fbpx

Ce este mozzarella și cum să o prepari în casă

910

Bucătăria italiană ne încântă prin versatilitatea culinară de care dă dovadă. Iubim rețetele italiene și, încetul cu încetul, le-am integrat în viața noastră de zi cu zi.

Iar printre cele mai populare ingrediente pe care am început să le folosim se numără mozzarella, o brânză italiană în a cărui proces de fabricație se folosește lapte de bivoliță sau de vacă, cu textură filată.

Ce este mozzarella? Scurt istoric

Ce este mozzarela

Mozzarella este un tip de brânză moale, cu fir, din familia pasta filata, care include și alte brânzeturi precum Queso Oaxaca și Caciocavallo. „Pasta filată” se traduce prin „pastă filată”, care face referire la metoda de frământare și tragere folosită pentru a crea biluțele de mozzarella caracteristice, pe care le găsim în magazine.

Mozzarella a fost dezvoltată, pentru prima dată, în sudul Italiei, încă din secolul I d.Hr., deși cea mai veche formă a acestui tip de brânză a fost fabricată, cel mai probabil, folosindu-se lapte de oaie. Povestea spune că a fost fabricată pentru prima dată din simplă greșeală, atunci când câteva roți de cașcaval au căzut într-o găleată cu apă fierbinte.

Există, de asemenea, o poveste din secolul al III-lea d.Hr., în care călugării din San Lorenzi di Capua au fost văzuți împărțind pâine și o brânză pe care o numeau „mozza” localnicilor. S-ar putea să nu știm cu siguranță cum a apărut mozzarella în Italia, dar știm că, de când a apărut, această brânză a ajuns să fie răspândită și transportată de-a lungul întregii lumi.

Tipuri de mozzarella

Tipuri de mozzarela

Fiind o brânză atât de populară, bineînțeles că există mai multe tipuri de mozzarella.

Dat fiind faptul că există mai multe alternative de lapte care poate fi folosit pentru preparare, popularitatea acestui produs a crescut exponențial odată cu apariția diferitelor opțiuni de mozzarella.

Totuși, mozarella originară este fabricată din lapte de bivoliță sau de capră. Dar poți folosi și LAPTE PARTIAL DEGRESAT STERILGARDA 1L pentru că nu toate tipurile de mozzarella se fac cu brânză de capră.

LAPTE PARTIAL DEGRESAT STERILGARDA 1L

LAPTE PARTIAL DEGRESAT STERILGARDA 1L

Mozzarella de post

Acest tip de mozzarella este din ce în ce mai utilizat în bucătăria vegană și se realizează din nuci caju hidratate în prealabil, la care se adaugă amidon de tapioca.

Mozzarella vegetală este o alternativă perfectă pentru persoanele vegane sau pentru perioadele de post. Se realizează atât din miezul diferitelor tipuri de nuci, cât și din soia, asemănător procesului de fabrica a produsului numit „tofu”. Astfel, există alternative de mozzarella și pentru persoanele care nu consumă produse de origine animală.

Rezultatul este asemănător atât la textură, cât și la gust.

Fior di Latte Mozzarella

Acest tip de mozzarella este cel tradițional, realizat din lapte proaspăt de vacă și are o textură elastică.

Mozzarella di Bufala DOP

Făcută din lapte de bivoliță, Mozzarella di Bufala oferă o aromă mai dulce și mai dulce decât mozzarella fior di latte tradițională.

Datorită cremozității sale, este foarte apreciat ca topping pentru pizza, dar este la fel de bun servit singur! Este adesea desemnat cu statutul „DOP”, o etichetă care arată că este fabricat în întregime în regiunea sa de origine: Campania.

Stracciatella

Această soră este extrem de moale și cremoasă! Derivându-și numele de la cuvântul italian straccia, care înseamnă „cârpă” sau „fărâmă”, stracciatella este creată cu bucăți de caș de mozzarella și smântână proaspătă.

Este grozav pentru a întinde pe pâine sau chiar pentru a amesteca în paste. Și da, este la fel de uimitor pe cât pare.

Burrata

Născută în Puglia, într-un oraș mic din provincia Bari, burrata constă dintr-o „pungă” de brânză mozzarella întinsă umplută cu stracciatella înmuiată în cremă.

Bocconcini

Bocconcini, care înseamnă „guri mici”, sunt forme mai mici, de dimensiunea unei mușcături de mozzarella – perfecte pentru a fi adăugate la salate sau pentru a le savura într-o singură înghițitură cu busuioc proaspăt și roșii.

Poți apela la salate gata preparate cum ar fi SACLA INSALATA PER RISO CLASSICA 285G pentru a economisi timp și efort.

SACLA INSALATA PER RISO CLASSICA 285G

SACLA INSALATA PER RISO CLASSICA 285G

Nodini

Formată prin „înnodarea” mozzarella, această răsucire în formă de mână (literalmente!) pe mozzarella are o suprafață netedă, strălucitoare și o textură plăcut fermă.

Câte calorii are 100 g de mozzarella?

Câte calorii are 100 g de mozzarela

Mozzarella este un produs deosebit de nutritiv, așa cum, de fapt, este orice alt produs fabricat din lapte. Dacă te întrebi care este numărul de calorii regăsite în mozzarella, atunci află că, pe 100 de grame, mozzarella are 300 de kcal, adică 1250 de kJ. Cu toate acestea, această poate să difere în funcție de procentajul de grăsime utilizat în fabricare și tipul de lapte folosit.

În general, referitor la valorile nutriționale, adică macronutrienți și micronutrienți, mozzarella are 22 grame de grăsimi, 2.2 grame de glucide și 22 grame de proteine. De asemenea, conține cantități mari de calciu și fosfor, potasiu și sodiu, acoperind mare parte din necesarul energetic al unei mese.

Cum să prepari mozzarella de casă?

Cum să prepari mozzarela de casă

Rețeta de mozzarella de casă este destul de complicat de realizat, deoarece ai nevoie de lapte proaspăt, de țară, întrucât laptele din comerț, pasteurizat UHT, nu este recomandat, deoarece nu vei obține textura și nici gustul unei brânze mozzarella autentice. De asemenea, ai nevoie și de Sare Italkali Fina Himalaya 1kg grunjoasă și de picături de cheag, pe care le poți găsi în comerț.

Sare Italkali Fina Himalaya 1kg

Sare Italkali Fina Himalaya 1kg

Laptele se pune într-un vas și se încălzește la temperatura de 33 de grade, iar într-un pahar se dizolvă cheagul în 40 ml de apă, la temperatură obișnuită. În momentul în care temperatura laptelui a atins 33 de grade, se adaugă cheagul din pahar și se amestecă destul de rapid. Se menține LAPTE STERILGARDA 1L la temperatura de 33 de grade timp de o oră, pentru a se coagula complet.

LAPTE STERILGARDA 1L

LAPTE STERILGARDA 1L

După aceea, coagulul se taie cu ajutorul unui cuțit lung, iar temperatura trebuie ridicată la aproximativ 40 de grade timp de o oră. Este important ca vasul să fie adăugat într-un cuptor, deoarece astfel zerul va scădea din vas.

Apoi, zerul este îndepărtat cu ajutorul unei strecurători sau bucăți de tifon, iar coagulul se învelește cu ajutorul acestuia, pentru a se drena cam o oră.

Apoi, se taie bucățele și se adaugă într-un castron care rezistă la temperaturi mari. Apoi, se fierbe apă care se adaugă peste bucățile tăiate, astfel încât să le acopere. Încetișor, bucățelele se adună la un loc și se presează de marginea vasului, pe măsură ce brânza se topește.

Se ridică și se coboară brânza topită pentru a se aerisi și obține consistența dorită, de filamente.

În etapa următoare, se modelează mozzarella sub formă de biluțe, iar apoi se introduc în apa rece și se lasă acolo pentru a căpăta consistența dorită. Într-adevăr, procesul de pregătire a brânzei nu este tocmai ușor și chiar dacă ai putea greși la început, experiența vine odată cu încercarea. În cele din urmă, vei reuși.

Preparate unde poți folosi mozzarella

Preparate unde poți folosi mozzarela

Mozzarella poate fi folosită în numeroase preparate, dar cu toții știm că cel mai bine merge în combinație cu pizza.

Totuși, dat fiind faptul că este o brânză care atunci când se topește se întinde, este foarte potrivită atunci când este răzuită deasupra diferitelor tipuri de preparate. Va completa perfect gustul și savoarea unei anumite rețete.

La micul-dejun poți apela la bruschette cu mozzarella care vor fi atât nutritive, cât și delicioase. Se prepară rapid și nu ai nevoie de experiență drept bucătar. Poți combina mozzarella cu Paine Prajita Mulino Bianco Granetti Integrali 280g.

Paine Prajita Mulino Bianco Granetti Integrali 280g

Paine Prajita Mulino Bianco Granetti Integrali 280g

Că tot vine vara și multe persoane vor să slăbească rapid, poți introduce în dieta ta salată de sfeclă roșie și mozzarella sau caprese. Ambele sunt idei rapide pentru o gustare seara sau un mic-dejun când te grăbești.  Nu uita să te folosești aici de ingredientele cheie: Ulei De Masline Dante Frantolio Di Contada 750ml și SOS BARILLA PESTO CON BASILICO E RUCOLA 190G, pentru un gust desăvârșit.

Ulei De Masline Dante Frantolio Di Contada 750ml

Ulei De Masline Dante Frantolio Di Contada 750ml

SOS BARILLA PESTO CON BASILICO E RUCOLA 190G

SOS BARILLA PESTO CON BASILICO E RUCOLA 190G

Dacă ești iubitor de supă, încearcă supe creme de ciuperci cu mozzarella. Tot ce trebuie să faci este să fierbi ciupercile și alături de mozzarella să le blenduiești în câteva minute. Supa cremă este delicioasă, ușor de preparat și poate fi servită chiar și bebelușilor.

O rețetă la fel de delicioasă este budinca de spanac cu mozzarella. Da, există budincă și de legume care se poate dovedi la fel de gustoasă ca budinca din copilărie cu aromă de ciocolată sau vanilie. Încearca și BUDINCA DE VANILIE STERILGARDA 2X100G dacă nu ai timp să o prepari acasă.

BUDINCA DE VANILIE STERILGARDA 2X100G

BUDINCA DE VANILIE STERILGARDA 2X100G

Cum identifici înlocuitorii de mozzarella nocivi?

Cum identifici înlocuitorii de mozzarela nocivi

În general, mozzarella este folosită drept „topping pentru pizza”, iar majoritatea înlocuitorilor pentru topping se aseamănă atât în ceea ce privește culoarea, cât și textura, cu mozzarella.

Cu toate acestea, chiar dacă, uneori, diferența este aproape insesizabilă, cu siguranță gustul nu este același, deoarece gustul acestui tip de brânză este incomparabil.

Pentru a identifica înlocuitorii de mozzarella nocivi, este foarte important să citești cum trebuie etichetele.

În special, mozzarella nu ar trebui să conțină amidon (unii producători adaugă), clorură de calciu (E509), a aromelor alimentare, a diferiților potențiatori de aromă, polifosfați de sodiu, citrați și fosfați de sodiu, adică a diferitelor E-uri din alimente.

De asemenea, trebuie să știi că mozzarella nu se vinde în cantități industriale, ci în cantități mici. „Brânza la sac”, după cum a fost observat în cadrul unui control realizat de Protecția Consumatorului (2019) a arătat că foarte multe preparate din lapte sunt, de fapt, falsuri, cumpărate în cantități extrem de mari, care conțin grăsimi vegetale deosebit de nocive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close