gust puțin mai dulceag, pe care să o savurezi la citirea ziarului sau a primelor mail-uri primite, ai putea încerca cafea Lavazza Crema e Gusto Dolce 2×250 gr, cu care să te delectezi oricând simți o nevoie apăsătoare de ceva dulce, fără calorii.
CAFEA LAVAZZA CREMA E GUSTO DOLCE 2X250G
Iată deci care sunt efectele pozitive ale cafelei de care te poți bucura consmându-o.
Cafeaua este o sursă importantă de antioxidanți și nutrienți
Cafeaua este creată din semințele sau boabele extrase din fructele arborelui de cafea, extrem de asemănător cu cireșul. Pe lângă aromă, cafeaua conține și magneziu, potasiu, niacină (B3), dar și alți nutrienți, care asigură:
- Riboflavina (vitamina B2): 11% din doza zilnică recomandată;
- Acid pantotenic (vitamina B5): 6% din doza zilnică recomandată;
- Mangan și potasiu: 3% din doza zilnică recomandată.
Cafeaua te poate ajuta să reduci riscul bolilor cardiovasculare
Boabele de cafea mai conțin și acid clorogenic și polifenoli, care previn deteriorarea celulelor. Astfel, acești compuși întârzie absorbția zahărului din intestin în sânge, cresc rata metabolică bazală și ajută vasele de sange să se contracte și să se relaxeze.
Astfel, tensiunea arterială scade, ritmul de creștere în greutate este mai lent, iar astfel scade și probabilitatea apariției de diabet zaharat de tip 2, boli de inima sau boli neurologice.
Cafeaua îmbunătățește performanța fizică
Cafeaua furnizează energie, prin descompunerea grăsimii corporale în acizi grași liberi.
Cafeaua are proprietăți neuroprotectoare
Cafeaua conține substanțe care ajută funcția neurologică și sistemul imun, deci persoanele care o consumă au un un risc redus de boli neurologice, cum ar fi boala Parkinson și Alzheimer.
Cafeaua te face mai fericit
Un studiu de la Harvard, publicat în 2011, arată că poate reduce semnificativ riscul de suicid. În plus, dacă bei 4 cafele pe zi, riscul de depresie este cu 20% mai mic.
Cafeaua poate reduce riscul de cancer
Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a demonstrat rolul cafelei în scăderea riscului de cancer de ficat și cancer colorectal.
4.1 Beneficiile cafelei verzi
Cafeaua verde este fructul copt al arborelui de cafea, un arbust originar din Etiopia şi care creşte în zonele înalte ale tropicelor. Este un mic arbore veşnic verde, care dă fructe numite „cireşe de cafea”. Acestea conţin două miezuri cu boabe de cafea verde, culese când sunt coapte, uscate, apoi sparte pentru a recupera boabele.
Cafeaua verde nu este prăjită şi, prin urmare, îşi păstrează toate calitățile naturale. Când este prăjită, cafeaua își pierde două componente esenţiale: cafestolul şi kahweol.
Care sunt beneficiile cafelei verzi?
- bogată în antioxidanţi: pe lângă cafeină, cafeaua verde are acizi clorogeni. Aceştia sunt antioxidanţi puternici ce protejează organismul de radicalii liberi. De asemenea, ar încetini îmbătrânirea pielii. Cafeaua neagră a pierdut toţi aceşti acizi în timpul prăjirii.
- anxiolitic: cafeaua verde este reconfortantă, iar numeroase studii au validat efectul antidepresiv al cofeinei.
- reduce nivelul colesterolului rău – datorită conţinutului său de polifenoli.
- reduce tensiunea arterială – datorită conținutului de acid clorogenic.
- cafeaua verde nu te face să slăbeşti, ci contribuie la aceasta într-un set de noi reguli de viaţă. Considerat un arzător de grăsimi, un studiu japonez a arătat că utilizarea cafelei verzi este benefică ca parte a unei diete de slăbit. Aceşti acizi clorogeni ar ajuta ficatul să absoarbă mai bine zahărul. Prin urmare, ficatul transformă mai uşor zahărul în grăsimi şi îl transformă pe acesta din urmă în energie, deci există mai puţin zahăr în sânge, deci glicemia scade. Fenomenul de stocare este oprit. Acidul clorogenic stimulează hormonul GLP (glucagon ca peptida).
- este un hormon intestinal care declanşează senzaţii de plenitudine şi ajută la scăderea rezistenţei la insulina. Aceasta este, de asemenea, o soluţie interesantă pentru diabeticii de tip 2.
- cafeaua verde, cum ar fi guarana, ceaiul verde sau chiar spirulina, este unul dintre cele mai eficiente alimente pentru arderea grăsimilor şi / sau pentru suprimarea poftei de mâncare. Nu este de mirare, deci, că se găseşte în formulele multor suplimente şi arzătoare de grăsimi.
4.2 Beneficiile cafelei naturale
Cunoscută de secole pentru gustul şi calităţile stimulente, cafeaua suferă uneori de concepţii greşite. La un consum moderat, cafeaua are multe proprietăţi benefice pentru sănătate: îmbunătăţirea memoriei, a concentrării şi a moralului. Cofeina pe care o conţine duce la o posibilă reducere a riscului de Alzheimer şi a anumitor tipuri de cancer.
Pe de altă parte, cafeaua consumată în exces poate declanşa o frecvenţă cardiacă crescută, hipertensiune temporară sau nervozitate. Într-adevăr, cafeaua organică păstrează şi ameliorează organismul.
Energizant şi stimulant, cafeaua conţine antioxidanţi despre care se crede că prelungesc viaţa organelor vitale. Cercetările portugheze sugerează că consumul a doua până la trei căni de cafea pe zi este benefic pentru persoanele cu probleme renale. De asemenea, ar contribui la buna funcţionare a ficatului şi ar stimula circulaţia sângelui. Aşadar, consumul a trei căni de cafea organică pe zi ne-ar permite să trăim o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă.
Un studiu englez de la Goldsmiths College din Londra sugerează că 250 mg de cofeină (echivalent cu un espresso dublu) pot reduce durerea. Într-adevăr, cofeină este prezentă în unele medicamente antiinflamatoare. În plus, studiul relevă faptul că, în cazul durerilor de cap, consumul de cafea este un remediu bun (care trebuie suplimentat cu paracetamol în caz de durere severă). „Cofeina din cafea are proprietăţi de calmare a durerii. Când ai dureri de cap şi vrei să iei paracetamol, ideea este să îl iei cu cafea. În acest fel, vom potenţa efectele paracetamolului ”, explica Astrid Nehling, director de cercetare la Inserm pe Allodocteur. Deci, spuneţi adio migrenelor cu cofeină.
Potrivit Institutului Coffee & Heath, cafeaua ne protejează creierul de inflamaţii şi încetineşte deteriorarea celulelor creierului asociate cu memoria. Prin urmare, cafeaua este un bun aliat pentru sănătatea creierului nostru.
Persoanelor cărora le place să își savureze cafeaua la ibric, indiferent de oră, le propunem o cafea unică, crescută în vârf de munte, la o altitudine de 2000 de metri, în America Centrală și de Sud și Etiopia – cafea Lavazza Qualita Oro Daltura 250gr. Întregul proces de prăjire și râșnire are loc sub atentă supraveghere, în Settimo Torinese, Italia, astfel încât să te bucuri de o băutură aromată, intensă.
CAFEA LAVAZZA QUALITA ORO DALTURA 250G
4.3 Beneficiile cafelei fără zahăr
Mulţi dintre noi avem uneori o idee „preconcepută” despre cafea. În imaginaţia colectivă, gustul cafelei trebuie să fie amar.
Cu toate acestea, dacă te uiţi la criteriile SCAA (Asociaţia Mondială a Cafelelor de Specialitate, asociaţia care reprezintă cele mai bune cafele din lume), prea multă amărăciune este o greşeală!
Pentru a obţine o cafea bună trebuie să găseşti echilibrul perfect între amărăciune, aciditate şi dulceaţă. Pentru că da, cafeaua dezvoltă o dulceaţă naturală în funcţie de compoziție, de tratamentul post-recoltare şi de prăjire.
Cafeaua fără zahăr are avantajele ei. Deci iată ce beneficii îți aduce:
- Te bucuri de gustul autentic al cafelei;
- Savoarea dată de terroir nu este afectată;
- Te ajută în procesul de slăbire – conține doar 2.4 calorii;
- Îți oferă mai multă energie;
- Crește capacitatea intelectuală și rezistența la efort.
Pentru a câştiga dulceaţa naturală, boabele de cafea trebuie culese doar când sunt bine coapte. Acesta este motivul pentru care este indicat să alegi o cafea de calitate.
Spre exemplu, dimineața o poți începe cu o cafea italiană autentică, precum este cafea Pellini expresso bar 1kg, boabe, pe care o poți folosi la un espressor automat. Proaspăt râșnită, această cafea își va dezvălui o aromă desăvârșită, cu un gust armonios și persistent.
CAFEA PELLINI EXPRESSO BAR 1KG
5. Beneficiile cafelei pentru sănătate și corp:
Încă de la descoperirea sa, cafeaua s-a bucurat de un adevărat succes. Se crede că și oamenii preistorici au consumat-o, grație stării de bine care le-o oferea. Prima documentare istorică cu privire la efectele cafelei asupra organismului uman datează din secolul al IX-lea, scrisă de Avicenna (doctor și filosof).
Pe lângă gust și efectele energizante pe care cafeaua le oferă se mai numără și alte beneficii, printre care:
Risc mai scăzut de Alzheimer și demență
Numeroase studii au comparat consumatorii moderați de cafea (care consumă între 3-5 cești) cu cei care nu beau sau care consumă rar cafeaua. Astfel s-a demonstrat că cei care consumă cafea în mod regulat au mai puține șanse să dezvolte boala Alzheimer și demență la înaintarea în vârstă.
Susține vezica biliară
Consumul de cafea cu cofeină în mod regulat duce la scăderea riscului de apariție a calculilor biliari și a bolilor acesteia, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.
Cafeaua poate duce la scăderea riscului de Parkinson
Studii care au comparat băutorii de cafea cu nebăutorii au relevat faptul că primii au șanse mult mai scăzute de a dezvolta boala Parkinson la bătrânețe.
Susține performanțele cognitive
Multe persoane beau cafea pentru a-și îmbunătăți memoria. De asemenea, cafeaua crește timpul de reacție, memoria verbală, raționamentele vizual-spațiale.
Cofeina este folosită și într-o gamă variată de analgezice
Cafeaua conține cofeină, ceea ce crește eficiența de absorbție gastro-intestinală a unor calmante, mai ales în cazul migrenelor sau al durerilor severe.
Cafeaua poate avea efect antidiabetic
Consumul zilnic de cafea reduce riscul de apariție al diabetului zaharat de tip 2 cu până la 50%.
Cafeaua protejează ficatul
Consumul de cafea scade și incidența de ciroză hepatică sau carcinom hepatocelular.
Cafeaua este corelată cu un risc mai mic de cancer
În special cancerul oral, de esofag și faringian. Totodată, s-a observat și o reducere a cancerului endometrial la persoanele care consumă cafea cu sau fără cofeină.
Cafeaua are efect diuretic
Este un stimulent puternic pentru peristaltism și este considerată a preveni constipația.
Cafeaua previne cariile dentare
Taninul din compoziție reduce potențialul cancerigen din alimente, care pot crea streptococi mutans, responsabili de formarea plăcii.
5.1 Beneficiile cafelei pentru păr
Dincolo de gust, aromă și miros, cafeaua oferă o multitudine de beneficii și pentru părul tău. Astfel, zațul rezultat în urma preparării cafelei este foarte uşor de utilizat pe păr sau pe scalp. Încorporeaz-o în ritualul tău de îngrijire a părului și te vei bucura de un păr lucios, sănătos și plin de strălucire!
Mai mult, cafeaua face și alte minuni pentru păr:
Previne căderea părului
Căderea părului este o problemă comună atât la femei, cât și la bărbați. Cofeina stimulează foliculii de păr și ajută la creșterea unor fire mai rezistente. Dacă îți speli părul de două ori pe săptămână cu cafea, vei vedea că acesta va avea mai mult volum și părul se va regenera.
Cafeaua stimulează creșterea părului
DHT (dihidrotestosteronul) este inamicul creșterii naturale a părului, iar cofeina contracarează efectul acestuia. Spală-ți părul cu cafea și vei vedea că va crește mult mai repede.
Cafeaua îmbunătățește textura părului
Aceasta întărește firul de păr, iar aspectul general este cu mult îmbunătățit. Cafeaua aplicată pe păr, grație cofeinei absorbite direct de foliculi, face părul mai lucios și mai mătăsos.
Cafeaua îmbunătățește circulația sangvină la nivelul scalpului
Masajul cu ulei de cafea îmbunătățește circulația la nivelul scalpului, iar astfel părul va crește mult mai repede și mult mai sănătos.
Zațul de cafea exfoliază scalpul
Din cauza stresului, a poluării și a alimentației necorespunzătoare, scalpul ajunge să se îngrașe în doar două zile. Masca aplicată pe scalpul gras îndepărtează celulele moarte, astfel se generează noi celule, făcând ca părul să devină mult mai rezistent.
Cafeaua aduce un plus de strălucire părului
PH-ul cafelei este mai scăzut decât cel al apei, ceea ce înseamnă că părul tău va fi mai strălucitor, de la o zi la alta.
Cafeaua îmbunătățește culoarea părului
Dacă vrei un păr cu nuanțe naturale, cafeaua este cea mai bună soluție. Vei obține culoarea dorită în mod natural, dar te vei bucura și de o rezistență mai crescută a firului de păr.
5.2 Beneficiile cafelei pentru ten
Proprietăţile sale antioxidante şi revigorante asupra corpului sunt bine stabilite, dar ce zici de efectele cafelei asupra pielii noastre? Astfel, cafeaua poate face parte din rutina noastră de îngrijire a pielii.
Ca orice ingredient organic, doza este esenţială. Dacă o adoptăm cu măsură, cafeaua nu numai că este sigură, dar poate fi chiar deosebit de benefică pentru piele, grație antioxidanţilor, care luptă împotriva radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea pielii.
Cafeaua exfoliază tenul
Cafeaua a devenit un ingredient tot mai des folosit în industria de beauty, atât pentru ten, cât și pentru corp. Zațul este o metodă naturală de peeling, eficientă în îndepărtarea celulelor moarte și a impurităților, lasând pielea netedă și catifelată.
Cafeaua te poate ajuta să ai un ten radiant
Folosirea unei măști pe bază de cafea te va ajuta să obții o piele strălucitoare, mai tânără, oferindu-i un boost de radianță naturală.
Cafeaua te poate ajuta să reduci cearcănele și pungile de sub ochi
Multe dintre creme conțin cofeină, care ajută la circulația sangvină și reducerea edemelor. O compresă înmuiată în cafea poate șterge de pe chip o noapte pierdută, iar cafeaua înghețată, pusă pe dischete demachiante îți va conferi o privire mai tânără.
5. Efectele pozitive ale cafelei pentru starea de spirit
Starea de spirit este afectată şi de aportul de cofeină: consumul moderat reduce nivelul de anxietate şi riscul de depresie cu 13%. Potrivit unui alt studiu, consumul de 2 până la 3 căni de cafea pe zi reduce riscul de sinucidere cu 45%.
Cofeina, prin blocarea receptorilor de adenozină (neurotransmiţătorul care relaxează creierul şi ne face să ne simţim obosiţi) şi stimularea dopaminei creşte starea de spirit. Cu toate acestea, nu are rost să bei întreaga cafetieră pentru a avea o stare de spirit solidă: un studiu a arătat că a doua ceaşcă nu produce niciun beneficiu suplimentar, cu excepţia cazului în care este consumată la mai mult de 8 ore după prima ceaşcă.
Ca în toate, moderația rămâne cuvântul cheie!
6. Sfaturi – cel mai bun moment pentru a bea cafea
Dacă te trezeşti în fiecare dimineaţă în jurul orei 6:30 – 7:00, momentul perfect pentru a bea prima cafea ar fi între 9:30 şi 11:30. Vei avea, într-adevăr, un boost de energie natural între 8 am şi 9am.
Dacă preferi aromele fructate, cu un conținut mai redus de cofeină, o bună soluție este sortimentul de cafea Lavazza Qualita Oro 1Kg, creată dintr-un mix de cafea Arabica din America Centrală și Brazilia. Astfel, gustul fructat se îmbină armonios cu notele de malț și miere, fiind sortimentul ideal pentru cei care se ridică devreme, care se trezesc în jurul orei 03:30 – 04:00, momentul ideal pentru o cafea bună ar fi de la 6:30 la 8:30.
Dar dacă ești mereu pe fugă și bei mai mult cafeaua în oraș, nu ar strica să ai în casă, de poftă, cafea Lavazza Qualita Oro 250 gr, un sortiment medaliat cu aur, cu care să te răsfeți în nopțile târzii sau când ai invitați.
Cei cărora le place să doarmă şi să se trezească în jurul orei 10:30 – 11, de asemenea nu se pot lipsi de o cafea, ar trebui să fie băută în jurul orei 11:00 până la prânz.
Desigur, îţi poţi bea cafeaua ori de câte ori ai chef, ştii doar că, potrivit studiului, dacă nu este luată la momentul potrivit, efectul cofeinei ar putea perturba ceasul corpului tău!
Acum că știi care sunt beneficiile pe care ți le aduce consumul de cafea în viața ta, alege să te bucuri de fiecare dată de o cafea delicioasă și de calitate pentru a extrage tot ce este mai bun din boabele de cafea: aromă, gust suprinzător și momente speciale.