Cannoli Sicilieni

Cannoli sicilieni, este cea mai populară rețetă dulce din Italia. Egalabilă doar cu tiramisu ca răspândire, însă prepararea de cannoli a ajuns să fie considerată o artă. Nu se pot face acasă cu aceeași ușutință cu care facem tiramisu. Prezența și gustul acestui desert oferă notorietate patiseriilor italiene.

Cannoli  sunt delicioși, decadenți in sensul acela de dulce-care-ți-se-topește-în-gură! Cremoși, aroma de ricotta care se îmbina cu dulceața delicată a ciocolatei și a fructelor confiate! Sunt în același timp crocanti, cu invelișul lor dulce prajit, aduc o minunată simfonie de arome și texturi.

Legenda minunaților cannoli sicilieni

Se spune că iși au originea în orașul Caltanissetta și, bineînțeles, in spatele creației lor se afla o femeie!  Sunt  două legende în jurul rețeței de cannoli. Prima spune că au fost creați de concubinele unui prinț arab, în timpul dominației insulei. Ele au dorit să cinstească puterea, bărbăția și măreția stăpânului lor prin umplerea unei cruste dulci de formă cilindrică cu branză proaspătă, migdale și miere.

Cea de-a doua legendă ne situează tot în jurul orașului Caltanissetta, dar nu în oraș, și nu într-un castel, ci într-o mănăstire! Aici, măicuțele au născocit un nou tip de aluat, prăjit sub formă de înveliș tubular. L-au umplut cu brânză, zahăr, ciocolată și migdale pentru a celebra Carnavalul.

Ambele povestiri conțin un sâmbure de adevăr, mai ales că la sfârșitul dominației arabe, multe din femeile haremului au fost eliberate și s-au refugiat în mănăstiri. Multe dintre ele s-au hotărât să devină măicuțe. Acolo și-au folosit cunoștințele din arta culinară practicată la curtea emirului.

Am avut placerea de a oferi degustarea cunoscutelor specialități siciliene la magazinul SuperMercato Obor.  Cannoli Siciliani au fost pregatiți în direct de către vestitul chef sicilian Domenico Bellantoni care a fost premiat de Reggione Siciliana (Guvernul Siciliei) ca “Bucătar Ambasador al Siciliei în lume”.

You Might Also Like