fbpx

Cum se face maioneza de casa

1.9K

Gust de ou proaspăt, completat perfect de aroma sucului de lămâie. Gustul copilăriei multora dintre noi! Al maionezei din salata bouef!

Sosul clasic de maioneză este printre sosurile preferate de majoritatea gospodinelor, datorită gustului, texturii și aromei de ou proaspăt.

Adăugat în tradiționala salată bouef, maioneza este sosul copilăriei, cel puțin al unora dintre noi, care avem o anumită vârstă. Folosită în sandwichuri, precum și la unele preparate din pește, legume sau alte rețete, maioneza este unul dintre cele mai apreciate sosuri.

Wikipedia definește maioneza ca fiind o emulsie de ulei vegetal preparat din gălbenuș de ou, frecat bine cu ulei, muștar și zeamă de lămâie. La fel este descrisă și de către dicționarul limbii române.

Dar, lăsând la o parte dicționarele, noi știm că maioneza este unul dintre cele mai bune sosuri preparate de către bunicile și mamele noastre. Acum, o preparăm și noi!

Maioneza, denumire provenită din bucătăria franțuzească, se spune că ar fi apărut pentru prima dată în 1806.

Referitor la originile acestui sos extraordinar, părerile sunt contradictorii. Unii susțin că ar fi originară din Mahon, Menorca, Spania. Iar alții cred că originea maionezei s-ar afla pe undeva prin sud-vestul Franței, dar indiferent de origini, ar trebui să-i mulțumim persoanei care a creat această rețetă.

Știai că procesul de emulsionare a gălbenușului de ou era cunoscut, pe vremuri, farmaciștilor care îl foloseau pentru prepararea de unguente în scopul tratării diverselor afecțiuni?

1. Cum se face maioneza de casă cu blenderul sau mixerul

Cum se face maioneza de casă cu blenderul sau mixerul

Maioneza se prepară ușor, rapid și fără costuri mari.

De ce să faci maioneza acasă, dacă o poți cumpăra?

Pentru că este proaspătă! Pentru că aroma și gustul sunt perfecte, iar timpul de preparare este scurt.

De ce este atât de grozavă maioneza de casă?

1. Datorită aromei și gustului. Diferența dintre maioneza de casă și cea cumpărată nu poate fi exprimată în cuvinte.

2. Doar câteva ingrediente sunt necesare pentru a fi preparată: ouă, ulei, sare, muștar, suc de lămâie, și alte ingrediente, în funcție de preferințe.

3. Timp foarte scurt de preparare: 10-15 minute.

4. Mult mai sănătoasă decât cea cumpărată. Conservanți, gust învechit, arome neplăcute. Cam așa ar putea fi descrisă maioneza comercială.

Rețeta nr. 1

Rețeta nr. 1

Sursă foto: retetadecasa

Dacă te întrebi cum se face maioneza, nu o mai fă, doar citește rândurile de mai jos.

Pentru început, poți încerca rețeta clasică ce descrie cum se face maioneza cu mixerul, o rețetă atât de cunoscută de gospodinele din toată lumea.

Timp de preparare: 15 minute

Ingrediente:

  • 2 gălbenușuri de ou;
  • 1 lingură de muștar;
  • 200-250 ml de ulei de floarea soarelui;
  • 1-2 lingurițe de oțet cu gust ușor de lămâie cum este crema de oțet balsamic sau suc de lămâie.

CREMA DE OTET BALSAMIC LIMONE PONTI 220G

CREMA DE OTET BALSAMIC LIMONE PONTI 220G

Mod de preparare:

  • Se pun gălbenușurile cu muștarul într-un bol și se amestecă până când se sparg gălbenușurile.
  • Se asezonează cu sare și piper.
  • Se adaugă câteva picături de ulei, amestecându-se încontinuu până când se încorporează foarte bine, după care se adaugă din nou puțin ulei până când devine consistentă.
  • După ce observi că ouălele și uleiul s-au unit perfect și au un aspect cremos, poți adăuga mai mult ulei, dar cu atenție și răbdare pentru că altfel se poate tăia.
  • După ce a fost adăugat tot uleiul, iar aspectul maionezei este cremos și consistent, cu o lingură se amestecă și oțetul sau sucul de lămâie și se asezonează după gust.
  • Se păstrează la frigider aproximativ 2 zile.

Pentru a simți pe deplin gustul maionezei, prepară rapid un burger și alege berea Peroni, o bere a cărei aromă te poartă pe meleagurile Italiei.

BERE PERONI PERONCINO 25CL

BERE PERONI PERONCINO 25CL

Rețeta nr. 2

Rețeta nr. 2

Sursă foto: attainable-sustainable

Dacă în prima rețetă sosul se prepara cu mixerul, această rețetă ne arată cum se face maioneza cu blenderul.

Timp de preparare: 15-20 de minute

Ingrediente:

  • 1 gălbenuș de ou fiert;
  • 1 gălbenuș de ou crud;
  • 250-300 de ml ulei de floarea soarelui;
  • puțin suc de lămâie (nu foarte mult, pentru a nu da un gust acru maionezei);
  • 1 linguriță de muștar;
  • sare;
  • 400-450 de iaurt cremos (opțional, pentru a fi mai ușoară);

Mod de preparare:

  • Se amestecă foarte bine gălbenușurile până dispar cocoloașele;
  • Se încorporează uleiul puțin câte puțin, după care se poate adăuga mai mult, amestecându-se într-o singură direcție;
  • În timp ce se adaugă ulei, se pune zeamă de lămâie și sare;
  • Maioneza este gata când ai ajuns la cantitatea necesară;
  • La final se adaugă muștar și zeamă de lămâie dacă ai senzația că mai este nevoie;
  • Opțional, poți încorpora iaurtul cremos pentru a fi mai consistentă și mai ușoară. Blenderul o va ajuta să fie mai cremoasă.

2. Cum se face maioneza de post?

Cum se face maioneza de post

Sursă foto: vismaifood

Postul este o perioadă de purificare fizică și spirituală. S-a dovedit că organismul persoanelor care mănâncă de post în zilele și perioadele specifice, se detoxifică, este mai curat, se regenerează cumva.

Alimentația de post poate include o multitudine de rețete. Este momentul în care îți poți testa creativitatea culinară. Maioneza de post este una dintre rețetele gustoase ce pot fi preparate în zilele de post, și nu numai.

Poate te-ai întrebat de multe ori cum se face maioneza de post, dar nu ai reușit să încerci până acum.

Mai jos vei găsi câteva rețete de post, care au ca ingredient principal cartoful, avocado sau lapte de soia. Fiecare din ele este un deliciu și poate fi integrată în diverse preparate.

Rețeta nr. 1, Maioneză de post în care ingredientul principal este laptele de soia

Maioneză de post în care ingredientul principal este laptele de soia

Sursă foto: recipes.timesofindia

Timp de preparare: 20-25 de minute

Ingrediente:

Sare Italkali Fina Himalaya 1kg

Sare Italkali Fina Himalaya 1kg

  • 1/4 linguriță boia;
  • 1/4 linguriță muștar;
  • 6 linguri ulei vegetal.

Mod de preparare:

  • Se combină sucul de lămâie, laptele de soia, sare, boia și muștarul, cu excepția uleiului.
  • Se mixează cu blenderul la cea mai mică viteză până se amestecă foarte bine.
  • Ulterior, foarte ușor și treptat -o picătură sau două o dată- se adaugă ulei până când amestecul începe să se îngroașe.
  • Continuă să amesteci până când maioneza devine cremoasă, consistentă și fină.
  • Se pune într-un recipient acoperit la frigider pentru cel puțin o oră înainte de a o folosi.

Rețeta nr. 2, Maioneză de post cu avocado

Maioneză de post cu avocado

Sursă foto: pinterest

O rețetă de maioneză preparată cu avocado ca ingredient principal. O rețetă sănătoasă și foarte plăcută la gust. Dacă îți place avocado, poți încerca această maioneză. Măcar o dată în viață. Doar ești o gospodină curioasă, căreia îi place să încerce lucruri noi.

Cum poți folosi această maioneză?

În sandwichuri, în salata de cartofi, pește, tacos, legume prăjite, cartofi preparați la cuptor etc.

Timp de preparare: 5-10 minute

Ingrediente:

  • 2/3 cană piure de avocado copt;
  • 1-2 linguri oțet alb sau de cidru;
  • 1-2 linguri de suc de lămâie;
  • 3/4 linguriță praf de ceapă;
  • 1/8 linguriță praf de usturoi;
  • 1/4 linguriță sare;
  • 1/4 cană apă;
  • 2 linguri de ulei Olivia Olitalia Funghi Porcini sau apă suplimentară pentru o maioneză cu conținut scăzut de grăsimi.

Ulei Olivia Olitalia Funghi Porcini 250ml

Ulei Olivia Olitalia Funghi Porcini 250ml

Mod de preparare:

  • Amestecă ingredientele într-un blender până devine o pastă destul de fină. Adaugă mai multă apă dacă vrei să fie mai subțire. Dacă îți place să fie puțin piperată adaugă condiment iute. Păstrează maioneza rămasă în frigider, timp de 4 zile.

Așadar, prepară maioneză de avocado, descoperă gustul incredibil al chipsurilor ENJOY PEPERONI E CIPOLLOTTI și invită prietenii sau familia la un film captivant.

CHIPS ENJOY PEPERONI E CIPOLLOTTI 40G

CHIPS ENJOY PEPERONI E CIPOLLOTTI 40G

Rețeta nr. 3, Maioneză de post cu cartofi

Maioneză de post cu cartofi

Sursă foto: pantree

Cum se face maioneza de post cu cartofi? Foarte simplu.

Timp de preparare: 30-35 de minute

Ingrediente:

  • 2 cartofi;
  • suc de lămâie;
  • o lingură de muștar;
  • ulei de măsline;
  • sare.

Mod de preparare:

  • Se curăță cartofii de coajă și se fierb în apă și puțină sare, după care se scot și se lasă la răcit.
  • Se prepară un piure din cartofii fierți, în care se adaugă muștarul și o lingură de ulei de măsline, amestecând încontinuu.
  • Se adaugă suc de lămâie după gust.
  • Se completează cu muștar și ulei de măsline până când devine cremoasă.
  • Se asezonează cu sare după gust.

3. Greșeli de evitat la prepararea maionezei

Greșeli de evitat la prepararea maionezei

Sursa foto: the spurce eats

Câteva ingrediente, un blender sau un mixer, și un strop de timp. Tot ce îți trebuie pentru prepararea unei maioneze excelente.

Deși este atât de simplu de preparat, sunt câteva aspecte de care trebuie să ții cont în timp ce o pregătești.

Cantitatea de maioneză trebuie să fie suficientă pentru a fi preparată în blender.

Cantitatea de maioneză pe care vrei să o prepari fiind mică, atunci blenderul nu va fi o soluție prea bună. Ingredientele nu au prea mult volum astfel încât blenderul să-și facă treaba.

Soluție: pentru ca blenderul să aibă ce amesteca, trebuie să folosești suficiente ingrediente. Ca o regulă nescrisă, începe cu cel puțin 2 gălbenușuri de ou.

Uleiul nu se adaugă prea repede.

Când este adăugat ulei prea mult și prea repede, nu se va emulsiona cu gălbenușurile. În loc de un amestec fin, vei sfârși cu un sos ce se va tăia.

Soluție: adaugă treptat ulei. Începe cu o linguriță sau două, amestecă bine, adaugă iar câteva lingurițe, apoi amestecă din nou. Repetă până când jumătate de ceașcă de ulei a fost adăugat. Până la acest nivel, emulsia ar trebui să fie suficient de stabilă pentru a fi adăugat ulei mai rapid.

Nu adaugi lichid, apă sau oțet.

Maioneza fiind compusă din gălbenușuri și ulei, adăugarea de lichid suplimentar precum apă, oțet sau suc de lămâie este foarte importantă.

Soluție: pentru succesul maionezei, trebuie să adaugi puțină apă sau oțet. Acest lucru va ajuta emulsionarea mai ușoară a gălbenușurilor și uleiului.

Blenduiești maioneza prea mult timp.

Astfel riști să se taie rapid, fie din cauza timpului prea mare de blenduit, fie din cauza supraîncălzirii.

Soluție: pentru a evita tăierea emulsiei și separarea maionezei, amestecă până când ingredientele sunt combinate și emulsionate.

4. Cum repari maioneza tăiată?

Cum repari maioneza tăiată

Sursa foto: the new york times

Dacă din orice motiv, maioneza se taie, o poți repara cu una din următoarele tehnici:

  • Apă fierbinte. Adaugă 1 lingură de apă fierbinte în bolul cu maioneză și mixează încet. La început va fi mai subțire, dar se va emulsiona. Dacă nu se repară, mai adaugă o lingură și mixează din nou.
  • Adaugă încă un gălbenuș de ou în bol și mixează iar. Acesta are rolul de a recombina toate ingredientele.
  • Adaugă muștar. O jumătate de linguriță de muștar poate salva maioneza.

Maioneza poate fi perfectă pentru multe preparate. Este sosul fără de care salata bouef sau burgerii, nu ar avea gustul incredibil al emulsiei ingredientelor aflate în conținutul ei.

Maioneză clasică în care ingredientul principal este oul sau maioneză de post cu avocado, cartofi sau lapte de soia, este sosul care te întoarce în timp. Pentru că îți va reaminti cum este să fi copil!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close