Curățenia în casă nu ține doar de un mediu plăcut pentru vizitatorii tăi ci este foarte importantă pentru a locui într-un spațiu sănătos dar și pentru o stare de bine psihică.
De această curățenie din casa ta, trebuie să te ocupi periodic, astfel încât mediul din casa ta să fie unul armonios dar și sănătos, atât pentru tine, cât și pentru întreaga familie. Sentimentul de bine și armonie pe care ți-l oferă o locuință curată este unul de care ar trebui să te bucuri cât mai des posibil.
Cu toate că pare destul de simplu să te ocupi de curățenia din casă, acest proces nu este tocmai ușor, în special dacă ai o locuință mai spațioasă. Dar aici intervine creativitatea ta și felul cum reușești să implici toți membrii casei în curățenia din casa voastră.
Te poți folosi de tot felul de metode prin care să îi faci și pe cei dragi ai tăi să ia parte la acest proces, făcându-l un obiectiv comun, distractiv care să vă aducă împreună pentru un scop de care să vă bucurați cu toții.
Pentru că nu mizăm pe faptul de a simț curățenia din casă ca pe o corvoadă îți facem câteva recomandări în acest articol, de care să ți cont și cu siguranță vei reuși să obții cele mai bune rezultate dar și un mediu plăcut pentru tine și familia ta.
- De ce este importantă curățenia în casă?
- Cum se face curățenia zilnică în casă?
- Reguli (metode) de curățenie în casă și trucuri
- Pași pentru o curățenie generala
- Cu ce se începe curățenia în casă?
- Curățenia în casă în funcție de anotimp sau sărbătoare
- Curățenia de primăvară
- Curățenia de vară
- Curățenia de toamnă
- Curățenia de iarnă
- Curățenia de Paște
De ce este importantă curățenia în casă?
Cu toate că îți vine să crezi există mulți oameni care nu pun preț pe curățenia în casă amânându-o la nessfărșit. Dar o casă curată presupune mult mai mult decât un aspect plăcut al locuinței.
Lăsând la o parte, prima impresie pe care o oferă o locuință murdară, sănătatea este unul dintre principalele motive pentru care trebuie să acorzi o atenție deosebită curățeniei.
Orice se întâmplă în locuința ta se reflectă în stilul tău de viață și implicit în sănătatea ta și a membriilor familiei tale. Așadar curățenia din casă ar trebui să fie o priotitate de fiecare dată.
Curățenia trebuie făcută și mai des dacă ai copii sau animale de companie în casă pentru că, în caz contrar pe lângă păr poți avea parte de musafiri precum acarieni sau chiar formarea mucegaiului din cauza sporilor aduși de animale.
O casă curată poate preveni îmbolnăvirea dar și anumite alergii care pot apărea în urma murdăriei sau acumulării de praf. Să nu mai vorbim despre atacuri de astm sau alte afecțiuni care pot apărea o dată cu un mediu care nu este curat.
În plus, pe lângă faptul că vei scăpa de murdărie vei avea și un aer mai proaspăt.
Baia și bucătăria sunt zonele cu cei mai mulți gemeni care pot contamina întreaga casă. Așadar aici, este nevoie de o rutină zilnică pentru a păstra casa curată cât mai mult timp.
Cum se face curățenia zilnică în casă?
Dacă te întrebi de cât timp ai nevoie pentru a face curățenie în casă zilnc, răspunsul este destul de simplu. Destul de puțin. De ce? Pentru că oamenii care păstrează o casă curată, în ficare zi dețin toți același secret: folosesc o rutină zilnică de curățare pentru a pune totul în ordine în doar câteva minute.
În mod normal curățenia ar putea dura ore dacă lași să se adune prea mutp murdărie și dezordine. Așadar secretul aici este să o faci cât mai des pentru că în acest fel vei depune mai puțin efort.
Oamenii care au casele mereu curate și pe care multă lume îi apreciază, crezând că alocă foarte mult timp acestui proces sunt pur și simplu oameni ordonați, care înțeleg acest aspect și il aplică.
Aceștia, petrec doar câteva minute în fiecare zi îngrijindu-și casa, astfel încât să pară întotdeauna curată și pregătită pentru oaspeți dar mai ales pentru ei înșiși.
Așadar acum este timpul să te folosești și tu de acest secret pentru a avea o casă mereu curată.
Iată câteva obiceiuri ale oamenilor cu case curate pe care le poți aplica și tu de acum înainte pentru face curățenie într-un timp foarte scurt și a-ți păstra casa.
Nu amâna, ci curăță orice murdărie imediat ce s-a produs
Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poți face pentru a avea o casă mereu îngrijită ș curată este să cureți zonele cu trafic intens precum bucătăria, baia sau camera voastră de zi, de fiecare dată atunci când vezi pete sau scurgeri accidentale. În acest fel vei evita să aloci prea mult timp la final de săptămână pentru a curăța toate depunerile adunate din timpul săptămânii.
Lasă ștergerea prafului și aspiratul și ștere podelele în timpul săptămânii doar dacă este necesar.
Cu cât cureți mai rapid zonele care se murdăresc în timpul săptămânii cu atât ai mai multe șanse să îți păstrezi locuința curată și să ai mai puțin de lucru la final de săptămână sau la curățenia generală.
Stabilește-ți o rutină zilnică de curățenie a locuinței
Dacă cauți metode de curățenie în casă, această rutină zilnică te ajută să ai totul sub control, de fiecare dată.
Dacă obișnuiai dar te-ai săturat să-ți ceri scuze pentru dezordine sau mizerie atunci când prietenii te vizitează sau simți că nu te poți relaxa în propria casă pentru că este atât de dezordine, îți recomandăm să îți faci o rutină din asta.
Creează-ți o listă cu reguli de curățenie în casă și de verificare a tuturor task-urilor pe care le ai de făcut zilnic, care te va ajuta să nu uiți ceva și care va schimba complet lucrurile.
În acest mod, casa ta va arăta și va mirosi a prospețime, va fi primitoare și confortabilă, de fiecare dată iar acest lucru îl poți obține în doar 20 de minute în fiecare zi.
Evident că dacă nu ai fost obișnuit să faci ordine în fiecare zi, este posibil să îți ia mai mult timp prima dată când parcurgi această rutină, însă în următoarele zile cu siguranță timpul se va scurta.
După câteva zile sau săptămâni în care te-ai ținut de această rutină zilnică și de regulile de curățenie în casa ta, pe care ți le-ai creat, o vei putea face în mai puțin de 20 de minute.
Atunci oamenii se vor întreba care este secretul tău pentru o casă curată în mod constant iar tu te vei bucura de rezultate uimitoare în fiecare zi.
Reguli zilnice de curățenie în casă
Deși la început s-ar putea să te sperie o listă pe care o ai de urmat zilnic pentru a-ți menține casa curată, cu timpul, garantat vei face toate aceste lucruri instinctiv.
Așadar pentru a te asigura că nu omiți nici un lucru și că te vei ține de regulile de curățenie pe care ți le-ai făcut pentru casa ta, crează-ți prorpia lista cu reguli de curățenie zilnică.
Iată ce activități ai putea include în lista ta.
Lucruri zilnice de făcut în dormitor
Dormitorul este acea zona a casei unde de obicei se face dezordine în doar câteva minute. Aici multe dintre lucrurile care ar trebui să aibă locul lor, stau aruncate pe pat (de multe nearanaja), pe vreun scaun, pe un stativ sau pe noptieră.
Gândește-te cât de puțin timp îți ia să amenajezi 2 sau 3 articole de îmbrăcăminte pe zi sau să îți pui bijuteriile la loc după ce le dai jos și cât timp ți-ar lua să așezi un întreg morman de haine aruncate timp de o săptămână peste tot sau alte lucruri de pe noptiera ta.
Deci, pentru a menține ordinea aici, acesta este unul dintre lucrurile pe care trebuie să le iei în considerare, pe lângă aerisit.
Așadar, iată ce listă să pregătești pentru dormitor.
- Fă-ți patul în fiecare dimineață. Un pat dezordonat face ca și cele mai curate dormitoare să pară un dezastru. În plus, te vei simți mult mai bine când vine seara și te pui într-un pat ordonat.
- Ridică toate hainele de pe pat, de pe scaune sau de unde le ai aruncate. Împachetează hainele curate iar pe cele pe care le-ai purtat punele în coșul de haine sau pe un umeraș, pe stativ dacă se mai pot purta încă o zi.
- Pune într-un sertar sau în cutia cu bijuterii, bijuteriile, crema pentru mâini sau pentru față și alte obiecte personale care se află pe noptieră.
- Dacă este mudărie pe jos, aspiră rapid sau spală podeaua. Deși acest pas nu este necesar să îș faci zilnic.
Curățenia zilnică la baie
Baia, o folosim zilnic și este deci una dintre zonele cu trafic intens din locuința noastră. De la pastă de dinți sau pete de apă pe oglindă, chivetă, cadă sau chiar pe jos, toate pot face ca acest loc să pară unul extrem de neîngrijit după doar câteva zile de la curățenie.
Deci aici ai ceva mai mult de lucru zilnic dar nu îți va lua foarte mult timp. Așadar, iată ce activități să bifezi pentru a te asigura că ai baia curată zilnic și că nu se adună bacterii.
- Șterge chiuveta cu un burete curat și cu detergent întotdeauna după ce ai folosit-o. Îți ia doar câteva secunde.
- Îndepărtează petele de apă de pe oglindă și baterii, cu ajutorul unui șervețel uscat și detergent de geamuri. Din 3 mișcări ai finalizat această operațiune.
- Șterge scaunul de toaletă după ce l-ai folosi și capacul cu o cârpă sau un șervețel de dezinfectare.
- Clătește ușa/perdeaua de duș, cada și dușul cu un jet de apă curată de la duș.
- Înlocuiește prosoapele murdare cu altele curate și proaspete.
- Dacă este necesar și sunt pete vizibile pe podea, atunci spal-o sau aspir-o. Vei avea mai puțin de muncă la final de săptămână.
DETERGENT ANTICALCAR VIAKAL 3IN1 BAGNO
Sarcini zilnice în bucătărie
Bucătăria este zona casei în care se vede cel mai bine dezordinea și deci necesită ceva mai multă atenție.
Pur și simplu faptul că vasele stau în chiuvetă sau că rămân resturi de mâncare pe masă sau ai gătit și aragazul a rămas plin de pete de ulei face ca această să arate nu doar deordonată ci și murdară.
Așadar, iată ce ai de făcut pentru a întreține curățenia aici, zilnic.
- Spală vasele de fiecare dată, imediat ce ai mâncat sau cel puțin înainte de culcare.
- Golește mașina de spălat vase dacă ai și este plină. Pune totul la locul lui.
- Curăță aragazul cu degresat și o cărpă curată.
- Șterge blaturile și suprafețele din jurul cuptorului cu o lavetă cu degresant și apoi clătește.
- Adună orice obiecte lăsate în dezordine și așează-le la locul lor.
- Șterge rapid cu mopul și detergent podeaua dacă sunt pete pe ea.
- Pune prosopul murdar în coșul de rufe și scoate unul curat.
Îngrijirea zilnică a livingului
Pentru multe familii livingul este locul preferat pentru a petrece timp alături de cei dragi. Aici de multe ori dezordinea este la ea acasă. Pături, jucării, cărți, vase cu gustări sau chiar haine, toate fac ca livingul să arate ca o zonă plină cu de toate, care pare din ce în ce mai greu de curățat.
Dacă nu vei lăsa ca toate acestea să se adune de la o zi la alta și le vei strânge de fiecare dată, nu doar că veți avea din nou un loc curat unde să vă petreceți timpul dar îți va fi mult mai ușor atunci când trebuie să faci curățenia de la final de săptămână.
Iată ce ai putea face zilnic pentru a avea un living mereu curat.
- Adună și pune la loc toate pernele și păturile de pe canapea.
- Pune la locul lor orice reviste, cărți, jocuri și DVD-uri împrăștiate.
- Du vasele rămase de la gustări în bucătărie și spală-le rapid.
- Șterge firimiturile și amprentele de pe suprafețe cu hârtie și deteregen de geamuri.
- Folosește o mătură sau aspiratorul dacă au rămas urme de mâncare pe podea.
Acum că ți-ai creat lista cu reguli de curățenie pentru fiecare parte a locuinței tale tot ce îți mai rămâne de făcut este să o pui în aplicare.
Poți printa această listă și chiar o poți face reutilizabilă, dacă nu alegi să o notezi pe telefon sau pe un panou magnetic. După ce ai printat-o o poți plastifia și bifa pe ea în fiecare zi cu un marker care se șterge pentru a putea repeta sarcinile în fiecare zi.
Unele dintre acestea probabil nu vor fi necesare de făcut zilnic, cum ar fi spre exemplu aspiratul sau ștersul pe jos.
În cazul în care nu ai timp să cureți zilnic fiecare zonă a locuinței tale sau vrei să faci și curățenia de la final în timpul săptămânii, pentru a te bucura de weekend în alt mod, mai ai o variantă pe care o poți folosi dintre metodele de curățenie în casă existente.
Spre exemplu, iată un model de program pe care îl poți implementa.
Luni – șterge praful și pune hainele la spălat.
Marți – fă curățenie în băi.
Miercuri – ocupă-te de sufragerie și aspiră întreaga casă.
Joi – curăța bucătăria.
Vineri – ocupă-te de dormitoare și schimbă lenjeria de pat.
Reguli (metode) de curățenie în casă și trucuri
Dacă am vorbit până acum despre curățenia zilnică, acum a venit timpul să vedem ce mai rămâne de făcut pentru curățenia de la finalul săptămânii.
Curățenia pe care o ai de făcut săptămânal nu ar trebui să o amâni pentru că aceasta are un rol important atât pentru sănătate, stare de bine și o casă curată dar te va ajuta foarte mult și atunci când vei face curățenia generală. Cu cât vei curăța mai des, chiar dacă este rapid, cu atât nu vei risca ca murdăria să se depună și să fie mai greu de îndepărtat.
Dacă ai îndeplinit toate sarcinile zilnice pe care le-ai avut de făcut acum, această curățenie de la final de săptămână nu ar trebui să îți ia mai mult de câteva ore dacă nu ai casa foarte mare.
Dacă totuși nu ai reușit să îndeplinești toate sarcinile zilnice sau pur și simplu ai amânat curățenia pentru weekend,este posibil să îți cureți întreaga casă într-o singură zi.
Însă trebuie doar să te concentrezi și să finalizezi sarcinile într-o anumită ordine pentru a avea rezultatul dorit într-o singură zi dar și să te asiguri că te vei focusa doar pe această activitate.
Iată așadar ce reguli și trucuri să folosești pentru curățarea casei într-o singură zi.
Începe prin a face ordine
Dacă te întrebi cu ce se începe curățenia în casă, ține cont de trucul următor: plimbă-te prin fiecare cameră și strânge toate lucrurile care nu sunt la locul lor, pentru a elimina înainte de murdărie, dezordinea. De la haine, jucării, vase, cărți, creme etc., aici este punctul de plecare cu care se începe curățenia în casă, înainte de a începe să scapi de murdărie.
Aruncă ceea ce este de aruncat (inclusiv coșul de gunoi din baie) sau dacă există lucruri pe care le poți dona, pune-le deoparte.
Așează fiecare lucru la locul lor sau la spălat dacă este cazul. Abia apoi te poți apuca de curățenia propriu zisă, pentru că acum ai făcut loc pentru a-ți putea face restul task-urilor fără a te împiedica de lucruri prin casă.
Continuă cu vasele și rufele
Cel mai simplu mod de a începe curățenia este să te focusezi pe sarcinile care se fac aproape singure, cum ar fi spălatul rufelor, al prosoapelor sau al vaselor, în special dacă ai mașină de spălat vase.
Așadar dacă ai vase murdare în chiuvetă, curăță-le și pornește mașina de spălat vase în timp ce te ocupi de următorul spațiu.
Curăță de sus în jos
Unul dintre cele mai importante trucuri de care să ții cont referitor la curățenia în casă este să nu te apuci niciodată de aspirat înainte de a șterge praful. Pentru că, procedând în acest fel vei lucra de 2 ori.
Deci, regula este să pornești invers, de sus în jos, întotdeauna în curățenie.
Curăță tot ceea ce este de curățat în zona de sus, precum lamelele ventilatoarelor, dulapuri, rafturile înalte și apoi ocupă-te de zonele inferioare.
Acest lucru va face ca praful și murdăria de sus să nu cadă peste toate suprafețele pe care le-ai curățat deja. Mergi apoi în fiecare zonă cameră și repetă această regulă în curățenie până ce ai finalizat de șters praful în întreaga locuință.
PERIE PRAF SWIFFER DUSTER KIT + 4 PANNI
Ocupă-te de băi
Urmează să te ocupi de băi. Ia toate produsele cosmetice de pe chiuvetă și cadă și clătește-le cu apă curată (în cazul încare obișnuiești să le păstrezi aici).
Apoi pulverizează cu dezinfectant chiuveta, cada și toaletă dar și pe baterii iar apoi curăță-le și clătește-le.
Curăță oglinzile și cabina de duș și șterge inclusiv faianța din zona dușului. Dacă ai covorașe în baie, scutură-le și pune-le la spălat.
Curăță bucătăria
Mută toată aparatura electrocasnica mică din locul ei și șterge toate blaturile și suprafețele din bucătărie folosind un dezinfectant.
Nu uita să cureți și aparaturile precum cuptorul cu microunde (pe interior și pe exterior), prăjitorul de pâine, expresorul de cafea etc. Apoi mută-te la chiuveta curăță-o. La final șterge ușile dulapurilor și mânerele dar și masa.
Curăță frigiderul
Acest pas de cele mai multe ori se amână pentru curățenia generală. Totuși aici, se strâng foarte multe bacterii, așa că îți recomandăm să te ocupi de el săptămânal.
Scoate tot conținutul din frigider. Folosește apă fierbinte cu detrgent și șterge toate rafturile, sertarele și mânerele, dar și amprentele de pe ușile acestuia.
Scoate sertarele și rafturile, dacă este necesar, pentru a le putea curăța mai bine.
Curăță mobila
Acum este timpul să ștergi praful și să cureți mobila. Folosește un aspirator și aspiră toate mobilierele tapițate pentru a scoate tot praful adunat.
Pentru mobilier din lemn, folosește un spray special, o lavetă moale și lustruiește mobila.
Dacă ai obiecte de decor pe mobilă nu uita să le ștergi și pe acestea de praf și să de deplasezi într-o parte atunci când ștergi praful pentru a șterge și sub acestea.
Curăță podelele
Mătură acolo unde este necesar, inclusiv sub mobilier și în colțuri strâmte și aspiră zonele cu covoare.
Mută mobilierul dacă ți se pare că este prea mult praf, pentru a aspira și curăța în spate. Dă cu mopul în bucătărie și baie, împreună cu orice altă cameră care necesită mop.
Folosește un mop distinct pentru baie și pentru restul casei, pentru a nu împrăștia germenii de acolo în toată locuința. Ideal ar fi să ai un mop separat inclusiv pentru bucătărie.
Termină cu curățenia de afară
Aranjează terasa sau curtea în cazul în care locuiești la casă. Șterge mobilierul exterior cu apă fierbinte și cu detergent.
Ridică lucrurile împrăștiate prin curte precum jucării sau unelte și pune-le la locul lor. Îndepărtează cu furtunul mizeria de pe suprafețele unde nu ai acces sau sunt prea mari.
Continuă cu garajul sau magazia pentru a vedea dacă există ceva care trebuie aruncat sau pus înapoi la locul său.
Alte reguli esențiale pentru o curățenie rapidă:
- Adună gunoiul din coșurile de gunoi din întreaga casă + curte pentru a nu mai fi nevoie să te deplasezi cu fiecare în parte.
- Asigură-te că păstrezi detergenții fiecare în locul unde ai nevoie, pentru a avea acces la ei foarte rapid. Ține detergenții de baie sub chiuveta de baie iar cei pentru bucătărie în bucătărie.
- Dacă ai o locuință mai mare ca suprafață, folosește o lădiță sau un cărucior pentru a transporta detergentii și a nu te întoarce de fiecare dată după aceștia în baie sau în bucătărie.
- Începe cu ceea ce necesită mai mult timp precum băile și bucătăria iar apoi continuă cu restul camerelor.
- Nu uita să cureți plantele de interior de frunze uscate sau să le ștergi frunzele de praf.
- Dacă ai animal de companie, ocupă-te să îi cureți bolul, culcușul sau orice alte lucruri, precum jucării, haine etc.
Pași pentru o curățenie generala
Curățenia generală este un proces destul de lung și poate dura de la câteva ore la câteva zile, în special dacă ai o casă mare.
Aici nu mai vorbim doar despre aspirat și șters rapid ci de o curățare în profunzime, de ajuns în locurile în care de obicei nu ajungi să le cureți sau chiar la mutat mobilă și alte obiecte mari.
Așadar, iată care sunt cei mai importanți pași pe care îi ai de făcut atunci când faci curățenia generală.
- Puneți muzică sau ascultă podcastul tău preferat pentru a face ca timpul de curățenie să treacă rapid. Și nu uita să implici și alți membri ai familiei în acest proces și să faceți ca totul să fie distractiv;
- Începe prin a-ți pregăti toate lucrurile de care ai nevoie, de la detergenți, la bureți, cârpe, găleți cu detergenți dar și cu apă curată cât și perii sau raclete de geamuri;
- Pentru a face curățarea mai rapidă, împarte totul pe sarcini și ia-le pe rând. Spre exemplu, șterge toate geamurile sau aspiră întreaga casă într-o singură sesiune, mai degrabă decât cameră cu cameră;
- Pulverizeaza produsul de curățat în toate locurile unde există murdărie persistentă apoi revino înapoi pentru a șterge etc. Intre timp poți face alte activități.
- Folosește o soluție de desfundat țevile pentru bucătărie și băi și lasă-o să acționeze, în timp ce tu cureți alte suprafețe;
- Șterge și curăța toate suprafețele de care nu te-ai ocupat până acum la curățenia săptămână, precum pervaze, ferestre, corpuri de iluminat, ventilatoare, balustradele de interior sau de pe terasă și deasupra dulapurilor foarte înalte și greu accesibile;
- În cazul în care ai baterii sau rosturi de gresie cu depuneri cu calcar, acum este momentul să îndepărtezi calcarul și să cureți toate aceste suprafețe, inclusiv mașina de spălat rufe și sertarele acesteia;
- Înlocuiește covoarele din baie, perdeaua de duș sau suportul pentru periuțe de dinți cu unele noi;
- Ocupă-te inclusiv de capacele de aerisire, precum și de filtrele de la aerul condiționat, hotă, calorifere etc.
- Șterge ferestrele complet, atât geamurile cât și ramele, pervazurile dar și plasele de țânțari și jaluzelele;
- Spală covoarele sau du-le la o spălătorie profesională;
- Spală perdelele, pernele de pe canapele și din dormitor și aeriseste salteaua de pat.
- Mută canapeaua și dulapurile mari și aspiră praful, după care șterge cu mopul și împrospătează locul;
- Golește dulapurile din bucătărie și din camere și șterge rafturile sau ustensilele de bucătărie mai vechi pe care nu le-ai mai folosit de mult timp;
- Nu uita de cămară dacă ai, sau de dulapul de depozitare produse făinoase. Aruncă ce nu mai este de folos sau este expirat și șterge inclusiv borcanele și sticlele prăfuite;
- Șterge ușa de la intrare dar și ușile de intrior cât și gemurile acestora dacă au;
- Ocupă-te și de hornuri, dacă este cazul dar, și de zonele de exterior, precum grădina, terasă, garaj, magazii etc.
Cu ce se începe curățenia în casă?
Casa ta are nevoie de curățenie, dar nu știi cu ce se începe curățenia în casă?
Este foarte simplu. Începe cu vasele și rufele.
Dacă trebuie să speli perdelele sau lenjeria de pat, introdu-le pe toate în mașina de spălat, astfel încât acestea să poată fi curățate în timp ce lucrezi în restul casei.
Dacă ai vase murdare în chiuvetă, curăță-le și pornește mașina de spălat vase în timp ce te ocupi de alte camere. În acest fel câștigi foarte mult timp.
Dacă începi de la zero și vrei să faci o curățenie în toată casă pentru a împrospăta atmosfera, probabil te întrebi de unde să începi curățarea unei case dezordonate?
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să faci o ordine rapidă în toate încăperile casei, astfel încât să poți scăpa din prima de ce este mai mare. Apoi vei merge către task-urile specifice fiecărei zone a casei.
Începe curățarea printr-o plimbare prin casă pentru a strânge tot ce este mare. Ia o pungă sau un coș de gunoi și fă o plimbare rapidă prin fiecare cameră a casei pentru a ridica orice gunoi sau lucru pe care nu îl mai folosești.
Apoi urmează pasul în care mergi prin casă pentru a strânge orice recipient de mancare, vase, pahare, ustensile etc Adu ceea ce este de spălat la chiuvetă. Nu este nevoie să le speli acum. Le poți lăsa în mașina de spălat vase, lângă chiuvetă și te poți apuca de ele atunci când vei ajunge la curățarea bucătăriei dacă trebuie să le speli manual.
Ia un coș de rufe și plimbă-te din nou prin casa pentru a strânge hainele împrăștiate care trebuie spălate. Scoate și lenjeria de pat din fiecare cameră și pune-o în coșul de rufe.
Apoi pune rufele în mașina de spălat și pornește-o. Ea își va face treaba ta, până te ocupi tu de restul sarcinilor.
Curățenia în casă în funcție de anotimp sau sărbătoare
O dată ce anotimpurile de schimbă și nevoia noastră de a ne împrospăta locuința, vine o dată cu schimbarea care apare în natură. De cele mai multe ori marile sărbători precum Paștele sau Crăciunul vin cu nevoia de a face o curățenie generală iar acestea se fac sezonier. Aici vei face lucruri pe care nu le faci zilnic, iar faptul că aproape totul se mișcă în locuința la o astfel de curățenie, îți dă mereu senzația de sărbătoare și prospețime.
Dacă te-ai întrebat vreodată de ce cea mai faimoasă curățenie sezonieră dintre toate este curățenia de primăvară, este pentru că după ce tot sezonul rece l-ai petrecut stând în casă, cu geamurile mai mult închise, aceasta a devenit oarecum îmbâcsită. Acum ai nevoie de o doză de aer proaspăt. Iar aerul primăverii pare să aducă viața în casa ta.
Cu toate acestea și o curățenie sezonieră de iarnă, vară și toamnă este la fel de importantă.
Dacă alegi să îți cureți casa în fiecare anotimp, poți face ca acea curățenie tradițională de primăvară să fie mai puțin importantă și să ai o casă mai curată și mai ordonată mai des.
Indiferent dacă o faci tu sau apelezi la profesioniști, curățenia în fiecare anotimp creează o casă mai curată și o atmosferă mai fresh
Aici vorbim despre curățenia sezonieră, nu despre curățenia zilnic sau săptămânală pe termen lung. Iar aici ai foarte multe lucruri de curățat față de ceea ce faci zi de zi sau săptămânal. Dar faptul că faci curățenia de primăvară doar o dată pe an, spre exemplu, te poate motiva să o faci cât de bine se poate.
Curățenia de primăvară
Primăvara este un anotimp care aduce renaștere nu doar în natură ci și în casele noastre. Soarele, ziua mai lungă și aerul curat face să se activeze energia vitală și să ai mai mult chef de viață. Când florile încep să înflorească și temperatura se încălzește, este timpul să aerisesti casa și să faci curățenie de primăvară.
Pentru o curățenie de primăvară cât mai amănunțită ține cont și de pașii pentru curățenia generală, discutați mai sus.
Ia aspiratorul și alte echipamente de curățare pentru a scăpa de tot praful și murdăria acumulată peste iarnă, pe care nu ai avut ocazia să o cureți până acum, cu geamurile larg deschise.
Scoate lucrurile care pot fi scoase afară și aerisește toată casa. Mută mobilierul și aspiră dedesubt. Aspiră de-a lungul plintelor și altor margini unde se acumuleaza praf. Folosește cârpe din microfibră pentru a îndepărta praful de pe ventilatoarele de tavan și suprafețele mobilierului.
După o iarnă cu încălzirea pe lemne este timpul să cureți inclusiv resturile și cenușa din șemineu. Îndepărtează cu grijă cenușa și pune-o într-o pungă de gunoi pentru a împiedica depunerea prafului de cenușă pe suprafețele din apropiere.
Schimbă filtrul de aer pentru sistemul tău de ventilație pentru un aer interior mai curat și o eficiență mai bună de răcire.
Curăță și aspiră saltelele. Dacă nu te-ai gândit prea mult la curățarea saltelelor, nu ești singurul. Dar toată transpirația, celulele moarte ale pielii și alte lucruri pot crea mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. Aspiră și scoate petele dacă este cazul ș te vei bucura de un somn mult mai confortabil.
Spală geamurile din interior și din exterior și verifică dacă există anumite modificări pe care le poți face sau dacă este necesar să schimbi lucruri care s-au stricat în timpul iernii.
SOLUTIE GEAMURI CU AMONIAC QUASAR VETRI
Acum este timpul să scoți hainele pentru vreme caldă din dressing și să depozitezi hainele pentru sezonul rece, după ce l-ai spălat în prealabil, până în sezonul viitor. Sortează hainele de iarnă și donează lucrurile pe care nu le mai porți.
Mută-te pe terasă și pregătește-o pentru momente frumoase și seri lungi. Inspectează mobilierul și vezi dacă este nevoie să îl înlocuiești înlocuiești cu unul nou.
Curățenia de vară
Vara este de obicei o perioadă aglomerată, pe care obișnuim să o petrecem afară sau departe de casă. Acum este timpul pentru relaxare, grătare și piscine, concedii dar și mese lungi cu prietenii și cei dragi.
Curățenia de vară te ajută ai parte de după amieze liniștite și de prospețime în casa ta dar și în curte.
Vara înseamnă ferestre și uși deschise, deci asigură-te că toate sunt curate și funcționează corect. Curăță inclusiv șinele de pe ușile glisante și ramele de la geamuri dar și plasele de țânțari. Deschide toate ferestrele, ușile batante și aspiră orice urmă de praf sau murdărie.
Amplasează din nou seturile de joacă în aer liber, curăță piscina, pavajul și aleea. Curăță grătarul și șterge în mod regulat mobilierul de curte.
Dezinfectează și scoate coșurile de gunoi cât mai des. Curățarea cu bicarbonat de sodiu va menține mirosurile la distanță, pentru că, în acest anotimp, datorită căldurii există un risc ridicat de înmulțire a bacteriilor.
Vara trebuie să faci curățenie în băi de cel puțin de două ori pe săptămână, din cauza căldurii și umidității crescute a temperaturilor de vară.
Pentru a preveni mucegaiul, pornește ventilatorul de evacuare atunci când faci baie și lasă ușa de la baie deschisă atunci când nu este utilizată.
Curățenia de toamnă
Curățenia de toamnă îți pregătește casa pentru iarnă și sărbători. Se răcește, timpul de vacanță s-a terminat și copiii se întorc la școală. Înainte să îți dai seama, sezonul de sărbători va și veni. Pregătește-ți așadar casa pentru sezonul rece și pentru o perioadă lungă de petrecut în interior.
Schimbă garderoba de primăvară și vară cu hainele de toamnă și iarnă. Acum este timpul să vezi dacă se merită să pui în dulapuri toate hainele de vară sau există unele care s-au deterioat sau se pot dona.
Sărbătorile înseamnă și oaspeți, deci concentrează-te pe camerele pe care oaspeții le vor frecventa. Ia în considerare sufrageria, băile dar și bucătăria. Oferă acestor camere un aspect cât mai curat și ordine.
Sezonul de toamnă înseamnă și gătitul pentru sărbători. Așadar, organizează-ți dulapurile și asigură-te că ustensilele de copt și vasele sunt pregătite pentru a fi folosite. Curăță cuptorul, frigiderul și congelatorul ca să ai loc pentru ceea ce vei găti.
Aspiră, scutură covoarele și curăța mobilerul tapițat. Până la primăvara următoare este posibil să nu mai ai șansa să o faci și cu siguranță nu îți dorești să rămâi cu acele pete sau cu covorul prăfuit un sezon întreg.
Curăță parchetul cu aspiratorul și șterge-l cu o cârpă umedă. Asigură-te că draperiile sunt aspirate și ele sau spălate.
Curăță curtea și mătură frunzișul de pe alei. Îngrijește grădina și pregătește un loc pentru a aduce florile, care nu rezistă afară, mai târziu, în casă.
Curățenia de iarnă
Curățenia de iarnă îți păstrează locuința ordonată și confortabilă în timp ce ești închis în casă o bună parte de timp.
De la serile de lângă foc până la zilele cu zăpadă, petreceri de sărbători până la pauzele școlare pentru copii, iarna aduce propriile provocări de menaj și destul de multă dezordine. În plus, geamuriel care stau mai mult închise vin cu alte provocări, așadar, curăâenia de iarnă este destul de importantă.
Pe lângă regulile de curățenie generală despre care am vorbit mai sus, iarna este un moment bun pentru a curăța inclusiv computerul de acasă, în special pentru că vei petrece foarte mult timp aici. Aspiră orificiile de aer de pe laptop sau calculator, întoarce tastatura cu susul în jos și scutură particulele acumulate. Șterge tastatura și monitorul cu o cârpă umedă.
Pe măsură ce îți schimbi decorul obișnuit pentru decorațiunile de sărbători, îndepărtează tot praful acumulat. La sfârșitul sezonului de sărbători, fă-ți timp pentru a îndepărta praful și sortează ornamentele și decorațiunile pe măsură ce le pui deoparte.
Pune covorașe impermeabile la intrări pentru a nu aduce zăpada topită și noroiul în casă.
Șterge corpurile de iluminat cu o cârpă umedă, pentru că acum, ziua este foarte scurtă. Îndepărtați globurile și bolurile de la candelabre și șterge interiorul pentru a scăpa de praf, insecte moarte și alte depuneri.
Dacă a trecut ceva timp de când coșul de fum a fost curățat, cheamă un coșar profesionist pentru a curăța și inspecta coșul de fum înainte de a utiliza șemineul. Șterge funinginea și reziduurile pentru a reduce fumul și mirosurile.
Curățenia de Paște
Paştele reprezintă o sărbătoare corelată cu ideea de curăţenia de primăvară și prospețime pentru că, de Paște sărbătorim primăvara și renașterea.
O casă luminoasă şi curată este reţeta perfectă pentru a întâmpina alături de familie această sărbătoare. Pentru a te bucura de o casă plină de prospețime, pe lângă regulile de curățenie generală ține cont și de următoarele sugestii și recomandări.
Ordonează dulapurile
Atunci când vine primăvara, este necesar să faci rocada hainelor şi obiectelor pe care le-ai uitilizat iarna şi să introduci în uz hainele pentru un nou anotimp.
Este momentul în care trebuie să faci ordine în dulapuri şi aceasta poate fi o sarcină foarte dificilă. Pentru că trebuie să iei la mână toate hainele şi să decizi ce anume ţii şi la ce anume renunţi. Cu toate acestea, acest pas nu trebuie amânat și este unul dintre pașii esenţiali. Așadar începe prin a face ordine în dulapuri și adu un aer proaspăt în dulapurile tale.
De asemenea, va trebui să şi cureţi dulapul şi să îl aspiri. Elimină toate umeraşele care s-au stricat şi înlocuieşte-le cu unele noi.
Spală perdelele şi covoarele
Atât perdelele cât şi covoarele au tendinţa de a inmagazina o cantitate foarte mare de praf şi de murdărie. Aici poți alege varianta în care să le speli chiar tu sau să le duci la o curățătorie profesională.
Dacă vrei să speli chiar tu covoarele, după ce le-ai spălat, folosește și un detergent special pentru covoare care are rolul de a împrospăta culorile fără să îl afecteze.
Curăţă electrocasnicele
Electrocasnicele sunt elemente care au nevoie de o îngrijire periodică. Nu faci asta foarte des, însă la curăţenia generală nu trebuie să omiți să te ocupi de ele și mai bine.
Maşina de spălat va avea nevoie de curăţare pe interior şi pe exterior şi în acest sens va trebui să foloseşti o lavetă sau un burete şi un produs de curăţare care nu este abraziv. Același lucru trebuie să îl faci și pentru mașina de spălat haine și de cuptor.
Nu uita de garniturile electrocasnicelor şi nici de sertarelel pentru detergent. Ia în calcul și hota și frigiderul cu tot cu congelator.
Curăţă praful
Îndepărtarea prafului este o etapă peste care nu ai cum să sari în momentul în care te ocupi de curățenie.
Indiferent dacă este vorba despre curăţenia săptămânală sau despre curăţenia de Paşte.
Dacă la curățenie săptămânală te ocupi de praf mai rapid și doar pentru chestiile de bază, la curățenia de prinăvară epune mai mult efort pentru a te asigura că ai ajuns în toate zonele pe care le-ai ratat la curăţenia periodică.
Alege un spray cu efect electrostatic atunci când faci curăţenie pentru a ţine praful departe de casa ta pentru o vreme dar folosește-te și de detergent și apă caldă acolo unde este nevoie.
Igienizează podelele
Aceasta ar trebui să fie ultima etapă din curăţenia de Paşte. Ar trebui să te bazezi pe aspirator pentru a elimina murdăria care este prezentă pe podele indiferent dacă sunt din lemn sau din alte materiale.
În cazul în care ai podele lăcuite, alege soluţii care nu zgârie podelele și care le oferă nu doar îngrijire ci și strălucire.
BREF BRILLANTE PARCHET SI MARMURA
Curăţenia de Crăciun şi sărbători de iarnă
Curățenia de Crăciun este cea în care ne pregătim casele pentru sărbătoare, musafiri, mese alături de cei dragi dar și mult timp petrecut în casă.
Așadar acum este momentul să facem din locuința noastră cel mai plăcut loc posibil în care putem petrece sărbătorile. Nu este suficient doar să amenajăm casa cu decorațiuni ci trebuie să și împrospătăm atmosfera.
Așadar înainte de a te apuca să îți aranjezi decorațiule ocupă-te de curățenie.
Pentru curăţenia de Crăciun şi sărbătorile de iarnă iată ce etape ai de parcurs.
Pregăteşte camerele înainte de curăţenie
În timpul curăţeniei, foarte mult din praful pe care crezi că l-ai eliminat se depune foarte repede înapoi pe suprafeţe.
Acesta este motivul pentru care în timpul curăţeniei de amploare va trebui să deschizi ferestrele larg astfel încât să aeriseşti camerele şi să elimini cât mai bine praful.
În această etapă ar trebui să îndepărtezi şi toate obstacolele care stau în calea ta atunci când faci curăţenie.
Şterge praful
Este recomandat să începi cu praful pentru ca acesta va cădea pe podea cdar poate fi uşor aspirat la final. Dacă dai la o parte obiectele decorative mici de pe rafturi, nu durează mult să cureţi tot praful.
Ar trebui să nu uiţi nici de electronice sau de electrocasnice pentru că şi ele înmagazinează praf și să cureți chiar și zonele mai puțin accesibile, pe care de obicei le omiți.
Pune toate lucrurile la loc – pune toate lucrurile la loc. Nu ar trebui să îţi ia mult şi în plus, vei putea acum să redecorezi totul. Începe cu obiectele mari cum ar fi covoarele şi piesele de mobilier, dar şi obiectele decorative pe care le-ai dat la o parte. Acum este momentul să schimbi aşternuturile şi să aranjezi toate hainele din dulapuri.
Spală şi curăță amănunţit totul
Acum este momentul să iei la mână toate obiectele sau suprafețele de care nu te ocupi la curățenia săptămânală. Spălă, degresează orice suprafață din bucătărie, baie, pervaze, jaluzele, obiecte electrocasnice sau mobilier. Nu uita de perdele și de draperii.
Scoate decorațiunile de Crăciun
Pentru a te asigura că nu faci din nou mizerie în timp ce decorezi și că nu rămân urme de crenguțe de brad sau sclipici de la globuri, înainte de a aspira și a spăla podelele, aranjează-ți toate decorațiunile. Dacă unele sunt prăfuite, ocupă-te și de ele pentru a le curăța. Dacă ai un brad artificial,asigură-te că îl desfaci înainte de a aspiră sau ia în calcul faptul că va trebui să aspiri ulterior.
Aspiră
Aspirarea este următorul pas de făcut după ce ai terminat cu praful din casă şi de pe rafturi, de pe mese ,birouri, dulapuri, calorifere etc.
Foloseşte un aspirator puternic care să cureţe bine praful. Aspiră toate suprafeţele, inclusiv pe cele de sub mobila sau sub pat. Poți aspiră inclusiv mobila tapițată, salteaua de pat, sau canapelele.
Spală şi lustruiește podelele
După ce a fost aspirată temeinic podeaua şi a fost şters praful poţi trece la spălarea podelelor.
Pentru a igieniza podeaua poţi să utilizezi un mop şi un detergent chimic care să cureţe foarte bine suprafaţa.
Acum că ai terminat curăţenia, poţi să te bucuri de rezultatele obţinute şi de tot aerul fresh din casa ta, pregătit pentru sărbători și momente magice alături de cei dragi.
Dacă vrei ca aerul să fie şi mai proaspăt folosește-te și de odorizante de cameră pentru a crea o atmosferă și mai frumoasă și cu miros plăcut.
Alege odorizantele în ton cu perioada din an. Spre exemplu, de Crăciun poţi alege aromă de scorţişoară, în timp ce pentru Paste ai nevoie de ceva fresh.
După curăţenia generală tot ce trebuie să faci este să o menţii pentru cât mai mult timp, cu sesiuni periodice de curăţenie, în care să vizezi toate suprafeţele şi să te asiguri că nu ai uitat nimic.
În felul acesta, la următoarea curăţenie generală nu vei mai avea mare lucru de făcut şi poţi să te bucuri de timpul rămas în numeroase alte moduri.
De asemenea, alege produse de curăţenie de foarte bună calitate pentru că vor face o mare parte din treaba în locul tău.