fbpx

Croissant

2.4K

Sursa foto: unsplash

Croissantul este o creație a cofetarilor iscusiți, care încântă simțurile în fiecare dimineață lângă o cană de cafea aburindă. În aceste câteva rânduri, am adunat câteva rețete, începând de la clasicul croissant cu unt, cu aspectul fin și aurit, până la variante inovatoare, așa cum este cel umplut cu ciocolată, brânză sau gem.

Fiecare sortiment spune o poveste unică despre savoarea lor fără egal.

Indiferent dacă ești un bucătar experimentat sau de abia acum începi să pătrunzi în tainele artei culinare, în aceste rânduri vei putea descoperi un ghid util prin care vei putea învăța să faci cele mai delicioase croissante.

Specifică bucătăriei franceze, acest produs de patiserie are o istorie la fel de interesantă pe cât este preparatul de delicios.

Originea faimosului produs de patiserie nu este cunoscut cu exactitate însă, în Larousse Gastronomique din anul 1938, menționează că deliciosul croissant a fost copt pentru prima dată în Budapesta în anul 1686, anul în care otomanii asediau orașul. Otomanii au săpat tuneluri pentru a ajunge în centrul orașului dar au fost descoperiți de brutarii care au dat alarma.

Prin curajul lor, otomanii au fost învinși iar ca semn de recunoștință au creat un desert sub formă de semilună, simbol distinctiv al steagului otoman. Povestea devine și mai intrigantă în anul 1853 când rețeta celebrilor croissants apare într-o publicație numită ,,Des substances alimentaires” sub secțiunea produselor de panificație de lux. Se spune că regina Antoaneta obișnuia să își înceapă ziua cu un croissant, obicei pe care l-a avut încă din copilărie.

Dacă îți este poftă de un croissant făcut în casă, vei descoperi în rândurile următoare o colecție de rețete împreună cu pașii necesari pentru a obține croissante delicioase.

Croissant: 15 Rețete simple și ușor de gătit

Croissant 15 Rețete simple și ușor de gătit

Sursa foto: unsplash

Să pregătești o rețetă croissant la tine în bucătărie poate să fie o experiență distractivă și satisfăcătoare. Însă, nu este o rețetă chiar simplă de făcut. Pentru a te asigura de rezultate excepționale este recomandat să folosești ingrediente proaspete. Nivelul de dificultate poate să varieze în funcție de experiența ta în bucătărie și de cunoștințele pe care le ai despre prepararea aluaturilor. Aluatul pentru croissant este un aluat de foietaj, diferența fiind că în acest caz vei folosi lapte și drojdie pentru a putea obține acele foi pufoase de croissant.

Atunci când vrei să faci o rețetă croissant rapidă, poți folosi și aluat de foietaj din comerț însă, noi credem că gustul cu adevărat deosebit îl vei obține prin a-ți încerca îndemânarea prin a-l pregăti în bucătăria ta.

Pentru început, este recomandat să ai la îndemână pentru croissant rețeta simplă deoarece o poți adapta mai ușor și să alegi umpluturile pe care le dorești ulterior.

Ingrediente:

 • 1 kg de făină de cozonac;
 • 600 – 650 ml de lapte;
 • 50 g unt;
 • 14 g drojdie uscată;
 • Un vârf de cuțit de sare;
 • 1 lingură de zahăr;
 • 100 g făină pentru turat (acesta este un tip de făină cu un conținut mai ridicat de proteine și poți utiliza făină pentru pâine).

În plus, pentru umplutură vei mai avea nevoie de:

 • 500 g unt;
 • 50 g făină.

Mod de preparare:

Făina cernută se amestecă cu drojdia apoi se adaugă treptat laptele în care s-a dizolvat în prealabil sarea și zahărul. Nu este recomandat să adaugi tot laptele dintr-o dată deoarece aluatul trebuie să fie potrivit de tare. În cazul în care aluatul este prea moale, croissantul nu va ieși. Untul trebuie să fie la temperatura camerei atunci când este folosit și se amestecă cu 50 g de făină, obținându-se o cremă. Cu ajutorul unui cuțit, crema de unt se întinde deasupra aluatului.

Aluatul se împăturește în patru pe lung, astfel încât marginile să ajungă în mijloc, apoi se acoperă și se pune la congelator pentru 15 – 20 de minute. După ce au trecut aceste minute, se scoate din congelator și se întinde o foaie de aproximativ 3 – 4 milimetri grosime.

Operațiunea se numește turare și este esențială pentru a obține acele foi subțiri suprapuse. În cuptor, stratul de unt se va topi frumos și va rămâne doar aluatul.

Aluatul turat se împăturește la fel ca mai devreme și apoi se pune la congelator pentru alte 15 – 20 de minute. Se mai întinde o dată foaia de aluat pentru a avea aproximativ 3 – 4 milimetri grosime și apoi se taie după dorință și se pune la cuptor.

Poți face mai mult aluat pe care să îl păstrezi la congelator și să îl folosești doar atunci când ai nevoie. Dar atenție! Aluatul se decongelează la temperatura camerei. Eventual, scoate aluatul din congelator cu o seară înainte și a doua zi utilizează-l după bunul plac.

Croissant cu unt

Croissant cu unt

Sursa foto: unsplash

Această rețetă pe care ți-o propunem în continuare este un preparat potrivit pentru micul dejun sau ca gustare între mese. De data aceasta îți propunem o rețetă croissant cu unt puțin mai diferită decât cea precedentă, care necesită doar câteva ingrediente.

Este o rețetă de croissant cu unt care, te asigurăm că nu va lipsi de la nici o masă. Ingredientele de care ai nevoie, cu siguranță le ai deja în bucătăria ta.

Ingrediente:

 • 250 g făină;
 • 160 + 20 g unt moale;
 • 30 g drojdie uscată;
 • 120 ml lapte cald;
 • 3 linguri de zahăr;
 • 1 praf de sare;
 • 2 gălbenușuri.

Mod de preparare:

În laptele călduț se dizolvă drojdia iar amestecul rezultat se lasă aproximativ 10 minute deoparte. Cele 20 g unt se amestecă cu făina și sarea apoi se adaugă laptele treptat și se amestecă până când obții un aluat nici prea tare dar nici foarte moale.

Presară făină pe blat și întinde o foaie dreptunghiulară pe care să o ungi cu unt. Împăturește foaia și adu marginile în centru, apoi repetă întreaga procedură.

Pune aluatul în congelator pentru un sfert de oră sau chiar pentru 20 de minute, apoi scoate aluatul și repetă din nou aceeași procedură. Apoi pune aluatul în congelator pentru o oră.

Faina Manitoba Molino Spadoni D'America 1kg

Faina Manitoba Molino Spadoni D’America 1kg

După o oră, întinde pentru ultima oară aluatul și taie-l în triunghiuri. Fiecare triunghi se împăturește de la bază, pornind de la vârful ascuțit până la bază. Apoi, procedează la fel cu fiecare triunghi.

Așează croissantele în tavă și lasă-le la crescut până când își dublează volumul. La final, unge fiecare croissant cu cele două gălbenușuri și pune-le la cuptor pentru 20 – 25 de minute la o temperatură de 180° până când capătă o culoare frumoasă aurie.

Reteta croissant cu unt din foietaj

Reteta croissant cu unt din foietaj

Sursa foto: unsplash

Desigur, atunci când vrei să îți servești musafirii cu ceva mai special dimineața la cafea, nu este suficient timp pentru a face de la zero aluat pentru croissant. Iar pentru astfel de situații, cel cumpărat din comerț poate să te scoată din impas.

Această rețetă croissant cu unt din foietaj este rapidă și nu ai nevoie de foarte multe ingrediente.

Ingrediente:

 • 800 g aluat de foietaj din comerț;
 • 150 g unt.

Mod de preparare:

Lasă aluatul de foietaj să se dezghețe cel puțin trei ore înainte de a-l utiliza. Sau, poți să îl scoți din congelator seara iar a doua zi să îl folosești. După ce s-a dezghețat aluatul, cu ajutorul unui cuțit care taie bine, se taie în două și se formează triunghiuri.

Untul se topește și se utilizează numai după ce s-a răcit și se unge foaia. Se lasă câteva minute pentru a se forma o peliculă lucioasă și se rulează fiecare triunghi astfel încât să se formeze un croissant. Se procedează la fel și cu a doua foaie iar croissantele obținute se bagă la cuptor până când capătă o culoare frumoasă aurie. După ce se scot, se ung cu restul de unt topit.

Croissant cu unt si ciocolata

Croissant cu unt si ciocolata

Sursa foto: pexels

Secretul unui croissant perfect este acela de a avea la îndemână un unt foarte bun. Este potrivit ca desert dar și ca gustare. Croissantele pot să fie umplute cu ciocolată sau cu alte ingrediente delicioase precum șuncă, bacon, cașcaval și nu numai.

Dacă vrei un desert delicios pentru dimineața la cafea un croissant cu unt și ciocolată este alegerea ideală.  Cu doar câteva ingrediente și puțină îndemânare vei putea scoate din cuptor un desert auriu ideal pentru fiecare zi. Se poate prepara și cu aluat de foietaj cumpărat din comerț dar cele mai bune rezultate le vei obține prin a face totul singură, de la zero.

Ingrediente:

 • 1 plic de drojdie uscată;
 • 500 g făină;
 • 130 ml apă;
 • 170 ml lapte;
 • 150 g unt la temperatura camerei;
 • 1 praf de sare;
 • 1 gălbenuș de ou;
 • 150 g ciocolată neagră.

CIOCOLATA LINDT EXCELLENCE 70% CACAO 100GR

CIOCOLATA LINDT EXCELLENCE 70% CACAO 100GR

Mod de preparare:

Drojdia se amestecă cu 75 de grame de făină apoi se combină cu 100 ml apă. Se lasă deoparte timp de 20 – 30 de minute la temperatura camerei până când amestecul rezultat își dublează volumul. Separat se amestecă zahărul, sarea, laptele și restul de apă. Se toarnă amestecul obținut peste drojdie și se lasă la crescut timp de o oră într-un vas acoperit. După ce a stat aluatul la crescut se frământă.

Pe blatul de lucru se presară făină și se întinde aluatul într-un dreptunghi și se unge cu unt. Împachetează spre centru partea fără unt și pune aluatul la frigider pentru o oră.

Repetă procedura de trei ori și lasă de fiecare dată la rece aluatul câte o oră. Formează croissantele și așează-le în tavă pe hârtie de copt apoi lasă-le încă o oră să stea la temperatura camerei. Înainte de a le băga la cuptor unge croissantele cu gălbenuș de ou și coace-le până când capătă un aspect rumen frumos.

Pentru că vorbim despre un desert, topește 150 de grame de ciocolată neagră cu care să glazurezi croissantele. Opțional, poți adăuga fistic mărunțit deasupra.

Croissant cu ciocolata

Croissant cu ciocolata

Sursa foto: pixabay

Un croissant cu ciocolată făcut în casă cu mâna ta nici nu se compară cu cele din comerț. Gustul celor preparate în bucătăria ta este mult mai bogat iar aluatul este mult mai fraged. Această rețetă croissant cu ciocolată necesită puține ingrediente însă cheia pentru reușita acestei rețete este răbdarea.

Ingrediente:

 • 120 ml lapte;
 • 250 g făină;
 • ½ linguriță sare;
 • 150 g unt;
 • 50 g zahăr;
 • 1 pliculeț drojdie uscată;
 • 1 tabletă de ciocolată de calitate;
 • 1 ou plus o linguriță de lapte pentru uns.

Ciocolata LINDT Extra Fondent 60% cacao 100g

Ciocolata LINDT Extra Fondent 60% cacao 100g

Mod de preparare:

Amestecă toate ingredientele uscate și rade deasupra untul congelat și amestecă până când obții o compoziție omogenă. Adaugă laptele ușor călduț frământând până când se obține aluatul.

Pune aluatul obținut la frigider pentru două ore iar după ce ai răcit aluatul, întinde-l pe lungime și lățime apoi împachetează coca aducând laturile lungi către centru. Modelează astfel aluatul de trei ori și între fiecare astfel de operațiune, lasă aluatul câte o oră la frigider.

După ce a stat la rece, întinde aluatul și cu un cuțit foarte bun taie triunghiuri de aluat. Crestează baza triunghiului fix la jumătate și adaugă una sau două cubulețe de ciocolată.

Rulează fiecare triunghi astfel încât să obții un croissant și așează-l în tavă cu vârful dedesubt astfel încât să nu se deruleze. Lasă croissantele la crescut iar înainte de a le pune în cuptor unge cu ou amestecat cu o linguriță de lapte. Timpul de preparare la cuptor este de 5 – 10 minute în funcție de tipul cuptorului pe care îl ai. Croissantele sunt gata atunci când au căpătat o culoare aurie frumoasă.

Croissant cu ciocolată din foietaj

Croissant cu ciocolată din foietaj

Sursa foto: pexels

O variantă mai simplă și rapidă este să faci croissant cu ciocolată din foietaj cumpărat din comerț. Poate că rezultatul nu va fi la fel ca și în cazul celui făcut de tine complet dar este ideal pentru a fi servit lângă cafea sau la ceai. Este nevoie de foarte puține ingrediente și poate să fie gata în jumătate de oră.

Ingrediente:

 • 1 aluat de foietaj din comerț;
 • 1 tabletă de ciocolată de calitate (sau, în funcție de preferințe poți folosi cremă de ciocolată);
 • 1 ou și o linguriță de lapte pentru uns.

Mod de preparare:

Pune aluatul de foietaj la dezghețat din timp. Are nevoie de aproximativ o oră pentru a se putea utiliza. Întinde foaia de aluat direct pe folia în care a fost împachetată și taie-l sub formă de triunghiuri. Pune pe fiecare triunghi unul sau două cubulețe de ciocolată sau cremă de ciocolată și rulează astfel încât să obții forma inconfundabilă de croissant.

Unge fiecare croissant cu ou amestecat cu o linguriță de lapte și pune totul la cuptor pentru circa 25 – 30 de minute, până când capătă o culoare aurie frumoasă și au crescut.

Croissante pufoase

Croissante pufoase

Sursa foto: pexels

Această rețetă de croissante pufoase pe care o vei descoperi în următoarele rânduri nu conține unt iar umplutura poate să fie la alegere. Desigur, dacă dorești, uleiul din rețetă poate să fie înlocuit cu unt topit. Ingredientele sunt simple și le ai cu siguranță la îndemână.

Ingrediente:

 • 900 g făină;
 • 1 ou;
 • 8 g drojdie uscată;
 • 200 g iaurt grecesc;
 • 150 ml ulei;
 • 300 ml lapte;
 • 30 g zahăr brun;
 • 1 linguriță sare.

ZAHAR BRUN ERIDANIA 1KG

ZAHAR BRUN ERIDANIA 1KG

Mod de preparare:

Într-un bol se adaugă toate ingredientele lichide împreună cu drojdia, zahărul și sarea. În cazul în care drojdia este proaspătă, aceasta se diluează împreună cu zahărul și câteva linguri de lapte.

Făina se încorporează treptat până când se obține consistența similară unui chec. Adaugă și restul de făină și frământă până când obții un aluat elastic și nelipicios.

Lasă aluatul la dospit timp de 2 ore apoi întinde-l și taie triunghiuri apoi să le dai forma de croissant. Dacă vrei, în această etapă le poți umple fie cu ingrediente dulci fie cu sărate.

Lasă croissantele la odihnit zece minute înainte de a le pune la cuptor și unge-le cu oul bătut.

Timpul de preparare este de 20 de minute iar la final vei obține niște croissante pufoase numai bune pentru consumat la micul dejun, ca desert sau lângă o cafea aburindă.

CAFEA LAVAZZA CREMA E GUSTO FORTE 2X250G

CAFEA LAVAZZA CREMA E GUSTO FORTE 2X250G

Croissant bavarez

Croissant bavarez

Sursa foto: pexels

Această rețetă de croissant bavarez are un aluat pufos care îți va răsfăța papilele gustative. Urmând doar câțiva pași simpli vei putea pregăti croissant bavarez rețetă cu o crustă aurie și un miez pufos, perfect pentru a fi servit dimineața alături de o cafea.

Ingrediente:

 • 500 g făină;
 • 10 g sare;
 • 50 g zahăr;
 • 10 g drojdie proaspătă;
 • 250 ml lapte călduț;
 • 250 g unt rece.

DROJDIE PENTRU TORT SARAT APERITIV SI LIPII PANEANGELI 45G

DROJDIE PENTRU TORT SARAT APERITIV SI LIPII PANEANGELI 45G

Mod de preparare:

Amestecă laptele călduț cu drojdia și las-o să stea pentru 10 – 15 minute. Într-un bol mare, amestecă făina, sarea și zahărul. Adaugă drojdia activată peste ingredientele uscate și frământă până când obții un aluat elastic și omogen.

Așează aluatul pe o suprafață presărată cu făină și întinde-l într-un dreptunghi. Îndoaie o treime din partea de sus către mijloc și apoi cealaltă treime peste prima. Acoperă aluatul cu folie și lasă-l să se odihnească în frigider timp de 30 de minute.

Repetă procesul de două ori și lasă aluatul la odihnit în frigider între plieri. Din aluatul întins, formează triunghiuri și rulează-le sub formă de croissant. Așează-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și unge-le cu ou bătut cu lapte deasupra. Coace croissantele timp de 15 – 20 de minute până când devin aurii și pufoase.

Croissant frantuzesc

Croissant frantuzesc

Sursa foto: pexels

Crocant la exterior, cu o textură fragedă și stratificată, croissant-ul frantuzesc este emblematic pentru patiseria fină. Învață cum să creezi croissant franțuzesc, o operă de artă culinară, în confortul casei tale.

Cu doar câțiva pași, vei savura aromele autentice ale Franței și vei putea începe ziua cu un croissant proaspăt și delicios.Tot ce trebuie să faci este să urmezi rețeta croissant franțuzesc și să aduni ingredientele necesare pe blatul de lucru.

Ingrediente:

 • 250 g făină pentru turat;
 • 125 ml lapte călduț;
 • 25 g zahăr;
 • 5 g sare;
 • 7 g drojdie proaspătă sau 3 g drojdie uscată;
 • 125 g unt (rece);
 • 1 ou (pentru uns);
 • Zahăr pudră (pentru decor).

Mod de preparare:

În primul rând, activează drojdia în laptele călduț cu o linguriță de zahăr. Într-un bol, amestecă făina cu sarea și restul de zahăr. Adaugă drojdia activată și framântă până când obții un aluat elastic.

Lăsă aluatul să se odihnească în frigider pentru 1 oră. Întinde apoi aluatul într-un dreptunghi și pliază-l cu untul rece, apoi repetă etapele de întindere și pliere pentru a crea straturi de unt.

După detoraj, întinde aluatul subțire, taie triunghiuri și rulează fiecare triunghi pentru a forma croissant-urile. Lăsă-le să se odihnească, apoi unge-le cu ou bătut și coace-le în cuptorul preîncălzit până când devin aurii și crocante.

După ce s-au răcit, presară deasupra zahăr pudră și vor fi un deliciu alături de o cană de cafea aburindă.

Reteta croissant italian

Reteta croissant italian

Sursa foto: pexels

Descoperă o rețetă croissant italian care te va purta într-o călătorie a gustului. Această rețetă de croissant este una mai deosebită deoarece îți permite să o folosești ca bază pentru a crea sortimente cu diferite tipuri de umpluturi. Lasă-ți imaginația liberă și creează croissante delicioase în bucătăria ta.

Ingrediente:

 • 30 g apă călduță;
 • 1 linguriță de drojdie activă;
 • 50 g zahăr;
 • 250 ml lapte călduț;
 • 1 ou mare bătut plus 1 gălbenuș;
 • 28 g unt nesărat plus 112 g unt nesărat congelat;
 • 350 g făină;
 • 1 linguriță sare.

Mod de preparare:

Într-un mixer cu bol pentru frământarea aluatului combină drojdia, apa, laptele și zahăru apoi așteaptă câteva minute pentru ca drojdia să se activeze. Adaugă untul moale, oul bătut, făina și sarea amestecând la viteză redusă până când se formează aluatul.

Crește viteza mixerului la mediu, până când aluatul devine moale și neted. Transferă aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperă-l și lasă-l la crescut aproximativ o oră.

După ce a crescut întinde-l și unge-l cu unt apoi pliază-l, astfel încât să obții straturi. Repetă procedura de câteva ori iar între sesiuni lasă aluatul la odihnit în frigider. Modelează triunghiuri pe care să le așezi pe o tavă de copt. Servește croissantele, după ce s-au copt, calde sau reci.

Croissant cu fistic

Croissant cu fistic

Sursa foto: pexels

Dacă vrei să pregătești ceva delicios pentru familie sau pentru prieteni, îți propunem o rețetă de croissant cu fistic. Este o reinterpretare a clasicului croissant franțuzesc iar rezultatul este unul deosebit.

Această rețetă poate să fie pregătită și prin a prepara aluatul de la zero dar dacă te grăbești, poți utiliza cu succes aluatul de foietaj din comerț. Noi îți vom prezenta rețeta rapidă pentru a putea să te bucuri cât mai rapid de rezultatele acestui preparat.

Ingrediente:

 • 1 foaie de foietaj din comerț;
 • Pentru crema de fistic vei avea nevoie de:
 • 100 g fistic nesărat;
 • 100 g ciocolată albă;
 • 100 ml lapte;
 • 50 ml lapte condensat;
 • 50 g unt;
 • Pentru decor – 1 ou bătut și zahăr pudră.

Mod de preparare:

Fisticul îl măcinăm, ciocolata o topim și la final se amestecă cele două ingrediente. Adaugă laptele și untul pentru a putea obține o cremă cu o consistență mai densă.

Între timp, întinde aluatul de foietaj și taie-l în triunghiuri. Pe mijloc pune câte o linguriță din crema rezultată după ce s-a răcit. În cazul în care îți mai rămâne cremă de ciocolată cu fistic, o poți păstra la rece într-un borcan pentru o utilizare ulterioară.

Rulează triunghiurile de aluat sub formă de croissant, apoi unge-le cu ou bătut amestecat cu lapte și așează-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. După ce s-au răcit croissantele poți să pui zahăr pudră deasupra.

Croissant cu gem

Croissant cu gem

Sursa foto: pexels

Dacă îți este poftă de ceva dulce, atunci îți sugerăm să prepari la tine acasă, croissant cu gem care, te asigurăm că vor deveni preferatele tale. Ți-am pregătit o rețetă croissant cu gem foarte simplu de făcut și pentru care ai nevoie de câteva ingrediente.

Ingrediente:

 • 385 g făină albă;
 • 3 lingurițe drojdie uscată;
 • 100 ml apă călduță;
 • 100 ml lapte călduț;
 • 70 g zahăr;
 • 200 g unt + 3 linguri de unt topit;
 • 1 linguriță sare;
 • Gem;
 • 1 ou pentru uns.

Mod de preparare:

Se pun pe foc laptele, apa, zahărul și untul amestecând până când devine suficient de călduț încât să nu te ardă. Se amestecă făina cu drojdia și sarea.

Apoi, cele două compoziții se combină și se lasă la crescut 20 de minute. Se formează un dreptunghi din aluat și se pune la rece.

Operațiunea se repetă de câteva ori pentru a se putea forma straturile frumoase specifice croissantului. Operațiunea se repetă de câteva ori iar între sesiuni se păstrează la rece.

Formează triunghiuri iar la mijloc pune gemul la bază și rulează astfel încât să formezi un croissant.

Este de preferat să formezi croissanturi mai mari pentru ca gemul să nu se scurgă din interior.

GEM DE SMOCHINE CALLIPO 300G

GEM DE SMOCHINE CALLIPO 300G

Croissant de casa

Croissant de casa

Sursa foto: pexels

Prepararea croissanturilor de casă este o aventură delicioasă și și creativă care îți pune îndemânarea la încercare. Îți prezentăm o rețetă croissant de casă care te va cuceri și care, te asigurăm că o vei folosi foarte des atunci când vrei să îți răsfeți familia și prietenii cu ceva bun.

Ingrediente:

 • 250 g făină;
 • 7 g drojdie uscată sau 20 g drojdie proaspătă;
 • 125 ml lapte călduț;
 • 50 g zahăr;
 • 1 ou;
 • 1/2 linguriță de sare;
 • 125 g unt (pentru aluat și straturi).

Mod de preparare:

Pentru a începe, vei amesteca drojdia cu laptele călduț și zahărul pentru a crea o bază spumoasă. Adaugi făina, untul moale și sarea, iar apoi frămânți aluatul până devine elastic. Lasă-l să crească și să se odihnească, iar apoi vine momentul de a da viață formelor clasice ale croissant-urilor.

Întinde aluatul subțire, pliază straturile de unt și rulează pentru a crea cele caracteristice straturi de frăgezime. Odată ce ai realizat forma perfectă, le lași să se odihnească înainte de a le coace în cuptor până devin aurii și crocante. Un croissant de casă, cu siguranță, nu se compară cu cele pe care le cumperi de la patiserie.

Croissant cu vanilie

Croissant cu vanilie

Sursa foto: unsplash

Croissantul simplu poate să beneficieze oricând de un upgrade prin a adăuga diverse creme, dulceață, vanilie sau chiar ingrediente sărate pentru a-l transforma într-un mic dejun sănătos. Un croissant cu vanilie este desertul perfect atunci când îți este poftă de ceva dulce, făcut în casă.

Poți prepara un aluat de la zero sau să folosești aluat de foietaj din comerț pentru a te putea bucura mai rapid de rezultate.

Pentru a prepara un croissant cu cremă de vanilie rapid vei avea nevoie de foarte puține ingrediente.

Ingrediente:

 • 340 g aluat de croissant (cumpărat sau făcut în casă);
 • 1 ou;
 • 150 ml lapte;
 • 30 ml coniac;
 • 2 gălbenușuri de ou;
 • 1 praf de sare;
 • 3 ml îndulcitor lichid;
 • 1 vârf de cuțit pudră de vanilie Bourbon;
 • 30 g făină;
 • 45 g unt.

Mod de preparare:

Aluatul de foietaj din comerț se taie în formă de triunghiuri lungi. Rulează-le mai strâns și unge-le cu ou bătut apoi pune-le în cuptorul preîncălzit timp de 20 de minute, până când capătă o culoare aurie.

Pentru cremă, pui într-o cratiță laptele, coniacul, îndulcitorul, gălbenușurile, vanilia, sarea și făina. Se pune la fiert la foc mic amestecând continuu cu un tel pentru a nu se lipi. Durează aproximativ 5 minute pentru ca să înceapă să se îngroașe.

Se ia de pe foc, se adaugă untul și se amestecă până când se topește apoi se lasă la răcit. Croissantele se înțeapă pe spate atât cât să încapă duiul și se umple cu cremă.

Croissant mozzarella

Croissant mozzarella

Sursa foto: pexels

Un mic dejun rapid este soluția perfectă pentru a-ți începe ziua în timpul săptămânii. Ai nevoie de doar 20 de minute să pregătești croissant mozzarella, o rețetă care, sigur va fi pe placul tuturor.

Avantajul croissantelor este acela că poți să le pregătești o umplutură dulce, sărată sau chiar să le lași simple, cu unt și să faci niște sandwich-uri delicioase pentru gustarea de la birou. Ingredientele de care ai nevoie sunt simple și ieftine iar majoritatea, cu siguranță le ai deja în bucătăria ta.

Ingrediente:

 • 300 g aluat de foietaj;
 • 4 linguri de unt topit;
 • 150 g mozzarella;
 • Praf de usturoi, organo, sare și piper;
 • Mozzarella.

Mod de preparare:

Scoate aluatul de foietaj din congelator din timp, pentru a se dezgheța încet la temperatura camerei. Presară puțină făină pe masa de lucru și taie aluatul de foietaj în triunghiuri.

Pune câte un bastonaș de mozzarella sau alte tipuri de brânzeturi italiene pe care le preferi, tăiat pe triunghiul de aluat și rulează cât mai strâns. Deasupra, fiecare croissant se unge cu unt aromatizat, obținut prin a amesteca untul cu condimentele. Opțional, poți pune deasupra parmezan ras. Pune-le la cuptor pentru 10 minute, până când capătă o culoare frumoasă aurie.

Acum, în încheierea acestei călătorii în universul croissantelor ai putut descoperi niște idei de rețete de patiserie care îmbină tradiția, creativitatea și gustul inconfundabil. Indiferent dacă ai optat pentru o rețetă tradițională sau ai creat o interpretare personală a acestei rețete, cu siguranță ai reușit să îi impresionezi pe cei dragi.

În timp ce te-ai aventurat printre diverse rețete, nu ai învățat doar niște tehnici de patiserie ci și să ai răbdare pentru ca la final să te bucuri de rezultate deosebite.

De asemenea, ai putut vedea cum niște ingrediente simple, pe care le ai întotdeauna la îndemână, pot să fie transformate în ceva atât de delicios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close