fbpx

Ciabatta, reteta originala italiana

39

Sursă: viva.co

Dacă te numeri printre fanii Italiei și a bucătăriei sale nemaipomenite, cu siguranță îți este cunoscut și termenul de „ciabatta”.  Dacă nu știi, îți spunem noi ce este ciabatta și ce o face așa celebră în bucătăriile italienești.

Ce este ciabatta?

Ce este ciabatta

Sursa foto: lalena.ro

Celebra ciabatta, este o pâine albă, tradițională, italienească, care se prepară din făină de grâu și drojdie. Forma acesteia este alungită, lată și plată precum un papuc.

Celebra pâine ciabatta nu doar că a cucerit în scurt timp inimile italienilor, dar a fost preluată la fel și de Europa și Statele Unite, urmând să fie folosită foarte des ca pâine de sandwich.

Chiar dacă nu se știe cu exactitate în ce zona din Italia a apărut pentru prima dată acest preparat, un lucru este cert te vei putea bucura de ea în orice zona din Italia.

Este foarte probabil ca rețetele și modul de preparare să fie diferite de la o zona la alta, dar îți garantăm că nu și-a pierdut gustul fraged și special. Spre exemplu în zona lacului Como, ciabatta are o coajă crocantă și destul de moale și catifelată la atingere, în vreme ce în zona Toscanei,  aceasta tinde să aibă o coajă fermă, un miez dens și o textură mai deschisă.

De-a lungul timpului în toată Italia, au apărut mai multe sortimente de pâine ciabatta, toate fiind a fel de îndrăgite de italieni.

Printre acestea se numără:

  • Ciabatta clasică după rețeta originală;
  • Ciabatta cu măsline;
  • Ciabatta cu roșii uscate;
  • Ciabatta cu ceapă.

În cele ce urmează îți vom prezenta pe larg modul de preparare pentru ciabatta rețeta originală dar și a rețetei ciabatta cu măsline. Ambele merită încercate așa că te sfătuim să salvezi rețetele din timp.

Ciabatta rețeta originală italienească

Ciabatta rețeta originală italienească

Sursă:blog.codrudepâine

Nu trebuie să ajungi neapărat în Italia pentru a te bucura de gustul fraged și aromat al ciabattei italienești. Cu doar câteva ingrediente simple, și urmărind cu atenție pașii din rețeta, cu siguranță vei obține preparatul original chiar la tine în bucătărie.

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru prepararea acesteia:

Pentru maia:

  • 250 gr făină specială pentru pâine;
  • 5 gr drojdie proaspătă;
  • 150 ml apă călduță.

Pentru aluat:

  • 300 ml apă călduță;
  • 15 gr drojdie proaspătă;
  • 500 gr făină specială pentru pâine;
  • 2 lingurite sare;
  • 4 linguri ulei de măsline.

Mod de preparare:

  • Ia-le pe rând și începe cu pregătirea aluatului pentru maia.
  • Astfel,  pune făina într-un vas, fă o gropiță în centrul și toarnă apa în care ai dizolvat drojdia și frământa câteva minute până obții  un aluat dens.
  • Apoi așează aluatul într-un vas de plastic, acoperă-l cu o folie de plastic alimentară și lasă-l la dospit pentru 12 ore.

Mod de preparare aluat

  • După ce e gata maia, peste acestea toarnă 300 ml apă călduță în care ai dizolvat cele 15 gr de drojdie și amestecă-le pe toate.
  • Adaugă mai apoi și cele 500 gr făină.
  • Vei obține un aluat foarte moale și lipicios, acoperă-l și mai lasă-l încă 2 ore la dospit.
  • După 2 ore, adaugă peste aluat sarea, uleiul și amestecă.
  • Încorporează și făina rămasă (250gr) și frământă până obții un aluat omogen.
  • Mai apoi acoperă-l și lasă-l la dospit încă o oră.
  • După o oră, răstoarnă aluatul pe masa de lucru unde ai așternut deja puțină făină. Împarte aluatul în 2 pentru a face 2 pâinici.
  • După ce l-ai împărțit, dă o formă cilindrică fiecărei bucăți, tăvălește-o bine prin făină, apucă cu grijă și alungește-o pentru a obține o grosime finală de cca 5-6 cm.
  • Pune pâine ciabatta obținute în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt și lasă-le să crească 45 de minute.
  • Ai grijă însă să pre încălzești cuptorul la 225 de grade și coace pâinile ciabatta pentru cca 30-40 minute.
  • După ce sunt gata scoate-le pe un grătar și lasă-le la răcit apoi savureaza-le și bucură-te de un preparat italienesc savuros și apetisant.

Așa cum îți spuneam și mai sus, nu doar rețeta originala de ciabatta italiană a câștigat aprecierea publicului, ci și ciabatta cu măsline a devenit rapid un preparat tare îndrăgit de iubitorii de ciabatta. Pentru a obține și tu acest preparat la tine acasă vei avea nevoie de câteva ingrediente iar cu rețeta te ajutăm noi în cele ce urmează.

Rețetă ciabatta cu măsline

Rețetă ciabatta cu măsline

Sursă:atlas culinar

Probabil ți-ai dat seama deja că diferența dintre ciabatta rețeta originală și rețeta pentru ciabatta cu măsline o fac măslinele. Iată ingredientele de care ai nevoie pentru prepararea acesteia.

Ingrediente pentru maia

  • 250 g făină;
  • 150 ml apă caldă;
  • 15 g drojdie proaspătă.

Ingrediente pentru aluat

  • 500 g făină;
  • 300 ml apă caldă;
  • 10 g drojdie proaspătă;
  • 200 g măsline negre feliate;
  • 100 ml ulei de măsline;
  • Sare după gust.

Mod de preparare

În primul rând trebuie să ții cont de un aspect important, maiaua este cea mai importantă parte din rețetă. Pentru a o obține, amestecă făina cu drojdie și apă și las-o la dospit pentru 14 ore.

Pentru pregătirea aluatului, în cei 300 ml apă călduță, dizolvă cele 10 gr de drojdie și toarn-o peste maia. Apoi adaugă cele 250 gr făină pregătită și frământă până când vei obține un aluat lipicios pe care să-l mai lași la dospit încă 2-3 ore.

În tot acest timp în care dospește întregul aluat se va umple de bule. După ce trec cele 2 ore, adaugă uleiul de măsline, sarea și măslinele tăiate. Frământă și încorporează treptat și cele 250 gr de făină rămasă, până când obții un aluat omogen. Acoperă tot aluatul și mai lasă-l la dospit încă o oră.

Tapetează masa cu făină și așează aluatul și formează din acesta 2 rulouri. Tăvălește-le bine prin făină și pune-le în tava de copt pe care ai așternut foaie de copt. Nu uita să lași 10 cm spațiu între acestea. Preîncălzește cuptorul la 250 de grade ș apoi baga-le la copt pentru 40 de minute. După cele 40 de minute vei obține 2 pâini ciabatta perfecte, cu un miez pufos și aerisit și o coajă crocantă.

Ambele rețete merită încercate cel puțin o dată. Chiar dacă pare un proces mai lung, te asigurăm că nu este deloc așa. Timpul de dospit este cel care îți va lua timp, dar îți garantăm că merită și rezultatul va fi unul pe măsura așteptărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close