fbpx

Cum se face cafeaua la ibric?

13.4K

Dimineaţă este momentul în care avem nevoie de înviorare rapidă,  savurarea cafelei preferate fiind cel mai bun mod de a obţine acest lucru. Calitatea cafelei dă un gust aparte aceste licori magice care ne dă energia necesară pentru a începe prima parte a zilei. Gusturile sunt împărţite iar oferta de cafea foarte diversificată asigură satisfacerea pentru o gamă largă de preferinţe. Această băutură populară în întreaga lume se poate prepara cu ajutorul mai multor aparate specializate şi comode, însă cel mai întâlnit şi practic mod de preparare este cafeaua la ibric. 

Nimic nu se compară cu mirosul proaspăt de cafea difuzat în încăpere în timpul preparării la ibric. Reţeta de preparare a fiecăruia se formează printr-un amplu mod de experimentare a compoziţiei până se obţine acea savoare preferenţială. Pentru fiecare om în parte gustul este diferit, ceea ce face ca procesul de preparare al cafelei să persiste în casele românilor. Aprecierea cafelei proaspăt pregătită în confortul locuinţei este superioară faţă de cea cumpărată din diverse surse.  Adaptabilitatea reţetei de preparare suferă modificări în funcţie de doleanţele personale. Cafeaua pregătită în confortul casei necesită puţină îndemânare şi răbdare pentru a obţine un produs aromat şi concentrat potrivit gustului personal. În funcţie de cantitatea de apă folosită se stabileste câte linguriţe de cafea se atribuie preparatului.

Rețetă de cafea la ibric și mod de preparare

Ingrediente:

 • Cafea – 7 sau 10 grame / 100 ml apă rece;
 • Apă rece;
 • Lapte (opțional);
 • Zahăr sau îndulcitor (opțional);

Mod de preparare:

  • Se pune apă rece până aproximativ la jumătatea ibricului;
  • Se pune cafeaua în ibric și se amestecă;
  •  Se pune ibricul pe foc mic;
  • Cafeaua nu trebuie să dea în clocot, iar în cazul în care bulele sunt foarte dense, trebuie să ridici ibricul de pe foc și să repeți această mișcare un minut;
  • Vei observa cum crema se ridică;
 • Ia ibricul de pe foc și toarnă cafeaua repede;
 • Așteaptă 2 minute, astfel încât zațul să se așeze.

Câte grame de cafea are o linguriţă?

Câte grame de cafea are o linguriţă

Cafeaua măcinată are o textură fină sau grosieră, aromată şi conţine mai multe substanţe minerale şi vitamine, pe lângă cafeină şi niacina care sunt răspunzătoare de înviorarea organismului. Nu toate reţetele folosesc aceeaşi cantitate de produs sau aceleaşi unităţi de măsură pentru a obţine o cafea cu savoare preferenţială. Unele persoane preferă o cantitate mai mică şi mai concentrată de cafea, faţă de altele care preferă să fie ceva mai slabă sau îndoită cu lapte. Pentru a prepara o cafea potrivită cu gustul propriu, trebuie să ştim că o linguriţă de cafea are aproximativ 8 – 10 grame, în funcţie de cât produs luăm – o linguriţă rasă sau mai încărcată. Efectul benefic al cafelei se resimte în organism dacă este consumată cu frecvenţă zilnică, dar cu moderaţie în decursul unei zile. Dacă preferăm să consumăm o cafea tare dimineaţa, momentul ideal ar fi după micul dejun.

Câte grame de cafea se pun la un ibric?

cafea la ibric
Aromele mai fine au gust mai bun iar intensitatea se simte în funcţie de gramajul folosit pentru o ceaşcă sau o cană de apă. Ibricul îmbracă mai multe forme şi dimensiuni, alegerea acestui tip de vas rămânând la latitudinea fiecăruia, în funcţie de consumul optimizat pentru fiecare zi. Tipul de material din care este construit ibricul poate influenţa gustul cafelei, cel mai bun fiind cel din cupru. Cafeaua la ibric este cea mai uşoară metodă de a obţine această băutură extrem de apreciată. 
La o ceaşcă de apă turnată în ibric, se adaugă 2 linguriţe de cafea şi zahăr în funcţie de preferinţe, apoi se amestecă uşor doar la suprafaţă pentru a omogeniza compoziţia. Gustul cafelei este influenţat de tipul de cafea folosit, focul ales pentru ochiul de aragaz şi cât de mult este fiert produsul. 
Spre exemplu, anumite zone cunoscute în industria tradiţională a cafelei supuneau cafeaua la trei reprize de fiert pe foc mic. Ibricul se îndepărta de pe foc când cafeaua începea să fiarbă, apoi procedura se repetă de 3 ori. Ritualul de pregătire diferă în funcţie de consumator şi plăcerea de a simţi arome sau doar gustul de cafea pregnant. Pentru 140 ml apă o cafea intensă necesită circa 3 linguriţe de produs de calitate superioară. Totuşi calitatea este un simţ de redare personificat al conţinutului preparat, fiind atribuită strict în raport cu preferinţă personală. De obicei, oameni încerca mai mute tipuri de cafea măcinată cumpărată şi pregătită în propria locuinţă, până când ajung la un sortiment preferat. Cafeaua trebuie consumată imediat după preparare, timpul în care amestecul stă în contact cu zaţul decantat modifica  gustul aromat al cafelei spre amar.
De-a lungul timpului, cafeaua la ibric trece printr-o abordare centrată pe propriul interes, se prepară prin diverse proporţii de cafea la o ceaşcă cu apă şi se consumă în versiuni diferite: amestec cu lapte, cu frişcă, scorţişoară, ciocolată şi multe altele. Fiecare gust este potentat cu anumite arome sau cu o anumită tărie apreciată în raport cu satisfacţia personală.

Cea mai bună marcă de cafea la ibric?

cafea la ibric
Cafeaua măcinată fin infuzează mai repede şi zaţul se decantează cu uşurinţă, putând fi consumată în scurt timp de la preparare. În funcţie de sursa de provenienţă, se disting două varietăţi mai importante:

-arabica prezintă proprietăţi mai fine şi aromate;

-robusta este mai amară şi mai puţin aromată.

Unele dintre cele mai bune mărci de cafea este Ily, pe care o poți găsi atât decofeinizată, cât și clasică. De asemenea, LaVazza este o cafea delicioasă, care merită toată atenția. Alegând cafeaua din magazinul nostru online, te vei bucura de fiecare dată de o savoare unică, indiferent de modul în care alegi să prepari cafeaua.

Locul de cultivare, depozitare şi procesul de prăjire la care sunt supuse boabele de cafea au implicaţii asupra calităţii produsului finit. Gradul de măcinare pentru prepararea cafelei la ibric trebuie să fie cât mai fin întrucât procesul de infuzare durează aproximativ 20 de secunde, iar contactul direct al apei cu praful de cafea influenţează decantarea zaţului în funcţie de acest grad de măcinare. Lichidul capătă o consistentă cremoasă şi se poate consuma imediat dacă se foloseşte textura potrivită de măcinare. Dacă textura folosită pentru cafea la ibric este mai grosieră timpul de decantare durează mai mult şi astfel se pierd unele proprietăţi ale produsului final. Cafeaua măcinată pe loc este mult mai savuroasă decât cea cumpărată ambalat, o râşniţă fiind de mare ajutor mai ales pentru a obţine praful fin necesar pentru preparare. O altă alternativă pentru cei care doresc să se răsfeţe cu acest lichid magic şi aromat pregătit la ibric ar fi achiziţia de cafea proaspăt râşnita în cantitate mică. Astfel se va simţi diferenţa de savoare faţă de celelalte cafele consumate din praf de cafea păstrat prea mult timp în casă.  Păstrarea prafului de cafea se face în loc ferit de umezeală şi închisă ermetic pentru a nu-şi pierde din calităţi prin dispersarea aromei, iar cafeaua să ajungă pentru maxim 3 zile dacă ne dorim un conţinut deosebit de gustos şi aromat pentru fiecare zi. 

Care este cea mai bună marcă de cafea se poate decide după încercarea mai multor sortimente existente în comerţ, prin alegerea celei care ne satisface în mod armonios gustul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close