fbpx

Top 25 locuri de vizitat in Italia

9.4K

Artă, modă, cultură, mâncare delicioasă, oameni cu gusturi fine, ce mai, dacă ar trebui să definim Italia printr-o singură expresie, aceea ar fi, cu siguranță, „muzeu în aer liber!” Indiferent că stai la masă la un restaurant one star Michelin sau pur şi simplu te plimbi pe corso, oriunde întorci capul, există ceva care te face să spui mamma mia! Fără îndoială, Italia este în topul destinaţiilor europene, astfel, ne-am gândit să-ţi prezentăm 25 dintre locurile care îţi vor tăia respiraţia, precum şi câteva sfaturi utile de călătorie.

Sfaturi de călătorie în Italia

Înainte de a pleca în orice călătorie, este necesar să-ţi faci un plan. Cum este clima? Cum se descurcă localnicii cu engleza? Ce trebuie să-ţi iei cu tine? Toate aceste detalii îţi vor face vacanţa mai frumoasă şi te vor scuti de eventualele surprize neplăcute. Astfel, iată câteva lucruri pe care trebuie să le ştii înainte de a pleca în Italia!

Învaţă câteva cuvinte în italiană

Deşi în metropole majoritatea italienilor vorbesc engleza, s-ar putea să călătoreşti în regiuni în care sunt puţini vorbitori de limba engleză. Nu te descuraja, spre deosebire de alte popoare, italienii sunt foarte prietenoşi, şi, chiar dacă nu vorbeşti italiana la un nivel avansat, vor fi dispuşi să te ajute. Totuşi, oricui i se descreţeşte fruntea când aude limba maternă, iar pentru noi, românii, nu se pune problema să nu cunoaştem măcar câteva cuvinte în italiană. Pentru a învăţa expresii utile, noi îţi recomandăm un ghid de conversaţie. În rest, cu siguranţă ştii ce înseamnă pasta, gelato sau cappuccino. În caz contrar, nu uita că Italia este ţara ideală în care să-ţi exersezi gestica!

Nu-ţi planifica excursia doar în locuri turistice

Dacă vrei să descoperi culoarea locală a unei ţări, nu vizita doar metropolele sau locurile consacrate. Italia nu înseamnă doar Roma sau Milano, ci o mulţime de alte destinaţii, care, deşi nu se bucură de aceeaşi popularitate, îţi vor arăta acea parte pitorească a Italiei. Nu-ţi fie frică să încerci ceva nou. Călătoria este despre a descoperi lucruri noi şi, implicit, de a te descoperi pe tine! Permite-ţi să te simţi precum Julia Roberts în Eat, Pray, Love (Mănâncă, Roagă-te, Iubeşte).

 • Aşteaptă-te la un trafic intens

Italia este renumită pentru aglomeraţia urbană, aşa că, dacă alegi să călătoreşti cu maşina, nu pleca la drum cu un vehicul voluminos, întrucât îţi va fi foarte greu să găseşti un loc de parcare, în special, în Roma, Milano sau Verona. Italienii folosesc foarte mult motocicletele, însă dacă nu te aventurezi pe două roţi, închiriază-ţi o maşină mică din aeroport.

 • Experimentează pieţele alimentare

Când ne gândim la Italia, primul lucru care ne vine în minte este mâncarea delicioasă! Cum altfel să călătoreşti în ţara macaroanelor, fără să guşti măcar o focaccia făcută în casă sau să îţi cumperi câteva mirodenii italiene? Fiecare regiune are o categorie de mâncăruri specifice pe care nu le poţi găsi la supermarket. În plus, aceasta este ocazia ideală de a interacţiona cu localnicii şi de a-ţi exersa italiana.

 • Nu-ţi lua foarte multe bagaje

Aceasta este o regulă universal valabilă, însă preponderent în Italia, unde camerele de hotel sunt renumite pentru lipsa de spaţiu. De asemenea, nu vrei să te afli pe o străduţă îngustă din Florenţa cu un ditamai troller-ul. Chiar dacă eşti adeptul/a stilului elegant, ia-ţi un rucsac, ceva comod care să nu-ţi dea bătăi de cap dacă trebuie să mergi pe jos până la hotel.

Top 25 locuri de vizitat în Italia

locuri de vizitat in Italia.

După cum precizam, Italia este un muzeu în aer liber, iar oriunde întorci capul, dai de artă, cultură şi frumos. Este una dintre ţările în care revii mereu şi descoperi ceva nou de fiecare dată. Astfel, iată câteva dintre locurile pe care nu ar trebui să le ratezi!

 • Toscana

Când vorbim despre Toscana, primele lucruri care ne vin în minte sunt dealurile şerpuite, zonele viticole şi pensiunile de agroturism. Pe lângă atmosfera pitorească, Toscana are multe de oferit în materie de artă şi cultură. Este regiunea în care a apărut curentul renascentist, dar şi locul în care poţi să vizitezi muzee celebre, precum Uffizi sau Palazo Pitti. Toscana este, de asemenea, renumită pentru vinurile savuroase, dar şi pentru identitatea culturală. Adesea, italienii spun despre Toscana că este „o naţie în interiorul altei naţii.” Dacă plănuieşti să vizitezi Toscana, cel mai indicat este să-ţi închiriezi o vilă şi să explorezi împrejurimile cu bicicleta.

 • Lacul Como

Dacă vrei să te simţi ca George Clooney în Oceans Twelve, atunci Lacul Como este destinaţia ideală pentru tine. Cu o tradiţie cinematografică şi un peisaj care îţi taie respiraţia, acesta este locul perfect în care să te îndrăgosteşti şi să-ţi creezi propria poveste. De asemenea, dacă eşti aventurier/ă, închiriază o barcă cu motor pentru a explora privelişti de vis.

 • Milano

Milano este locul perfect pentru cumpărături şi nu numai. Dacă eşti pasionat de modă şi artă, nu rata Catedrala din Milano, Galeria Vittorio Emmanuele sau Scala din Milano unde vei găsi cele mai faimoase branduri de haine.                  

 • Roma

Deşi este unul dintre cele mai populare obiective turistice, ai fi surprins/ă câte lucruri noi poţi descoperi de fiecare data când vii în Roma. Trebuie doar să te rătăceşti pe una dintre străduţele din zona Fontana di Trevi şi, cu siguranţă, vei găsi cafenele şi gelaterii care îţi vor cuceri inima.

 • Veneţia

O altă locaţie emblematică pentru romanticii incurabili! Veneţia este cea mai populară destinaţie pentru luna de miere sau o vacanţă romantică. Plimbându-te cu gondola pe canalele înguste, vei găsi locuri superbe în care să mănânci şi să cumperi suverniruri. Nu mai vorbim de coloratele Murano şi Burano care îţi vor oferi cele mai spectaculoase puncte fotografice.

 • Cinque Terre

Dacă ar fi să descriem într-un cuvânt Cinque Terre, acela ar fi culoare. Este una dintre destinaţiile celebre ale Italiei care îţi taie respiraţia. Denumirea vine chiar de la cele cinci formaţiuni arhitecturale în diferite culori, situate pe coasta de Nord-Vest a Italiei. Indiferent că alegi să explorezi această zonă cu trenul sau prin drumeţii, este o exursie pe care nu o vei regreta.

 • Verona

Este nevoie să-ţi mai spunem că Verona este oraşul-simbol all poveştii dintre Romeo şi Julieta? Pe lângă celebra poveste de dragoste, Verona are o atmosferă boemă prin străduţele înguste şi cafenele cochete. Este un oraş similar cu Veneţia, doar că nu este înconjurat de apă.

 • Columna lui Traian

Un obiectiv special pentru noi, românii, Columna lui Traian este locul în care dacii au fost învinşi de către Împăratul Traian. O structură arhitecturală monumentală care merită fotografiată odată ce ajungi în Roma.

 • Munţii Dolomiţi

Dacă îţi place muntele şi vrei să ai parte de o privelişte superbă, Munţii Dolomiţi reprezintă destinaţia perfectă. Fie că mergi iarna la ski sau vară în drumeţii, această regiune are ceva aparte.

 • Pompeii

La poalele Muntelui Vezuviu, se află Pompeii, o ruină antică. Aceasta este şansa ta de a descoperi istoria celui vechi oraş din Italia şi de a-ţi îmbogăţi cunoştinţele în materie de arheologie.

 • Coasta Amalfitană

Se spune că drumul pe Coasta Amalfitană este unul dintre cele mai spectaculoase din Europa. Întrucât este o altă destinaţie emblematică a Italiei, încearcă să îţi programezi excursia într-o perioadă mai puţin aglomerată. Altfel, vacanţa ta va fi definită de un lung şir de maşini.

 • Sicilia

Deşi partea de nord a Italiei este cea mai vizitată, puritana Sicilie îţi poate oferi peisaje de vis. Nu rata excursiile la Vulcanul Etna sau la Teatrul Roman din Taormina. Întrucât se întinde pe o suprafaţă largă, nu vei putea vizita insula fără maşină, astfel, cel mai indicat este să închiriezi un automobil din aeroport.

 • Sorrento

Sorrento este cel mai bun loc din care poţi explora Insula Capri, Coasta Amalfitană, precum şi ruinele istorice de la Pompeii. Deşi este o excursie pe care o poţi face într-o jumătate de zi, noi îşi recomandăm să îţi aloci trei zile pentru a te putea bucura de peisaj.

 • Insula Capri

O altă locaţie cinematografică unde se adună personalităţi celebre din lumea Hollywood-ului, Insula Capri este destinaţia ideală dacă vrei să simţi gustul luxului şi al boemiei în acelaşi timp. Pentru a ajunge în Capri, poţi închiria o barcă din Sorrento pentru o zi, sau dacă îţi permiţi, rezervăţi trei nopţi la un hotel. Insula Capri este un loc fascinant, unde muntele se îmbină cu marea.

 • Emilia Romagna şi Bologna

Emilia Romagna este una dintre regiunile administrative ale Italiei. Este situată în partea de nord, fiind una dintre cele mai bogate regiuni din Europa. Dacă eşti un împătimit al maşinilor de lux, vei avea ocazia să vezi câteva exemplare reuşite de Ferrari sau Lamborghini. Desigur, dacă nu te pasionează maşinile, poţi vizita situl UNESCO sau Ravenna, fosta capitală a Imperiului Roman.

 • Puglia

 Puglia este situată în tocul Italiei şi este renumită pentru oraşul Alberobello şi turnurile conice ale caselor centrale. Deşi nu este o destinaţie atât de populară, precum Milano sau Roma, este un loc pitoresc unde te poţi regăsi.

 • Sardinia

A spus cineva concediu la mare? Perfect, atunci, Sardinia este locul ideal! Situată în bazinul Mării Mediterane, Sardinia este insula cu cele mai frumoase plaje, situri istorice şi dune de nisip din Europa. Dacă eşti în căutarea apelor de smarald, nu îţi putem recomanda un loc mai bun!

 • San Marino

San Marino este un stat independent, înconjurat de Italia. Este un loc spectaculos, situat la Marea Adriatică, oferind numeroase atracţii turistice, printre care se numără dealurile, cetăţile medievale, cafenele şi micuţele magazine de suveniruri.

 • Florenţa

Cum puteam să excludem Florenţa de pe lista destinaţiilor? Oraşul Renaşterii şi al muzeelor de artă. Tablourile lui Michelangelo, Galeria Uffizi sau picturile murale din interiorul Domului sunt doar câteva dintre obiectivele care îţi vor tăia respiraţia. Chiar dacă nu eşti critic de artă, vei găsi, cu siguranţă, pe cineva care să te îndrume şi să îţi dezvăluie semnificaţiile ascunse ale tablourilor. Florenţa este oraşul în care mulţi artişti îşi găsesc locuinţa.

 • Sienna

Sienna este situat pe un deal din regiunea Toscana. Este un oraş superb, similar cu Florenţa, care îţi oferă o panoramă de neuitat. Unitatea cromatică a clădirilor te va cuceri.

 • Pisa

Probabil că ştii turnul din Pisa din meme-urile de pe internet sau l-ai văzut adesea imprimat pe brelocurile de chei. Dacă faci un tur cu maşina de la Florenţa la Cinque Terre, merită să te opreşti să faci câteva poze.

 • Napoli

Deşi adesea subestimată, coasta de sud a Italiei este una dintre cele mai vibrante destinaţii. Dacă vrei să experimentezi cu adevărat atmosfera mediteraneeană, nu rata oraşul Napoli. Aşa cum Veneţia este definită de canalele boeme, Napoli este unul dintre cele mai exuberante oraşe, plin de culoare, gălăgie şi viaţă.

 • Merano

Merano este un orăşel cochet, situat la graniţa cu Liechtenstein, care îmbină stilul germanic cu cel italian. Dacă vrei să te relaxezi, aceasta este destinaţia perfectă, întrucât are o sumedenie de centre SPA şi resorturi recreaționale. De asemenea, oraşul oferă o varietate de magazine de tip butic ale designerilor locali.

Cele mai bune restaurante tradiționale din Italia

unde mancam in italia

Acum că ne-am lămurit în legătură cu ce avem de vizitat, hai să trecem la un subiect delicios, anume, mâncarea. Care sunt restaurantele care te vor face să zici mamma mia, şi în ce zonă se află?

 • Hostaria Antica, Roma

Hostaria Antica Roma este situat printre ruinele parcului arheologic Apia Antica şi este unul din locurile care te fac să simţi cum se derulează istoria, în timp ce sorbi un pahar de prosecco, la o masă cu lumânări. Pe lângă atmosfera distinsă, restaurantul îţi oferă un meniu cu reţete care datează din perioada romană. Specialitatea casei este tortul Apicius, o prăjitură care păstrează reţeta încă din timpul Imperiului Roman.

 • Antica Trattoria Poste Vecie, Veneţia

Antica Trattoria Poste Vecie este un restaurant situat într-un vechi oficiu poştal, construit în urmă cu 500 de ani. Este tipic veneţian, decorat în stil antic, cu fresce şi un şemineu care dă senzaţia de căldură. Dacă tot te afli într-un oraş înconjurat de apă, este ocazia perfectă să guşti nişte fructe de mare. Homarii, scoicile îi pastele cu fructe de mare sunt specialitatea casei.

 • Osteria Antica Mescita San Niccolò, Florenţa

Dacă te afli în Florenţa şi vrei să încerci vinurile locale, Antica Mescita San Niccolò este cel mai potrivit loc. Transformat dintr-o fostă cramă în restaurant, acest loc are o tradiţie de peste 200 de ani. La sfârşitul anilor `60, s-a produs o inundaţie în cramă, iar în timpul reparaţiilor, a fost descoperită o criptă romană. Astăzi se poate mânca în proximitatea unui astfel de monument istoric, alături de alte obiecte antice.

Preț estimativ pentru o vacanță în Italia
Italia este o ţară superbă, cu peisaje inedite şi mâncare delicioasă. Totuşi, care este preţul unei excursii? Desigur, cu toţii ne dorim să conducem un Lamborghini pe Coasta Amalfitană şi să cinăm la restaurnte de lux, însă majoritatea trebuie să ne limităm la un buget. Un tur care include mai multe destinaţii costă în jur de 2000 de euro, cu tot cu bilete de avion, masă, cazare şi deplasări între oraşe. Dacă eşti în căutarea unei alternative mai ieftine, poţi opta pentru un city-break, care costă în jur de 500-600 de euro.

Italia este una dintre cele mai populare destinaţii europene graţie atracţiilor turistice şi stilului de viaţă boem. Indiferent de bugetul de care dispui, există locuri pentru toate buzunarele, iar noi suntem siguri că vei găsi varianta optimă pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close