CRĂCIUN ÎN STIL ITALIAN – PANETTONE

Crăciunul fără Panettone nu este sărbătoare pentru italieni, și nu numai! Acest desert italian a fost adoptat de mai multe tări încât a devenit un dulce tradițional nelipsit de pe masa de Crăciun sau de Anul Nou. Ca să nu mai spunem că este un mic dejun delicios alături de o cafea cu lapte cremoasă și savuroasă.

Dar cum a apărut acest Panettone? Cine l-a creat? Când? De ce se numește asa? De-a lungul timpului au circulat două povești  despre cozonacul tradițional italian, și, deși nu se știe care este cea adevărată, amândoua au ca personaj principal un băiat, Antonio, căruia i se spunea simplu, Toni.

Prima poveste ne duce la curtea lui Ludovico Il Moro, lordul Milanului intre anii 1494 – 1500, într-o noapte de …Crăciun, bineînțeles. Ducele a dat poruncă să se organizeze un banchet pentru Ajunul Crăciunului cu preparate delicioase, care să arate bogăția provinciei milaneze. Pentru că bucătarii curții au fost foarte ocupați cu felurile principale și aperitivele, desertul a fost neglijat și… s-a ars!

Nenorocire, panică și teroare în bucătăria ducelui! Până în momentul în care au găsit un aluat dospit, de pâine dulce cu stafide și alte fructe uscate. Aluatul fusese făcut de Toni, cel care spăla vase, din resturile deserturilor arse. Și pentru că a stat la dospit foarte mult timp, din puținul aluat a crescut o prăjitura mare și înalta, numai bună pentru a fi servită la banchetul Milanez. Pâinea lui Toni a avut un mare succes, iar când ducele a aflat că desertul nu avea încă un nume, a decis sa îl numească  „Pan di Toni”, care s-a transformat mai apoi în Panettone.

A doua poveste spune că primii care au îndulcit pâinea au fost romanii, teorie dovedită de o pictură de Brueghel, dar și de o rețetă a lui Bartolomeo Scappi, bucătar personal al cardinalilor și împăraților din vremea lui (1500-1577), considerat primul chef de renume internațional, însa Panettone nu aparuse ca nume, încă.

Se zice ca acest desert s-a nascut din dorința unui tânăr aristocrat, Unghetto Atellani de Futi, de a-și arăta iubirea unei tinere domnițe, fiica unui mare bucătar din Milano. Pentru a face asta s-a deghizat in ucenic de patiser și a inventat un desert din pâine îndulcită, în formă de dom, îmbogățită cu fructe confiate și arome de lămîie și portocală. Tot Milanul s-a înghesuit la patiseria marelui bucătar să ceară „Pan di Toni”, numele pe care și-l luase tânărul Unghetto. Succesul lui a fost astfel asigurat și povestea de dragoste a avut un final fericit.

Prima recenzie scrisă despre Panettone ca și desert tradițional italian pentru masa de Crăciun apare într-un articol de prin secolul 18 și este denumit „pane di tono”, adica „pâine mare”.

Producerea acestui cozonac italian a devenit o industrie în sine, iar Panettone se produce in cantități mari pentru mesele tradiționale de Crăciun din toată lumea. Rețetele sunt diverse, iar pâinea dulce este umplută cu struguri, stafide, nuci, mogdale, ciocolată sau fructe confiate.

Panettone este deasemenea un cadou minunat de care se poate bucura oricine intr-o familie.

Răsfăț în stil italian!

Buon Natale!

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *