fbpx

Cum sa scapi de mucegai

1K

Cum scapi de mucegai: soluții pentru mucegai și prevenție

 

    Odată instalat, mucegaiul este unul dintre cei mai nesuferiți musafiri, de care vei scăpa cu greu, dacă nu alegi cele mai bune soluții. Pentru a veni în ajutorul tău, îți oferim nu doar cele mai bune produse, ci și cele mai bune sfaturi, astfel încât pereții tăi să fie mereu curați și aerul respirabil.

Ce este mucegaiul și de ce este dăunător pentru sănătate?

curatare mucegai de pe pereti

 

   Mucegaiul este o ciupercă de dimensiuni microscopice care se înmulțește prin spori. De cele mai multe ori mucegaiul apare în baie sau în bucătărie, cu precădere în zonele cu umiditate mare, în jurul țevilor sau pe pereți. Acele pete negre sau verzui sunt toxice pentru sănătatea noastră. Multe categorii de vârstă sunt predispuse să dezvolte probleme severe din cauza expunerii la mucegai. În categoria de risc intră însă nou-născuții, copiii şi persoanele în vârstă, care nu au un sistem imunitar foarte bun. 

Expunerea la mucegai poate provoca simptome ca: nasul înfundat, vedere în ceaţă, înroşirea ochilor, tuse seacă, gât iritat, fotosensibilitate, iritaţii cutanate, sau respiraţie şuierătoare. Mucegaiul poate reprezenta un real pericol chiar și pentru persoanele aparent sănătoase, deoarece poate conduce chiar la apariția simptomelor de astm şi hipersensibilitatea pulmonară. De asemenea, expunerea la mucegai ar putea reprezenta un real pericol pentru cei ce deja suferă de probleme la plămâni sau diverse alte afecțiuni respiratorii, mucegaiul poate duce persoanele cu deficiențe pulmonare chiar și în punctul de a dezvolta infecţii severe la nivelul plămânilor. Astfel, mucegaiul reprezintă o reală ameninţare asupra sănătății noastre, iar problema apariţiei acestuia ar trebui tratată foarte serios.

De ce apare mucegaiul în casă?

curatare mucegai de pe tavan

     Este foarte bine cunoscut faptul că mucegaiul se dezvoltă în special în medii cu un nivel de umiditate mai mare decât este normal. O cauză extrem de răspândită a apariției mucegaiului în casă este formarea condensului. Condensul se poate forma fie din cauza unei izolații realizate prost, fie de la activitățile zilnice ca spălatul rufelor, baia sau gătitul. Toate aceste activități ridică nivelul umidității din casă, favorizând astfel apariția condensului, și, mai târziu, a mucegaiului. aerul rece din exterior, în contact cu alte suprafețe reci din interiorul casei, cum ar fi pereții sau geamurile, favorizează apariția condensului. Pe lângă formarea condensului, infiltrațiile de apă sunt un alt motiv al creșterii nivelului de umiditate, și, deci implicit, a apariției mucegaiului. De aceea, la fel ca și în case, mucegaiul se poate forma la fel de ușor și în beciuri, balcoane, poduri sau pe pereții exteriori ai casei, în special la colțuri. Mucegaiul  își poate face apariția și din cauza blocării transferului umidității de la interior spre exterior. Ceea ce înseamnă, mai precis că pereții nu respiră din cauză că au fost inadecvat izolați. Astfel, umiditatea se acumulează în interior, și așa apar petele de mucegai pe pereți.

Soluții pentru mucegai: eliminarea mucegaiului din spațiile afectate

curatare mucegai spatii afectate

   O soluție destul de facilă pentru a scăpa de mucegai este bicarbonatul de sodiu. Mai mult ca sigur acest produs se regăsește în orice gospodărie, deci procurarea acestuia nu va fi deloc o problemă. Dacă infestația de mucegai s-a format doar pe o suprafață orizontală, atunci puteți presăra direct granule de bicarbonat pe suprafață. Dacă infestația de mucegai s-a format pe o porțiune mai mare, atunci amestecați în mod egal o cantitate de apă cu bicarbonat și pulverizați peste mucegai. Această metodă este eficientă pentru a curăța covoare, finisajele pereților și materiale textile în general. Metoda cu bicarbonat este eficientă dacă este repetată de două ori, ca să fi sigur că sporii de mucegai au fost complet eliminați.

O altă metodă destul de populară în eliminarea mucegaiului este oțetul alb. Este o soluție naturală și ieftină pe care o poți aplica pe orice tip de suprafață. Soluția împotriva mucegaiului o poți face combinând o jumătate de cantitate de apă și o jumătate de cantitate de oțet. Pentru o eficiență mai mare poți combina cu această soluție doua linguri de bicarbonat de sodiu și sucul unei lămâi stoarse, asta va oferi aciditate în plus amestecului.

Scoaterea mucegaiului de pe pereți

curatare mucegai pereti si geamuri

Scoaterea mucegaiului de pe pereți este o operațiune destul de dificilă, dacă vorbim mai ales despre pereții albi, deoarece pe aceștia petele sunt mult mai vizibile și mai pronunțate. Se vor urma câțiva pași simpli pentru îndepărtarea mucegaiului de pe pereții interiori ai casei, după cum urmează:

  1. Mai întâi se scoate maximul posibil de mucegai de pe perete cu un burete sau cu o perie îmbibată în oțet alb,
  2. Cu mișcări fine și ușoare se curăță peretele de sus în jos, fără a insista foarte tare pe pete,
  3. Într-un recipient se diluează cantități egale de oțet alb și apă, peste care se adaugă uleiuri esenţiale sau alte substanțe cu aromă plăcută pentru a diminua pe cât posibil mirosul puternic de oțet,
  4. Amestecul obținut se aplică cu un pulverizator peste suprafața cu probleme,
  5. Se lasă amestecul să acționeze câteva ore peste pată după care se curăță cu partea moale a unui burete sau cu o cârpă moale,
  6. Acest proces trebuie repetat de câteva ori, peretele trebuie lăsat să se usuce și este contraindicată clătirea cu apă a suprafeței cu probleme.

Indicat pentru a scăpa de mucegai este de asemenea și să vă aerisiți corect locuința, să lăsați aerul să circule pentru a evita formarea condensului care duce la apariția mucegaiului.

Eliminare mucegai din spatele mobilei

 Eliminare mucegai din spatele mobilei

 Mucegaiul de pe piesele de mobilier, pe lângă faptul că este foarte inestetic, poate deteriora serios mobila, și emană un miros specific extrem de puternic și foarte neplăcut. După ce s-au descoperit zonele cu probleme, se poate începe eliminarea mucegaiului din spatele mobilei.

Inițial, suprafața în cauză se curăță cu clor sau orice alt tip de înălbitor.

Înălbitorul se pulverizează într-o cantitate considerabilă pe suprafața în cauză, se ia o lavetă din microfibră, pe care se pulverizează aceeași cantitate de înălbitor și se insistă câteva minute bune pe suprafața cu mucegai.  Se lasă puțin să acționeze, iar după ce mucegaiul dispare complet, suprafața afectată se clătește. Cu altă lavetă curată, îmbibată în apă se curăță suprafața mobilei de resturile de clor rămase între rosturile de la mobilier. După aceea, ideal ar fi să să se scoată afară piesa de mobilier cu probleme, sau, acolo unde nu este posibil, să se lase geamul larg deschis pentru o aerisire corectă, și favorizarea uscării rapide. Așa se poate preveni și evita reapariţia noilor pete de mucegai de pe piesele de mobilier din locuință.

Miros de mucegai în dormitor? Iată ce să faci

Miros de mucegai în dormitor

Mucegaiul și sporii de mucegai sunt destul de dăunători organismului, în special pentru persoanele care suferă deja de diverse afecțiuni respiratorii.  Ca să scapi de mirosul de mucegai din dormitor nu este suficient să aerisești, ci este necesar să scapi de sursa mucegaiului din dormitor, respectiv petele de mucegai.

Ca să scapi de mucegai poți apela fie la soluțiile clasice antimucegai din comerț, soluțiile antimucegai preparate în casă (1l apă, 1l oțet, 10ml apă oxigenată, o lămâie stoarsă, 5 lingurițe de bicarbonat de sodiu), soluţie care se aplică pe zona cu probleme, se lasă câteva ore să acționeze după care se curăță cu grijă suprafața; soluții naturiste antimucegai, dintre care amintim: arbore de ceai cu apă, sâmburii de citrice, bicarbonatul de sodiu combinat cu apă, sau uleiul de cuișoare, indiferent de ce soluție alegem să utilizăm în combaterea mucegaiului din dormitor, după ce vom scăpa de sursa mirosurilor neplăcute, respectiv mucegaiul, este recomandată o aerisire cât mai frecventă a camerei și se cere acordare de atenție în plus la curățenie, ca să evităm astfel reapariția altor pete de mucegai, și deci, din nou, a mirosului atât de neplăcut de mucegai din dormitor.

Soluție naturală împotriva mucegaiului făcută în casă

Soluție naturală împotriva mucegaiului făcută în casă

 Dacă și tu te confrunți cu problema mucegaiului în locuință și te-ai săturat să încerci tot felul de soluții antimucegai din comerț? Ei bine, ar trebui să încerci și câteva soluții naturale împotriva mucegaiului făcute în casă. O soluție naturală antimucegai, pe lângă faptul că te scapă de mucegai, are avantajul că nu este nici toxică și nici la fel de costisitoare ca o soluție clasică din comerț.

Soluţiile naturiste pentru îndepărtarea mucegaiului, spre deosebire de cele din comerț, nu conțin substanțe chimice toxice care îți pot pune sănătatea în pericol și sunt mult mai convenabile ca preț. Pentru a combate mucegaiul în mod natural se optează pentru cea mai populară soluție, respectiv oțetul alb sau oțetul de mere. Acesta se diluează într-o cantitate egală de apă și se pulverizează pe zona afectată de mucegai. După ce  soluția este lăsată să acționeze câteva ore bune, se curăță cu o lavetă umedă, după care se aerisește bine camera în cauză.

Îndepărtarea mucegaiului cu oțet

 Îndepărtarea mucegaiului cu oțet

Cea mai populară și poate chiar și cea mai rapidă metodă de îndepărtare a mucegaiului este oțetul.  Pe lângă oțet, această soluție mai are în compoziție apă și bicarbonat de sodiu, ceea ce îi garantează eficiența deplină în combaterea mucegaiului. Se vor amesteca cantități intre 500 ml și 1l de apă, respectiv oțet, și între 3-5 lingurițe de bicarbonat de sodiu  Cele trei ingrediente se amestecă într-un recipient cu pulverizator și se aplică pe zona respectiv zonele ce prezintă urme de mucegai.  Peretele sau suprafețele tratate cu acest amestec vor trebui lăsate cu substanța în jur de câteva ore, după care suprafața trebuie cu grijă ștearsă cu o lavetă curată, și cel mai indicat, ar trebui foarte bine aerisită camera cu pricina după toată această operațiune de curățare.

Cea mai bună soluție antimucegai?

 Cea mai bună soluție antimucegai

Nu este niciodată plăcut să descoperi că ai mucegai în casă. Mucegaiul sau sporii de mucegai reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea noastră.

Acele pete negre sau verzui, tipice infestării cu mucegai sunt toxice pentru sănătatea noastră. Multe categorii de vârstă sunt predispuse să dezvolte alergii severe dacă sunt expuse la sporii de mucegai. Printre persoanele din categoria de risc, cele mai predispuse să dezvolte afecțiuni din cauza expunerii la mucegai sunt copiii mici sau persoanele în vârstă.

Riscul dezvoltării problemelor severe din cauza expunerii la mucegai crește considerabil dacă ne referim la persoanele care deja suferă de afecțiuni pulmonare precum astmul. Putem preveni foarte ușor toate aceste boli dacă combatem mucegaiul. Iar mucegaiul îl combatem cu soluția potrivită. Soluția potrivită în combaterea mucegaiului poate fi atât o soluţie din comerț, cât și una naturistă realizată acasă. Acest aspect variază în funcție de tipul de mucegai cu care ne confruntăm, dar, bineînțeles și de dorințele fiecăruia dintre noi.

Produse antimucegai Super MercatoProduse antimucegai

 

Soluție de curățare antimucegai 5 în 1 CHIARO LUCE Pulverizator 750 ml

https://www.supermercato.ro/solutie-de-curatare-antimucegai-5-in-1-chiaro-luce-pulverizator-750-ml/p 

Cu această soluție antimucegai, vei rămâne uimit atunci când vei descoperi cât de simplu este să elimini mucegaiul din casă.

Această soluție cu pulverizator curăță, elimină mucegaiul și are efect pe termen lung, fiind recomandată atât pentru spații deschise, cât și pentru spații închise. Datorită formulei sale speciale și agenților tensioactivi pe care îi conține, este foarte eficientă și elimină rapid mucegaiul. Această soluție poate fi folosită și diluată pentru a curăța suprafețele dure din baie sau bucătărie.

Tot ce ține de mucegai și apariţia acestuia poate reprezenta un adevărat chin, atât din cauza mirosului specific extrem de neplăcut dar și foarte dăunător totodată dar și din cauza aspectului foarte inestetic al petelor de mucegai de pe pereți sau de pe piesele de mobilier din locuință. Produsele antimucegai Supermercato sunt soluții cu acțiune fungicidă, foarte eficientă în eliminarea mucegaiului, ciupercilor, resturilor întărite de săpun și altor fungi ce pot să își facă apariția în locuință. 

Incă o solutie eficientă care îndepărtează mucegaiul este soluția de curățare universală degresantă cu hipoclorit și miros floral Chante Clair care curăță, degresează, igienizează și parfumează în profunzime toate suprafețele lavabile (din baie și bucătărie), și le lasă strălucitoare, ca noi.

Recomandată pentru prespălarea cu efect de înălbire a țesăturilor albe. Ideală pentru îndepărtarea petelor de mucegai și pentru curățarea coșurilor de gunoi.

https://www.supermercato.ro/degresant-chante-clair-cu-inalbitor-bouquet-fiorito-625ml/p

Produse antimucegai

    Cu produsele antimucegai Supermercato suprafața cu probleme este igienizată în profunzime. Parfumul plăcut contribuie la împrospătarea aerului din întreaga încăpere, așa că mirosul specific de mucegai dispare. Toate produsele antimucegai din gama Supermercato garantează rezultate extrem de eficiente, specifice companiei. Folosind produsele antimucegai din gama Supermercato, vei avea parte de calitate și de rezultate de excepție, și nu va mai trebui să duci grija mucegaiului la tine în locuinţă de acum înainte.

Metode de prevenție a mucegaiului

Metode de prevenție a mucegaiului

Mucegaiul  este un element extrem de neplăcut în locuință, dar din fericire poate fi prevenit dacă sunt urmați câțiva pași simplii de prevenție. De exemplu controlul umidităţii pentru prevenirea mucegaiului este o metodă foarte eficientă.

Ce înseamnă un control corect al umidității? Ei bine, în principiu înseamnă eliminarea surselor de umiditate excesivă. Dacă ai o mică gaură în acoperiș, îți picură chiuveta sau ai alte probleme care favorizează creșterea nedorită a nivelului umidității în locuință, nu ezita să remediezi aceste probleme cât mai repede cu putință. Aerisitul frecvent este o altă metodă eficientă de prevenție a mucegaiului. Geamurile termopan au dezavantajul de a favoriza apariția condensului, așadar, aerisește-ți locuința cât de des se poate, lăsând geamurile deschise câte 20 de minute de cel puțin două ori pe zi. De asemenea, dacă aerisești baia de fiecare dată după ce te speli poți preveni formarea condensului, și implicit apariția ulterioară a mucegaiului.

Prevenirea mucegaiului încă din faza de construcție

Prevenirea mucegaiului încă din faza de construcție

Ca să prevenim mucegaiul încă din faza de construcție trebuie să avem în vedere aspecte precum:

  1. Izolația – O hidroizolație bine făcută nu va lăsa umezeala din exterior să se depună în pereți, astfel va dispărea problema umidității în exces, ce creează condens și în cele din urmă mucegai. Materiale ca vata bazaltică sau polistirenul expandat sunt recunoscute ca fiind foarte buni izolanți ce nu permit infiltrații de apă. Așadar, o hidroizolație realizată corect poate reprezenta una dintre metodele menite să ne scape de mucegai.
  2. Aditivi de prevenție a mucegaiului – La momentul executării unei lucrări, orice zidar sau constructor pot folosi aditivi de prevenție a mucegaiului, substanțe ce pot fi pur și simplu adăugate în compoziția gletului, mortarului, vopselei sau a altor adezivi.

Controlul umidității pentru prevenirea mucegaiului

Controlul umidității pentru prevenirea mucegaiului

O aerisire corectă a locuinței înseamnă, prevenirea acumulării umidității în exces, lucru ce conduce la formarea condensului și implicit la apariția mucegaiului. Poți menține în echilibru controlul umidității din locuință dacă ți cont de câteva aspecte simple. De exemplu, nu este recomandată uscarea rufelor sau ținutul rufelor umede în casă. Un alt lucru ce te poate ajuta la controlul umidității din locuință îl reprezintă aspiratul și ștersul prafului regulat. Dacă faci curat cel puțin o dată pe săptămână vei scădea semnificativ șansele apariției mucegaiului în locuința ta. Folositul unei hote te poate ajuta foarte mult în controlul umidității pentru prevenirea mucegaiului, aceasta nu va elimina doar mirosul ci și umiditatea în exces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close