fbpx

Mascarpone » cum să faci rețeta perfectă acasă

7.7K

Poate brânza mascarpone nu este la fel de recunoscută și iubită precum favoritele din gama celorlalte brânzeturi italiene, cum ar fi parmezanul, gorgonzola și mozzarella, dar cu siguranță, când vine vorba de deserturi, nimic nu se compară cu ea.  Cine nu iubește tiramisu? Ei bine, află că secretul acestui desert delicios este chiar brânza mascarpone.

Această brânză este preferată mai ales de cei care se ocupă de brutărie și cofetărie, însă nu se folosește doar pentru a obține prăjituri și produse de patiserie delicioase.

Odată ce ajungi să cunoști toate modurile în care poți folosi mascarpone, descoperindu-i profunzimea aromei și versatilitatea, vei dori să o ai întotdeauna la îndemână.

Ce este brânza mascarpone?

Ce este brânza mascarpone

Dacă te-ai întrebat vreodată ce este brânza mascarpone, probabil nu te surprinde să afli că este o brânză de origine italiană.

Etimologia cuvântului provine din dialectul regiunii Lombardia, „mascherpa”, care, în traducere aproximativă, înseamnă „smântână”. Brânza mascarpone se obține, în principal, din lapte de vacă, cu pastă proaspătă, fără crustă.

În ceea ce privește textura, este o brânză tartinabilă moale, cu gust ușor dulce și puțin acrișor, adesea descrisă ca fiind „o cremă de brânză italiană dulce”.

De altfel, mascarpone este probabil cel mai bine cunoscută drept ingredient cheie în deserturile italiene precum tiramisu și cannoli, dar nu numai.

Cu toate acestea, această brânză are o textură mai catifelată, mai bogată, care se pretează la o întindere ușoară și, implicit, deschide posibilități atât ca înlocuitor al brânzei de vaci tartinabile, cât și ca vedetă a gamei variate de brânzeturi de origine italiană pe care le-am integrat în bucătăria noastră.

Mascarpone este o brânză foarte versatilă, integrându-se într-o variată gamă de preparate culinare. Atât timp cât îi cunoști textura și comportamentul termic, o poți folosi după propria imaginație.

Ce se poate face cu mascarpone?

Ce se poate face cu mascarpone

Când vine vorba despre ce se poate face cu mascarpone, răspunsurile sunt extrem de multe și deosebit de variate.

După cum am spus deja, mascarpone este o brânză foarte versatilă, iar gustul echilibrat, ușor dulce, dar și puțin acrișor, îi permite să fie utilizată nu doar în cofetării sau brutării, ci și în preparatele obișnuite.

Totuși, dacă ai poftă de dulciuri delicioase și vrei să mănânci un tiramisu delicios sau cheese-cake fără coacere, atunci mascarpone este ingredientul cheie. Datorită procentului crescut de grăsime pe care îl conține, produsele de patiserie sunt pufoase. Pentru tiramisu nu uita să ai la îndemână și Piscoturi Matilde Vicenzi Vicenzovo 400g.

Piscoturi Matilde Vicenzi Vicenzovo 400g

Piscoturi Matilde Vicenzi Vicenzovo 400g

Cu toate acestea, mascarpone poate fi folosit fără probleme drept topping pentru diferite preparate și băuturi. Se pretează perfect drept topping pentru cafea, alături de deserturi cum ar fi vafele, clătitele, în sandvișuri cu unt de arahide sau chiar fără nimic alături, cu puțină miere și câteva fructe proaspete.

Rezultatul va fi o dulceață cremoasă pentru un mic dejun sățios, gustos sau drept o nouă abordare a unei clasice mese de prânz. De asemenea, mascarpone poate fi servit chiar direct, pe Paine Prajita Mulino Bianco Granetti Integrali 280g.

Paine Prajita Mulino Bianco Granetti Integrali 280g

Paine Prajita Mulino Bianco Granetti Integrali 280g

Mascarpone este o brânză foarte versatilă, dar în principal este utilizată pentru realizarea de prăjituri și produse de patiserie. De asemenea, în funcție de modul de preparare, poate conține o cantitate mai mică sau mai mare de grăsimi, care îi dau gustul specific.

Dincolo de toate acestea, are valori nutriționale semnificative, deoarece acoperă toată gama de macronutrienți necesari pentru organism: proteine, glucide și grăsimi.

Diferența dintre brânză și mascarpone

Diferența dintre brânză și mascarpone

Diferența dintre brânza obișnuită și mascarpone este dată, bineînțeles, de modul în care acestea sunt preparate și, ulterior, procesate.

Brânza se obține prin coagularea laptelui (de la diferite animale, dar, în principal, vaci). Pentru închegarea laptelui se folosește cheagul, dar un rol esențial îl joacă și diferitele tipuri de bacterii și mucegaiuri (benefice) care, prin activitatea lor, procesează substratul și transformă laptele în brânză, cu diferite procente de grăsime.

Pe de altă parte, mascarpone este făcută din smântână coagulată. După procesul de denaturare, zerul este îndepărtat din lapte. Se poate produce cremă de mascarpone prin folosire de acid tartric, acid citric sau chiar suc de lămâie.

Astfel, mascarpone are un aspect lăptos, culoare alb-gălbuie și este ușor tartinabil, dar, precum smântâna, are un procent de grăsime foarte ridicat, cuprins între 60% și 75%.

Cum să prepari rețeta de mascarpone acasă

Cum să prepari rețeta de mascarpone acasă

În ceea ce privește rețeta de mascarpone, lucrurile sunt destul de simple. Ai nevoie doar de smântână și lămâie. Atenție, smântâna trebuie să fie grasă.

În prima etapă, trebuie turnată smântâna într-o cratiță, apoi adusă la fierbere. În cele ce urmează, se adaugă sucul de lămâie (aproximativ 2 linguri jumătate la 500 de grame de smântână) și se amestecă până când crema începe să se îngroașe, aproximativ 15 minute.

Când s-a îngroșat, se oprește focul și se transferă cratița într-o baie de gheață, unde se lasă la răcit aproximativ 10 minute. Apoi, crema răcită se transferă sită sub care se adaugă un bol, pentru a se scurge, care se pune la frigider timp de 24 de ore.

După 24 de ore, crema se va închega și în bolul de sub sită se va obține zerul. Acesta poate fi aruncat sau chiar folosit în alte rețete. Ceea ce rămâne în sită reprezintă brânza mascarpone pregătită în casă.

Preparate și rețete în care poți folosi mascarpone

Preparate și rețete în care poți folosi mascarpone

Mascarpone se folosește în principal în produsele de cofetărie și patiserie.

Evident, tiramisu este unul dintre cele mai populare deserturi în care se găsește mascarpone, dar poate fi integrat cu încredere în orice alt tip de prăjituri în care, de obicei, se folosește brânza.

Mascarpone merge de minune în deserturi și consumat direct, pe pâine prăjită sau în clătite.

Faina Molino Ferrari Pasta Fresco Tip 00 1000gr

Faina Molino Ferrari Pasta Fresco Tip 00 1000 gr

Brânzeturi asemănătoare cu mascarpone

Brânzeturi asemănătoare cu mascarpone

Dacă nu ai mascarpone acasă, o alternativă foarte bună este reprezentată de orice alt tip de brânză cremoasă (în care, pentru a o îndulci, poți adăuga puțin ZAHAR BRUN 1KG sau chiar miere). De asemenea, crème fraîche, brânza ricotta, brânza cottage, iaurtul grecesc cu procent mare de grăsime sunt alternative foarte bune pentru brânza mascarpone.

ZAHAR BRUN 1KG

ZAHAR BRUN 1KG

Recomandări de mascarpone cu gust autentic

Recomandări de mascarpone cu gust autentic

Mascarpone cu gust autentic se găsește în toate supermarket-urile și magazinele cu specific italian. Dat fiind faptul că este o brânză atât de cunoscută și foarte folosită în cofetărie și patiserie, mascarpone se găsește cu ușurință.  Important este să te asiguri că rețeta este italiană.

Există foarte mult branduri de origine italiană care comercializează brânză mascarpone autentică în țara noastră.

Folosește-te așadar de această cremă de brânză delicioasă în preparatele tale pentru a avea parte de o experință delicioasă, de fiecare dată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close