Sursă foto: freepik
Care este cea mai buna apă pentru bebeluși? Este o întrebare pe care și-o pun foarte multe mămici. Poate că și tu ai această dilemă și te întrebi, care este răspunsul.
Știi că apa de la robinet este reziduală, că indiferent cât de bine este monitorizată și tratată, când își începe parcursul prin rețeaua de conducte și țevi, ajunge la robinet cu particule de rugină și alte reziduuri. Știi, de asemenea, că nu poți da copilului apă carbogazoasă.
Ți-ar plăcea ca apa de la robinet să fie curată, fără impurități, fără gust și miros de clor. Este firească dorința ta. Este firesc să-ți dorești ca bebelușul tău să fie complet sănătos.
Apa este vitală oricărei formă de viață. Apa este existență.
Rolul apei în viața noastră este foarte important. Fără apă putem trăi doar câteva zile. Când aceste zile s-au scurs, ne scurgem și noi.
Apa menține sănătatea celulelor facilitând transportul oxigenului către celule. Reglează temperatura corpului, ajută la eliminarea toxinelor din corp prin transpirație și funcția renală, asigură un nivel echilibrat de electroliți în corp.
Consumul de apă îmbunătățește funcția metabolică, contribuie la funcționarea normală a rinichilor, riscul apariției bolilor renale cronice fiind foarte redus în cazul unui consum corect de apă.
Un consum potrivit de apă contribuie la sănătatea pielii, menținând pielea hidratată. Îmbunătățește circulația sângelui la nivelul capilarelor menținând un tonus energic și un aspect tânăr al pielii; ajută la menținerea unui nivel de concentrare optim, ameliorează migrenele.
Apa destinată consumului uman este apa potabilă, adică orice tip de apă în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, prepararea hranei sau pentru alte scopuri casnice, indiferent de sursa de proveniență: rețeaua de distribuție, izvor sau distribuită în sticle.
Apa este indispensabilă vieții
Crezi că apa este indispensabilă și bebelușilor? Până la vârsta de 6 luni, NU este indispensabilă.
Apa este contraindicată până la împlinirea vârstei de 6 luni, deoarece riscul intoxicațiilor severe cu apă în cazul lor este foarte mare. Laptele de la sân sau formula înlocuitoare sunt suficiente atât pentru hidratarea, cât și pentru hrănirea corespunzătoare a bebelușilor, până la 6 luni. Dar după această vârstă, copilul poate primi cantități mici de apă.
Problema se ridică atunci când ne întrebăm care este cea mai bună apă pentru bebeluși. Apa de la robinet, apa de izvor, apa de la fântână sau apa minerală plată?
Apa de la robinet este plină de reziduuri, miros de clor, culoare cu tot soiul de nuanțe, de la bej până la maro, rugină sau alte elemente dăunătoare sănătății.
Cu atât mai grav, cu cât aceeași apă trebuie să o consume și copiii noștri, în special cei mai mici. Și aici ne referim la bebeluși, al căror organism este expus la tot soiul de infecții sau altfel de probleme de sănătate.
Atât hrana, cât și apa pe care le-o asigurăm celor mai importante ființe din viața noastră trebuie să fie cea mai bună.
Chiar dacă apa arată aproape la fel, conținutul este diferit.
De la ce vârstă introducem apa în alimentația bebelușului
Sursă foto: universulargeșean
Până la împlinirea vârstei de 6 luni, copilul trebuie să fie hrănit doar cu lapte de la sân sau cu un înlocuitor. Începând cu 6 luni, poți să-i dai mici cantități de apă dacă este nevoie, în completarea laptelui de la sân sau alternativei.
Tu știi că laptele de la sân este cel mai bun pentru copii. Este foarte adevărat, specialiștii susținând în unanimitate că hrănirea copilului la sân are nenumărate beneficii, atât pentru bebeluș, cât și pentru mămică. Dar care sunt aceste beneficii?
- laptele de la sân este creat special pentru bebelușul tău;
- protejează copilul de tot soiul de infecții;
- riscul de a avea diaree sau de a vomita este foarte mic;
- reducerea riscului unor boli cardiovasculare la vârsta adultă;
- formează o legătură emoțională puternică între voi doi;
Spre deosebire de laptele de la sân, formula înlocuitoare nu asigură aceeași protecție împotriva îmbolnăvirilor.
Beneficiile laptelui de la sân merg până la vârsta adultă a copilului. Indiferent de cantitatea de lapte de la sân, este binevenită. Da, cu cât alăptezi mai mult, cu atât beneficiile sunt mai multe.
Ce beneficii are hrănirea copilului cu laptele de la sân pentru proaspăta mămică?
Cu cât este mai lungă durata în care alăptezi, cu atât mai multe beneficii vei avea.
Alăptarea scade riscul de:
- cancer la sân;
- cancer ovarian;
- osteoporoză;
- boli cardiovasculare;
- obezitate.
De ce apa nu este potrivită pentru copiii mai mici de 6 luni?
Laptele de la sân sau înlocuitorul este tot ce îi trebuie copilului pentru hidratare și hrănire sănătoasă. Dacă bea apă înainte de împlinirea vârstei de 6 luni, nu mai bea la fel de mult lapte, iar asta înseamnă că le poate afecta dezvoltarea per ansamblu.
Când poate să bea copilul apă?
Începând de la vârsta de 6 luni îi poți da copilului puțină apă, dar să fie apă de la robinet fiartă și răcită, și fără a înlocui laptele de la sân sau formula înlocuitoare pentru cel puțin 12 luni.
După împlinirea vârstei de 12 luni, băuturile principale pe care copilul trebuie să le consume sunt apa și laptele de la sân.
Conform specialiștilor, după ce copilul a început să consume mâncare solidă, adică după 6 luni, îi poți da câteva înghițituri de apă dintr-o cană mică pentru ca el să o poată cuprinde cu mânuța (nu dintr-o sticlă pentru că e posibil să bea mai multă decât trebuie). Fă asta în timp ce mănâncă, pentru a învăța cum să bea apă, dar și pentru a preveni constipația în special că volumul de materie fecală este foarte mare în cazul bebelușilor.
Este important faptul că va începe să se obișnuiască să bea apă din cană, pentru că așa se va întâmpla după 12 luni.
Câtă apă poate să bea copilul?
După 6 luni, poți să-i dai o jumătate de cană pe zi. Sunt și copii care pot bea mai mult, dar cei care sunt hrăniți la sân nu vor simți nevoia de apă suplimentară. Cu toate astea este indicat să consulți medicul pediatru pentru că el va ști cel mai bine să-ți răspundă în funcție de nevoile copilului.
De ce nu pot bea apă copiii foarte mici?
Există câteva riscuri asociate consumului de apă de către copiii mai mici de 6 luni, printre care:
- deficit de nutrienți care se regăsesc doar în laptele de la sân sau în alternativa la acesta;
- nu va crește în greutate pentru că nu va avea caloriile necesare;
- dacă este hrănit la sân, tu, proaspătă mămică, nu vei mai avea la fel de mult lapte ca atunci când bebelușul este hrănit doar cu acest ingredient minune;
- apa în exces poate să provoace intoxicație cu apă, o afecțiune cu potențial de pericol în care electroliții, precum sodiul, din fluxul sangvin al bebelușului devin diluați, ceea ce poate afecta funcțiile normale, efectul putând fi chiar convulsiile.
SFAT! Monitorizează consumul zilnic de apă până la vârsta de 1 an.
Beneficiile apei pentru bebeluș
Pentru copiii mai mari de 6 luni, apa îi ajută să rămână hidratați, ceea ce înseamnă că:
- transportă nutrienții și oxigenul spre celule în timp ce îi ajută să elimine fecalele;
- menține articulațiile și țesuturile lubrifiate;
- elimină nevoia de suc de fructe, acesta fiind contraindicat de către pediatru până la vârsta de 1 an, iar după împlinirea acestei vârste, dacă totuși vrei să-i dai suc, să fie într-o cantitate foarte mică.
Sucul umple burtica, dar mai grav de atât, zahărul din conținutul sucului poate cauza crampe sau diaree.
Cum știi că bebelușul tău este deshidratat?
Ești îngrijorată că bebelușul suferă de deshidratare? Iată care sunt simptomele deshidratării:
- se consumă mai puțin de 6 scutece umede în 24 de ore;
- urina are o nuanță de galben închis;
- are buzele crăpate;
- plânge prea puțin sau deloc;
- agitație extremă;
- apatie;
- somnolență neobișnuită;
- mâini și picioare reci.
Când să apelezi doctorul?
Dacă bebelușul are diaree sau vomită, sună doctorul pentru a ști ce trebuie să faci să-l hidratezi. Sună doctorul și când bebelușul are semne de deshidratare (cele enumerate mai sus).
Așadar, ține cont de sfaturile specialiștilor, ale medicului pediatru. Ei știu cel mai bine ce este potrivit pentru bebelușul tău.
Și, nu uita! Fără apă până la împlinirea vârstei de 6 luni, cu excepția situației în care este recomandată de medic.
Cea mai bună apă pentru bebeluși
Sursă foto: freepik
Până la 6 luni, apa, apa cu glucoză sau alte lichide se dau bebelușului doar la recomandarea medicului.
Cea mai bună apă pentru bebeluși este apa microbiologic pură, adică acea apă minerală naturală îmbuteliată. Aceasta este o apă pură, fără microorganisme sau metale grele, asupra căreia nu se intervine în vreun fel.
Ce înseamnă puritate? Indicatorul de puritate din apa îmbuteliată este cantitatea de nitrați din conținutul acesteia.
Apa minerală naturală provine exclusiv din izvoare subterane care nu au contact cu factorii poluanți din exterior.
Ce apă se recomandă bebelușilor?
- Apa specială pentru sugari din farmacii;
- Apa microbiologic pură, cu oligominerale, plată;
- Apa de la robinet, dar fiartă.
Este indicat să dăm bebelușului apă de la fântână?
NU, pentru că această apă conține nitriți proveniți din îngrășămintele infiltrate în pânza freatică, care dăunează sugarului, provocându-i intoxicație manifestată prin colorarea ciudată a tegumentelor și mucoaselor.
În ediția din 2011 a Ghidului privind calitatea apei destinate consumului uman, se menționează în urma unor studii care au avut loc la scară globală, că apa cu un conținut de nitrați mai mic de 50 mg/l poate fi folosită pentru alimentația unui sugar.
Există și unele ape minerale naturale atestate de Societatea Română de Pediatrie sau alte institute și care poartă eticheta „recomandată pentru prepararea hranei sugarilor”.
Apa de robinet
Deși calitatea apei de la robinet este controlată la stația de tratare, trebuie să ținem cont și de alte detalii, precum starea conductelor care transportă apa, conținutul uriaș de clor.
Foarte mulți medici pediatri sunt de părere că apa de la robinet poate conține metale grele, rugină și că poate fi consumată doar dacă este fiartă și, ulterior, răcită.
Ce spun producătorii despre apa de izvor?
Apa de izvor este cea mai bună alegere pentru copiii de până la 3 ani, pentru că nu conține impurități.
Apa de izvor este filtrată, spre deosebire de apa de la robinet care este transportată prin conducte care la un moment dat se deteriorează, iar cantitatea de plumb prezentă în apă poate afecta grav sănătatea copilului.
În apa adusă prin conducte sunt reziduuri din rețeaua de țevi care nu se elimină prin fierbere. Ca să nu mai vorbim de faptul că apa de la robinet nu poate asigura conținutul echilibrat de minerale necesare unui bebe.
Apa de izvor este o apă microbiologic pură cu indice de mineralizare scăzut și cu un ph optim pentru consumul permanent. Concentrația de nitrați se află la un nivel sub cantitatea admisă de legislația în vigoare.
Apă pentru bebeluși:
Apa SANT ANNA FRIZZANTE 1.5L poate fi folosită pentru prepararea alimentelor pentru nou-născuți, fiind una dintre cele mai bune ape plate italienești pentru bebeluși.
Apa FIUGGI, o apă microbiologic pură, o apă minerală naturală oligominerală plată.
Beneficiul apei plate este gradul de sterilitate și cantitatea optimă de minerale.
Ingrediente de evitat în apa bebelușilor
Cea mai bună apă pentru bebeluși este cea care conține:
- indice de minerale mai mic de 500 mg/l;
- sodiu mai puțin de 20 mg/l;
- nivel al nitraților mai mic de 50 mg/l;
- fluoruri, sub nivelul de 1,5 mg/l/.
Important este să verifici eticheta și să eviți ce depășește cantitățile enumerate mai sus.
Apa este ingredientul minune existent pe pământ și fără de care nu putem trăi.
Asigură-te că folosești pentru hidratare și hrănire cea mai bună apă pentru bebelușul tău. Acest lucru va contribui semnificativ la menținerea unei stări bune de sănătate, la creșterea și dezvoltarea sa armonioasă.