fbpx

De ce imi miros hainele urat după spălare?

143

Ce poate fi mai neplăcut decât să descoperi că îţi miros rufele după ce le-ai spălat? Cu siguranţă, ţi s-a întâmplat să faci curăţenie, şi, deşi totul e lună, există un singur lucru care îţi strică feng shui-ul: un miros înţepător care vine dinspre hainele sau lejeria ta de pat! În loc să te relaxezi, te ridici şi bagi din nou la spălat. Cu frustrare, constaţi că şi a doua oară rufele îţi mută nasul din loc. Dacă te confrunţi cu această problemă, este posibil să existe o greşeală sistematică pe care o faci, astfel, acest articol îţi va clarifica câteva aspecte care ţin, în primul rând, de maşina de spălat, dar şi de tehnicile de uscare.

1. De ce îmi miros hainele urât după spălare?

Există mai mulţi factori care determină mirosul neplăcut al rufelor, unul dintre ei fiind murdăria din interiorul maşinii de spălat. Garniturile, dozatorul de detergent, pompa şi filtrul de puf sunt câteva dintre mecanismele care acumulează reziduuri în timp, dezvoltând mirosul de mucegai. Pentru a scăpa de această problemă, curăţă garniturile de cauciuc cu pulbere de bicarbonat de sodiu şi, de asemenea, îndepărtează reziduurile din fiecare compartiment al dozatorului de detergent. Pentru a-l curăţa în profunzime, foloseşte o periuţă de dinţi sau orice alt instrument care te ajută să scoţi urmele întărite de detergent şi balsam. De asemenea, atunci când speli rufele, adaugă o cantitate moderată de produs. Adesea, hainele miros, deoarece nu sunt clătite corespunzător sau cantitatea de detergent este insuficientă. Pentru a nimeri cantitatea ideală, citeşte cu atenţie instrucţiunile de utilizare de pe spatele cutiei sau sticlei de detergent. De obicei, instrucţiunile au în vedere şase sau şapte kilograme de rufe, astfel, dacă depăşeşti această limită, mai adaugă detergent. Dacă nu te pricepi la măsurători, foloseşte de o cană gradată, sau dacă vrei să-ţi uşurezi munca, apelează la capsulele cu detergent.
Un alt aspect important îl constituie supraîncărcarea maşinii de spălat. Nu te aştepta ca rufele tale să se cureţe în profunzime dacă ai înghesuit într-o singură spălare lenjeria de pat, patru prosoape mari şi haine voluminoase. Pentru a se curăţa în profunzime, rufele au nevoie de spaţiu, altfel, vor căpăta un miros neplăcut, iar cel mai probabil, vor rămâne murdare. De asemenea, spaţiul este esenţial şi în procesul de uscare. Chiar dacă ai un suport mic de rufe, încearcă să nu le împături în două, deoarece nu se vor usca cum trebuie, și, automat, vor păstra un miros neplăcut. Acelaşi principiu se aplică şi atunci când le iei de pe suportul de uscat şi le pui în dulap. Dacă sunt umede, vor dezvolta un miros de mucegai.

2. Cum eliminăm mirosul neplăcut din hainele proaspăt spălate?

Nu există o metodă care să îţi garanteze în proporţie de 100% că rufele nu vor mai mirosi, dar poţi aplica următoarele tehnici:
·Spală-le la o temperatură ridicată
Probabil ştii deja că multe dintre bacterii mor la o temperatură ridicată. Aşa se întâmplă şi cu mirosurile neplăcute. Setează ciclul de spălat între 60 şi 90 de grade şi vei observa rezultate vizibile în timp.
·Foloseşte balsam sau oţet
Balsamul este folosit în spălare, în primul rând, pentru a înmuia rufele, dar şi pentru a conferi un parfum plăcut. Ai grijă să îl introduci în compartimentul potrivit. Multe persoane confundă recipientele maşinii de spălat, iar rufele rămân neclătite. Dacă nu ai la îndemână balsam de rufe, poţi apela şi la metode tradiţionale, precum oţetul de bucătărie. Deşi nu are parfum în componenţă, conferă o senzaţie de prospeţime, în plus, este un bun dezinfectant.
·Clăteşte încă o dată rufele
Dacă mirosul persistă în haine, este posibil să fi folosit prea mult detergent sau să nu fi clătit bine rufele. Deşi nu vrei să mai auzi încă o dată zgomotul maşinii de spălat, este cea mai eficientă metodă de a îndepărtare surplusului de detergent.
·Schimbă detergentul de rufe
Câteodată, chiar detergentul de rufe poate cauza un miros neplăcut. În cazul în care constaţi că rufele tale încă miros după spălare, este posibil ca detergentul să nu pătrundă în ţesătură. Întrucât pe piaţă există o varietate de branduri, încearcă-le pe toate până ajungi la unul care să dea rezultate.

·Aeriseşte hainele înainte de a le spăla

Maşina de spălat îţi curăţă hainele, dar nu face minuni. Dacă ai ţinut hainele mult în dulap, eventual nespălate, este normal ca ele să prindă un miros neplăcut. Înainte de a le spăla, ţine-le câteva ore la aer pe balcon pentru a se aerisi. De asemenea, nu uita să înlături scamele şi firele de păr. Acestea sunt alte detalii pe care maşina de spălat nu le poate rezolva.

3. Greșeli de evitat înainte și după spălarea hainelor

Hainele miros urat dupa spalare

Deşi pare una dintre cele mai uşoare activităţi casnice, spălatul hainelor ne dă adesea bătăi de cap. Uite câteva dintre greşelile frecvente pe care să le eviţi:

·Introduci şosetele ghemotoc în maşina de spălat

În cazul în care nu ştiai deja, şosetele şi lenjeria de corp sunt printre cele mai urât mirositoare textile. Dacă le arunci pur şi simplu în maşina de spălat, şansele de a le scoate curate sunt foarte mici. Chiar dacă te grăbeşti, separă şosetele şi include-le într-o tură de spălat care să nu conţină rufe ce intră în contact cu faţa, de exemplu, feţe de pernă, batiste sau prosoape de faţă. De asemenea, setează maşina de spălat la temperaturi ridicate, întrucât aceste articole trebuie dezinfectate, în primul rând.

·Nu mai seta uscătorul de rufe pe ciclu rapid

Ştim că nu vrei să consumi curent, dar uscarea necorespunzătoare o să-ţi dea bătăi de cap. Indiferent de modul de uscare, asigură-te că nu pui rufele în dulap până nu sunt uscate complet. Rufele umede mucegăiesc, iar de aici rezultă mirosul neplăcut.

·Nu îţi cureţi maşina de spălat

După cum menţionam la punctul unu, reziduurile din maşina de spălat reprezintă principala cauză pentru care rufele tale miros urât. Nu e deloc comod să cureţi maşina de spălat, însă dacă vrei să ai rufe curate, trebuie să depui acest efort din când în când. De asemenea, nu uita să foloseşti produse de îndepărtare a calcarului. În timp, toate aceste reziduuri pot afecta procesul de spălare.

·Nu aeriseşti când usuci rufele

Pentru a se usca complet, hainele au nevoie de aer, în special iarna, când ai caloriferul pornit la maximum. Aerisind, bacteriile se vor elimina, iar hainele tale vor căpăta un miros proaspăt.
Spălarea rufelor este una dintre cele mai uşoare treburi casnice dacă este făcută cum trebuie. Totul ţine de tehnica pe care o foloseşti, dar şi de un minimum de atenţie la detalii. Sperăm că acest material ţi-a dezvăluit câteva dintre secretele acestui procedeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close