Prima impresie contează. Indiferent că mergi la shopping, participi la un eveniment sau mergi la birou, ținuta vestimentară te va descrie persoanelor din jur.
O ținută îngrijită spune totul despre atenția pe care o oferi garderobei tale, chiar dacă adopți stilul elegant, casual sau sport.
Atunci când alegi să îmbraci o cămașă, este necesar să fii atent la mesajul pe care vrei să îl transmiți. Cămașa este o piesă vestimentară sensibilă care stă la baza oricărei garderobe, însă ne dă cele mai multe bătăi de cap când trebuie să o călcăm.
Pentru cei mai mulți dintre noi, să calci o cămașă înseamnă multe încercări eșuate și timp pierdut. Iar dacă nu ne-a reușit din prima, ori luăm cămașa șifonată ori îmbrăcăm un alt articol vestimentar, când tot ce trebuie să facem este să învățăm cum se calcă corect o cămașă.
1. Condițiile optime pentru a călca ușor o cămașă
Pentru a ști cum să calci o cămașă cu succes, trebuie să ții cont de anumite aspecte care îți vor ușura munca.
În primul rând, te asiguri că ai un fier de călcat bun care nu îți va face probleme și nu va deteriora materialul. De câte ori ai auzit sau ți s-a întâmplat chiar ție să se ardă cămașa, materialul să își schimbe textura sau să apară urme de altă culoare pe cămașa cea nouă?
Îți recomandăm să utilizezi un fier de călcat cu talpă din ceramică pentru a avea o siguranță mai mare de păstrare a calității cămășilor. Desigur, sunt bune și cele din teflon sau inox, însă trebuie să ai o atenție sporită când le folosești.
Consultă ghidul oferit de producător și verifică la câte grade trebuie să îți setezi fierul pentru a călca o cămașă în funcție de țesătura acesteia. Asigură-te că ai setat corect temperatura și că nu lași fierul pentru un timp îndelungat pe material în același loc.
O altă condiție optimă importantă ca să calci ușor o cămașă este suprafața netedă. Este indicat să ai o suprafață netedă pe care să calci deoarece te va ajuta în dispariția cutelor de pe material.
Poți să te folosești de mesele speciale pentru călcat. Însă, chiar dacă majoritatea au deja un material întins pe suprafața lor, verifică de fiecare data înainte ca materialul să fie întins foarte bine și că nu îți va îngreuna munca.
Aceste instrumente se folosesc pentru a evita cutele care apar de cele mai multe ori fix când nu ne așteptăm. Când călcăm pe față, cutele apar pe spate, când călcăm pe spate, cutele apar în față și tot așa.
Cutele pot apărea fără să ne dăm seama pe al doilea strat de material și ies foarte greu, cu mult efort și mulți aburi. De aceea pierdem mult timp într-un proces care nu ar trebui să dureze mai mult de 5 minute.
2. Cum se calcă o cămașă? Pașii corecți:
După ce ai setat condițiile optime pentru a călca o cămașă, este important să respectăm și pașii corecți ca să fim cât mai eficienți.
Pasul 1 – Manșetele și gulerul
Începe cu extremitățile – manșetele și gulerul. Aceste sunt zonele dublate care sunt mai dure decât restul cămășii și reprezintă un element de rezistență al piesei vestimentare.
Ai grijă să nu calci manșetele cu dungă, ci continuu, pe toată suprafața. Dacă nu vrei ca manșeta să aibă dungă, nu călca materialul până în locul unde face pliul cu partea de pe verso.
Gulerul este una dintre cele mai expuse zone ale cămășii. Încă de la primul contact, ochii se îndreaptă către acest loc, așadar este important să călcăm fără a lăsa cute.
Pentru un rezultat profesionist, gulerul se calcă pe interior, apăsând ușor cu fierul de călcat dintr-o parte în alta. Îndoaie gulerul și calcă în special zona din mijloc. Acest pas ajută în așezarea cămășii de la sine, obținând o curbură a gulerului care-i oferă naturalețe.
Pasul 2 – Fața și spatele cămășii
Începe cu fața cămășii, acordând o atenție deosebită zonei din jurul nasturilor. Este indicat să nu treci niciodată cu fierul de călcat peste nasturi. Concentrează-te pe partea de sus a umerilor deoarece este cea mai vizibilă zonă.
Cu toate că spatele cămășii este cea mai ușoară parte de călcat, cele mai multe cute apar aici din grabă. Secretul este să nu treci cu fierul de călcat prea brusc, deoarece greutatea acestuia poate trage materialul și astfel se formează cutele nedorite.
Dacă ai o cămașă în dungi sau în carouri, este indicat să oferi un plus de atenție deoarece imperfecțiunile pot să iasă foarte repede în evidență.
Pasul 3 – Mânecile
Mânecile sunt formate din două straturi de material. Pentru a evita să calci pe o parte și pe cealaltă să apară cute, trebuie să te asiguri că materialul este perfect întins înainte de a folosi fierul de călcat.
Respectă aceleași reguli ca la manșete în cazul în care nu dorești să ai dungă. Iar dacă dorești în mod special să ai mânecile cu dungă, îți recomandăm să nu calci zona din prima cu abur sau cu apret deoarece este dificil de a corecta ulterior vreo greșeală.
Mânecile sunt probabil cele mai capricioase părți ale unei cămăși, însă trebuie să ai răbdare pentru a avea un rezultat excelent și de durată.
3. Cum se calcă o cămașă în funcție de material?
Materialele din care sunt fabricate cămășile pot fi destul de pretențioase. Acestea necesită o îngrijire aparte atât la spălare, cât și la călcare. Pentru a le păstra intacte o perioadă îndelungată, trebuie să ții cont de anumite reguli, în funcție de material:
Bumbac – cămășile din bumbac pot fi călcate cu ușurință dacă materialul este încă umed, iar fierul de călcat este setat la o temperatură mai înaltă. Poți folosi cu încredere funcția de aburi cu ajutorul căreia vei netezi cutele.
Dantelă – este un material extrem de sensibil, așa că nu vei putea folosi fierul de călcat direct pe cămașă, ci va trebui să folosești un alt material așezat deasupra.
Poliester – acest material se calcă la o temperatură medie sau joasă. Este indicat să umezești cămașa înainte și să calci de sus în jos, pentru a evita întinderea materialului.
Pânză – dacă ai o cămașă din pânză, atunci ar fi indicat să o calci pe dos, pentru a evita îngălbenirea materialului sau petele care pot să apară. Poți folosi funcțiile de umezire și de aburi pentru a netezi pânza și a-ți ușura munca.
Vîscoză – fierul de călcat trebuie să fie setat la o temperatură joasă, iar cămașa să fie călcată pe dos. Încearcă să calci prin mișcări scurte, porțiune cu porțiune.
Satin și mătase – acestea sunt materiale foarte sensibile, prețioase și pretențioase. O clipă de neatenție le poate strica definitiv. În acest caz, este indicat să setezi temperatura foarte joasă și să folosești încă un material de protecție deasupra cămășilor pentru a evita arderea acestora prin contactul direct cu fierul de călcat.
Pe lângă acestea, există diverse materiale moderne realizate cu o tehnologie avansată care îmbină mai multe țesături. Acestea pot facilita o formă impecabilă a cămășii chiar și după spălarea și uscarea acesteia, lăsând un aspect ca nou.
Materialele de tip easy iron sunt cele care se calcă ușor și se șifonează mai greu. De obicei acestea sunt folosite în articolele vestimentare pentru bărbați. Însă, este necesar să acorzi o atenție sporită la călcarea acestor materiale deoarece acestea sunt rigide datorită unui adaos de fibre sintetice.
4. Trucuri pentru o cămașă călcată rapid
Pentru a transforma procesul de călcare a cămășii într-unul rapid, eficient și fără bătăi de cap, poți apela la câteva trucuri.
Spălarea cămășii
În primul rând, este important să speli cămașa corespunzător astfel încât să aibă un aspect și un parfum plăcut încă din acest pas. Aranjează mânecile înainte de spălare dacă acestea sunt suflecate și asigură-te că speli cămașa cu alte haine de aceeași culoare.
Apretarea cămășii
Folosește un spray pentru apretat pentru a avea o cămașă impecabilă. Este o metodă mai veche pe care o foloseau generațiile anterioare, însă care oferă rezultate eficiente și acum.
Astăzi avem la dispoziție diverse produse care pot pătrunde în firele țesăturilor, protejându-le și impregnându-le cu un miros proaspăt și plăcut.
Uscarea cămășii
Când scoți cămașa din mașina de spălat, îți recomandăm să o lași la uscat pe un umeraș. Astfel, vei ajuta la uscarea cu cât mai puține cute și vei ușura considerabil procesul de călcare.
Țesătura umedă
Înainte să calci o cămașă, este indicat să umezești țesătura pentru a îndrepta mult mai ușor cutele care se pot forma. Poți utiliza chiar butonul fierului de călcat care stropește țesătura astfel încât și manevrarea fierului de călcat va fi mai confortabilă.
Călcatul unei cămăși nu este un proces complicat. Secretul constă în respectarea pașilor de mai sus, în aplicarea trucurilor menționate și în a nu te da bătut atunci când vezi că nu îți iese din prima.
Cu puțină practică, rezultatele nu vor înceta să apară și satisfacția cu siguranță va fi pe măsură.