Sursă: Modern Honney
Lasagna este unul dintre cele mai vechi preparate italienești. Primele retețe de lasagna sunt menționate până și în cele mai vechi cărți de bucate din Roma Antică.
Dacă ajungi prin Italia, trebuie să știi că nu există restaurant care să nu aibă cel puțin o rețetă de lasagna la ei în meniul. Acest preparat delicios a reușit să câștige repede dragostea italienilor care i-au dus vestea mai departe peste mări și țări.
Fără doar și poate, cea mai bună rețetă de lasagna este rețeta originală italienească. Când vine vorba despre lasagna, retețe pot fi foarte multe, pe diferite sortimente și moduri de preparare.
Dar ce este lasagna, acest preparat delicios, pe care toată lumea îl pomenește?
Acesta este un preparat compus din straturi de paste plate suprapuse, umplute cu umplutură ragu (carne tocată și sos de roșii) și alte legume după preferințe, brânză și mirodenii. De cele mai multe ori preparatul este acoperit la final cu brânză topită. Aceasta se taie și se servește în porții pătrate.
Dacă nu ai pregătit niciodată acest preparat la tine acasă, sau ești în căutarea unor rețete noi, sau a unei rețete simpla de lasagna, citește în continuare acest articol deoarece îți vom prezenta pe larg mai multe rețete delicioase.
Lasagna cu legume: rețete simple
Să o luăm cu începutul și anume cu rețete ușoare și diversificate de lasagna cu legume.
Prima rețetă de lasagna cu legume este pentru prepararea unei lasagna cu spanac.
Lasagna cu spanac
Sursă: rockpot-romania
Lasagna cu spanac este o rețetă simpla și potrivită pentru marii iubitori de legume.
Iată de ce ingrediente vei avea nevoie pentru a prepara rețeta lasagna cu spanac.
Ingrediente:
- 4 foi lasagna;
- 1 porție sos bechamel (din 300 ml lapte);
- 50 gr brânză tare (tip parmezan; am folosit brânză fermentata de oaie Horezu);
Umplutura de spanac:
- 300 gr spanac proaspăt sau congelat;
- 2 căței usturoi;
- 4 fire ceapă verde;
- 2-3 fire mărar;
- 5 frunze menta;
- 80 gr urdă;
- 50 gr telemea (de oaie);
- 1 lingură ulei;
- sare, piper negru.
Mod de preparare:
- Spală bine și se lasă la scurs spanacul.
- Taie ceapa verde rondele și mărarul foarte mărunt.
- Toacă mărunt și spanacul.
- Încinge uleiul într-o tigaie, adaugă usturoi, lasă-l un minut apoi adaugă spanacul.
- După ce este gata scoate-l într-un bol presându-l puțin să iasă apa din el.
- Adaugă ceapa și verdețurile peste spanac.
- Apoi adaugă brânzeturile sfărâmate.
- Gustă amestecul și condimentează-l după gustul tău.
- Pune la fiert o oală largă cu multă apă și puțină sare.
- Pregătește sosul bechamel condimentându-l cu sare, piper și nucșoară.
- Dacă apa a început să fiarbă adaugă foile de lasagna și lasă-le să fiarbă 5-6 minute până se ridică la suprafață.
- Într-un vas termorezistent (de 23 x 15 cm; intră la fix o foaie de lasagna) turnați un strat subțire de sos bechamel, doar cât să acopere fundul.
- Așezați o foaie de lasagna deasupra.
- Adăugați 1/3 din umplutura de spanac.
- Turnați 3 linguri de sos bechamel peste spanac.
- Repetați straturile (foaie lasagna+umplutură+sos) încă de 2 ori.
- Deasupra așezați ultima foaie de lasagna.
- În sosul bechamel rămas adăugați brânza răzălită și turnați compoziția pe ultima foaie de lasagna.
- Băgați tava la cuptor la 190 de grade, timp de 40 de minute până când aceasta este rumenită pe deasupra.
Lasagna cu vinete
Sursă: baby.unica
La fel de simplă și ușor de preparat este și lasagna cu vinete.
Aceasta într-o compoziție mult mai cremoasă decât cea de spanac datorită compoziție vinetelor.
Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a pregăti rețeta lasagna cu vinete:
Ingrediente
- 4 vinete;
- 800g ciuperci brune;
- 3 cepe;
- 6 caței de usturoi;
- 1 ardei iute;
- 450g roșii proaspete;
- 800g roșii din conservă;
- 200g parmezan;
- 400g mozzarella;
- 2 lingurițe zahar brun;
- o linguriță sare;
- un vârf de linguriță piper;
- o linguriță busuioc uscat;
- 2 linguri oregano uscat.
Mod de preparare
- Spală și taie pe lung vinetele și așează-le într-o tavă pe care ai pus deja foaie de copt.
- Stropește-le cu puțin ulei și condimentează-le cu sare, piper, oregano.
- Pune tava în cuptorul încins la 200 grade pentru 10 minute, până când feliile de vinete s-au rumenit puțin.
- Toacă ceapa și usturoiul mărunt și taie ardeiul iute fâșii mici.
- Pune-le pe toate într-o tigaie cu puțin ulei încins și lasă-le să se călească.
- Adaugă ciupercile mărunțite peste ceapa călită.
- Lasă ciupercile la călit până li se evapora toata apa și apoi adaugă roșiile tăiate și roșiile din conservă.
- Pune sare, piper și 2 linguri de zahăr, busuioc și o lingură de oregano uscat, amestecă bine și lasă-l să fiarbă 20 de minute.
- Când sosul e gata te poți apuca de montat lasagna în tavă.
- Unge tava cu puțin ulei și așează un rând de vinete, sos, bucăți de brânză, iar vinete, sos și brânză până ți se umple tava.
- Pune tava la cuptor la 180 de grade pentru 35-40 de minute, până când s-a rumenit bine de deasupra.
Lasagna cu ciuperci
Sursă: The Guardian
O altă rețetă la fel de delicioasă care merită încercată este cea de lasagna cu ciuperci.
Iată de ce ingrediente vei avea nevoie în prepararea rețetei de lasagna cu ciuperci.
Ingrediente
- 1 kg de ciuperci champignons;
- 12 foi de lasagna;
- 200 grame de cășcaval;
- 150 grame de mozzarella;
- 1 ceapă galbenă;
- 6 căței de usturoi;
- 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui;
- sare;
- piper.
Pentru sosul bechamel
- 50 grame de unt;
- 50 grame de făînă;
- 500 ml de lapte;
- sare;
- piper.
Mod de preparare
- Pregătește umplutura de ciuperci.
- Se curăță ciupercile de pielite și de filamente, se spală și se lasă puțin la scurs, în strecuratoare.
- Între timp se curăță ceapa și usturoiul se spală, se mărunțesc și se călesc în puțin ulei la foc mic.
- Dă cașcavalul pe răzătoare.
- Feliaza ciupercile și adaugă-le în oală în care s-au călit ceapa și usturoiul.
- Adaugă 100 ml de apă și apoi lasă ciupercile la fiert, la foc mediu, până ce scade apa pe care o lasă.
- Când apa a scăzut, condimentează ciupercile cu sare și piper și după încă 1-2 minute, ia cratița de pe foc.
- Pregătește sosul bechamel.
- Topește untul în tigaie și apoi adaugă făina în ploaie.
- Amestecă repede până ce rezultă un rântaș în care să adaugi laptele fierbinte, puțin câte puțin.
- Se încorporează laptele și apoi se mai lasă sosul 10 minute la fiert, la foc mic supravegheat, că să nu se prindă de fundul vasului.
- Condimentează după gust cu sare și piper, opțional și cu nucșoară.
- Pune 3-4 linguri de sos pe fundul vasului termorezistent în care se vă face preparatul și apoi pune primul strat de lasagna.
- Pune primul strat de ciuperci, cu tot cu sosul lăsat, apoi presară cașcaval și mozzarella.
- Pune al doilea strat de foi de lasagna și continuă la fel:
- sos bechamel;
- ciuperci;
- cașcaval și mozzarella.
- Se continuă la fel, până la ultimul strat de lasagna, peste care se vă pune la fel:
- sos bechamel;
- ciuperci;
- cășcaval;
- mozzarella.
- Acoperă tava cu folie de aluminiu și bag-o la cuptor timp de 20-25 de minute.
- După acest interval de timp dă jos folia și mai lasă tava la cuptor, până ce preparatul se rumeneste frumos.
Lasagna cu spanac și brânză
Sursă: aromedepoveste
Un alt preparat în preferințele iubitorilor de lasagna este lasagna cu spanac și brânză.
Iată de ce ingrediente vei avea nevoie dacă ai în plan prepararea acesteia:
Ingrediente
- 16 foi lasagna;
- 1 punga 450 gr spanac congelat;
- 3-4 linguri ulei de măsline extravirgin;
- 1 lingură unt;
- 2 linguri pline faina;
- 300-350 ml lapte fierbinte;
- 4 căței de usturoi;
- Sare și piper proaspăt măcinat după gust;
- 400 gr brânză proaspătă de vaci;
- Un cub de unt pentru uns tava;
- 2 ouă;
- 3 linguri smântână;
- 120 gr cășcaval;
- Parmezan.
Mod de preparare
- Pentru început pune apa la fiert într-o oală adâncă cu puțină sare pentru a putea fierbe pastele.
- Pune uleiul la încins, adaugă untul, iar când acesta s-a topit adaugă făina.
- Amestecă cu un tel până se încorporează făina în ulei și lasă să se prăjească 1-2 minute.
- Adaugă laptele fierbinte și amestecă constant până obții un sos Bechamel consistent și cremos.
- Lasă sosul să fiarbă 2-3 minute.
- Adaugă spanacul, usturoiul pisat și amestecă mereu să se dezghețe și să se dezlege spanacul în compoziție.
- Adaugă sare și piper după gust și lasă să fiarbă 10 minute.
- Lasă să se răcorească puțin compoziția, apoi adaugă brânza dulce de vaci și amestecă.
- Asamblează lasagna într-o tavă tapată cu unt.
- Când umplutura a fost gata, în apa care clocotește pune pe rând câte 4 foi de lasagna și lasă-le să fiarbă 1-2 minute, cât să se înmoaie puțin.
- Pe fundul tăvii pune o parte din compoziție, urmată de o lasagna și iar compoziție.
- Repetă procesul până umpli tava.
- Bate ouăle ca pentru omletă cu un praf de sare, adaugă smântâna și toarnă amestecul peste lasagna.
- Brânza cu mucegai albastru tai-o cuburi și pune-le deasupra, iar cascavalul dă-l pe răzătoarea cu găuri mari și distribuie-l și pe el, uniform peste lasagna.
- Bagă tava la cuptor la 160 de grade pentru 40 de minute, până când vezi că se rumenește bine pe deasupra.
Lasagna cu spanac și ricotta
Sursă: Betty Crocker
O altă rețetă ce merită toată atenția iubitorilor de brânză este cea de lasagna cu spanac și ricotta.
O delicatesă ce merită preparată atât la o seară în familie, cât și la evenimente mai speciale.
Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru realizarea acesteia:
Ingrediente
- 70 de g de unt;
- 50 de g de făină;
- 800 de ml de lapte;
- o frunză de dafin;
- 800 de gr de spanac;
- 200 de gr de brânză ricotta;
- o nucșoară pentru ras;
- 300 de grame de foi de lasagna;
- 100 de grame de parmezan.
Mod de preparare
- Încălzește cuptorul la 190 de grade Celsius.
- Topește într-o tigaie 50 de grame de unt și amestecă în timp ce adaugi făina.
- După maximum două minute, adaugă laptele și amestecă până obții o consistență fină.
- Condimentează după gust și adaugă frunza de dafin.
- Lasă la fiert sosul alb aproximativ cinci minute, după care oprește focul.
- Îndepărtează tulpinile spanacului și lasă-l la gătit în 20 de grame de unt, cu tigaia acoperita.
- După ce se răcește, scurge lichidul.
- Toaca spanacul și amestecă-l cu ricotta și cu un polonic de sos alb.
- Adaugă apoi și nucșoară rasă și condimentează după gust.
- Întinde, într-o tava pe copt, un rand de foi de lasagna, după care un nivel de sos alb, unul de spanac și ricotta, iar apoi unul de parmezan, apoi repeta cu un alt rand de foi de lasagna.
- La final, pe stratul de paste adaugă sos alb și restul de parmezan.
- Lasă la cuptor vreme de 30 de minute, până când crusta capătă o nuanță aurie.
Lasagna cu vinete și dovlecei
Sursă: Dcnews
Dacă te numeri printre iubitorii de vinete și dovlecei, acesta lasagna îți va încânta toate gusturile.
O combinație de texturi și gusturi care te vă face să îndrăgești acest preparat.
Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a obține o minunată lasagna cu vinete și dovlecei.
Ingrediente
- 1 vânătă mai măricică;
- 1 dovlecel;
- 1 ceapă;
- 1 ardei gras;
- 4 roșii;
- 1 conservă de roșii cuburi;
- 3-4 căței de usturoi;
- 1 pachet foi de lasagna;
- 50 ml ulei;
- 200 g cașcaval sau mozzarella.
Pentru sosul bechamel
- un litru de lapte integral;
- nucşoară;
- 5 linguri de unt nesărat;
- 4 linguri de făină;
- sare.
Mod de preparare
- Spală vânătă și dovlecelul apoi taie cubulețe atât vânăta cât și dovlecelul.
- Stropește vânăta cu un pic de suc de lămâie.
- Apoi curăță și ardeiul, ceapa și usturoiul și tocă-le marunt.
- Pune uleiul într-o cratiță la încins, adăugați ceapa, ardeiul, usturoiul și căliți bine până când ceapa devine translucidă.
- Adaugă dovlecelul apoi vânăta, roșiile tocate mărunt și un pic de sare.
- Lasă-le să se călească toate legumele 10 minute apoi adaugă conservă de roșii și mai lasă-le pe foc până când legumele s-au fiert.
- Asezonează cu sare și piper.
- Pune o oală cu apă și sare la fiert.
- Pune untul la topit într-o tigaie.
- Când s-a topit adaugă făina și lasă la prăjit 5 minute.
- Adaugă laptele cald puțin câte puțin amestecând continuu să nu se facă cocoloașe.
- După ce ai adăugat tot laptele adăugați și nucșoara, lasă să fiarbă 5 minute.
- În apă fierbinte pune la fiert foile de lasagna.
- Când sunt pe jumătate fierte scoate-le pe un prosop umed.
- Unge o tavă cu unt apoi pune două linguri din sosul de legume pe fundul tăvii.
- Adaugă un rând de foi de lasagna, un rând de legume și un strat din sosul bechamel, apoi iar un rând de foi, un rând de legume și unul de sos bechamel.
- Ultimul rând vă fi cu sos bechamel și cașcaval ras.
- Băgă tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 45 de minute.
- Las-o până vezi că se rumenește frumos la suprafață.
Lasagna cu spanac și ciuperci
Sursă: Bon Appetit
O altă rețetă la fel de simplă, ideală tot pentru iubitorii de legume este și rețeta de lasagna cu spanac și ciuperci.
Dacă vrei să o prepari acasă, notează ingredientele de care ai nevoie.
Ingrediente
- Un pachet de foi de lasagna;
- 400 ml lapte de cocos;
- 350 g ciuperci;
- 500 g spanac;
- 2 cepe mari;
- 2 căței de usturoi;
- 1 ardei gras;
- 400 ml sos roșii/ bulion;
- 1 borcan sos roșii cu legume;
- 150 g tofu;
- Sare, piper, busuioc uscat.
Mod de preparare
- Pregătește o tava de yena de o dimensiune aproximativă de 25×15 cm.
- Într-o oală pune la înăbușit ceapa tocată mărunt, usturoiul zdrobit cu presa cu puțină apa (5 min), iar apoi adăugă peste ele ardeiul tocat mărunt, spanacul, ciupercile sălbatice, laptele de cocos și bulionul și lasă-le la înăbușit încă 25-30 min.
- Când e aproape gata sosul, adăugăm tofu.
- În vasul de yena pregătit anterior așează un rând de foi de lasagna pe fundul tăvii, apoi punem un strat generos din sos (aprox. 2 cm), apoi iar un strat de foi, un strat de sos și tot așa până terminăm foile și sosul.
- Apoi punem tava cu lasagna la cuptor la aprox 180-200 grade Celsius pentru 30-40 min.
- Se poate servi după plac cu smântână de caju, iaurt vegetal sau chiar și așa simplă.
- E nemaipomenită.
Rețetă lasagna vegetariană
Sursă: Taste
Dacă te numeri printre vegetarieni, ei bine ai nimerit unde trebuie.
Aici îți vom prezenta o rețetă care cu siguranță vă fi pe gustul tău. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a pregăti această rețetă de lasagna vegetariană.
Ingrediente
- foi de lasagna care nu necesita fierbere – am folosit foi integrale de lasagna;
- 1 kg ciuperci;
- 1 morcov;
- 2 cepe mari;
- 1 ardei gras roșu;
- 50g pesmet;
- piper și sare după gust;
- 2 lg cimbru uscat;
- 1 l ulei.
Sos
- 1 conservă de 400 g de roșii mărunțite și decojite;
- busuioc proaspăt sau uscat.
Mod de preparare
- Sfat, pentru această rețetă vei avea nevoie de mașină de tocat.
- Toacă morcovul, ciupercile, ceapă și ardeiul gras.
- Pune amestecul într-un bol mare și se adaugă condimentele și pesmetul.
- Încălzește puțin ulei într-o tigaie și adaugă compoziția.
- Sortează 5 minute.
- Preincalzeste cuptorul la 200 C și pune folie de copt în tavă.
- Pune primul strat de foi folosind o spatulă și întinde jumătate din compoziție.
- Adaugă al doilea strat și se întinde și restul de compoziție.
- Pune la final ultimul strat de foi de lasagna.
- Acoperă tava cu folie de aluminiu pentru a se face mai rapid.
- Pentru sos adaugă roșiile în blender și pulsează de vreo doua ori.
- Se amestecă cu busuioc după gust și se toarnă peste lasagna.Bagă la cuptor 40 de minute.
Rețetă lasagna cu legume de post
Sursă: Inspired Taste
O altă rețetă delicioasă de lasagna cu legume este rețeta de lasagna cu legume de post. Aceasta rețeta este ideală pentru cei care postesc sau sunt vegetarieni.
Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara lasagna cu legume de post.
Ingrediente
- Ingrediente pentru sos;
- 1 lingură făină 2;
- linguri margarina;
- 300 ml lapte de soia/migdale;
- sare piper nucșoară.
Ingrediente pentru umplutură
- 200 g cuburi soia;
- 1 morcov mediu;
- 1 ceapa;
- 1 tijă de țelină;
- 700 g sos de roșii (conserva);
- 200 ml apa;
- 1/2 linguriță pudră de usturoi;
- un vârf cuțit bicarbonat de sodiu;
- 1 linguriță rozmarin;
- 1 linguriță busuioc;
- 1 lingură ulei sare piper.
Mod de preparare
- Hidratează bucățile de soia în apa fiarta pentru 5 minute, apoi scurge-le.
- Taie ceapa, morcovul și țelina cubulețe și călește le într-o lingură de ulei încins, adaugă sosul de roșii după ce legumele devin translucide și lasă sosul să fiarbă acoperit pentru cca 10 min, la foc mic.
- Adaugă soia scursă de apa, urmată de usturoiul granulat, sarea, piperul și condimentele, apoi mai lasă pe foc alte 7-10 minute fară capac, pentru a se scurge toată apa.
- Topește margarina într-o altă cratiță, adaugă făină și amestecă energic până la omogenizare.
- Adaugă laptele vegetal treptat, apoi continua să amesteci la foc mediu până ce sosul se îngroașă.
- La final, adaugă sarea, piperul și nucșoara.
- Într-o tavă termorezistentă alternează sosul roșu cu foile de lasagna, începând cu sosul roșu.
- Pe foile de lasagna, așază sosul bechamel iar peste acesta presară pesmetul.
- Coace lasagna de post pentru 40 de minute la 180 de grade, în cuptorul preîncălzit.
Lasagna cu carne. Rețete simple
Sursă: Taste
Doar nu credeai că nu o să îți dăm și cele mai bune rețete de lasagna cu carne? Stai liniștit ne-am gândit la toate. În continuarea acestui articol îți vom prezenta pe larg o selecție cu cele mai bune rețete de lasagna cu carne pe care merită să le încerci.
Lasagna bolognese. Rețetă originală
Sursă: weekendatthecottage
Nu putem să începem fără cea mai cunoscută rețetă de lasagna din toate timpurile, lasagna bolognese. Iată de ce ingrediente vei avea nevoie pentru pentru a pregăti rețeta originală de lasagna bolognese la tine acasă.
Ingrediente
Pentru sosul bechamel
- 1 l lapte;
- 100 g unt;
- 100 g faina;
- sare, piper alb.
Pentru ragu bolognese
- 350 g carne de vita mai grasa (pulpa, spata, flanc);
- 150 g pancetta (piept de porc);
- 1 morcov;
- 1 ceapă;
- 1-2 tije de țelină;
- 2-3 roșii mari și 200 ml suc de roșii mai gros (passata sau roșii la borcan) sau 400 ml passat sau roșii la conservă;
- 2-3 linguri de ulei de măsline;
- 50 g unt;
- 100 ml vin alb sec;
- 1 L supă de carne sau de legume (sau apă fierbinte);
- Sare/ piper.
Pentru montare lasagna
- 500 g foi lasagna uscate (care nu necesită prefierbere);
- 250 g parmezan ras fin.
Mod de preparare
- Într-o tigaie antiaderentă încinge uleiul de măsline împreună cu bucățică de unt, adaugă ceapa și călește-o ușor.
- Adaugă apoi pancetta, cubulețele de morcovi și, în final, tijele de țelină.
- Omogenizează carnea și lăsa-o un pic la prăjit.
- Stinge totul cu vin alb și lasă până se evaporă alcoolul și să rămână doar aroma din vin.
- Adaugă roșiile și sucul de roșii.
- Adaugă în tigaie 500 ml supă (dacă nu ai, poți folosi și apă) și lasă sosul la fiert (la foc mic) timp 90 de minute amestecând ocazional.
- Dacă e nevoie, mai adaugă supă sau apă.
- Asezonează cu sare și piper.
Cum pregătești sosul bechamel?
- Într-o cratiță încăpătoare topește untul și adaugă făina.
- Amestecă bine cu telul și lasă-l să se gătească 2-3 minute la foc mediu.
- După ce ai înfierbântat laptele într-o altă oală, adaugă-l treptat la rântașul alb.
- Amestecă până s-au desfăcut cocoloașele.
- În final trebuie doar să mai adaugi condimente după gust.
După ce sosul bechamel și cel de ragu sunt gata,poți să te apuci de montat
- Alege o tavă cu dimensiuni potrivite.
- Pe fundul tavilor pune câte 1-2 linguri de sos alb, întins bine.
- Apoi așează 2 foi pe fundul tăvii.
- Deasupra toarnă câte un polonic de sos bechamel.
- Urmează un strat de foi și un polonic de ragu.
- Peste sosul roșu presară o parte din parmezanul ras.
- Pune din nou foi și apoi deasupra bechamel, apoi foi și ragu.
- Repetă operațiunea până stratificam cele 6 randuri de foi.
- Deasupra poți pune fie doar bechamel, fie o combinație de ragu cu bechamel.
- Lasagna se coace la cuptorul preîncins la 180 C timp de 30-40 de minute în funcție de cuptorul pe care îl folosiți.
Lasagna cu carne tocată
Sursă: sanremo
O altă rețetă de lasagna care merită încercată cel puțin o dată în viață este lasagna cu carne tocată. Iată de ce ingrediente vei avea nevoie pentru pregătirea delicioasei rețete de lasagna cu carne tocată.
Ingrediente
- sare;
- 2 cutii roşii decojite;
- 1 pachet foi lasagna;
- 2-3 căţei de usturoi;
- 100 ml vin alb;
- 200 g cașcaval ras;
- 100 g mozzarella;
- 2 linguri ulei;
- 50 g unt.
Pentru sosul alb
- 70 g unt;
- 70 g făină;
- 1 litru lapte;
- nucşoară;
- 4 ciuperci albe;
- 2 cepe;
- 500 g carne tocată.
Mod de preparare
1.
- Prepară sosul de carne pentru care, pune la călit în 50 g unt ceapa tocată mărunt, ciupercile curăţate şi tăiate mărunt şi usturoiul feliat.
- Adaugă și carnea, roșiile tăiate mărunt, vinul şi două linguri de ulei.
- Lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 45 de minute până ce sosul scade bine.
2.
- Pentru sosul alb de lasagna fierbe laptele și lasă-l deoparte.
- Într-o cratiță încăpătoare topește untul și adaugă făina care se amestecă rapid cu untul topit.
- Lasă un minut să se prăjească în unt fără a se colora și apoi dă deoparte pentru a se răci, 10 minute.
- Apoi, adaugă laptele clocotit și fierbe-l din nou 5 minute.
- Condimentează după gust.
3.
- Fierbe foile de lasagna 10 minute în apă cu puțin ulei și apoi se scurge-le pentru a monta lasagna cu carne tocată într-un vas de cuptor.
- Pune pe fundul vasului un strat de sos alb, se acoperă în totalitate cu foi de lasagna, alt strat de sos alb, un strat de sos de carne, un strat de foi până la terminarea ingredientelor.
- Ultimul strat trebuie să fie de sos de carne.
- Presară pe deasupra cașcavalul ras și se bagă vasul la cuptor pentru 30 de minute.
- Cu 5 minute înainte de a fi gata, presară mozzarella.
Rețetă lasagna clasică originală
Sursă: themodernproper
Rețeta lasagna clasică nu e cu mult diferită față de cea de lasagna bolognese.
Bineînțeles rețeta clasică originală încântă toate gusturile și dacă ați fost în Italia cu siguranță știți la ce ne referim.
Iată de ce ingrediente vei avea nevoie pentru a pregăti lasagna rețeta clasică italienească la tine în bucătărie.
Ingrediente
Pentru sosul bechamel
- 1 l lapte;
- 100 g unt;
- 100 g făină;
- sare, piper alb.
Pentru ragu bolognese
- 350 g carne de vita mai grasă;
- 150 g pancetta;
- 1 morcov;
- 1 ceapă;
- 1-2 tije de țelină;
- 2-3 roșii mari și 200 ml suc de roșii sau 400 ml passat sau roșii la conservă;
- 2-3 linguri de ulei de măsline;
- 50 g unt;
- 100 ml vin alb sec;
- 1 l apă fierbinte;
- Sare/ piper.
Pentru montare lasagna
- 500 g foi lasagna;
- 250 g parmezan ras fin.
Mod de preparare
- Într-o tigaie pune uleiul de măsline împreună untul, apoi adaugă ceapa și călește-o ușor.
- Adaugă și pancetta, cubulețele de morcovi și tijele de telina.
- Amestecă bine carnea și lăsat-o la prăjit.
- Stinge totul cu vin alb și lasă până se evaporă alcoolul, apoi adaugă roșiile și sucul de roșii.
- Adaugă în tigaie 500 ml apă fierbinte și lasă sosul la fiert timp de 90 de minute amestecând din când în când.
- Condimentează totul cu sare și piper, după gust.
- Într-o altă oală topește untul și adaugă făina.
- Amestecă bine cu telul și lasă-l să se gătească 3 minute la foc mediu.
- După ce ai înfierbântat laptele într-o altă oală, adaugă-l treptat peste prima compoziție.
- Amestecă până s-au desfăcut cocoloașele.
- În final adaugă sare și piper.
- Alege o tavă potrivită și pe fundul tăvii pune câte 1-2 linguri de sos alb, întins bine.
- Apoi așează 2 foi pe fundul tăvii.
- Deasupra toarnă câte un polonic de sos bechamel.
- Urmează un strat de foi și un polonic de ragu.
- Peste sosul roșu presară o parte din parmezanul ras.
- Pune din nou foi și apoi deasupra bechamel, apoi foi și ragu.
- Repetă operațiunea până termini compoziția.
- Deasupra poți pune fie doar bechamel, fie o combinație de ragu cu bechamel.
- Bagă tava la cuptor la 180 C timp de 35-40 de minute în funcție de cuptorul tău.
- Urmărește cand se rumeneste bine, atunci cu siguranță vă fi gata.
Lasagna cu carne de porc
Sursă: modernhoney
Doar nu credeați că nu v-am pregătit și o rețetă de lasagna cu carne de porc? Dacă te numeri printre cei care preferă lasagna doar cu carne de porc, notează-ți ingredientele de care vei avea nevoie pentru a pregăti și tu rețeta de lasagna cu carne de porc.
Ingrediente
- foi lasagna;
- 200 g cașcaval.
Pt. sosul de carne
- 600 g carne de porc tocata;
- 1 buc ceapa;
- 1 buc morcov;
- 4-5 lg ulei;
- 1 lgt pasta de ardei;
- sare, piper după gust;
- 500 ml suc de roșii.
Pt. sosul Bechamel
- 100 g unt;
- 100 g faina;
- 900 ml lapte;
- sare;
- 1 vârf cuțit nucșoara măcinată.
Mod de preparare
- Pentru început curăță ceapa și tai-o mărunt. Apoi curăță morcovul și dă-l pe răzătoarea cu găuri mici.
- Într-o cratiță pune uleiul la încins, apoi adaugă ceapa la călit.
- Adaugă și morcovul și lasă-le să se călească bine.
- Apoi adaugă carnea tocată și lasă-le pe toate la călit.
- Mai apoi adaugă pasta de ardei și sucul de roșii.
- Condimentează cu sare și piper după gust și lasă să fiarbă cca 20 de minute.
- Intre timp, pregătește sosul Bechamel.
- Încălzește bine laptele și lasă-l lângă.
- Pune untul la topit, apoi adaugă făina și amestecă bine.
- Se toarnă laptele fierbinte peste compoziție și se încorporează.
- După gust se asezonează cu sare și nucșoară.
- Într-o tavă se toarnă 2 polonice din sosul Bechamel, așează foile de lasagna una lângă alta și toarnă din nou sos.
- Pune un strat din sosul de carne și acoperă cu foi de lasagna.
- Toarnă din nou sos Bechamel, iar un strat de carne și din nou foi de lasagna.
- Toarnă peste ultimul strat de foi sosul alb, apoi presară cășcavalul dat pe răzătoare.
- Bagă tava la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade C, până se rumenește frumos deasupra și foile sunt moi, cca 40 de minute.
Lasagna cu carne de pui
Sursă: laprovincia
Asemănătoare cu rețeta de lasagna cu carne de porc este și cea de lasagna cu carne de pui. Procesul poate fi exact la fel, iar în loc de carnea de porc veți folosi carne de pui. Aceasta este o rețetă ideală pentru marii iubitori de carne de pui sau pentru cei care nu mănâncă carne grasă.
Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a obține o rețetă delicioasă de lasagna cu carne de pui.
Ingrediente
- 250 gr foi lasagna;
- 700 ml lapte;
- 3 linguri făină;
- O lingura de unt;
- Sare, nucșoară, piper alb;
- 400 gr piept de pui;
- 400 ml suc de roșii;
- O ceapa uscata roșie;
- Un morcov;
- 3 caței de usturoi;
- Ulei de măsline;
- Busuioc;
- Sare, piper;
- 250 gr mozzarella;
- 200 gr cașcaval.
Mod de preparare
- Pentru început toacă carne și condimentează-o.
- Curăță ceapa și morcovul.
- Ceapa taie-o mărunt iar morcovul dă-l pe răzătoare.
- Într-o tigaie pune 3 linguri de ulei, adaugă ceapa și morcovul și lasă-le să se călească.
- Când s-a înmuiat poți adaugă carnea și las-o și pe ea să se călească.
- După ce s-a călit poți adăuga sosul de roșii, busuiocul, usturoiul, sarea și piperul.
- Lasă-le să fiarbă cam 20 de minute, fiind carne de pui nu e necesar să fiarbă mai mult.
- Pentru sosul alb de lasagna fierbe laptele și lasă-l deoparte.
- Într-o cratiță încăpătoare topește untul și adaugă făina care se amestecă rapid cu untul topit.
- Lasă un minut să se prăjească în unt fără a se colora și apoi dă deoparte pentru a se răci, 10 minute.
- Apoi, adaugă laptele clocotit și fierbe-l din nou 5 minute.
- Condimentează după gustul tău.
Pentru montaj vei avea nevoie de un vas de yena
- Montează în acesta un strat de sos bechamel, apoi un strat de foi de lasagna, sos de carne, sos bechamel, felii de mozarella și cașcaval răzuit, apoi iar foi de lasagna ,sos și tot așa până termini compoziția.
- La final, deasupra pune sos de carne, sos bechamel, mozzarella și cașcaval răzuit.
- Bagă la cuptor pentru 30 de minute și las-o să se rumenească frumos pe deasupra.
- Atunci când s-a rumenit lasagna ta te anunță că este gata.
Lasagna cu carne tocată și sos de roșii
Sursă: raos
O altă variantă de lasagna este rețeta de lasagna cu carne tocată și sos de roșii. La fel de ușor de pregătit că și celelalte, iată de ce ingrediente vei avea nevoie:
Ingrediente
- foi lasagna;
- 200 g cașcaval.
Pt. sosul de carne
- 500 g carne tocată;
- 2 buc ceapă;
- 1 buc morcov;
- 3 linguri de ulei;
- sare, piper după gust;
- 500 ml suc de roșii.
Pt. sosul Bechamel
- 100 g unt;
- 100 g făină;
- 900 ml lapte;
- 1 vârf cuțit nucșoara măcinată.
Mod de preparare
- Poți începe prin a curăța ceapa și a o tăia mărunt.
- Apoi continuă cu morcovul pe care trebuie să-l dai pe răzătoare.
- Într-o cratiță pune uleiul la încins, apoi adaugă ceapa, morcovul și lasă-le să se călească.
- Apoi adaugă carnea tocată și lasă-le pe toate la călit.
- Mai apoi adaugă pasta de ardei și sucul de roșii.
- Condimentează cu sare și piper după gust și lasă să fiarbă cca 30 de minute.
- Într-o altă oală topește untul și adaugă făina.
- Amestecă bine cu telul și lasă-l să se gătească 3 minute la foc mediu.
- După ce ai înfierbântat laptele într-o altă oală, adaugă-l treptat peste prima compoziție.
- Amestecă până s-au desfăcut cocoloașele.
- În final adaugă sare și piper.
- Fierbe foile de lasagna cca 10 minute în apă cu puțin ulei și apoi se scurge-le pentru a monta lasagna cu carne tocată într-un vas de cuptor.
- Pune pe fundul vasului un strat de sos alb, se acoperă în totalitate cu foi de lasagna, alt strat de sos alb, un strat de sos de carne, un strat de foi până la terminarea ingredientelor.
- Ultimul strat trebuie să fie de sos de carne.
- Presară pe deasupra cașcavalul ras și se bagă vasul la cuptor pentru 30 -35 de minute.
- Când se rumenește bine pe deasupra poți să o scoți deoarece este gata.
Lasagna cu carne de vită
Sursă: lauralaurentiu
Pentru iubitorii de carne de vită avem pregătită și o delicioasă rețetă de lasagna cu carne de vită. La fel ca și celelalte, aceasta se poate prepara rapid și ușor. Uite de ce ingrediente ai nevoie pentru a reinterpreta aceasta rețetă:
Ingrediente
- 600g carne tocată de vită;
- 4 roșii;
- 2 cepe;
- 2 morcovi;
- 4-5 linguri ulei de măsline;
- 3 căței de usturoi;
- 100ml vin roșu sec;
- Cimbru uscat;
- oregano;
- sare;
- piper;
- ½ linguriță de zahăr brun;
- 3 linguri de bulion;
- 100g unt;
- 80 g făină;
- 500ml lapte;
- nucșoara uscată;
- 1 pachet foi lasagna;
- 200g mozzarella / cășcaval;
- 100g parmezan.
Mod de preparare
- Pentru început toci ceapa și usturoiul mărunt, iar morcovul îl dai pe răzătoare, apoi le căleșți în uleiul bine încins.
- Condimentezi, după gust, cu sare, piper, oregano și cimbru și le lași să se călească, iar când s-au înmuiat adaugi în centru carnea tocată și amesteci întreaga compoziție.
- Adaugi vinul roșu și îl lași se evaporă.
- Cureți roșiile de pielita, le pasezi, apoi le adaugi peste carne.
- Adaugi și zahărul pentru a tăia din aciditate și lași să fiarbă timp de o ora, la foc mic, până când scade zeama și carnea este bine făcută.
- La final adaugă și bulionul.
- Pentru sosul alb de lasagna fierbe laptele și lasă-l deoparte.
- Într-o cratiță încăpătoare topește untul și adaugă făina care se amestecă rapid cu untul topit.
- Lasă un minut să se prăjească în unt fără a se colora și apoi dă deoparte pentru a se răci, 10 minute.
- Apoi, adaugă laptele clocotit și fierbe-l din nou 5 minute.
- Condimentează după gust.
- Fierbe foile de lasagna cca 10 minute și apoi apucă-te de montat.
- Pe fundul tăvilor pune câte 1-2 linguri de sos alb, întins bine.
- Apoi așează 2 foi pe fundul tăvii.
- Deasupra toarnă câte un polonic de sos bechamel.
- Urmează un strat de foi și un polonic de ragu.
- Peste sosul roșu presară o parte din parmezanul ras.
- Pune din nou foi și apoi deasupra bechamel, apoi foi și ragu.
- Repetă operațiunea până stratificăm cele 6 rânduri de foi.
- Deasupra poți pune fie doar bechamel, fie o combinație de ragu cu bechamel.
- Lasagna se coace la cuptorul preîncins la 180 C timp de 30-35 de minute în funcție de cuptorul pe care îl folosiți.
Lasagna cu pui și ciuperci
Sursă: bucataras
O altă rețetă ușoară de lasagna este cea de lasagna cu pui și ciuperci. Aceasta se potrivește perfect la o cină în familie sau atunci când aveți invitați la voi acasă.
Uite de ce ingrediente vei avea nevoie pentru prepararea acesteia:
Ingrediente
- 250 gr foi lasagna;
- 700 ml lapte;
- 3 linguri făină;
- O lingura de unt;
- Sare, nucșoară, piper alb;
- 400 gr carne de pui;
- 400 ml suc de roșii;
- O ceapa uscata roșie;
- 4-5 ciuperci;
- Un morcov;
- 3 caței de usturoi;
- Ulei de măsline;
- Busuioc;
- oregano;
- 250 gr mozzarella;
- 200 gr cașcaval.
Mod de preparare
- Toacă carne și condimentează-o.
- Curăță ceapa și morcovul.
- Ceapa taie-o mărunt iar morcovul dă-l pe răzătoare.
- Ciupercile toacă-le foarte mărunt. Într-o tigaie pune 3 linguri de ulei, adaugă ceapa, ciupercile și morcovul și lasă-le să se călească.
- Când s-a înmuiat poți adaugă carnea și las-o și pe ea să se călească.
- Dacă vezi că s-a călit poți adăuga sosul de roșii, busuiocul, usturoiul, sarea și piperul.
- Lasă-le să fiarbă cam 20-25 de minute.
- Carne de pui nu are nevoie de mult timp pentru a fierbe.
- Pentru sosul alb de lasagna fierbe laptele și lasă-l deoparte.
- Într-o cratiță încăpătoare topește untul și adaugă făina care se amestecă rapid cu untul topit.
- Lasă un minut să se prăjească în unt fără a se colora și apoi dă deoparte pentru a se răci, 10 minute.
- Apoi, adaugă laptele clocotit și fierbe-l din nou 5 minute.
- Condimentează după gustul tău.
Pentru montaj vei avea nevoie de un vas de yena sau o tava adâncă
- Montează în acesta un strat de sos bechamel, apoi un strat de foi de lasagna, sos de carne, sos bechamel, felii de mozzarella și cașcaval răzuit, apoi iar foi de lasagna ,sos și tot așa până termini compoziția.
- La final, deasupra pune sos de carne, sos bechamel, mozzarella și cașcaval răzuit.
- Bagă la cuptor pentru 30-35 de minute și las-o să se rumeneasca frumos pe deasupra.
- Atunci când s-a rumenit lasagna ta ta este gata.
Toate rețetele de mai sus sunt delicioase și merită preparate cel puțin o dată.
Am avut grijă să includem rețete pentru toate gusturile, cu diferite tipuri de legume sau carne. Apelează la ele cu încredere, atunci când ți-e pofta de o lasagna gustoasă sau vrei să-ți surprinzi invitații. Cu siguranță nu vei da greș și vă fi o masă pe cinste!