fbpx

Focaccia italiana: reteta autentice

65

Focaccia este una dintre cele mai populare preparate italiene. Atunci când călătorești în Italia, vei vedea focaccia consumată în fiecare zi. Focaccia are o istorie mai veche de 2000 de ani. Unele scrieri spun că focaccia datează din vremea etruscilor, în timp ce alte scrieri spun că focaccia a fost inventată de greci. Liguria este zona considerată epicentrul pentru tradiționala rețetă italiană de focaccia.

Reţetă focaccia cu usturoi

Focaccia cu usturoi este o reţetă simplă, delicioasă şi foarte aromată. Această reţetă este aproape identică cu focaccia din brutariile de specialitate din Italia, este bine crescută, pufoasă, şi cu o aromă potrivită de usturoi, nici prea mult, nici prea puțin.  O veţi adora, însă vă recomandăm să nu o mâncaţi chiar înainte de o întâlnire 🙂

Pentru a pregăti această reţetă nu este nevoie de ingrediente costisitoare, iar modul de preparare este destul de uşor.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 600 g făină
  • 2 lingurițe drojdie uscată
  • 350 ml apă
  • 2 lingurițe de sare
  • 2 linguri ulei de măsline

Pentru umplutură:

  • 4 căţei de usturoi
  • 100 ml apă călduță
  • 100 ml ulei de măsline
  •  sare

Modul de preparare

Pentru a prepara focaccia de usturoi, punem faină în vasului mixerului, adăugăm şi drojdia uscată şi amestecăm încet. Începem să frământam adăugând treptat apă caldă. Apoi adăugam sarea și în cele din urmă uleiul de măsline. Continuăm până când aluatul va fi înfășurat în jurul cârligului și desprins de fund și pereții vasului.

Dacă optăm pentru a pregăti  aluatul manual, punem ingredientele de mai sus în aceeaşi ordine şi frământăm până când devine omogen, şi nu se mai lipeşte de vas sau de mâini.

Acoperim vasul cu folie alimentară de plastic şi lăsăm să crească până când volumul aluatului se dublează. Procesul poate dura între 3-5 ore. Pentru ca aluatul să fie ferit de curenţii de aer, depozităm vasul în cuptorul închis, dar cu lumina aprinsă. 

Când aluatul și-a dublat volumul, îl dezumflăm şi îl rotim puţin, apoi îl transferăm în tavă pe care am tapetat-o cu hârtie de copt şi uns-o cu o lingură de ulei. Vom întinde aluatul cu ajutorul unui sucitor micuţ, apoi vom face gropiţe pe toată suprafaţa aluatului cu ajutorul degetelor, acoperim tava cu un prosop curat, și îl lăsam să crească încă 30 de minute.

Între timp, decojim căţeii de usturoi și îi tocăm foarte mărunt, îi punem apoi într-un castron mic împreună cu apa caldă și uleiul de măsline, şi le amestecăm.

Preîncălzim acum cuptorul la 180 de grade (static).

După ce aluatul a dospit, amestecăm emulsia de ulei și usturoi și o turnăm pe toată suprafața focacciei. Pentru a se distribui uşor uleiul, putem folosi o pensulă specială pentru bucătari. Presăram acum şi fulgii de sare.

Vom pune tava la copt la 180 de grade pentru aproximativ 18-20 minute, până când suprafața  prinde o culoare ușor aurie.

Scoatem din cuptor și servim focaccia cu usturoi, fierbinte său rece .

 Reţetă focaccia cu măsline

focaccia cu masline

Această reţetă de focaccia pufoasă cu măsline se poate prepara cu uşurinţă, este irezistibilă servită cu mezeluri și brânzeturi, şi este perfectă  atât pentru o cină rece cât şi pentru un bufet suedez. Focaccia cu măsline este, de asemenea, ideală şi pentru umplere, deoarece creşte destul de mult după coacere.

Vă poate scoate din încurcătură atunci când sunteţi surprinşi de musafiri, pentru că se poate depozita în congelator, şi servi imediat. Trebuie doar să o încălziţi în cuptorul cu microunde. Pentru a depozita focaccia, o puteţi tăia în bucăţele mici, aşezate individual în punguţe speciale pentru congelator. Aşa îşi vor păstra aroma şi gustul special.

Porţii: pentru 8 persoane  Cost: scăzut

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 1 kg de făină tip 000
  • 1/2 L de apă
  • 60 g ulei de măsline extravirgin
  • 30 g de drojdie de bere (sau 7 g de drojdie de bere sub formă de pulbere)
  • 20 gr miere
  • 15 g de sare

Pentru emulsie:

  • 60 g ulei de măsline extravirgin
  • 40 g de apă
  • 10 g de sare

Completare:

  • aproximativ 100 g de măsline verzi fără sâmburi

Modul de preparare

Într-un castron încăpător, (înalt şi îngust), punem făina, uleiul, drojdia și mierea. Dacă alegem drojdie de bere proaspătă, o putem dizolva într-o parte din apă recomandată în rețetă.

Începem să frământam adăugând apă în care am dizolvat sărea în prealabil. Continuăm procesul de frământare timp de aproximativ 10 minute, fie manual, sau cu ajutorul unui mixer planetar cu cârlig.

Acoperim castronul cu o folie alimentară şi lăsăm aluatul să crească până când acesta se dublează. Recomand să-l puneţi la cuptor (oprit) cu lumina aprinsă aproximativ 80-90 de minute.

Când aluatul s-a dublat, îl transferăm într-o tavă dreptunghiulară (tavă 35 × 40 cm),  pe care o tapetăm înainte cu hârtie pergament şi o ungem ușor cu puţin ulei. Întindem apoi cu vârful degetelor, creând un strat de aluat gros, de aproximativ 2 cm, formând gropiţele de focaccia.

Pregătim o emulsie cu ulei, apă și sare, bătând bine cu un ţel sau chiar cu un blender .

Turnăm emulsia pe focaccia, repartizând-o cu mâinile pe toată suprafața, în mod egal.

Punem tava cu aluat la dospit într-un loc călduţ, până când se dublează, de preferat tot în cuptorul oprit cu lumina aprinsă (în felul ăsta îl ferim de curenţii de aer)timp de aproximativ 45 de minute). Adăugăm peste suprafața şi măsline verzi.

Transferăm tava în cuptor la 180 de grade, şi lăsăm focaccia la copt timp de aproximativ 30 de minute, în funcție de cuptoare.

Pentru a obține o suprafață lucioasă, putem pulveriza puţină apă pe focaccia înainte de a o pune la cuptor, iar pentru o focaccia cu o estetică deosebită, odată gătită, poate fi unsă (cu ajutorul unei pensule) cu ulei de măsline extravirgin.

 Reţetă focaccia cu mozzarella

focaccia cu mozzarela

Reţeta de focaccia cu mozzarella încântă până şi cei mai pretenţioşi gurmanzi.

Este delicioasă şi super gustoasă, o alegere perfectă în orice moment. Focaccia este ușor de preparat, foarte apetisantă, deoarece în timpul gătitului eliberează o aromă învăluitoare și tentantă, iar pentru că nu trece neobservată când o scoateţi din cuptor, se consumă în doar  câteva clipe.

Veţi fi impresionat de cum un preparat atât de simplu, poate completa atât de bine un aperitiv, sau un platou cu brânzeturi.

Să mergem în bucătărie!
Iată ce ne este necesar pentru a pregăti focaccia cu mozzarella:

Ingrediente ( pentru 2 tăvi de  28 cm)

  • 500 g Făină
  • 12 g drojdie de bere proaspătă
  • 100 ml Lapte
  • 180 ml apă
  • jumătate de lingură de sare fină
  • 25 ml ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriță zahăr granulat
  • Pulpă de roșii (dacă doriţi)
  • mozzarella bine drenată
  • Oregano

Mod de preparare

Pregătim drojdia: turnăm aproximativ 50 ml de apă caldă într-un bol mare, adăugam zahărul şi amestecăm până se dizolvă drojdia, adăugăm puțină făină, şi amestecăm până se omogenizează. Lăsam compoziţia să se odihnească pentru aproximativ 30 de minute,  acoperind bolul cu folie alimentară de plastic.

Separat:

  • într-un vas, cernem făină şi adăugăm sarea
  • în alt vas, amestecam cei 130 ml apă rămaşi şi adăugați laptele și uleiul

Turnăm ingredientele din ambele vase pregătite separat, peste aluatul dospit (maiaua)şi începem să frământăm, până când acestea se amestecă bine. Transferăm totul pe blatul de lucru și începem să frământam cu energie până când amestecul devine omogen, moale și elastic (se poate folosi și mixerul planetar).

Separăm aluatul în două, formând două pâini, şi facem câteva crestături încrucișate pe fiecare pâine. Le lăsăm să crească în două vase, timp de aproximativ 3 ore într-un loc cald (trebuie să dubleze volumul), recomandat în cuptorul oprit, unde e ferit de curenţi de aer.

După ce dospirea este gata, pornim cuptorul la 200 ° C. Tapetăm tava cu hârtie pergament şi o ungem cu ulei, întindem aluatul cu degetele direct pe tavă încât să acoperim întreaga suprafață. Cu vârful degetelor, apăsam ușor aluatul pentru a crea gropiţe. Vom repeta aceeaşi paşi și pentru cealaltă bucată. Le lăsăm să crească din nou timp de aproximativ 30 de minute.

Tăiem mozzarella în bucăţele mici şi o scurgem de zer. Punem peste focaccia în mod egal pulpa de roșii (dacă doriţi), mozzarella tocată bine, o picătură de ulei de măsline extravirgin, oregano și sare.

Punem tăvile la cuptor, în cuptorul preîncălzit la 200 ° C,  pentru de aproximativ 25 de minute (în funcție de cuptor).

Sfat: Puteţi înjumătăţi ingredientele dacă alegeţi să gătiţi o singură tavă. 

Reţetă focaccia cu parmezan

focaccia cu parmezan

Ce poate fi mai bun decât o gustare cu focaccia sănătoasă și naturală cu ulei de măsline și parmezan?

Este o reţetă foarte simplă şi foarte uşor de preparat, deloc costisitoare, dar foarte gustoasă. O alegere ideală pentru micul dejun sau pentru platouri speciale cu brânzeturi şi carne, dar şi o opţiune pentru salată, pentru ca masa să fie mai consistentă.

Iată ce ingrediente ne sunt necesare pentru a obţine o focaccia pe gustul tuturor:

 Ingrediente

Pentru aluat:

  • 450 făină albă de grâu
  • 150-170 L de apă
  • 50 g  drojdie pulbere
  • 10 g sare
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sare
  • 50 gr parmezan ras

Pentru ungere:

  • 3 linguri de ulei
  • 3 linguri de apă
  • puţin parmezan ras

*Cu aceste ingrediente putem prepara 8-9 focaccia în tăvi de 28 cm în diametru, însă pentru mai puţin, puteţi înjumătăţi cantităţile.

Modul de preparare

Procedură pentru cei utilizează aparatul de pâine: puneți pentru început ingredientele lichide, apoi adăugaţi-le solide și activați programul aluat + dospire.

Noi vom frământa aluatul manual.

Într-un vas mare amestecăm faină cu drojdia pulbere, adăugam uleiul, apa, parmezanul și sărea, frământam şi bătând aluatul. Vom pune apoi aluatul pe blatul de lucru, îl frământăm şi batem timp de 7-8 minute, apoi îl punem din nou în vasul uns cu ulei și îl lăsăm să se dubleze.

Răsturnăm aluatul pe blatul de lucru şi formăm o pâine, pe care o vom aşeza pe o tavă dreptunghiulară, tapetată în prealabil cu hârtie pergament. Lăsăm pâinica să se odihnească încă 15 minute, apoi o întindem cu un sucitor mai scurt, sau cu ajutorul palmei, până când aluatul acoperă întreaga suprafaţă a tăvii.

Dacă doriți, este posibilă și aplatizarea pâinii imediat ce o puneţi în tavă, dar implică un efort mai mare deoarece aluatul proaspăt prelucrat are glutenul mai activ şi opune o rezistență mai mare.

În cele din urmă, lăsăm aluatul să crească în tavă timp de 30 de minute. Împungem cu vârful degetelor în aluat până când atingem tava, formând gropiţe adânci pe toată suprafaţa.

Amestecăm  6 linguri de ulei cu 6 linguri de apă și sare, şi cu acest lichid umplem gropiţele aluatului din tavă. Presăram parmezan și lăsăm aluatul să se dubleze generos (va aproximativ o oră și jumătate). Coacem apoi focaccia la cuptor la 200 ° timp de 25 de minute sau până se rumeneşte.

 Reţetă focaccia cu anghinare (carciofi)

focaccia cu anghinare (carciofi)

A găti focaccia aduce întotdeauna o mare apreciere din partea celor care o servesc. Pentru că are un aspectul rustic, tipic unei brutării, este o alegere ideală pentru aperitive, sau chiar și pentru un picnic frumos. Umplutură pe care am ales-o este foarte gustoasă: anghinare, mozzarella și parmezan.

Timp de preparare: 20 min Timp de dospire:  1 oră şi 30 min  Timp de coacere: 30min

Dificultate: medie Cost: economic Bucătărie: italiană

Ingrediente

  • 550 g faină
  • 1 cartof fiert
  • 15 g sare
  • 1 lingură zahăr
  • 20 g drojdie proaspătă
  • 350 ml apă

Pentru umplutură

  • 10 buc anghinare
  • 2 ouă
  • 50 g parmezan
  • 400 g Mozzarella
  • zeamă de lămâie

Modul de preparare

Aluatul

Punem făina într-un bol mare, şi îi facem o gaură în mijloc. Pasăm cartoful fiert (să nu conţină apă deloc) în prealabil şi îl adăugăm peste faină. Adăugăm şi zahărul.

Dizolvăm drojdia în apă și o turnăm treptat în gaura pe care am format-o în făină. Adăugăm sarea la final.

Amestecăm bine ingredientele, apoi vărsam aluatul format pe blatul de lucru şi frământam puternic timp de aproximativ zece minute, până ce acesta devine ferm și omogen, şi nu se mai lipeşte de degete.

Îl punem înapoi în bol în care am presărat puţină făină, şi îl acoperim cu folie alimentară de plastic și îl lăsăm să se odihnească timp de o oră şi jumătate sau până când volumul acestuia se dublează.

Umplutură

În acest moment ne focusăm asupra umpluturii: curățam anghinarea, tăiem frunzele în bucăţi foarte mici şi le punem imediat în apă și lămâie pentru a nu se înnegri. Atunci când sunt gata, le luăm și să le scurgem bine, apoi le punem într-un vas și adăugăm mozzarella tăiată cubuleţe, parmezanul și cele două ouă bătute.

Vom lua aluatul dospit şi îl vom împărţi în două. Întindem o jumătate cu ajutorul unui sucitor, şi apoi îl aşezăm bine în tavă (tapetăm tava cu hârtie de copt), până când toată suprafaţa ei este acoperită, chiar să o depășească ușor (să formeze o margine)

Adăugăm umplutură de anghinare peste aluatul din tavă.

Întindem şi aluatul rămas şi îl punem peste umplutură.

Lipim bine marginile focacciei încât să nu iasă umplutura în timpul coacerii, pentru că va creşte şi se va desprinde aluatul. 

Punem  tava în cuptorul preîncălzit la 220 de grade, timp de 30 de minute, sau până când focaccia devine maro auriu.

Atenţie! Timpul de coacere variază de la un cuptor la altul.

NOTĂ

Puteți alege umplutură pe care o preferați. O alternativă excelentă ar fi, de exemplu, șunca presată și ciupercile.

În cazul în care obţineţi un aluat foarte umed, se poate  datorează umidității pe care o dă cartoful. Aşadar poți să adaugi mai multă făina sau să alegi să reduci cantitatea de apă.

 Reţetă focaccia cu mortadela

focaccia cu mortadela

Clasica reţetă de focaccia este umplută cu legume, șuncă, mozzarella, sau orice avem în frigider. Şi pentru că este atât de permisivă, cei mai mulţi bucătari aleg să dea frâu liber imaginaţiei, şi să gătească diferite reţete, toate fiind o încântare pentru degustători.

Astăzi vom pregăti focaccia cu mortadela

Aluatul se face manual în 5 minute, pur și simplu amestecând toate ingredientele  în vas. E foarte pufos şi, garantez că se topeşte în gură.

Focaccia umplută cu mortadela este de origine din sudul Italiei. Prin urmare, dacă doriţi o focaccia delicioasă, vă invităm să urmăriţi care sunt paşii pentru a ajunge la un rezultat excelent.

Ingrediente pentru șase persoane

  • 400 g de făină 00
  • 200 g cartofi făinoși fierți
  • 80 g lapte integral
  • 80 g de apă
  • 40 g ulei de măsline extravirgin
  • 12 g de sare fină
  • 2 g drojdie uscată
  • 50 g de fistic curățat și tocat grosier
  • o mână de sare grosieră

Ingrediente pentru umplutură

  •         100 g de mortadela
  •         100 g de brânză emmentaler sau alte felii

Pregătirea

Într-un bol al mixerului planetar, dizolvăm drojdia uscată în apă și lapte, apoi adăugăm făina, 20 de grame de ulei de măsline extravirgin, sare și cartofii fierți anterior, pasaţi în prealabil cu o furculiță.

Lăsăm acum mixerul şi începem să frământam încet pentru cel puțin 10 minute, până când se obține un aluat neted și omogen. Apoi, răsturnăm aluatul pe blatul de lucru şi frământam puternic  pentru încă 15 minute,  până când se obține o bilă perfect netedă.

Rotunjim bine bila de aluat şi o punem la crescut într-un vas, pe care îl acoperim cu folie alimentară de plastic, şi o lăsăm la crescut la 26 ° C până ce se dublează, posibil să dureze aproximativ 4 ore. Recomand ca locul pentru dospire să fie cuptorul , care trebuie ținut oprit, dar cu lumina aprinsă, aşa încât să se creeze un mediu cald, protejat de curenți de aer.

După ce aluatul s-a dublat, ungem mâinile cu ulei, şi îl transferăm într-o tavă cu diametrul de 30 cm, căptușită cu hârtie pergament, unsă în prealabil ulei (aproximativ o lingură). Cu ajutorul unui sucitor foarte scurt, sau chiar cu mâinile, întindem aluatul pe toată suprafaţa tăvii, o acoperim cu folie de plastic şi îl lăsăm să mai crească.

Între timp, pornim cuptorul la 220 de grade în modul static. Când ajunge la temperatura setată, scoatem folia de pe tavă, şi începem să formăm cu degetele gropiţe specifice focacciei, pe întreaga suprafaţă a aluatului, pe care le umplem apoi cu puţin ulei. Presărăm peste şi puţină sare ( nu alegeţi sare fină) și fistic tăiat grosier.

Coborâm temperatura cuptorului la 200 ° grade, şi punem tava la copt timp de 30-40 de minute, verificând să nu se ardă prea mult la suprafață.

Când este gata, secţionăm focaccia, şi o umplem cu mortadella, brânză, sau alte felii.

Pofta buna!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close