fbpx

Cele mai bune vinuri italiene

7.1K

Italia, cu o istorie a vinului de peste 4000 de ani, este pe primul loc la nivel mondial în ceea ce privește cantitatea de vin produsă,  acesta producând cele mai bune vinuri din lume din peste 400 de tipuri de struguri, regăsiți în 20 de regiuni de vinificație. 

Italia a fost recunoscută ca fiind cea mai bună destinație din lume pentru toți iubitorii de vinuri care vor să deguste cele mai bune vinuri italiene roșii, albe, rose sau spumante. 

Dealurile Congegliano și Valdobbiadene, de unde s-a ”născut” Prossecco-ul au fost adăugate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

O scurta istorie a vinurilor italiene.

Atunci când grecii au ajuns în Italia în secolul VIII Î.Hr. , pentru prima dată, vinul era deja o parte a culturii italiene. 

Aceștia au fost atât de impresionați de clima blândă a Italiei, care era propice cultivării viței de vie, încât au numit-o Oentoria, care se traduce : ”țara viței de vie cultivate”. 

Ei au preluat întreaga artă a vinificației și s-au folosit de toate tehnicile pentru a o fructifica. Astfel au introdus viticultura inițial în Sicilia apoi în sudul Italiei. 

După înfrângerea lor de către romani, pe toate zonele de coastă a început să se planteze vița de vița, pe scară largă, de către sclavi. În tot acest timp în centru Italiei, etruscii se ocupau și ei cu viticultura, completând munca vinificației din zonele de coastă. 

Cererea pentru vin, în creștere incredibilă, l-a făcut pe împăratul Domițian să distrugă o mare parte din podgoriile existente, în anul 92 d. Hr. pentru a se face loc pe pământ pentru producția de alimente. 

Pentru că vinul roman avea un conținut ridicat de alcool era mult mai puternic decât cel italian și de cele mai multe ori se dilua cu apă.  

Printre preferințele romanilor se regăseau vinurile dulci cărora le plăceau să le modifice gustul adăugând ierburi, sare, miere sau chiar cretă. Ei au descoperit faptul că vinurile învechite sunt mult mai gustoase și au fost primii care s-au gândit să le păstreze în butoaie de lemn. 

Odată cu Imperiul Roman a scăzut și popularitatea vinului deși acesta se producea în continuare de călugării creștini, urmând ca în perioada renascentistă acesta să se dezvolte din nou. 

În secolul al XIX-lea o mare parte din  podgoriile Italiei au fost distruse de păduchii de vie iar acestea au fost înlocuite fără a se ține cont de calitate ci mai degrabă de cantitate. Astfel că Italia a devenit o sursă de vin ieftin, până în 1960 când s-a restabilit reputația de vinificație a țării, controlându-se calitatea și etichetarea. 

În prezent Italia este renumită pentru soiurile ei nobile precum Chianti, Barbaressco, Brunello, Asti și Prosecco în care vei regăsi, în fiecare înghițitură calitate și pasiune. 

Cum recunoști un vin de calitate?

Pentru că există o varietate de vinuri, de multe ori alegerea unui vin bun, poate fi dificilă, mai ales dacă nu ești cunoscător. 

Pentru a putea alege un vin bun, de fiecare dată când îți dorești să bei unul dintre cele mai bune vinuri, nu trebuie să fii neapărat un somelier. Poți recunoaște și tu un astfel de vin pentru că există câteva criterii după care să te ghidezi în alegerea pe care o vei face. În acest fel îți va fi mult mai ușor să recunoști un vin bun, în doar câteva minute. 

Iată care sunt caracteristicile unui vin de calitate, potrivit somelierilor:

Culoarea 

Culoarea trebuie să fie în concordanță perfectă cu tipul de vin pe care îl cumperi.  Un prim criteriu de care depinde culoarea vinului este tipul de struguri din care a fost făcut și grosimea cojii boabelor. Un altul ar fi timpul de macerare și de învechire.   

Chiar dacă tu nu vei putea verifica sau afla acest aspect, este important să știi că sunt multe elemente, în spatele culorii vinului și că întotdeauna un vin de calitate va avea o culoare nealterată. 

Spre exemplu un vin alb ar trebui să aibă culoarea galben deschis. Dacă aceasta este mai închisă s-ar putea să nu fie unul dintre cele mai bune vinuri. 

Exact după același criteriu te poți ghida și atunci când alegi un vin roșu. Dacă culoarea acestuia este înspre violet sau prea deschis, nu va fi un vin de calitate.  

Un alt aspect important care trebuie luat în calcul legat de culoare este și aspectul băuturii. Acesta trebuie sa fie cristalin și nu tulbure.  Asta indica ca vinul nu are imperfecțiuni. 

Mirosul și gustul

Mirosul și gustul unui vin bun trebuie să fie fructat, să te ducă cu gândul la fructe și flori. Dacă acesta are un miros înțepător de oțet sau un gust prea acru, este un prim semn că vinul nu este de calitate. 

Un alt aspect după care te poți ghida este faptul că mirosul și gustul vinului va persista timp de câteva secunde în gura și nas, cele doua simțuri fiind în tandem. Atunci când bei un vin de calitate ambele simțuri sunt satisfăcute ca într-un întreg. 

Prezenta unui gust prea lemnos poate indica din nou, ca vinul nu este dintre cele mai bune, acesta mascand așadar restul aromelor. Daca in notele sale nu se găsesc nuanțe lemnoase, motivul ar putea fi ca acesta a fost ținut prea mult timp în butoaie fără a fi aerat, schimbându-și astfel aroma. 

Un semn că vinul este unul bun este un gust complex, plin de arome, care se vor modifica pe parcursul degustării. O proporție de alcool perfectă va favoriza salivatia, într-un mod neted și fin și nu stringent, stimulând toate aceste simțuri într-un mod plăcut. 

Toate aceste elemente, împreună cu culoarea să, trebuie să fie echilibrate. Nici unul dintre ele sa nu iasă prea mult în evidenta față de celelalte. În acest fel, poți recunoaște un vin de calitate. 

Sticla și eticheta 

Un vin bun în care s-a pus grijă, pasiune, calitate și dragoste, va fi „îmbrăcat în cele mai frumoase” haine”. Aspectul sticlei și felul în care eticheta este creata îți poate spune de la prima privire dacă acesta este de calitate. Aici, prima impresie chiar contează și îți garantează un gust la fel de echilibrat precum aspectul vizual. 

Pe lângă asta, urmărește descrierea și informațiile care apar pe acestea. Eticheta ar trebui sa conțină informații referitoare la anul producției, producător, maturare, alcoolemie, îmbuteliere, număr de lot, indicația zonei geografice de unde provin strugurii, soiurile de struguri din care este făcut vinul cât și alte fructe sau elemente din compoziția sa. 

Cele mai bune vinuri din lume se vor putea remarca dintr-o singura privire a etichetei iar gustul lor îți va surprinde, cu siguranță, toate simțurile. 

Soiul de struguri 

Pentru a recunoaște un vin bun, un alt aspect la care te poți uita este chiar tipul de struguri din care a fost făcut. Acum 2 decenii, cel mai apreciat vin era cel alb, care se fabrica în Spania, din soiul Airen de struguri. 

În prezent, acesta a scăzut în topul preferințelor consumatorilor de vin, în detrimentul Cabernetului Sauvignon. Așadar strugurii cu boabe roșii sunt cei mai cultivați în prezent în majoritatea regiunilor din lume. 

Cele mai bune soiuri de struguri pentru vin

Gustul care aduce vinurile  italiene în topul preferințelor când vorbim de cele mai bune vinuri, pleacă de fapt, de la strugurii care se folosesc în producerea fiecărui vin.

Indiferent că acesta este roșu, alb, rose sau spumant, gustul, aroma și mirosul fiecăruia este unic, pentru că soiurile sunt diverse. 

Tradiția și cultura producătorilor de vin italian s-a transmit din generație în generație și s-a perfecționat, dar soiurile au rămas aceleași. 

Pentru a putea alege cel mai bun vin este bine să știi și care sunt cele mai bune soiuri de struguri și ce vin se produce din ele. 

Iată care sunt cele mai renumite soiuri de struguri din Italia și vinurile care sunt produse din acestea.

Sangiovese. Un soi de struguri cu arome intense de vișine și note subtile de pământ se cultivă în Toscana, Romagna, Campania și Umbria. De culoare violet, mai puțin aromat decât alte soiuri de struguri roșii este printre soiul de bază în vinurile Chianti. 

Alte vinuri care se produc din strugurii Sangiovese sunt: Montepulciano, Super Tuscans, Camingnano, Rosso di Montalcino, Chianti, Brunello di Montalcino. Potențialul de învechie a acestori vinuri este de la 10 la 20 de ani. 

Barbera. Unul dintre cele mai plantate soiuri de struguri din Italia, produce un vin texturat cu o aciditate ridicată.  Vinul Barbera d’Asti exprimă cel mai bine gustul aromat al acestui soi de struguri. 

Cultivat în Piedmont, Puglia, Sicilia, Sardinia și Emilia – Romagna, vinurile produse din soiul Barbera, au un potențial de învechire de peste 15 ani. 

Nebbiolo. Strugurii Nebbiolo, proveniți din Piedmont, produc vinuri cu gusturi puternice și florale precum vinurile Barbaresco și Barolo.  Potențialul de învechire a acestor vinuri este de peste 20 de ani. 

Montepulciano. Soiul Montepulciano, originar din Centrul Italiei, produce vinuri roșii intense cu arome blânde.  Cultivați în regiunile Abruzzo de Est, Marche și Molise, vinurile din acest soi de struguri au un potențial de învechire de până la 15 ani. 

Dolcetto. Un soi de struguri care este apreciat, în special  în Piemont, datorită faptului că gustul strugurilor nu este foarte bogat. Vinul produs din acest soi este considerat un vin de masă fructat și gustos. Potențialul de învechire este între 2 până la 4 ani. 

Nero d’Avola .Soiul Nero d’Avola este cel mai răspândit soi din Sicila și Calabria și mai este cunoscut sub numele de Calabrese.  Din boabele acestui soi de strugure se produc vinuri roșii cu gust intens.  Potențialul de învechire a vinurilor din acest soi este de peste 10 ani.

Aglianico. Strugurii Aglianico produc vinuri perfecte pentru macerarea de lungă durată. Cultivat în Basilicata și Campania, produce un vin roșu, aromat cu gust puternic. 

Lambursco. Din strugurii Lambrusco, din regiunea Emilia – Romagna se produce cunoscutul vin spumant cu gust ușor, Lambrusco (Frizzante).

 Top vinuri italiene:

Italia are cea mai largă selecție de vinuri din lume, devenind faimoasă pentru soiurile sale unice de struguri. 

Vinurile clasice italiene roșii includ vinurile Barolo și Barbaresco, produse din struguri Nebbiolo, Chianti și Chianti Classico, produse din struguri Sangiovese, Amarone și Valpolicella, produse din strugurii Corvina, Rondinella și Corvinone și vinul Nero d’Avola, produs din strugurii cu aceeași denumire, 

Vinurile spumante provin tot din Italia, fiind renumită în special pentru Prossecco,  un vin produs din strugurii Glera și Moscato, si strugurii Moscato Bianco. 

Dintre vinurile albe, cel mai renumit este Pinot Grigio, produs din strugurii cu aceași nume dar și Gavi, produs din strugurii Cortese și Soave, din strugurii Garganega. 

Bineînțeles că în Italia se produc cu succes și vinuri din soiurile internaționale precum Merlot, Chardonnay și Cabernet Sauvignon. 

La Decanter Wolrd Wine Awards 2020, care este cea mai importantă competiție de vinuri din lume pe primele 3 locuri din top 100 cele mai bune vinuri italiene sunt:

 Spumantul Franciacorta Extra Brut Riserva “Vittorio Moretti” 2011 Magnum – Bellavista (Astuccio), făcut din 62% Chardonnay, 38% Pinot Noir are o culoare galbenă, cu reflexe de tinerețe și prospețime. Buchetul amplu de fructe albe dulci, cu note de castan și frunze de dafin, dulceață de afine și citrice, flori sălbatice și soc dar și miere, îl face să fie un vin care își merită premiul pe deplin.

Spumantul Franciacorta Extra Brut Riserva

Spumantul Bersi Serlini cu 70% Chardonnay și 30% Pinot Bianco, un vin alb, cu o culoare galben intens și arome de gutui și ananas. Notele subtile resimțite sunt de brioșe și alune prăjite.

Spumantul Bersi Serlini

Spumantul MONSUPELLO, obținut din struguri Pinot Noir, cu arome fructate, pâine, migdale și alune, toate intergrate într-o textură aromată, echilibrată și elegantă.

Spumantul MONSUPELLO

Ca să faci cea mai bună alegere atunci când vrei să bei un vin bun îți prezentăm și care sunt cele mai cunoscute vinuri din Italia și un top al celor mai bune vinuri italiene. 

Barollo 

Produs în întregime din strugurii Nebbiolo, vinul Barollo este clasificat cu cea mai înaltă clasificare a vinurilor din Italia, ca fiind ”Denominazione di Origine Controllata e Garanita” (D.OG.G) din motivul că în producția acestui vin se folosește un anumit soi de struguri și în același timp se garantează o calitate deosebită a vinului din toate aspectele. 

Vinul Barollo, unul dintre cele mai bune vinuri roșii,  fiind maturat minim 38 de luni iar ulterior învechit în butoaie de lemn încă 18 luni. Dacă vinul Barollo s-a învechit în cramă cel puțin 5 ani, acesta va primi pe eticheta sa și termenul ”Riserva” .

Barollo

Vinul BAROLO NATALE VERGA 0.75CL cu o culoare roșu rubiniu intens și reflexii de cărămidă portocalie, te surprinde cu aroma caldă de vanilie, fructe roșii și taninuri dulci și moi. Mirosul de cireșe , căpșuni și fructe de pădure se amestecă discret cu mirosul de piper alb ceea ce îi oferă o caracteristică specifică zonei Novello.

Brunello di Montalcino

Provenit din orașul cu același nume, Montalcino, vinul Brunello, produs integral din soiul de struguri Sangiovese, este clasificat ca fiind ”Denominazione di Origine Controllata e Garanita”. 

Vinul Brunello di Montalcino stă un timp îndelungat la macerare înainte de procesul de fermentare.  În procesul de producție, aroma sa cât și culoarea sunt extrase într-un mod lent, din coaja strugurilor Sagiovese. 

Leonardo

Vinul Leonardo Brunello Di Montalcino 750ml , un vin roșu, sec, produs în Toscana, are o culoare roșu rubiniu cu reflexe grena și un parfum intens și persistent care va acompania perfect un platou de brânzeturi sau o friptură delicioasă.

Chanti 

Cu provenința din Toscana, Chanti-ul este un vin care se cultivă în mai multe regiuni precum Arezzo, Florența, Pisa, Sienna, și Prato. 

Clasificat ca ”Denominazione di Origine Controllata e Garanita” are și produse cu etichete superioare. Amestecul de struguri din care se face Chanti este Canaiolo 10%, 10 % din alți struguri ai soiului  Sangiovese, precum Cabernet, Syrah sau Merlot . 80% conținut este din strugurii Chanti. 

Chanti

Vinul VERNAIOLO CHIANTI ROCCA MACIE este un vin roșu parfumat și tânăr care îți va surprinde toate simțurile, prin ecourile lui de violetă și crin. Cu o culoare roșu purpuriu strălucitor, vei resimți în gustul său arome de lavandă, liliac, crin, afine și dude completate perfect de condimente orientale, scorțișoară și mirodenii de turtă dulce.

Montepulciano 

Un vin provenit 90% din soiul Montepulciano și 10% din Sangiovese,  are nevoie de cel puțin 2 ani pentru a se învechi. În primul an acesta stă în butoaie de stejar iar ulterior în sticle, pentru a fi aerat. Pentru a primi eticheta ”Riserva„ are nevoie de minim 3 ani de maturare.  Un vin cu gust robust dar cu o textură elegantă și catifelată. 

Montepulciano 

 Vinul C.M COLLINE TERAMANE MONTEPULCIANO D’ABRUZZO, de o claritate incredibilă și  culoare rubin intens, are un echilibru perfect al gustului. Cu nuanțe finale moi și delicate, te surprinde cu gustul de fructe roșii, scorțișoară, lemn dulce și violetă, în cel mai plăcut mod. 

Brumale

Gustul de cireșe coapte din BRUMALE MONTEPULCIANO ABRUZZO, un vin cu o culoare roșu intens, te învăluie cu mirosul său fructat de cireșe coapte, ducându-te chiar pe meleagurile italiene.

Lambrusco

Provenit din regiunea Emilia – Romagna, între Veneto și Toscana, loc renumit pentru brânzeturile fine pe care le produce precum Parmesanul Reggiano dar și pentru oțetul balsamic și Prosciutto, vinul spumant Lambrusco este făcut cu multă grijă și atenție, după o metodă tradițională, tot aici.

În 1980 Lambrusco a devenit foarte popular. Cu o nuanță trandafirie și note delicate florale, se remarcă prin gustul său cu arome de cireșe, pepene verde, mandarine și flori de portocal. 

lambrusco

 Vinul Gavioli Lambrusco Grasparossa amabile este un spumant ușor cu note de coacăze negre și pepene, cu un gust perfect echilibrat dulce – acrișor, efect pentru zilele de vară sau aperitiv.

 Cele mai bune vinuri rose

Vinul rose nu a fost dintotdeauna apreciat în Italia. În acest timp, francezii îl cultivau în Provence, devenind unul dintre cele mai faimoase și bune vinuri rose din lume. 

Însă din vremea celui de al doilea Război mondial și Italia produce vin rose, cucerind din ce în ce mai mulți iubitori de vinuri,  renunțând cumva la tradiția vinului clasic pe care îl producea până atunci.

Primul vin rose, Five Roses, s-a născut în Puglia,  chiar în timpul celui de al doilea Război Mondial și a fost produs de Leone de Castris. 

În prezent vinul rose se produce în toată Italia. Spre exemplu în nord se produce Chiaretto Bardolino și Chiaretto Valtenesi. În Cortona se produce Syrah-ul inspirat din Provence și Cerasulo d’Abruzzo, care se produce din struguri Montepluciano.

Vinurile precum Etna Rosato, Ciro Rosato și Salentino Rosato, le găsim lângă mare, remarcându-se prin prospețimea lor și gustul ușor. 

Iata un top al celor mai bune vinuri rose din care te poți inspira. 

Chiaretto

Este un tip de vin special, produs pentru prima data în 1986 și a fost cunoscut ca fiind un vin cu o valabilitate scurtă. 

În prezent, tehnicile de producere a vinului s-au preluat din Franța, pentru a i se mari potențialul de învechire. Chioretto se produce doar într-o singură regiune a Italiei, în apropierea lacului Garda din regiunile Veneto și Lombardia. Celelalte vinuri rose, produse în alte regiuni sunt cunoscute sub denumirea de „rosato”. 

Cele 3 denumiri sub care se regăsește vinul Chiaretto sunt: 

  • Bardolino, făcut din strugurii Molinara, Rindinella și corvina. 
  • Lugana, făcut din strugurii Marzemino, Barbera și Sangiovesse.  Culoarea acestuia poate fi de la roz pal la rosu intens. 
  • Valtenesi, făcut din strugurii Groppello, cultivați în regiunea Lombardia.

Bardorino

CUSTOZA BARDOLINO CHIARETTO este un rose vin proaspăt, vibrant și moale. Intens și parfumat cu o culoare roz pal și reflexe strălucitoare, te învăluie cu notele sale subtile de gem de cireșe. Cu o aciditate plăcută și un buchet de căpșuni și vișine îți va surprinde toate simțurile.

avicins

Vinul CUVEE ALEXIS AVINCIS este un vin rose sec, cu un amestec de Merlot și Cabernet Sauvignon. De culoarea somonului, cu note fructate și buchet de căpșune sălbatic și petale de trandafir. Gustul de cireșe proaspete te invită la o un degustat bine răcit, alături de salate, avocado, creveți sau carne la grătar. 

Cerasasuolo d’Abruzzo

Un rose demisec, revigorant inclus în categoria Rosato este făcut din struguri Montepulciano 85%-100%  și amestec de alte soiuri în proporție de 0-15%. În L’Aquila sunt produse cele mai bune vinuri rose Cersassulo d’Abruzzo. 

camilo

Vinul Camillo Montori Cerasuolo D’Abruzzo de culoarea cireșei coapte cu un miros frucrat și floral, are un gust vibrant, plin și persistent. Se potrivește perfect alături de mezeluri, carne albă, pește sau sosuri roșii. 

Cele mai bune vinuri albe

Cu toate că Italia este renumită pentru vinurile sale roșii există și vinuri albe italiene fabuloase care merită pe deplin încercate.  

Iată câteva recomandări de vinuri bune albe pe care să le încerci neapărat alături de preparate delicioase și oameni dragi.  

Sauvignon Blanc

Înrudit cu strugurii Cabernet Sauvignon, acest strugure cu coajă albă, originar din Franța, se cultivă în multe regiuni din Italia și este denumit simplu ”Sauvignon”. Cele mai bune vinuri din acest strugure sunt cele din Toscana, Firulli-Venezia Giulia și Torentino Alto Adige.

Avincis

Vinul CUVEE PETIT SAUVIGNON BLANC AVINCIS fermentat și maturat în butoaie de stejar pe o perioadă de 8 luni, are un gust puternic și arome de ardei verde și agrișă coaptă , care se potrivește perfect cu legume la grătar și preparate din carne de pui.

Chardonnay

Un vin faimos în Franța, este al patrulea dintre cele mai plantate soiuri de struguri de vin alb din Italia. De obicei acesta se folosește pentru vinurile de amestec dar sunt și vinuri care se produc integral din acest soi.  Tehnicile de vinificație diferă în Italia față de cele din Franța. 

În vinul spumant Cantine Ferrari Brut vei găsi o simbioză perfectă între Chardonnay și Trentino.  Un vin spumant clasic, galben, proaspăt, intens și persistent. Cu note fructate de mere coapte și flori sălbatice. Parfumul slab de coajă de pâine și fructe coapte îți va oferi o experiență încântătoare. 

Ferrari

Terbbiano 

Trebbiano sau Trebbiano Toscano, un soi de struguri de vin, extrem de popular în Italia din care se produce atât vin dar se folosește și pentru amestec. Cu toate că nu este la fel de renumit ca Chardonnay-ul, este unul dintre cei mai plantați struguri de vin alb. Vinul Trebbiano este clasat ca fiind un vin de masă de scurtă durată. 

Vinul CC CASTELLO MARCHE TREBBIANO este un vin sec cu un gust răcoritor și delicat. Aroma sa fructată se potrivește perfect cu preparatele tradiționale italiene dar și cu orice cină sau prânz. 

Castello

Poggio Dei Vigneti Rubicone Trebbiano este un vin alb de o culoare galben pal cu un parfum fructat și răcoritor. Cu notele sale ușor tropicale și echilibrate se potrivește perfect cu carnea de pește, dându-ți o senzație mediteraneană in timpul degustării.

Pinot Grigio 

Cel mai faimos soi de struguri italian, se cultivă la nivel global ca Pinot Gris în Franța și Germania. Din același soi cu Pinot Noir și Pinot Blanc, vinul produs din Pinot Grigio este un vin alb, răcoritor. 

Santa mergherita

Santa Margherita Pinot Grigio, un vin cu arome seci, fructate și tonuri florale, de culoare galben pai, are un miros intens parfumat cu note de măr galben. Un vin versatil, perfect pentru zilele de vară.

Cele mai bune vinuri dulci

Vinurile dulci în Italia sunt regăsite în mare parte ca fiind ”frizzante e dolce” și sunt consumate de obicei ca aperitiv dar și împreună cu mâncarea, fiind potrivite diverselor tipuri de preparate.

 Dintre vinurile roșii cele dulci sunt: Lambrusco și Brachetto, iar  dintre vinurile albe regăsim Moscato și Asti  ca fiind printre cele mai bune vinuri dulci italiene.

moschio

Maschio Pinot Rosa un vin de un roz aprins cu o spumă exuberantă, făcut din Pinot Bianco și Pinot Nero. Cu un miros intens și arome de coacaze negre și fructe de pădure, are un gust fructat, proaspăt și moale. Ideal de servit ca aperitiv și cu preparate din pește și carne albă.  

Arione

ARIONE MOSCATO DASTI un vin dulce, făcut 100% din Muscato cu aroma specifică 

boabelor aromate și dulci. Un gust echilibrat și fructat se asortează cu fructe proaspete și uscate, dar ai cu prăjituri și biscuiți.

Mamamango

Vinul spumant Mamamango Moscato & Mango este un cocktail rafinat care îmbină perfect pulpa de mango cu Moscato. Potrivit pentru zilele călduroase, este un vin ușor și răcoritor cu arome delicate și dulci, răcoritoare.

Fragolino

Morando Fragolino Rosu un vin dulce, frizzante, strălucitor făcut dintr-o varietate de struguri roșii cu note fructate de zmeură, căpșuni și fructe de pădure. Te va cuceri cu gustul său exuberant.

Asit

Vin Spumant Asti Cinzano un spumant energizant și răcoritor,  obținut din Moscato, are un gust delicat de fructe . Servit de obicei ca aperitiv este cel mai renumit spumant produs de Cinzano.

Cele mai bune vinuri seci

Vinurile seci sunt preferate de băutorii de vin din întreaga lume datorită aromelor intense și pentru capacitatea ridicată a acestora de a se asocia cu multe preparate culinare. 

Dacă îți dorești să bei un vin în orice perioadă a anului alege un vin sec, dar mai ales în lunile de vară, pentru că acesta este răcoritor.

Printre cele mai renumite vinuri seci sunt Sauvignonul Blanc, Pinot Grigio, Chardonnay, Gewurtztraimer și vinurile spumante. 

Iată câteva dintre cele mai bune vinuri seci pe care le poți alege să acompanieze o masă perfectă sau un eveniment special.

Santa Margherita Gewurztraminer Trentino

Santa Margherita Gewurztraminer Trentino un vin alb, sec, cu arome fructate are o culoare galben pai, limpede fără nici o reflexie. Cu un parfum intens floral dar și fructe coapte și proaspete are un gust aromat, persistent și vibrant, pe care îl vei iubi.

Gramelot

Vinul CC GRAMELOT MARCHE BIANCO este un vin alb, sec realizat după metode medievale. Cu un gust elegant și note puternice de fructe coapte și migdale se potrivește perfect cu produse tradiționale dar și cu bucătăria mediteraneană.

Vigna

Vin Spumant Rps V. Monteprand cu o aromă intensă de cireșe negre, dude și prune uscate dar și cu nuanțe ușoare de lemn dulce, are un gust unic, realizat din cupajul Montepulciano și Sangiovese

Dolcetto

Vinul ARIONE DOLCETTO ALBA fermentat cu coajă până la consumarea zaharurilor naturale din struguri, este un vin roșu rubiniu intens cu reflexe violete în spumă. Gustul uscat, tanic și armonios cu buchet fructat completează în cel mai delicat mod  gustul preparatelor din carne albă, legume, paste, orez și brânzeturi.

prosseco

Prosecco Val Doca Blu Millesimato un vin sec de o culoare galben pai, cu un miros fructat și floral te va face să vibrezi. Gustul echilibrat între tărie și aciditate se corelează perfect cu aromele de pere, mere verzi, citrice și miere. 

Cum asortezi mancarea cu vinul potrivit ?

Este deja cunoscut faptul că vinurile se asortează perfect cu preparatele culinare. Însă, ca să ai parte de cea mai interesantă experiență atunci când vrei să combini vinul cu mâncarea sunt câteva criterii după care să te ghidezi.

Pentru că vinului îi lipsesc gusturile precum: sărat, picant sau gras însă conține dulceață, amărăciune și aciditate el acompaniază în funcție de soi anumite preparate. Spre exemplu, vinul roșu este în general mai amărui, vinul alb, rose și spumant este acid iar vinul dulce are multă dulceață. 

Pentru a face cea mai bună alegere a vinului în concordanță cu preparatul culinar lângă care îl vei consuma ideal ar fi să identifici care sunt gusturile de bază .

Dacă pentru mâncare putem recunoaște peste 20 de gusturi diferite, atunci când combini vinul cu orice preparat trebuie să identifici doar 6 gusturi precum: sărat, amar, gras, picant, acid și dulce. Iar după ce acest pas a fost făcut, îți este mult mai ușor să aduci complementaritate între cele două pentru un echilibru perfect. 

Dacă vrei să mănânci o salată de crudități care este un preparat ușor dar o vei servi cu un dressing de oțet balsamic, ia în calcul faptul că nu ai nevoie de aciditate în plus. Așadar alege un vin lejer sau unul tanic. 

Spre exemplu, Cabernet Sauvingnon este un vin intens și amărui, Pinot-ul Noir este un vin roșu lejer, Chardonnay deși intens nu are aciditate, iar Sauvignon Blanc este ușor dar cu aciditate mare. 

După ce ai trecut de acest pas al asocierilor, ai ajuns la partea în care trebuie să găsești vinul care va completa perfect gustul preparatelor care urmează să fie consumate alături de el. 

Iată care sunt unele dintre cele mai bune combinații de vin și preparate pe care le poți face. 

Pastele cu branză consumă-le împreună cu un vin alb cu aciditate ridicată ca să echilibrezi gustul gras al brânzei. 

Dacă preferi  pastele cu sos roșu alege lângă ele un vin roșu. 

Ești fan paste cu fructe de mare?  Atunci un  vin alb sau roze este perfect pentru tine. 

Dacă ești vegetarian, vegan sau pur și simplu îți plac pastele cu legume, servește-le împreună cu un vin alb.

Atunci când preferi o salată în locul altui preparat, întotdeauna alege vinul în funcție de dressingul salatei. 

Vinul rose precum Chiareto se potrivește perfect cu preparatele precum bruschetele, pastele cu sosuri roșii, pizza, fructe de mare, platouri de brânzeturi și mezeluri precum prosciutto sau sunca serrano și măsline verzi. 

Vinurile  seci ca Sauvignon Blanc completează perfect alimentele ușoare precum salatele, legumele și condimentele cu note puternice precum busuiocul și mărarul. 

Cabernet sauvignon este ideal sa fie asociat cu brânzeturi, ciocolata neagră dar și cu carnea roșie. 

Vinurile de stejar precum Chardonnay, se potrivesc cu alimentele bogate în grăsimi sănătoase precum homarul. 

Vinurile spumante se asortează perfect cu alimentele sărate. 

Vinurile albe fructate, completează perfect aroma alimentelor cu gust delicat precum peștele, fructele de mare sau sushi. 

Acum că știi istoria vinului italian și care sunt cele mai bune vinuri dar și cum le poți combina pentru a avea parte de o experiență unică la fiecare masă,  tot ce îți rămâne de făcut este să te bucuri de fiecare degustare a vinului perfect ales și de fiecare preparat preferat, alături de cele mai bune vinuri italiene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close