fbpx

Guanciale: Ce este și cum prepari acasă rețeta autentică

21.4K

Deși bucătăria noastră tradițională este savuroasă și plină de rețete delicioase, cu timpul am început să împrumutăm și rețete ale altor bucătării internaționale. Astfel, încetul cu încetul, am introdus în alimentația noastră o mulțime de produse, integrându-le în rețete de-a dreptul autentice.

Iar un astfel de produs este guanciale, care reprezintă un produs italian realizat din carne de porc din regiunea pulpelor sau obrajilor de porc. În limba italiană, cuvântul „guancia” se traduce prin „obraz”, de unde și denumirea acestui produs.  Este o specialitate tipică centrului Italiei, în special regiunilor Umbria și Lazio.

Ce este guanciale?

Ce este Guanciale

Dacă te întrebi ce este guanciale, ai ajuns unde trebuie. Guanciale este, după cum am spus, un preparat din carne de porc. Cu toate acestea, nu este unul tipic, întrucât pe lângă faptul că este obținut din pulpele sau obrajii de porc, există și un anumit proces de producție a acestuia. Guanciale este un produs extrem de popular în Italia, având o savoare și un gust aparte.

Guanciale se mai găsește și sub denumirea de „gușă de porc”, fiind o carne delicioasă, cu aromă intensă, mai ales atunci când este condimentată cum trebuie. Italienii folosesc, în general, ierburi uscate cum ar fi rozmarinul, salvia, dar și sare, piper și pentru cei cărora le place gustul mai picant, chiar și chilli și sos de soia.

Trebuie să știi că guanciale conține o cantitate foarte mare de grăsimi, ceea ce o face să fie o carne foarte aromată, îmbinându-se deosebit de bine cu diferitele tipuri de paste. De altfel, guanciale este unul dintre cele mai folosite tipuri de carne atunci când italienii prepară paste pentru asezonarea cărora folosesc și carne.

Unde găsim guanciale cu gust autentic?

Unde găsim guanciale cu gust autentic

Există numeroase locuri unde găsim guanciale, dar dacă ar fi să excludem supermarket-urile de tip din listă, cu siguranță vei găsi guanciale la magazinele cu specific italian și băcăniile de cartier care, de asemenea, au specific de acest gen. Cu toate acestea, nu peste tot există magazine, însă merită să încerci dacă ești în căutare de guanciale.

Totuși, există șanse foarte mari ca acest tip de carne să poată fi găsit și la băcăniile și carmangeriile fără specific strict. Mai mult decât atât, poți încerca să cauți carmangerii și băcănii care au site-uri și poți comanda online, verificând în același timp și dacă au guanciale cu gust autentic în magazinele fizice.

Guanciale vs pancetta vs bacon vs prosciutto

Guanciale vs pancetta vs bacon vs prosciutto

Pentru a diferenția mult mai bine diferitele tipuri de carne, astfel încât să o găsești pe cea mai potrivită gusturilor tale, poate ar fi nevoie de o comparație între acestea. Spre exemplu, guanciale vs pancetta prezintă, în primul rând, diferențe de textură.

Pancetta seamănă mai mult cu slănina de porc decât guanciale, iar atât modul de obținere, cât și zona folosită, diferă.

Guanciale, „gușa de porc”, provine din fălcile porcului. Pancetta, în schimb, se obține din burta porcului, fiind o carne cu un conținut mult mai mare de grăsimi. În funcție de gusturi, unii ar putea-o considera mult mai gustoasă decât guanciale. În general, pancetta este tăiată în felii și servită așa cum este, fără a fi utilizată în diferite rețete.

Pe de altă parte, guanciale vs pancetta vs bacon presupune și mai multe variabile care trebuie luate în calcul. Dat fiind faptul că, momentan, știm de unde provin primele două și ce presupun, carnea care poartă numele englezesc de „bacon” se obține printr-un procedeu specific, fiind tot un fel de carne de porc care a căpătat foarte multă popularitate în ultimii ani.

În general, porcii care sunt crescuți pentru o astfel de carne sunt hrăniți după o dietă specială, cu un conținut ridicat de proteine. Procedeul de prelucrare a cărnii este, de asemenea, unul special, iar acest tip de carne este unul special deoarece are valori nutriționale ridicate și, de asemenea, o aromă inconfundabilă.

Ne mai rămâne un tip de carne, iar când vorbim despre guanciale vs pancetta vs prosciutto, toate trei ies în evidență prin savoarea specială pe care o au. Fiind de origine italiană, prosciutto este un tip de șuncă obținută din pulpa de porc, sărată și uscată. Există atât prosciutto crud, cât și prosciutto gătit, fiecare având o aromă proprie aparte și o textură diferită.

Cum se prepară guanciale?

Cum se prepară guanciale

Procedeul de preparare a cărnii numite guanciale este unul foarte minuțios și important. Fălcile de porc trebuie frecate cu sare și mirodenii, de obicei folosindu-se piper negru sau roșu măcinat, fenicul sau cimbru și, uneori, chiar și usturoi. Apoi se lasă la uscat timp de trei săptămâni sau până când, implicit, pierde aproximativ 30% din greutatea inițială.

Aroma cărnii guanciale este mult mai intensă decât a altor produse din carne de porc, cum ar fi pancetta, în special datorită modului în care este condimentată. De asemenea, textura este mai delicată, motiv pentru care, atunci când este gătită, grăsimea se topește și se infiltrează în mâncărurile și sosurile în combinație cu care este folosită.

Cum se folosește guanciale în bucătărie?

Cum se folosește guanciale în bucătărie

Modalitățile prin care poți integra guanciale în diferitele rețete și în mesele zilnice sunt foarte multe. De fapt, nici nu există vreo limitare când vine vorba de a consuma acest tip de carne. Trebuie doar să ții cont de faptul că este deosebit de calorică, în special datorită faptului că are un conținut bogat de grăsimi. Așadar, trebuie consumată cu moderație.

Cu toate acestea, guanciale se dovedește a fi deosebit de delicioasă în rețetele de paste. Fiind o carne grasă, dă o savoare specială sosului folosit și, de asemenea, pastelor folosite. Bineînțeles, guanciale este utilizat și în diverse tipuri de pizza, tagliatelle, strozzapreti și alte tipuri de mâncăruri specifice bucătăriei italiene pline de arome și gusturi.

De fapt, guanciale poate fi consumat și drept aperitiv, pe pâine prăjită, dimineața, deoarece îți va da energia necesară pentru o nouă lungă zi. Așa cum deja am spus, nu există limitări și restricții, deoarece acest tip de carne se pliază perfect pe diferite abordări culinare, în rețete dintre cele mai neașteptate. Dar, evident, cel mai bine se potrivește rețetelor italiene specifice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close