fbpx

Cum se fierbe orezul

64.6K

Îți place foarte mult orezul dar pur și simplu nu știi cum să îl gătești? De fiecare dată atunci când ai încercat să prepari meniuri care conțineau orez, nu au ieșit așa cum te așteptai? Ei bine, află din acest articol care sunt modalitățile corecte de gătire și cum se fierbe orezul în funcție de tipul acestuia. 

Deși acesta se gătește zilnic de către foarte mulți oameni sau bucătari profesioniști de pe mapamond, există totuși acea senzație că gătirea orezului este cine știe ce filosofie. 

Nu trebuie să fii un expert sau un bucătar profesionist pentru a știi cum se prepară orezul în cel mai optim mod. Pur și simplu ai de urmat câțiva pași pe care îi găsești mai jos. 

Hai să vedem cum se fierbe orezul în funcție de tipul acestuia. 

1. Cum se fierbe orezul, câtă apă se pune la orez şi cum se prepară în funcţie de tipul acestuia

cum se fierbe orezul (3)

Orezul este una dintre cele mai consumate ingrediente din întreaga lume și este considerat inclusiv un ingredient de bază, cu toate că acesta se folosește inclusiv la preparatele de lux. 

Chiar și în bucătăria românească orezul este considerat o vedetă, în special când ne gândim la tradiționalele și delicioasele  sarmale.

Înainte de a începe pur și simplu să fierbi orezul trebuie să știi cum să îl alegi pe cel potrivit în funcție de preparatul pe care vrei să îl gătești. 

Pentru că există zeci de tipuri de orez în lume, fiecare dintre acesta are un alt timp specific de fierbere. 

Pentru a te asigura că știi cum să fierbi orezul în funcție de preparatul pe care îl vei găti le vom lua pe rând și vom discuta despre fiecare tip de orez în parte.  Dar nu înainte de a te asigura că știi care sunt principalele tipuri de orez și ce se întâmplă cu boabele în timpul fierberii. 

Orezul cu bobul scurt este cel mai potrivit pentru sarmale. Acesta se umflă în timpul fierberii și devine lipicios, făcând ca întreaga compoziție a sarmalelor să devină uniformă. 

Orezul cu bob mediu se comportă destul de asemănător cu cel cu bobul scurt, în sensul că și aici boabele se lipesc între ele, doar că acesta prin fierbere are o consistență mai cremoasă. Este perfect pentru un ghiveci de orez cu legume sau deliciosul orez cu lapte. 

Orezul cu bob lung este unul dintre cele mai aspectuoase tipuri de orez. Boabele acestuia rămân intacte și nu se lipesc. Perfect pentru rissotto sau sushi.

1.1 Cum se fierbe şi se prepară orezul basmati

cum fierbi orezul

Orezul basmati este unul dintre cele mai utilizate tipuri de orez dar și producția sa este undeva la 2 treimi din întreaga aprovizionare mondială

Cultivat de în special în India, Pakistan și Himalaya, acesta se încadrează în categoria orezului cu bob lung și se folosește în mare parte la pilaful de orez, risotto dar și pentru specialitățile picante care conțin curry. Având o capacitate foarte bună de absorbție și reținere a condimentelor este des folosit în rețetele indiene. 

Gustul orezului basmati este aromat chiar floral  și puțin picant iar boabele acestuia nu se lipesc în timpul preparării. 

Cum se fierbe și se prepară orezul basmati în mod corect? 

Pentru a te asigura că vei obține cea mai bună textură atunci când prepari orez basmati trebuie și ții cont de cantitatea de apă care, spre deosebire de orezul clasic alb este de 1 la 2, aici raportul corect este de 1 la ½, dar și să te folosești de un orez basmati de calitate. 

orez

 

OREZ RISO SCOTTI BASMATI 500G

Acesta se fierbe la foc mic fiind acoperit pe tot timpul fierberii, iar procesul se finalizează atunci când apa a fost absorbită total de către orez. Nu uita să îl speli foarte bine înainte sub un jet de apă rece. 

Dacă vrei să obții cea mai minunată textură atunci când fierbi orezul basmati, un mic truc este să îl pui la înmuiat în apă pentru câteva ore sau peste noapte, însă acest lucru nu este neapărat obligatoriu.

1.2 Cum se fierbe şi se prepară orezul brun

Cum se fierbe orezul1

Orezul brun este clasificat în categoria alimentelor sănătoase datorită conținutului său de fibre și nutrienți, dar și pentru că este mult mai puțin procesat decât orezul alb.

Spre deosebire de orezul alb căruia i se îndepărtează mai multe straturi și învelișuri deci inclusiv părțile bogate în nutrienți și fibre, orezul brun este considerată chiar varianta cea mai completă a acestei cereale, fiind inclusiv o sursă bună de magneziu. 

Recomandat în dietele fără gluten dar și pentru diabet, orezul brun nu are un gust la fel de bun ca cel alb dar cu siguranță te vei bucura de multe beneficii, consumându-l. 

Hai să vedem cum se fierbe orezul brun! 

Dacă te întrebi cum se fierbe orezul brun răspunsul referitor la cantitatea de apă este similar cu cel al orezului alb. Adică  de 1 la 2. La o cană de orez se pun 2 căni de apă. 

Ce este însă diferit atunci când fierbi orezul brun este timpul. Prepararea corectă se face la foc mic timp de aproximativ 45 de minute sau până când acesta este complet fiert și a absorbit întreaga cantitate de apă. 

Un mic truc pentru a face orezul brun și mai delicios este să adaugi o lingură de ulei de măsline în apa în care îl fierbi și să îl mai lași să se odihnească încă 10 minute după ce ai stins focul, în oala cu capac. 

Întotdeauna spală orezul înainte de a-l găti pentru a elimina amidonul din compoziția sa. 

1.3 Cum se fierbe şi se prepară orezul negru

orezul negru

Orezul negru este acel tip de orez pe care nu orice se încumetă să-l guste sau să-l prepare. Cu toate acestea orezul negru este foarte hrănitor și extrem de bogat în antioxidanți, fibre, proteine,  este o sursă bogată de fier, nu conține gluten  și nici nu este chiar atât de dificil de pregătit.

Cu un gust asemănător cu cel al orezului brun dar cu o culoare neagră care devine violet în timpul fierberii, orezul negru își ia culoarea din antioxidantul antocianina.

 Acest antioxidant foarte benefic pentru sănătate este prezent în toate legumele și fructele de culoare violet preecum vinetele, afinele, varza roșie etc.

Adesea confundat cu orezul sălbatic, orezul negru se comportă diferit atât în timpul gătitului, fiind mai degrabă lipicios decât cel sălbatic dar are și un gust diferit. Spre exemplu GALLO OREZ VENERE 500 G emană în timpul fierberii un miros de pâine proaspăt scoasă din cuptor. 

orez venere

GALLO OREZ VENERE 500 G

Cum se fierbe orezul negru?

Înainte de a vedea exact ce pași trebuie urmați și cum se fierbe orezul negru este bine să știi că, pigmentul său violet ar putea păta vasele, blatul din bucătărie și chiar hainele.

Așadar alege cu grijă vasul în care îl vei găti și șterge imediat orice pată violet apare în bucătărie. 

În cazul în care nu vrei să faci un terci de orez atunci înainte de a-l prepara clătește-l bine sub un jet de apă rece, pentru a nu deveni foarte lipicios. 

Ca și cantități, la o cană de orez, se folosesc 2 căni de apă, exact ca la orezul alb și se adaugă sare. Fierberea ar trebui să dureze aproximativ 30- 45 de minute, la foc mic, într-o oală cu capac, dacă a stat la înmuiat. 

Când orezul este fiert și toată apa a fost absorbită ideal ar fi să mai stea 10 minute cu capacul pus.

 1.4 Cum se fierbe şi se prepară orezul integral

cum se fierbe orezul

Orezul integral este practic orezul care nu a fost decorticat, la fel ca și orezul brun. Proprietățile și beneficiile acestui tip de orez sunt incredibile și chiar dacă gustul nu este la fel de bun ca cel al orezului alb, acesta este extrem de nutritiv și benefic pentru întreg organismul. 

Consumul de orez integral menține sănătatea inimii, asigură o bună funcționare a sistemului digestiv, ajută în dietele pentru pierderea în greutate și este o sursă bogată de antioxidanți. Și pentru că puțini oamenii obișnuiesc să consume acest tip de orez și nu știu cum se prepară orezul integral în mod corect iată cât de simplu este să îl fierbi. 

Iată cum se prepară orezul integral: 

Pentru că orezul integral este de mai multe feluri, precum cel brun, orezul jasmine sau alt soi neprocesat timpul de fierbere diferă. Însă fiind un orez nedecorticaticat acesta se fierbe întotdeauna la foc mic, iar ca perioadă de timp pentru a fierbe orezul integral , de regulă aceasta cuprins  între 30 – 45 de minute. 

Cantitatea de apă pentru a fierbe orezul integral este de 1 la 2 și te poți folosi chiar de supă aromatizată cu Cuburi Pentru Supa Star Clasice 100g în loc de apă, pentru a da un gust mai bun orezului tău. 

cuburi delicat

 Cuburi Pentru Supa Star Clasice 100g 

Înmuierea orezului integral timp de câteva ore va scurta perioada de fierbere dar va și activa enzimele din orez. 

Dacă te întrebi cum să prepari orezul integral și în ce rețete îl poți adăuga, ei bine aici o varietate de moduri, acesta fiind destul de versatil. De la salatele reci cu orez, la garnituri calde, alături de legume dar și la pilaf și risotto.  

Atunci când alegi să consumi orezul în salate reci, folosește-te de Orez Flora Pentru Salate 1kg , un orez italian potrivit oricărui tip de salate cu un timp de fierbe de doar 12 minute. 

Flora

Orez Flora Pentru Salate 1kg

1.5 Cum se fierbe şi se prepară orezul pentru sushi

cum se fierbe orezul 3

Orezul pentru sushi, denumit și orez Koshihikari sau orez japonez este unul dintre ingredinetele de bază în bucătăria japoneză. Boabele acestui orez sunt scurte și lipicioase, ceea ce îl face extrem de potrivit pentru sushi. 

Deși pare să fie un orez cu totul special felul cum se fierbe și se prepară orezul pentru sushi este de fapt, extrem de simplu. 

Proporțiile pentru fierberea acestui orez sunt de 1 la 1 și se fierbe acoperit la foc mic timp de 12 minute, după ce a fost spălat,sub un jet de apă rece.  

Acesta poate fi consumat ca atare sau poate fi condimentat cu un amestec de oțet , zahar și sare, pentru că ”sushi” înseamnă de fapt ”aromă acră” , Orezul pentru sushi este ideal și pentru alte preparate dar și pentru budinci. 

De fapt această reteța nu era o rețetă în anii 1300 ci mai degrabă o metodă de a păstra peștele. Așadar acesta se păstra în orez fermentat iar pentru a crește perioada de valabilitate a peștelui,  s-a adăugat inclusiv oțet, în orez.  

Evident că între timp, sushi a devenit o rețetă în sine și este consumată și preferată de oamenii din întreaga lume. 

1.6 Cum se fierbe şi se prepară risotto

cum se fierbe orezul (2)

Deliciosul Risotto nu are cum să nu te ducă cu gândul la Italia și acel orez cremos incredibil de gustos. 

Risotto provine din nordul Italiei și este de fapt orez amestecat cu bulion, unt și parmezan, fiert până ajunge la o cremozitate perfectă. 

Cu toate că pare o rețetă complicată și felul cum se fierbe și se prepară risotto , de fapt rețeta simplă de risotto conține doar câteva ingrediente:

  • Orez cu bob scurt sau mediu;
  •  Unt;
  • Ceapă ( și usturoi opțional);
  • Vin alb (opțional)
  • Bulion;
  • parmezan.

Cum se prepară risotto?

Într-o cratiță punem ceapă tăiată mărunt la călit pentru aproximativ 3-4 minute și usturoiul dacă preferi și această aromă în mâncare. 

Orezul se adaugă peste ceapă și se amestecă cel mult 2 minute, până ce se acoperă în întregime de uleiul în care am călit ceapa și usturoiul. Se stinge totul cu puțin vin alb  pentru a da puțină aciditate întregului amestec.  Focul este mediu atunci când preparăm risotto. 

Următorul pas este să adaugăm bulion fiert, puțin câte puțin, astfel că următoarea cantitate de bulion o adăugăm doar când prima este deja complet absorbită de orez. Deja putem observa cum cremozitatea conținutului începe să se formeze.  În tot acest timp amestecăm continuu pentru a aera întreaga compoziție și a face risottto-ul cât mai cremos. 

În general orezul în risotto ar trebui să fi al dente deci nu gătit întregime. De cele mai multe ori acesta trebuie să aibă o textură fermă și nu ca cea de budincă. 

Așadar, atunci când orezul s-a fiert la exterior acesta este gata. Adaugă parmesan ras peste sau chiar smântână pentru gătit,  sare, piper și KNORR RISOTTO ALLA MILANESE 175G iar reteta ta de risotto este perfectă. 

Knoor

KNORR RISOTTO ALLA MILANESE 175G

Il poți servi simplu sau alături de alte legume, carne, pește sau fructe de mare.  

Legumele se pregătesc separat și se adaugă întotdeauna la final peste orez și nu în timul preparării. Adaugă și condimentele precum KNORR RISOTTO CARCIOFI 175GR sau verdețurile tot la final, pentru a ca aroma acestora să fie deosebită și mai lasă puțin risotto-ul să se odihnească. 

Knorr.

KNORR RISOTTO CARCIOFI 175GR

Orezul este un aliment nu doar delicios și benefic pentru organismul nostru dar ai și o varietate de rețete în care îl poți folosi. 

Acum că știi care sunt tipurile de orez și cum se fierbe și se prepară orezul, în funcție de tipul acestuia îți dorim spor la gătit și multă bucurie alături de cei dragi, savurând rețete delicioase cu orez. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close