fbpx

Cum dezgheti frigiderul – pasii corecti

3K

 Dezgheţarea frigiderului este una dintre cele mai anevoioase treburi casnice. Ştim că este o sarcină pe care o amâni mereu, însă s-ar putea ca data viitoare când te întorci acasă, să nu mai ai unde să pui sticla de şampanie, iar fructele proaspăt cumpărate să capete un miros neplăcut din cauza umezelii care întreţine bacteriile. Nu mai vorbim de factura la curent care o să-ţi dea dureri de cap. Odată şi odată tot trebuie să-ţi faci timp pentru această operaţiune, şi, ca să-ţi uşurăm munca, îţi oferim câteva trucuri utile.

De ce este necesar să dezgheţi frigiderul?

 În primul rând, ca orice alt electrocasnic, frigiderul acumulează bacterii care, ulterior, pot afecta calitatea alimentelor. Nu mai menţionăm faptul că nu va mai funcţiona la capacitatea lui normală, iar mâncarea se va altera. Majoritatea frigiderelor au în compoziţie un mini congelator amplasat deasupra care acumulează gheaţă în interior. Nefiind proiectat să elimine gheaţa automat, în timp, congelatorul va acumula un strat gros care se va extinde spre frigider, intrând în componenţa alimentelor. Deşi tuturor ne-ar plăcea să existe o metodă miracol prin care frigiderul să se cureţe de la sine, procesul de formare al gheţii este inevitabil. De fiecare dată când deschidem uşa frigiderului, aerul cald intră în contact cu vaporii reci şi se formează acel strat de neplăcut de gheaţă. Astfel, este recomandat să dezgheţăm frigiderul şi congelatorul măcar o dată pe an.

Cand este timpul să dezgheţi frigiderul?

cum dezgheti frigiderul
Asemenea curăţării cuptorului cu microunde, dezgheţarea frigiderului este una dintre acele sarcini pe care tindem să le amânăm la nesfârșit. Totuşi, nu aştepta până când nu mai poţi să închizi uşa frigiderului din cauza depozitului de gheaţă. Când nivelul de gheaţă ajunge la o pătrime din suprafaţa aparatului, este cazul să te pui pe treabă, altfel, rişti ca toate alimentele cumpărăte să ajungă în coşul de gunoi!

Ce faci înainte de a dezgheţa frigiderul?

Înainte de a dezgheţa frigiderul, trebuie să ai în vedere următorii paşi:

Scoate-l din priză!

 Cele mai periculoase accidente se întâmplă când aparatele casnice sunt conectate la curent, aşadar, înainte de a te apuca să dezgheţi frigiderul, scoate-l din priză şi ia-ţi toate măsurile de siguranţă.

Eliberează frigiderul de toate alimentele

 Ştim că ultimul lucru pe care vrei să-l vezi este toată mâncarea afară, însă altfel nu poţi începe procesul de curăţare şi dezgheţare al frigiderului. Înarmează-te cu răbdare şi gândeşte-te că vei face asta de-abia peste un an. Parcă merită efortul, nu?

Scoate toate sertarele şi tăviţele frigiderului

 Da, alt punct care doare, dar n-ai altă soluţie. Pune componentele frigiderului într-un loc în care să le poţi curăţa în profunzime, de exemplu, în cadă. După ce le-ai spălat cu detergent, dezinfectează-le cu oţet sau orice altă soluţie antiseptică. După atâtea luni, cu siguranţă au fost alimente care s-au prelins. Aşadar, dacă ai ignorat sucul de sfeclă vărsat prin frigider, acum e cazul să te preocupe această problemă!

Plasează prosoape în interiorul frigiderului

 Nu trebuie să-ţi mai spunem că „apa e udă,” iar cel mai probabil gheaţa acumulată se va prelinge pe podea. În locul tăviţelor şi sertarelor, întinde prosoape care să absorbă umezeala.

Cum se dezgheaţă frigiderul?

 Bun, acum că am pregătit terenul, hai să ne apucăm de treabă! Primul pas este de a topi gheaţa. Desigur, nu te aştepta ca acest proces să se termine într-un minut. Pune-ţi serialul preferat şi revino într-o oră, când probabil va trebui să cureţi surplusul de apă de pe jos. De asemenea, nu neglija congelatorul, mai ales dacă este incorporat în frigider. Scoate toate alimentele şi îndepărtează gheaţa.

Metode profesionale 

 Dacă nu ai răbdare să aştepţi până se topeşte toată gheaţa pe care ai scos-o din aparat, poţi folosi pistolul cu aer cald. După ce ai golit frigiderul şi ai depozitat alimentele în lăzi frigorifice, apropie pistolul cu de interiorul frigiderului. Gheaţa se va topi rapid, iar tot ce trebuie să faci este să dai cu mopul după. Atenţie, nu ţine pistolul foarte aproape de pereţii frigiderului, întrucât aerul cald îi va degrada.

Metode tradiţionale

 Dacă nu ai un pistol cu aer cald la îndemână, te poţi folosi de metode „băbeşti”:

Bolul cu apă caldă

 Umple un bol cu apă caldă şi plasează-l în interiorul frigiderului, asta bineînţeles, după ce l-ai golit şi ai pus alimentele la răcoare. Nu uita să pui un prosop sub bol şi să închizi uşa frigiderului. Apoi, în aproximativ o oră-două, te poţi întoarce să cureţi frigiderul. Între timp, ocupă-te de tăviţele şi sertarele rămase afară. Ai grijă să le dezinfectezi pentru a nu contamina mâncarea.

Foloseşte-te de uscătorul de păr

 Din nou, dacă nu ai un pistol cu aer cald, te poţi folosi de ce ai la îndemână. Uscătorul de păr reprezintă o alternativă eficientă de a topi gheaţa, însă ai mare grijă să nu intre în contact cu apa. Ţine-l la distanţă pentru a nu te scurtcircuita.

Utilizează o lopăţică de plastic pentru a înlătura gheaţa

 Este una dintre metodele care te vor provoca să faci un mini antrenament la braţe. Poţi folosi orice instrument de plastic, inclusiv lopăţica de nisip a copilului tău. Atenţie, nu utiliza obiecte metalice, în special cuţite, deoarece poţi deteriora interiorul frigiderului.

 Greșeli de evitat!

Ca în orice activitate casnică, există câteva greşeli care te pot pune în pericol sau pot afecta buna funcţionare a frigiderului:

  • Ai grijă atunci când lucrezi cu aparate conectate la curent. Cred că nu trebuie să-ţi mai spunem „nu băga degetul în priză.” Sub nicio formă nu te apuca să dezgheţi frigiderul înainte de a-l deconecta de la curent. De asemenea, mare atenţie atunci când lucrezi cu electrocasnice în zone umede. Dacă ai ales să foloseşti pistolul cu aer cald sau uscătorul de păr, nu le apropia foarte mult de apă. Deşi am mai repetat această idee, siguranţa ta este pe primul loc!
  • Nu scoate alimentele din frigider dacă nu ai un spaţiu rece de depozitare. Poate ţi se pare că într-o oră nu se întâmplă nimic rău cu mâncarea, însă dacă vorbim de carne, în mod special, aceasta se poate altera foarte rapid dacă este plasată într-un spaţiu cald şi reintrodusă în frigider. Foloseşte o combină frigorifică, pune o pungă de gheaţă peste alimente sau scoate-le pe balcon, dacă e iarnă.
  • Nu uita să cureţi mânerul şi pereţii exteriori ai frigiderului. Ştim că eşti epuizat/ă după ce ai dezgheţat frigiderul, însă nu ceda la final. Cum igiena este cea mai importantă, ai grijă să cureţi cu spirt sau soluţie de geamuri uşa şi interiorul frigiderului. Acestea sunt locurile care acumulează cele mai multe bacterii, aşadar, nu vrei ca data viitoare să faci o toxiinfecție alimentară.

Acestea au fost câteva dintre sfaturile care îţi pot face munca mai uşoară. Ştim că eşti pe canapea când citeşti acest articol, dar cu siguranţă îţi vei aminti de ce ţi-am spus noi când vei deschide frigiderul să iei un suc. Spor la treabă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close