fbpx

Cu ce se curata mobila

23.3K

Faimoasele pete de pe mobilă pot fi un moment destul de neplăcut, în special atunci când cauți soluții cu care să le cureți. Indiferent că ai copii sau animale în casă, inevitabil te confrunți cu tot felul de pete pe mobilă. Fie că vorbim despre mobila din bucătărie pe care poți vedea depuneri de grăsime, fie creionul micuțului tău a ajuns pe suprafața mobilei sau chiar vestitul super glue care pare că nu are leac.

Nu contează cu ce fel de pete te confunți, în acest articol, îți dezvăluim câteva secrete despre cum și cu ce se curăța mobila și petele apărute pe acestea.

Cu ce se curăţă mobilă de bucătărie?

Să începem cu bucătăria. Aici pare a fi cea mai dificilă muncă, nu-i așa? 

De la pete de grăsime, la pete colorate care par să nu mai iasă (în special de la legumele colorate) stropi de apă, amprente de condimente dar și degresarea bucătăriei în general, toate fac parte dintr-o misiune pe care o ai de împlinit dacă nu zilnic, cu siguranță periodic. 

Și pentru că nu doar mobilierul se confruntă cu provocările severe de după gătit ci și tu, iar petele care rămân necurățate mult timp devin și mai dificil de scos,  iți oferim câteva soluții de produse și ingrediente cu ce se curăța mobilierul din bucătărie, pentru a rămâne nu doar mereu curat ci și intact. 

Știm că nu îți dorești să îți deteriorezi mobila, așa că îți recomandăm să urmezi sfaturile noastre pentru a te bucura de o bucătărie fără pete și fără aspect deteriorat în urma curățării.  

Înainte de a începe să cureți este bine să previi depunerile masive de grăsime și să faci o rutină din curățarea bucătăriei pentru a nu se depune prea multe straturi de grăsime sau pete peste pete. 

În plus, prin prevenție (curățenie săptămânală) ai mult mai multe șanse să cureți o pată proaspătă decât una veche.  Așadar, recomandarea noastră este să degresezi mobila din bucătărie săptămânal iar periodic să cureți și interiorul acesteia.  

Iată care sunt cele mai frecvente tipuri de pete cu care te confrunți în bucătaria ta:

  • Amprente (reziduurile uleioase de pe degete de pe uși sau feronerie);
  • Pete de grăsime sau unsoare ( în special, pe surpafețele din imediata apropiere a aragazului);
  • Pete de mâncare, ketchup, cafea sau alte alimente care curg;
  • Pete albe de la apa dură;

Toate aceste pete, este recomandat,  să le îndepărtezi imediat ce momentul neplăcut s-a produs, pentru a face procesul de curățare cât mai ușor. 

Iată cu ce se curăța mobila din bucătărie și ce produse poți folosi în aceste cazuri, din ingredientele pe care le ai în casă:

Bicarbonat de sodiu

curata mobila cu bicarbonat

De nenumărate ori, bicarbonatul de sodiu s-a dovedit a fi un mare aliat al gospodăriei pe care toată lumea ar trebui să-l aibă acasă. Deoarece are particularitatea de a fi abraziv, acest produs minune este eficient în îndepărtarea grăsimii încrustate din mobilierul de bucătărie. În practică, este suficient să-l umezești şi să-l răspândești pe suprafaţa mobilierului. Apoi freacă uşor şi clăteşte cu un burete curat şi gata. Bicarbonatul de sodiu este, de asemenea, un excelent antibacterian. Suficient pentru a-ţi proteja mobilierul de bucătărie împotriva microorganismelor care proliferează la suprafaţă.

bicarbonat-de-sodiu-crastan-500g

Bicarbonat de sodiu Crastan

În plus, poți folosi bicarbonatul de sodiu Crastan cu încredere și pe mobila colorată, aplicând o pastă formată dintr-o parte apă și două părți bicarbonat. Lasă-l să acționeze câteva minute iar apoi șterge mobila cu lavete Vileda universale microfibră. 

lavete-vileda-universale-microfibra

LAVETE VILEDA UNIVERSALE MICROFIBRA 4

Oţet alb

Oțet de mere Ponti Spray

Datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi degresante, oţetul Ponti de mere Spray este perfect pentru curăţarea, dezinfectarea şi degresarea mobilierului de bucătărie. 

Şi asta nu este tot, neutralizează şi mirosurile neplacute. 

Tot ce ai de făcut este să formezi o soluție cu o parte apă și o parte oțet și o pui în pulverizator. După ce ai pulverizat pe toate suprafețele amestecul, lasă 2-3 minute apoi șterge cu o cârpă moale. 

Pentru cele mai eficiente rezultate, fierbe oţetul alb cu apă (în cantităţi egale), apoi toarnă amestecul într-un recipient de pulverizare. Bine de ştiut: oţetul de mere are proprietăţi similare cu oţetul alb. Deci, aceasta este o alternativă excelentă atunci când nu ai ambele tipuri de oţet în casă.

În cazul în care pe dulapuri se găsesc depuneri foarte mari de grăsime sau murdărie adaugă și câteva picături de Cif Spray Duo Sgrassatore bicarbonat în soluția preparată, pentru a te asigura că întreaga murdărie a fost îndepărtată în mod eficient și rapid. 

CIF SPRAY DUO SGRASSATORE BICARBONAT 650ML

CIF Spray Duo Sgrassatore cu bicarbonat 650ML

Cu acest amestec cu oțet poți curăța inclusiv petele uscate de cafea de pe podeaua de lemn sau uși de lemn. 

Datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi degresante, oţetul alb este perfect pentru curăţarea, dezinfectarea şi degresarea mobilierului de bucătărie. Şi asta nu este tot, neutralizează şi mirosurile neplacute. Pentru cele mai eficiente rezultate, fierbe oţetul alb cu apă (în cantităţi egale), apoi toarnă amestecul într-un recipient de pulverizare. Bine de ştiut: oţetul de mere are proprietăţi similare cu oţetul alb. Deci, aceasta este o alternativă excelentă atunci când nu ai ambele tipuri de oţet în casă.

Uleiuri vegetale

curatare mobila cu ulei vegetal

Ce zici de folosirea uleiului vegetal pentru a elimina petele uleioase din mobilierul de bucătărie? 

Deşi ciudat, acest truc nu ar putea fi mai eficient, mai ales pe mobilierul din lemn. 

Poți, de exemplu, opta pentru ulei de cocos sau ulei de floarea soarelui.

Folosește o cârpă curată pe care o umezești o cu ulei şi freacă uşor cu mişcări circulare suprafeţele mobilierului. 

Pentru mobilierul de bucătărie lăcuit, nu există nimic ca uleiul de in. Amestecă  părţi egale ulei de în cu terebentină şi făină şi vei obţine un degresant natural eficient.

Mai poți face un amestec de ulei vegetal cu oțet în părți egale și să aplici direct pe dulap, după care să cureți cu o cârpă moale, în cazul în care vrei să și degresezi în același timp. 

Dacă vrei la final poți lustrui mobila spray Emulsio suprafețe lemn, pentru a da strălucire mobilei tale pe termen lung. 

SPRAY EMULSIO SUPRAFETE LEMN 375ML

Spray Emulsio suprafete lemn 375ML

Lămâia

curata mobila cu lamaie

Se ştie că lămâia este un produs de curăţare natural cu rezultat excelent. Nu degeaba se găseşte în multe produse de uz casnic. Deci, la fel de bine am putea profita de ceea ce ne oferă natura, mai ales când ştim că, pe lângă faptul că este ecologică, lămâia este economică. 

Pentru a-l folosi ca soluție cu ce se curăța mobila din bucătărie și degresant, diluează sucul a două lămâi într-un litru de apă, apoi freacă mobilierul cu un burete înainte de a clăti. 

Un truc pe care îl poţi aplica în orice cameră a casei, pe orice tip de mobilă. 

Pentru că, dincolo de a fi un degresant, lămâia este şi un produs natural de albire, dezinfectare şi deodorant.

Limoni con la Foglia

Limoni con la Foglia

Praf de copt

Paneangeli Praf de Copt Prajituri

Paneangeli Praf de Copt Prajituri

 

Când nu sunt curăţate la timp, urmele de alimente rămase pe suprafaţa mobilierului de bucătărie se pot întări. Rezultat? Sunt mult mai greu de eliminat. 

Dacă petele de grăsime formează straturi groase, încrustate, Paneangeli Praf de Copt Prajituri, este ideal pentru crearea unui decapant delicat.

 La fel ca în toate soluțiile cu ce se curăța mobila din bucătărie, trucul este să amesteci  praful de copt cu apă pentru a crea o pastă groasă si apoi poti freca cu un prosop curat.

Cu ce se curăţă mobila din casa?

Cu ce se curăţă mobila din casa

Mobila din lemn necesită o îngrijire cu totul aparte iar atunci când este nevoie să o cureți, poate fi cu mult mai dificil să găsești cele mai bune variante pentru a nu o deteriora. 

Indiferernt că mobilierul tău este lacuit, ceruit, vopsit, sau doar întreţinere: mobilierul din lemn necesita o întreţinere specială. 

Pentru a-l păstra ca nou cât mai mult timp posibil, învaţă cum să îl îngrijeşti şi cu ce să cureți mobila din casă în mod corect și eficient. 

Fiecare tip de lemn are specificații  de întreţinere speciale:

  • Lemn lăcuit

Pentru a curăţa mobilierul din lemn lăcuit, şterge-l regulat cu o cârpă din microfibra.

Pentru a restabili strălucirea, un burete înmuiat în apă cu săpun şi câteva picături de oţet de uz casnic vor face minuni. Dar ai grijă să ştergi bine lemnul după aceea cu o cârpă din microfibra. 

Dacă mobilierul tău este foarte murdar, amoniacul va funcţiona de minune. În cele din urmă, ţine minte că lichidul mai uşor poate elimina urmele de grăsime de pe mobilierul dvs. lăcuit.

  • Lemn cerat

Lemnul ceruit trebuie întreţinut de două ori pe an cu o ceară care nu conţine silicon. Ceară de albine este foarte potrivita. Dar mai întâi, trebuie să ai grijă să descarci mobilierul de surplusul de ceară. Într-adevăr, acumularea de straturi de ceară murdăreşte lemnul pe termen lung. 

Pentru curățarea mobilierului, foloseşte o cârpă îmbibată în amoniac Amacasa parfumat sau terebentină. Poţi  folosi oţet alb pentru a perfecţiona depilarea şi a face lemnul să strălucească. 

AMONIAC AMACASA PARFUMAT 1L

Amoniac AmaCasa parfumat 1L

Apoi ceruiește  mobilierul cu o cârpă moale, urmând direcţia lemnului și oferă-i strălucire cu spray de mobilă Orphea Parfumato Armadi

SPRAY DE MOBILA ORPHEA PARFUMATO ARMADI 300ML

Spray de mobila Orphea Parfumato Armadi 300ML

  • Lemn brut

Lemnul aspru este cel mai greu de întreţinut, deoarece se colorează foarte uşor. 

Ia în considerare impermeabilizarea acestuia cu produse specifice pentru a o proteja. În cazul unei pete, o perie înmuiată în apă şi săpun negru va fi eficientă. 

De asemenea, poţi utiliza şmirghel şi şlefuiţi uşor în direcţia lemnului pentru a îndepărta petele. 

În ultimă instanţă, lichidele de bricheta vor fi supreme pentru curăţarea mobilierului. Cu aceste câteva sfaturi o să prelungeşti durata de viaţă a mobilierului tău şi vei păstra lemnul intact.

  • Sticlă lucioasă sau mată

Cea mai bună soluție cu ce se curăța mobila de sticlă precum măsuța de cafea, rafturile de sticlă sau ușile dulapurilor,  este evident un produs pe bază de alcool. Folosește  o soluție de geamuri Felce Azzura pentru a avea de fiecare dată rezultate uimitoare, pe care o poți utiliza ca atare sau amestecată într-un conținut cu o parte apă și una oțet pentru o curățare în profunzime. 

SOUTIE DE GEAMURI FELCE AZZURRA 750ML

Solutie de geamuri Folce Azzurra 750ML

Cu ce se curăţă scociul de pe mobilă

Cu ce se curăţă scociul de pe mobilă

Ai intrat în dormitorul fiului / fiicei tale şi ai constatat că a ataşat autocolantele la uşile dulapului? Sau copilul tău a găsit rola de banda scotch şi i-a plăcut să o deruleze şi să o lipească pe mobilier? 

Nu îţi face griji şi nu te enerva pentru că există soluţia pentru problema ta într-o clipă îţi va fi explicat cum să scoţi banda scotch de pe mobilier. 

Între timp, nu da vina pe copilul tău, spune-i doar că nu e bine ce a făcut. La urma urmei, îţi aminteşti cum era camera ta în adolescenţă? Îţi aminteşti de afişele lipite pe dulap? 

Pentru a îndepărta reziduurile de scotch de pe mobilă, indiferent dacă este scotch proaspăt sau dacă a fost acolo de mult timp, se folosește o metodă infailibilă, foarte economică, rapidă, uşoară, care necesita utilizarea lucrurilor pe care le ai în mod obişnuit acasă. 

Tot ce ai nevoie, ca soluție cu ce se curăța scociul de pe mobilă pentru a îndepărta adezivul scotch de pe mobilierul care a fost degradat sau deteriorat, poţi folosi fără lustruire, dischete demachiante de bumbac şi un produs de îndepărtare a ojei, acetonă de preferat. Da, poţi curăţa mobila cu exact ce foloseşti pentru a-ţi scoate ojă.

Mai întâi trebuie să scoţi benzile de scotch de pe mobilier încercând să indepartezi cât mai multe părţi posibil. 

După aceea, pune o soluţie de îndepărtare a ojei pe dischetă de bumbac şi încearcă să o treci într-o parte ascunsă a dulapului pentru a verifica dacă nu strica culoarea mobilierului în sine. 

Dacă vezi că nu i se întâmplă nimic culorii, începe să treci discheta înmuiată în acetona  pe reziduul de scotch pe care vrei să îl elimini. Vei vedea că trecerea dischetei peste el va elimina tot lipiciul într-o clipire. 

Nu va fi necesar să insişti astfel încât să zgari suprafaţă, deoarece lipiciul de la urmele de scoci se va curăţa direct pe discheta. 

Această metodă de îndepărtare a reziduurilor scotch de pe mobilier funcţionează excelent chiar şi cu banda scotch veche, care a fost, acolo de mult timp. Contează că, cu această metodă, am eliminat câteva reziduuri de lipici care se aflau pe o piesă de mobilier de mai bine de zece ani.

Cu ce se curăță scociul de pe mobila lucioasă 

Dacă trebuie să îndepărtezi reziduurile scotch de pe mobilierul lucios, atunci metoda anterioară nu este potrivită, deoarece acetona ar putea distruge lacul. 

Nu îţi face griji, exista şi o soluţie pentru acest caz. 

Ceea ce ai nevoie pentru a scoate banda scotch de pe mobilierul lucios constă într-o dischetă demachiantă şi apa micelara pe care o utilizezi pentru a te demachia. 

Trebuie să procedezi exact ca şi în cazul pe care l-am descris anterior: trebui 

să torni nişte apă micelară sau orice demachiant pe discheta de bumbac şi să freci discheta înmuiată pe resturile scotch de pe dulap. 

În acest caz va trebui să apeşi uşor, dar vei vedea că lipiciul scotch se va desprinde fără prea mult efort.

Cu ce se curăţa super glue de pe mobilă

Cu ce se curăţa super glue de pe mobilă

Cu toate că super glue este aliatul tău în diverse momente, iată că atunci când acesta curge și unde nu trebuie devine un dușman de temut. 

Din fericire s-au descoperit mai multe soluții cu ce se curăța superglue de pe mobilă iar acestea par a fi eficiente de fiecare dată și le ai chiar în casa ta. 

Iată care sunt acestea și cum să le folosești. 

Oţet alb 

Oţetul alb este eficient în îndepărtarea multor tipuri de lipici. Este un dezinfectant natural care este folosit şi la gătit şi este complet netoxic. 

Pentru a-l folosi, înmoaie o cârpă curată în oţetul alb şi ţine-o deasupra suprafeţei până când lipiciul şi-a slăbit suficient aderentă. Apoi încearcă îndepărtarea reziduurilor cu o cârpă curată.

Spatulă din plastic 

Îndepărtează lipiciul uscat cu unghiile sau cu un cuţit de chit din plastic pentru a îndepărta cât mai mult din el. 

Scufunda o cârpă curată în apă caldă şi aşează cârpa pe urmă de super glue uscat timp de câteva minute, astfel încât să poată începe să se înmoaie. Nu lăsa cârpa umedă pe lemn pentru o lungă perioadă de timp pentru a preveni deteriorarea acesteia la apă. 

Îndepărtează cârpă şi încearcă din nou să elimini adezivul înmuiat de pe suprafaţa lemnului cu unghiile sau cu o spatulă de lemn, pentru a facilita desprinderea. 

Lucrează încet, astfel încât suprafaţa să nu fie deteriorată şi apoi încearcă şi la o suprafață vopsită, dacă este necesar.

Acetonă 

acetonă Fiorillo

Acetonă Fiorillo 125ML

Acetona pare să fie ce mai bună soluție cu ce se curăța superglue de pe mobilă dar mai ales de pe mobilierul cu tapițerie. 

Aplică o cantitate mică de acetonă Fiorillo pe un tampon sau pe o dischetă de bumbac. Freacă  adezivul pentru a-l înmuia, apoi îndepărtează-l uşor cu unghia. 

Această metodă este foarte eficientă pentru îndepărtarea completă a oricăror pete de lipici. Apoi îndepărtează orice agent de îndepărtare a lacului rezidual cu o cârpă umedă.

Maioneză 

Cu toate că pare una dintre cele mi ciudate soluții cu ce se curăță superglue de pe mobilă, iată că, maioneza, pe lângă faptul că este un sos excelent pentru a completa reţetele, este şi un bun aliat atunci când vine vorba de îndepărtarea lipiciului de pe suprafeţele din lemn. 

Se întinde o cantitate generoasă de maioneză pe zona afectată şi se lasă aproximativ douăzeci de minute, apoi se îndepărtează excesul cu un prosop de hârtie şi se răstoarnă din nou lipiciul folosind o spatulă de plastic.

Uscător de păr 

 O altă metodă foarte eficientă de îndepărtare a lipiciului din lemn este folosirea căldurii. 

 Porneşte uscătorul de păr punându-l pe aer fierbinte şi aplică-l pe lipici câteva secunde. 

Acesta este un remediu perfect pentru a îndepărta puternicul adeziv de vinil, deoarece odată ce adezivul de vinil se încălzeşte va fi suficient să ridici un colţ astfel încât să fie complet îndepărtat fără a deteriora lemnul. 

Când utilizezi solvenţi chimici, lucrează într-o zonă cu ventilaţie adecvată. Dacă folosești un cuţit de chit pentru a îndepărta adezivul de pe lemn, ai grijă să nu tai lemnul. Poartă mănuşi pentru a-ți proteja mâinile în timp ce cureţi lemnul.

Cu ce se curăţă creionul de pe mobilă

Cu ce se curăţă creionul de pe mobilă

Dacă copiii au murdărit mobilierul şi / sau pereţii casei tale folosind creioane şi lăsând pete evidente, vei avea ocazia să intervi pentru a le curăţa cu metode naturale care îţi vor permite să economisești nu numai timp, ci şi bani. 

În acest sens, iată câteva soluții cu ce se curata creionul de pe mobilă foarte ușor.   

Maioneză

  • Cârpa umedă
  • Bicarbonat de sodiu
  • Spray pentru păr
  • Peroxid de hidrogen
  • Apă oxigenată

MAIONEZA CALVE CLASSICA 610ML

Maioneza Clave Classica 610ML

În primul rând trebuie să ştii că, dacă iubiţii tăi copii au lăsat pete de creion pe mobilier sau pe pereţii casei, le poţi îndepărta în mod natural şi la un cost redus. 

Pentru a putea obţine acest rezultat splendid, este suficienta maioneza pe care oricine o are în casă.

Folosește o cantitate mică de maioneză Calve Classica și mixează-o cu zeama de la o lămâie  , aşezând-o pe orice cârpă pentru a curăţa şi frecă bine petele. Apoi  lasă-o  acţioneze aproximativ cinci minute. După ce ai finalizat acest proces, curăța maioneza cu un burete ușor umed și șterge cu o cărpă uscată. 

Pulverizează fixativ pe pata

fixativ Splend’or Lacca forte

Fixativ Splend’or Lacca forte

A doua modalitate de a îndepărta petele de creion pe care le-am menţionat în pasul anterior al ghidului este să  iei un fixativ Splend’or Lacca forte şi să-l pulverizezi pe o cârpă de curăţat (ai mare grijă să nu-l aplici direct pe toate suprafeţele). 

După ce ai făcut acest lucru, lasă-l să acţioneze câteva minute şi apoi îndepărtează-l cu o cârpă uşor umedă. 

Dacă la sfârşitul curăţării observi că mai există ceva pete, atunci pentru a optimiza rezultatul dorit, poţi  repeta această procedură de curăţare.

Bicarbonat de sodiu şi pastă de dinţi 

A treia metodă cu ce se curăță creionul de pe mobilă,  implică următoarele operaţii: 

  1. Ia o cârpă umedă și toarnă bicarbonat de sodiu și alcool pe ea. 
  2. freacă urmele
  3.  imediat după aceea pune pastă de dinţi în acel loc şi las-o să acţioneze câteva minute. 

La final îndepărtează totul cu o perie sau cu o periuţă de dinţi şi pentru a maximiza rezultatul clăteşte cu un burete umed şi curat, repetând operaţia de mai multe ori.

Foloseşte şmirghel fin şi peroxid de hidrogen 

Al patrulea mod de a elimina definitiv petele de creioane când acestea devin destul de vizibile pe un perete şi pe mobilă, şi, prin urmare, ajung să ruineze complet designul decorului, este de a folosi hârtie de şlefuit foarte fină. Aceasă hărtie este disponibilă în magazinele care vând piese de schimb pentru ceasornicari şi aurari. 

Foloseşte această hârtie abrazivă specială după ce ai stropit puţină apă pe zona afectată şi ai lucrat cu mişcări circulare pentru a evita dungile orizontale şi verticale inestetice. 

Odată ce ai făcut acest lucru, utilizează peroxid de hidrogen aşezându-l pe o cârpă şi curăţa cu grijă zona în cauză.

Cu ce se curăţă grăsimea de pe mobilă

Cu ce se curăţă grăsimea de pe mobilă

Petele de grăsime se găsesc cel mai frecvent în bucătărie dar pot apărea și în alte părți ale casei, din cauza prafului, umidității sau a produselor de curățare, folosite necorespunzător. 

Deşi aceste inconveniente sunt inevitabile, ele pot fi totuşi remediate. Suc de lămâie, oţet de mere sau bicarbonat de sodiu, iată câtevă soluții eficiente cu ce se curăța grăsimea de pe mobilă în doar câțiva pași.

Care sunt pașii? 

Spală mobilierul de bucătărie cu suc de lămâie. 

Lămâia este unul dintre ingredientele principale în produsele de curăţare, fie pentru vase, fie pentru uz casnic. Într-adevăr, acest citric conţine acizi cu proprietăţi astringente, perfecte pentru degresarea uşoară a oricărui tip de suprafaţă. 

Pentru a-l folosi bine trebuie să:

  1. Pregăteşti un amestec de una sau două lămâi şi 1 litru de apă;
  2. Înmoaie un burete cu care să freci suprafaţă ce trebuie tratată;
  3. Repetă operaţia până când se obţine o piesă de mobilier complet curată;
  4. Finalizează cu o clătire.

Cu ce se curăţa petele de pe mobilă

Cu ce se curăţa petele de pe mobilă

Deosebit de estetică, se potriveşte perfect într-un decor industrial, scandinav, clasic sau chiar contemporan, mobila este nelipsita în orice casa, indiferent de tipul ei. 

Ne mobilam interiorul cu o măsuţă de cafea, un şifonier, un pat, totul din lemn cu ceară, lăcuit sau brut. 

Dezavantajul lemnului este că este dificil de întreţinut atunci când este lăsat netratat. O pată de apă, cerneala şi chiar ulei poate fi foarte greu de curăţat. 

Pentru a curăţa mobilierul din lemn, uita de produsele toxice precum înălbitorul sau spirtul alb (solutie cu etanol)  şi alege ingredientele naturale care fac minuni, fiind în acelaşi timp bune pentru planetă şi pentru sănătatea noastră. 

Iată ce poţi să foloseşti ca soluții cu ce se curăța petele de pe mobilă în mod natural :

Bicarbonat de sodiu

Acesta este un produs miracol care este folosit în fiecare cameră a casei. Îţi permite să cureţi cu uşurinţă o pată lichida de pe o suprafaţă de lemn.

Săpun negru

Asociat cu bicarbonatul de sodiu, săpunul negru este foarte util pentru îndepărtarea unei pete mai mult sau mai puţin uleioase.

Pe mobilierul din lemn colorat sau alb, sarea este foarte utilă deoarece poate face ca pata să dispară.

Sare italkali iodată

Sare italkali iodată

Cu ce se curăţă mobila lucioasă, din pal simplu şi melaminat, MDF vopsit sau lemn

Cu ce se curăţă mobila lucioasă, din pal simplu şi melaminat, MDF vopsit sau lemn

Dacă ai mobilier lăcuit acasă, nu contează cât de lucios sau mat este, este recomandat să ai grijă de el. 

Mobilierul lăcuit este frumos şi are multe avantaje, dar este şi delicat. De fapt, în timp, ar putea tinde să se îngălbenească. 

Iată ce trebuie să faci în cazul în care ai pete pe mobilier și cu ce se curăța mobila lucioasă, din pal simplu și melaminat, MDF vopsit sau lemn:

Curăță imediat 

Petele, în special petele tipice de bucătărie (grăsime, ulei, stropi) se pot lipi de materialul uşii de lemn dacă sunt lăsate acolo prea mult timp. Folosește un detergent de vase dual power salvie și diluează-l cu 2 părți de apă caldă. Pune soluția pe o lavetă de microfibră și șterge cu mișcări circulare, după ce ai sros excesul de lichid.

Detergent Vase Dual Power Salvie si Bicarbonat (Albastru) 1l

Detergent Vase Dual Power Salvie si Bicarbonat (Albastru) 1L

Recomandare: nu pune niciodată detergenți sau soluții direct pe mobilă, indiferent că este din lemn, pal sau MDF ci pe cărpă iar mai apoi pe mobilă. 

Evită să fii agresiv

 În special în fața petelor care sunt acum „încrustate”, am avea tendinţa de a folosi bureţi abrazivi sau detergenţi agresivi: nu o face asta în niciun caz. 

Nu folosi niciodată bureţi abrazivi, vată de oţel, produse corozive, amoniac, înălbitor, produse pe bază de acid şi anti-var. 

Poți în schimb să te folosești de o periuță de dinți mai moale după ce ai îmbibat-o cu soluție de curățat. La final șterge cu o cărpă uscată. 

Foloseşte o cârpă moale

Umezeşte o cârpă moale, fără scame, cu apă călduţă (microfibra sau piele de curcani) pentru a spăla suprafeţele cu produse specifice lacurilor.

Ai grijă la excesul de alcool în curățenie 

Alcoolul etilic este un agent de îndepărtare a petelor foarte eficient, dar agresiv. 

Poate fi folosit doar pentru curăţarea mobilierului lăcuit lucios (niciodată pentru cel mat) Şi numai dacă este diluat cu apă călduţă. 

Dacă este utilizat în mod abuziv, alcoolul ar putea compromite lacul lăsând halouri.

Clăteşte şi usucă bine 

 Un sfat este să clăteşti bine toate suprafeţele şi să le usuci imediat, întotdeauna cu o cârpă din microfibra. Uscarea la aer nu este recomandată. 

Ai grijă la cârpa folosită: nu trebuie să conţină urme de detergent.

În timp ce pentru mobila din lemn ai nevoie de produse foarte delicate de curățare dar și de produse care îi conferă strălucire, pentru mobila din pal este mult mai ușor să cureți petele. 

Acest tip de material nu este asa pretențios și răspunde la orice fel de tratament. Ideal în curățarea palului laminat sau melaminat  este să folosești un detergent universal sau cu pastă de oțet. 

Folosește-te detergent Quasar de bucătărie pentru suprafețe delicate dacă vrei să ai rezultate foarte rapide, pentru că este potrivit pentru oricare tip de suprafață, curăță și igienizează dar și protejează suprafețele din bucătărie. 

Detergent Quasar de bucatarie pentru suprafete delicate 750 ml

Detergent Quasar de bucatarie pentru suprafete delicate 750ML

Chiar dacă palul este mai puțin pretențios, nu folosi bureți abrazivi în curățarea palului pentru că acesta se poate zgâria. 

Cu ce se curăţă mobila în funcţie de culoare

Cu ce se curăţă mobila în funcţie de culoare

Mobilierul colorat este mult mai pretențios și trebuie cu adevărat să ai grijă atunci când alegi soluții cu ce se curăța mobila colorată. 

Indiferent de culoare sau de tipul de lemn despre care vorbim, când curăţăm lemnul sau mai specific, mobilierul din lemn, trebuie să avem în vedere câteva aspecte generale:

  1.  Evită produsele pe bază de amoniac, care să estompeze suprafaţă
  2.  Evită umezirea excesivă, deoarece, în ciuda faptului că este rezistent la umiditate, un exces de apa poate provoca stagnări şi infiltraţii capabile să o deterioreze în profunzime.
  3.  Înainte de a continua cu curăţarea laminatului, dacă este o podea, este recomandabil să îndepărtezi praful depus pe el cu un aspirator sau o mătură cu păr moale sau cu o cârpă moale.
  4. Folosește-te întotdeauna de cea mai delicată modalitate de curățare, cum ar fi cea cu o cârpă moale înmuiată în apă caldă  înainte de a le încerca pe cele mai invazive care presupun folosirea anumitor detergenți. 
  5. În cazul în care nu ai scăpat de murdărie sau pete poți încerca cu o pastă făcută din 1 cană de oteț, 2 căni de apă caldă și 1 lingură bicarbonat de sodiu sau o soluție cu apă caldă și oțet. La final șterge suprafața cu o cârpă uscată. 

Mobilierul colorat tapițat 

Piesele de mobilier tapițate colorate au nevoie de curățare în funcție de tipul de țesătură din care sunt confecționate. Apa și săpunul nu este cea mai bună soluție pentru orice tip de țesătură. 

Spre exemplu unele țesături pot fi curățate doar profesional prin aspirare, în timp ce alte se pot curăța cu detergenți speciali pentru tapițerie.  

Acum că știi care sunt modalitățile prin care poți avea o mobilă mereu curată și cu ce soluții se curăță mobila îți va fi mult mai ușor să acționezi imediat ce petele au apărut și a nu le lăsa să se învechească. 

Așadar, scapă de toate petele vechi și bucură-te de o mobilă ca nouă, în fiecare zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close