fbpx

De ce imi miros hainele urat după spălare?

22.3K

Ce poate fi mai neplăcut decât să descoperi că hainele tale miros urât după spălare? 

O dată ce acestea au fost scoase din mașina de spălat, cel mai neașteptat lucru este să observi că rufele au un miros urât chiar și după spălare, nu-i așa? Pare destul de ilogic și totuși există multe motive în spatele acestui fenomen. 

Cu siguranţă, ţi s-a întâmplat să faci curăţenie, şi, deşi totul este curat și proaspăt, un singur lucru îţi strică feng shui-ul: un miros înţepător care vine dinspre hainele sau lenjeria ta de pat proaspăt spălate. 

În acest moment singurul lucru care îți vine în minte este de ce îmi miros hainele urât după spălare și cel mai probabil este destul de greu să găsești un răspuns, așa că iei haine și reiei programul de spălare. Iar acest lucru se poate întâmpla de multe ori la nesfârșit fără a apărea vreo schimbare în mirosul urat al hainelor după fiecare spălare.  

Dacă te confrunţi cu această problemă, este posibil să existe o greşeală sistematică sau chiar mai multe motive cumulate pentru care hainele nu ies din mașina de spălat proaspete ci urât mirositoare, astfe căl, în acest articol vom dezbate mai multe posibile motive care duc la această problemă. 

Dacă unele țin de mașina de spălat sau detergent, altele pot fi chiar tehnici greșite de uscare pe care le abordezi. 

Iată ce motive există și ce soluți există pentru a scăpa de hainele urât mirositare după spălare.

De ce îmi miros hainele urât după spălare?

Mirosul urat al rufelor tale poate avea mai multe variante. Iar pentru a putea depista care este problema trebuie înainte de toate să identifici ce tip de miros au hainele tale imediat după spălare. 

Identificând tipul mirosului vei putea înțelege de unde mai exact provine mirosul urât al rufelor tale. 

Iată care sunt cele mai frecvente mirosuri ale rufelor care prind miros urât după spălare.

Miros de acru

Mirosul acru este cauzat în mare parte de bacterii. Unele dintre cauzele pentru care miros hainele după spălare a acru este faptul că acestea au stat prea mult timp murdare, înainte de a fi spălate, iar bacteriile s-au înmulțit în țesătură. 

Un alt motiv al acestui tip de miros este faptul că ai suraîncărcat mașina de spălat în momentul spălării cu prea multe articole vestimentare. 

Iar unul dintre cele mai frecvente care răspunde la întrebarea de ce miros urât hainele după spălare este faptul că nu folosești detergenți de calitate. 

Recomandare pentru a scăpa de mirosul de acru din haine:

  • Spală hainele transpirate sau umede imediat pentru a evita dezvoltarea bacteriilor;
  • Pune o cantitate potrivită (recomandată) de haine în mașina de spălat. Altfel riști ca acestea să nu se spele corect și să dezvolte mirosuri neplăcute;
  • Investește în detergenți de calitate și nu mai folosi detergenți ieftini.

Detergent Dash Pulbere 114 Spalari

Miros îmbâcsit sau de mucegai 

Dacă simți că hainele tale au prins un miros de mucegai după ce le-ai spălat acest lucru nu doar că este neplăcut dar poate fi și periculos pentru sănătatea ta și a familiei tale. În plus, sporii de mucegai se înmulțesc foarte repede și pot cauza diferite alergii. 

Unul dintre motivele pentru care acest miros urat apare după spălarea rufelor, în special iarna este pentru că ai lăsat hainele o perioadă îndelungată în mașina de spălat după ce programul de spălare s-a finalizat. 

Iar mașina de spălat este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, datorită faptului că în interior este umezeală și întuneric. 

Recomandare pentru a evita ca hainele tale să miroasă urât după spălare:

Spală din nou hainele care miros a mucegai cu un detergent foarte bun. Poți adăuga și bicarbonat de sodiu în mașina de spălat și folosește un balsam pentru rufe cu miros plăcut. 

Apoi asigură-te că scoți hainele din mașină, imediat ce programul de spălare s-a finalizat și întinde rufele pentru a se usca bine. 

balsam de rufe tesori

BALSAM DE RUFE TESORI D’ORIENTE AYURVEDA

Miros de clor sau substanțe chimice

Dacă simți miros de clor sau alte substanțe chimice pe haine după ce le-ai spălat acest lucru se poate datora calcarului din apă. Cunoaștem acest tip de apă ca fiind o apă dură care nu afectează doar mirosul hainelor ci și mașina de spălat. 

Recomandare pentru a evita ca rufele tale să mai miroasî urât după spălare în acest caz:

  • Folosește-te de metode de filtrare a apei;
  • Folosește detergenti anti calcar în mașina de spălat. 

DUAL POWER ANTICALCAR

DUAL POWER ANTICALCAR

Care sunt cauzele care fac ca hainele să capete un miros urât după spălare?

Care sunt cauzele care fac ca hainele să capete un miros urât după spălare?
Așa cum am zis există mai multe cauze care pot duce la apariția mirosului neplăcut, indiferent pe care dintre cele mai sus le-ai sesizat la rufele tale. 

Dacă spre exemplu ai o mașină de spălat rufe nouă sau folosești detergenți de calitate atunci când speli hainele și totuși te confrunți cu această problemă înseamnă că există alte cauze precum tehnicile de uscare incorecte sau chiar un cumul de factori. 

Iată mai jos o listă cu toți factorii care duc la apariția rufelor urât mirositoare după spălat. 

Masina de spălat

Unul dintre factorii cei mai des întâlniți în aceasta problemă este chiar mașina de spălat, mai precis  murdăria din interiorul maşinii de spălat. 

Garniturile, dozatorul de detergent, pompa şi filtrul de puf sunt câteva dintre mecanismele care acumulează reziduuri în timp, dezvoltând mirosuri neplăcute sau chiar miros  de mucegai. Cu toate că acesta nu este vizibil, atât timp cât există miros urât pe haine înseamnă că acesta este prezent. 

Care este soluția pentru această problemă? 

Pentru a scăpa de această problemă, în cazul încare ai o mașină de spălat nouă,  curăţă garniturile de cauciuc cu  detergent pe bază de bircabonat de sodiu şi, de asemenea, îndepărtează reziduurile din fiecare compartiment al dozatorului de detergent. 

Dacă mașina ta de spălat este foarte veche, cea mai bună variantă este să o schimbi, pentru că acolo sunt cel mai probabil foarte multe acumulări de murdărie, bacterii, mucegai, calcar și chiar rugină. 

Începe să folosești inclusiv detergent  anticalcar la fiecare spălare pentru a-ți proteja mașina de spălat și a elimina mirosul neplăcut și curătă periodic cuva, garnitura și sertarele. 

Pentru a curăţa în profunzime garniturile te poți folosi de o periuţă  de dinţi sau orice alt instrument care te ajută să scoţi urmele vechi de detergent şi balsam. 

Detergent Gel Anticalcar Omino Bianco

Detergent Gel Anticalcar Omino Bianco

Detergentul 

Cel mai probabil te întrebi de ce miros hainele urat după spălare dacă folosești un detergent parfumat. 

Ei bine, problema aici este de fapt cantitatea de detergent pe care o folosești. Fie folosești prea mult fie cantitatea de detergent este insuficientă pentru tipul de haine pe care le speli. Spre exemplu dacă nu folosești o cantitate suficientă de detergent pentru rufele din țesături groase precum blugi, hanorace, pulovere) atunci acestea nu se vor spăla suficient și vor prinde miros. 

Hainele pot prinde miros și dacă cantitatea de detergent este prea mare și  nu sunt clătite corespunzător. 

Soluția pentru a găsi cantitatea de detergent potrivită   

Pentru a nimeri cantitatea ideală, citeşte cu atenţie instrucţiunile de utilizare de pe spatele cutiei sau sticlei de detergent. 

De obicei, instrucţiunile au în vedere şase sau şapte kilograme de rufe, astfel, dacă depăşeşti această limită, mai adaugă detergent. 

Dacă nu te pricepi la măsurători, foloseşte de o cană gradată, sau dacă vrei să-ţi uşurezi munca, apelează la capsulele cu detergent.

DETERGENT DASH 3IN1 AMBRA 15 CAPSULE

DETERGENT DASH 3IN1 AMBRA 15 CAPSULE

Supraîncarcarea mașinii de spălat rufe

Un alt aspect important îl constituie supraîncărcarea maşinii de spălat. 

Da, poate fi destul de tentant să pui cât mai multe rufe într-o singură spălare, dar asta presupune că nu lași mașina de spălat să își facă treaba chiar dacă ai una foarte bună. 

Nu te aştepta ca rufele tale să se cureţe în profunzime dacă ai înghesuit într-o singură spălare lenjeria de pat, patru prosoape mari şi haine voluminoase. 

Pentru a se curăţa în profunzime, rufele au nevoie de spaţiu, altfel, vor căpăta un miros neplăcut, iar cel mai probabil, vor rămâne murdare. 

Soluție pentru a nu mai supraîncărca mașina de spălat

Fiecare mașină de spălat are instrucțiuni clare despre câte kg de haine trebuie să adaugi pentru a le curăța în mod corespunzător. 

Ține cont de aceste instrucțiuni și cântărește hainele. Pune chiar mai puțin decât este maximul admis pentru a te asigura că este loc suficient pentru ca mașina să curețe hainele în cel mai bun mod posibil. 

Uscare incorectă

Spaţiul este esenţial şi în procesul de uscare la fel ca în cel de spălare. Dacă rufele sunt prea înghesuite sau nu au suficient aer pentru a se usca riști să te trezești cu un miros neplăcut în țesătura lor, în locul prospețimii balsamului de rufe. 

Acest lucru este valabil și dacă le lași prea mult timp pe uscătorul de rufe. 

Ce soluție există pentru a usca haine corect?

Chiar dacă ai un suport mic de rufe, încearcă să nu le înghesui sau să le  împături în două, deoarece nu se vor usca cum trebuie, și, automat, vor păstra un miros neplăcut. 

Acelaşi principiu se aplică şi atunci când le iei de pe suportul de uscat şi le pui în dulap, fără a fi uscate. Dacă sunt umede, vor dezvolta un miros de mucegai.

O soluție ar fi să mai cumperi un uscător de haine în plus dacă obișnuiești să speli mai multe haine în aceași zi sau să te îndrepți către un uscător de rufe automat. 

O altă variantă este să achiziționezi un dezumidificator care are și funcție de uscare a hainelor și să îl pui în funcțiune cât timp rufele tale se usucă.

Cum eliminăm mirosul neplăcut din hainele proaspăt spălate?

Cum eliminăm mirosul neplăcut din hainele proaspăt spălate?

Nu există o metodă care să îţi garanteze în proporţie de 100% că rufele nu vor mai mirosi, dar poţi aplica următoarele tehnici și să observi care dintre acestea funcționează pentru tine. 

Clăteşte încă o dată rufele

Dacă mirosul persistă în haine, este posibil să fi folosit prea mult detergent sau să nu fi clătit bine rufele. 

Deşi nu vrei să mai auzi încă o dată zgomotul maşinii de spălat, este cea mai eficientă metodă de a îndepărtare surplusului de detergent.

Spală-le la o temperatură ridicată 

Probabil ştii deja că multe dintre bacterii mor la o temperatură ridicată. Aşa se întâmplă şi cu mirosurile neplăcute. 

Setează ciclul de spălat între 60 şi 90 de grade şi vei observa rezultate vizibile în timp.

Foloseşte balsam sau oţet

Balsamul este folosit în spălare, în primul rând, pentru a înmuia rufele, dar şi pentru a conferi un parfum plăcut.

Ai grijă să îl introduci în compartimentul potrivit. Multe persoane confundă recipientele maşinii de spălat, iar rufele rămân neclătite. 

BALSAM RUFE MAGIA ALOE

BALSAM RUFE MAGIA ALOE

Dacă nu ai la îndemână balsam de rufe, poţi apela şi la metode tradiţionale, precum oţetul de bucătărie sau sucul de lâmăie. 

Deşi nu au neapărat parfum în componenţă, conferă o senzaţie de prospeţime, în plus,  ambele sunt bune dezinfectante.

Schimbă detergentul de rufe

Câteodată, chiar detergentul de rufe poate cauza un miros neplăcut. 

În cazul în care constaţi că rufele tale încă miros după spălare, este posibil ca detergentul să nu pătrundă în ţesătură. 

Întrucât pe piaţă există o varietate de branduri, încearcă-le pe toate până ajungi la unul care să dea rezultate.

Aeriseşte hainele înainte de a le spăla

Maşina de spălat îţi curăţă hainele, dar nu face minuni. 

Dacă ai ţinut hainele mult în dulap, eventual nespălate, este normal ca ele să prindă un miros neplăcut.

Înainte de a le spăla, ţine-le câteva ore la aer pe balcon pentru a se aerisi. De asemenea, nu uita să înlături scamele şi firele de păr. Acestea sunt alte detalii pe care maşina de spălat nu le poate rezolva.

Greșeli de evitat înainte și după spălarea hainelor

Greșeli de evitat înainte și după spălarea hainelor

Deşi pare una dintre cele mai uşoare activităţi casnice, spălatul hainelor ne dă adesea bătăi de cap prin rezultatul final și mirosul neplăcut cu care se confruntă uneori hainele noastre.. 

Iată care sunt unele dintre cele mai frecvent greșeli care fac ca hainele  să miroasă urât după spălare și pe care să le eviți. 

Introduci şosetele ghemotoc în maşina de spălat

În cazul în care nu ştiai deja, şosetele şi lenjeria de corp sunt printre cele mai urât mirositoare textile. 

Dacă le arunci pur şi simplu în maşina de spălat, şansele de a le scoate curate sunt foarte mici. 

Chiar dacă te grăbeşti, separă şosetele şi include-le într-o tură de spălat care să nu conţină rufe ce intră în contact cu faţa, de exemplu, feţe de pernă, batiste sau prosoape de faţă. 

De asemenea, setează maşina de spălat la temperaturi ridicate, întrucât aceste articole trebuie dezinfectate, în primul rând.

Lași prea mult timp hainele murdare

În special rufele cu pete,  hainele pe care le folosești la sport sau în sezonul cald și sunt pline de transpirație riscă să dezvolte bacterii foarte rapid. 

Nu le arunca așa direct în coșul de rufe ci dacă sunt umede, lasă-le să se usuce și apoi spală-le rapid. 

Orice haină care are pete de mâncare sau pete umede trebuie spălate imediat. 

Speli la temperaturi prea mici sau folosești un program de spălare prea scurt 

Este adevărat că mașinile de spălat au un program scurt și unele la temperaturi mici. Este adevărat inclusiv faptul că spălate frecvent la temperaturi mari, țesăturile se pot deteriora. Însă găsește un echilibru. 

Nu abuza nici de programele scurte și la temperaturi mici, în special dacă ai hainele murdare sau pătate și nicidecum nu folosi programul acesta pentru lenjeria intimă și prosoape. 

Folosește din când în când și programul cu temperatura ridicată, pentru hainele care se pot spăla la temperaturi ridicate. 

Setezi  uscătorul de rufe pe ciclu rapid

Ştim că nu vrei să consumi curent, dar uscarea necorespunzătoare o să-ţi dea bătăi de cap. 

Indiferent de modul de uscare, asigură-te că nu pui rufele în dulap până nu sunt uscate complet. Rufele umede mucegăiesc, iar de aici rezultă mirosul neplăcut.

Nu îţi cureţi maşina de spălat

După cum menţionam mai sus reziduurile din maşina de spălat reprezintă principala cauză pentru care rufele tale miros urât. 

Nu e deloc comod să cureţi maşina de spălat, însă dacă vrei să ai rufe curate, trebuie să depui acest efort din când în când. 

De asemenea, nu uita să foloseşti produse de îndepărtare a calcarului. În timp, toate aceste reziduuri pot afecta procesul de spălare.

ANTICALCAR SOLE PENTRU MASINA DE SPALAT

ANTICALCAR SOLE PENTRU MASINA DE SPALAT

Nu aeriseşti când usuci rufele

Pentru a se usca complet, hainele au nevoie de aer, în special iarna, când ai caloriferul pornit la maximum. Aerisind, bacteriile se vor elimina, iar hainele tale vor căpăta un miros proaspăt.

Nu calci hainele imediat după spălare

Deși pare mult mai ușor să iei hainele de pe uscător și să le arunci într-un moman pentru a le călca mai târziu sau chiar în câteva zile, acest lucru poate fi chiar una dintre cauzele care vor dezvolta mirosul neplăcut și poate chiar bacterii, mai ales dacă acestea nu sunt uscate corespunzător. 

Așadar calcă hainele imediat ce le-ai luat de pe uscător, chiar dacă sunt încă puțin umede și apoi lasă-le să se aerisească câteva minute. Ulterior le poți depozita direct în dulap. 

Sfaturi utile pentru un miros plăcut al hainelor.

Sfaturi utile pentru un miros plăcut al hainelor.

Confortul pe care ți-l aduce o haină sau o lenjerie de pat proaspăt spălată, nu se compară cu nimic. 

Așadar, după ce ai încercat variantele de mai sus și ai reușit să scapi de mirosul neplăcut al rufelor tale după ce le-ai spălat iată cum poți menține prospețimea hainelor tale pentru mai mult timp. 

Folosește un balsam cu miros persistent

Alege-ți cu grijă balsamul, pentru că acesta nu are doar rolul de a face țesătura moale ci și de a elimina un parfum plăcut în haine. 

Ideal ar fi să alegi balsamuri de rufe concentrare care au un miros persistent și plăcut și sunt de calitate. 

BALSAM CHANTE CLAIR CONCENTRAT MUSCHIO BIANCO

BALSAM CHANTE CLAIR CONCENTRAT MUSCHIO BIANCO

Depozitează hainele în spații cât mai aerisite

Acum că hainele tale au un miros plăcut ar fi păcat să le arunci într-un loc strâmt, alături de și mai multe haine. 

Faptul că aerul nu circulă în dulapul unde stau înghesuite prea multe haine s-ar putea că acestea să nu își păstreze prospețimea și chiar să înceapă să prindă din nou un miros închis.

Așadar asigură-te că ai suficient spațiu în dulapuri atunci când depozitezi hainele curate iar dacă nu ai, caută articolele de îmbrăcăminte pe care nu le-ai mai purtat de mult și donează-le. 

Folosește parfum concentrat la spălare

De la perle la capsule sau alte forme, acum găsești parfum pentru hainele tale pe care îl poți utiliza chiar din timpul spălării. 

Acesta are doar rolul de a parfuma hainele și nu înlocuiește detergentul sau balsamul de rufe. Însă rezultatul este uimitor dacă alegi să le folosești pe toate în timpul spălării. 

PARFUM CONCENTRAT UNIVERSAL NUNCAS CLASSIC

PARFUM CONCENTRAT UNIVERSAL NUNCAS CLASSIC

Folosește săculeți cu parfum în dulapuri și sertare

O dată ce ai așezat hainele curate și pline de parfum în dulap sau sertare, le poți păstra mirosul și mai mult timp, folosindu-te de săculeți cu parfum pe care să îi așezi peste acestea. 

Dacă nu ești adepta produselor din magazin îți poți confecționa chiar tu astfel de săculeți. 

Ai nevoie de un săculeț textil, 2 căni de orez, un ulei esențial și o cană de lavandă și una de rozmarin. 

Toarnă uleiul esențial peste orez și lasă-l să se usuce aproximativ 5 minute iar apoi adaugă plantele uscate și toarnă amestecul în săculeții textili.

Utilizează uleiuri esențiale

În special uleiul de lavandă este perfect pentru a da prospețime rufelor, dar evident că poți folosi orice fel de aromă. Tot ce ai de făcut este fie să pui câteva picături de ulei de lavandă pe o minge făcută din material de bumbac sa chiar din prosop de hârtie și să amplasezi aceste obiecte în dulapuri și sertare. 

O altă variantă de a folosi uleiurile esențiale este de pune câteva picături de ulei esențial (atenție să fie o variantă care să nu păteze) într-un recipient cu apă și să pulverizezi pe haine înainte de uscare.

 Spălarea rufelor este una dintre cele mai uşoare treburi casnice dacă este făcută cum trebuie. Totul ţine de tehnica pe care o foloseşti, dar şi de un minimum de atenţie la detalii. Sperăm că acest material ţi-a dezvăluit câteva dintre secretele acestui procedeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close