sursa foto: Pexels
Prosecco este un vin italian faimos ce simbolizează eleganța și rafinamentul unui eveniment special. De regulă, consumat ca și aperitiv sau doar pentru plăcerea de a savura o băutură de calitate, acesta nu ar trebui să lipsească de la nici o masă.
Servirea unui Prosecco cere atenție la detalii, începând de la modul în care se aranjează masa până la tipurile de pahare în care urmează să fie servită această băutură.
Adeseori, această băutură este comparată cu șampania dar, așa cum se va putea observa după parcurgerea acestor câteva rânduri, diferențele dintre cele două tipuri de băuturi este colosală.
Prosecco este mai mult decât o băutură care să te însoțească în cele mai speciale momente ale vieții deoarece în spatele acesteia stă o istorie fascinantă iar modalitatea de obținere este una la fel de interesantă.
Ce este bautura Prosecco?
Sursa foto: bautura online
De fiecare dată când te întrebi ce este prosecco este important să te distanțezi de noțiunea de șampanie, să îi înțelegi notele subtile, gusturile și sortimentele, astfel încât să te poți bucura de o experiență desăvârșită la fiecare pahar.
O dată ce ai înțeles aceste diferențe și ai ascultat de recomandările experților, vei ști exact care sunt preparatele cu care se asociază cel mai bine.
Originea acestui vin spumant își are rădăcinile în regiunea Valdobbiadene din Veneto, Italia și este obținut din prelucrarea strugurilor Prosecco, denumiți și Glera iar apoi prin intermediul metodei Charmant, este prelucrat și transformat în această băutură deosebită.
Această modalitate de prelucrare permite ca bulele să reziste mult mai bine decât cele din bere, de exemplu, și mai puțin în comparație cu șampania.
Revenind asupra istoriei bogate a acestei băuturi, așa cum am menționat anterior, această băutură datează încă de pe vremea romanilor. Iar o dată ce ai înțeles ce este băutura Prosecco și ai început să îi apreciezi valoarea, cu siguranță nu va lipsi de la nici o masă.
Ce gust are Prosecco?
Sursa foto: news
Obținuți din faimoșii struguri Glera, Prosecco poate avea note de măr galben, cais, piersică și pere în arome proaspete. Acesta poate să fie sec, extra sec sau brut dar niciodată dulce sau demidulce.
Vinul se recomandă să se consume încă de când este ,,tânăr”, de preferință în primii trei ani de fabricație deși prospețimea băuturii poate să fie păstrată chiar și până la șapte ani.
Prosecco trebuie servit rece direct de la frigider sau din frapieră, în același mod așa cum se procedează cu orice alt tip de vin spumant.
Majoritatea tipurilor de Prosecco se produc în stil brut uscat. Și cu toate că sortimentul de struguri are o aromă fructată, oferă impresia că băutura este mai dulce decât este defapt. În general, majoritatea sortimentelor de Prosecco care se găsesc la vânzare respectă acest nivel brut de dulceață dar se pot găsi și sortimente mai dulci.
Prosecco este etichetat în funcție de cât de dulce este. Vei putea găsi această băutură în varianta brut, extra sec sau sec. De exemplu, cel extra sec oferă un gust ideal care unifică aroma fructată, bulele fine și dulceața subtilă.
Vin spumant PROSECCO LUNA ROSE BRUT 750ML
Cu ce se bea Prosecco
Sursa foto: Pexels
Poate că dacă te-ai întrebat cu ce se bea Prosecco este servit aproape întotdeauna ca aperitiv, la fel ca șampania și se utilizează pahare cu pereți înalți și subțiri. De asemenea, acesta este utilizat și pentru a prepara diverse cocktailuri populare precum Aperol Spritz sau Hugo.
Pentru a avea o experiență cât mai plăcută în timpul consumării acestei băuturi specialiștii recomandă să se consume rece, la o temperatură de 3 – 7 grade.
Prosecco este o băutură versatilă și poate să fie combinată cu o varietate de preparate culinare. Deși se servește ca aperitiv, acesta poate să însoțească și preparate principale.
Pentru a putea face cele mai potrivite combinații, regula principală este aceea să ții cont de aroma suavă, fructată care evidențiază gusturile de intensitate medie.
Prosecco se poate servi în special cu preparate din pui, porc, creveți sau tofu.
De asemenea, se potrivește cu preparate din bucătăria chinezească, thailandeză sau vietnameză.
Din ce soi de struguri e făcut Prosecoo?
Sursa foto: natalie maclean
Prosecco este realizat din struguri Glera care era cunoscut înainte chiar sub denumirea de Prosecco.
Schimbarea numelui s-a produs în anul 2010 când Ministerul Agriculturii italian a decis ca ,,Prosecco’’ să reprezinte numai numele regiunii unde se produce această băutură.
Astfel, producția a fost limitată numai la această regiune geografică ceea ce înseamnă că nu orice vin spumant produs din struguri Glera poate să fie numit Prosecco. Strugurii Glera sunt un soi de struguri albi cu lăstari de culoarea alunei, producând ciorchini mari și lungi. În producția de Prosecco glera constituie cel puțin 85% din strugurii folosiți.
Prosecco versus șampanie
Sursa foto: visit prosseco italy
Pe lângă faptul că este un pic mai dulce decât șampania, Prosecco este și mai ieftină. Însă, aceasta nu este singura diferență dintre cele două tipuri de băuturi deoarece, mai ține și de tipul de struguri și regiunea în care a fost fabricată.
Sampania se produce în regiunea Champagne din Franța și se realizează din struguri Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier. Pe de altă parte, Prosecco provine din regiunea cu același nume.
Vin Spumant Asti Martini 75 cl
O altă diferență care merită să fie menționată este aceea că în timpul celei de-a doua fermentații, acțiunea are loc în interiorul sticlei de șampanie în timp ce pentru Prosecco aceasta se face în butoi.
Procesul de obținere al șampaniei este lung și costisitor, tocmai de aceea există o diferență de preț între cele două tipuri de băuturi.
De asemenea, șampania și Prosecco se diferențiază și prin aromele diferite. În șampanie aromele principale sunt citricele, piersicile, cireșele și migdalele. O altă diferență este aceea că cele două tipuri de băuturi se combină cu alimente diferite. Șampania este un vin sec și cel mai bine se combină cu fructe de mare, legume verzi sau alimente crude.
Cum se prepară Prosecco?
Sursa foto: the glibal and mail
Spre deosebire de șampanie, Prosecco se face prin metoda Charmat, cunoscută și sub denumirea de metoda Charmat – Martinotti, care este un proces de producție italienesc.
De îndată ce se finalizează prima fermentație vinului i se acordă o a doua fermentare în vase din oțel inoxidabil care sunt acoperite cu smalțuri de sticlă iar vinul nu este pus în sticle sub presiune. Procesul de producție este unul mult mai simplu de realizat în comparație cu șampania.
Cum alegi un Prosecco de calitate?
Sursa foto: the independent
Un Prosecco bun trebuie să fie ușor aromat, cu bule delicate și care este menit să fie un vin elegant și spumos.
În cazul în care prezintă o culoare care se aplatizează foarte rapid iar bulele se duc aproape instantaneu atunci înseamnă că nu este de o calitate atât de bună.
Alte lucruri la care trebuie să se acorde atenție pentru a face diferențierea de calitate este aceea că Prosecco nu trebuie să fie prea dulce sau prea apos.
Un alt aspect prin care face diferențierea de calitate este prețul. Deși este recunoscută ca fiind o băutură mai ieftină decât șampania dar aceasta nu trebuie să fie chiar prea ieftină. Este, cu siguranță o categorie de vin unde, dacă se plătește mai mult la schimb se primește o băutură mai bună.
Prosecco este o băutură care se concentrează pe fructe și prospețime deci, este gata de băut imediat ce este lansat. De asemenea, un Prosecco ce are o vechime de un an sau doi sunt iarăși foarte bune mai ales dacă există o preferință pentru arome mai pronunțate.
Curiozități despre băutura Prosecco
Sursa foto: eataly
Prosecco este o băutură care te duce cu gândul la vară și este preferată atât de bărbați cât și de femei.
Istoria Prosecco este una extrem de îndelungată datând încă de pe vremea Romei Antice și se produce în regiunea care poartă același nume. Prosecco este o suburbie a orașului Trieste iar numele pare să aibă o proveniență de limbă slovenă (prozek) care se traduce prin ,,cărare prin pădure’’.
Înainte ca regiunea să fie denumită Prosecco se numea Puccino.
Fără să fie la fel de cunoscut precum regiunea din care provine, soiul de struguri Glera, este utilizat încă de pe vremea romanilor. De asemenea, această băutură are trei niveluri de ,,perlaj’’ termen care descrie aciditatea.
Cel mai acidulat este spumante, urmează frizzante apoi tranquillo care nu are aciditate deloc. Defapt, Prosecco, până în secolul al XIX-lea nu a fost acidulat. Romanii îl preferau fără bule iar italienii au continuat să îl consume așa până când a fost supus celui de-al doilea proces de fermentare în urma căruia își capătă bulele.
Această băutură ar trebui să mulțumească recesiunii economice pentru popularitate câștigând astfel victoria împotriva șampaniei.
Prosecco este o băutură versatilă care și-a câștigat popularitatea și a devenit una dintre băuturile nelipsite de la orice eveniment. În special pentru că își păstrează bulele pentru mai mult timp, este o băutură perfectă pentru a oferi eleganță și rafinament oricărui eveniment special.