Olio extravergine di oliva, o minune a lumii

ulei de masline extravirgin

Olio extravergine di oliva, minunea lumii antice și moderne

Atunci când te gândești la condimente, arome, parfum mediteranean, sănătate curată, ajungi, inevitabil, și la olio extravergine di oliva, un prieten al inimii, un inamic al tumorilor, un aliat al tinereții. Este cunoscut și folosit din cele mai vechi timpuri!

 

Uleiul de măsline EXTRA VIRGIN este obținut prin prima presă a măslinelor, are o aromă și aciditate bună. Este un ulei foarte aromat fiind mai puțin procesat decât cel virgin. Uleiul de măsline extravirgin a rămas de-a lungul anilor un produs autentic și natural. Este ca un suc de măsline care transferă uleiului toate substanțele prețioase conținute în materia primă.

Despre grasimi

Uleiul de măsline extravirgin este condimentul cu cel mai bun echilibru de grăsimi. Este deosebit de bogat în acizi grași mononesaturați, care, printre substanțele grase, sunt cele mai active în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.

Conține foarte puține grăsimi saturate, responsabile pentru creșterea nivelului de colesterol din sânge și legate direct de probleme cum ar fi ocluzia arterială, arteroscleroza, infarctul miocardic.

Grăsimile mononesaturate fac ca uleiul de măsline extravirgin să fie deosebit de rezistent la alterări. Acest lucru înseamnă că, dacă este depozitat în mod corespunzător, nu va râncezi! Și se comportă foarte bine la gătit, poate atinge temperaturi ridicate (de exemplu la prăjire) fără a da naștere la formarea de substanțe nocive. Acest lucru care se întâmplă atunci când se utilizează uleiuri polinesaturate – bogate în grasimi (cum ar fi cele mai multe uleiuri de semințe, și în special cele rafinate).

Acidul oleic

Uleiul de măsline extravirgin este deosebit de abundent în acid oleic, o grăsime mononesaturata, care poate regla nivelul de colesterol. Reduce nivelul de colesterol LDL, „rău“, în comparație cu nivelul de HDL colesterol, „bun“. Acidul oleic previne leziunile arteriale și reduce riscul de atac de cord, accident vascular cerebral, tromboză și boală coronariană în general.

Polifenolii

Un alt indicator prin care se disting uleiurile de măsline este conținutul de polifenoli, antioxidanți foarte speciali. Aceștia sunt foarte importanți pentru sănătatea noastră: protejează membranele celulare, oferind o apărare împotriva formarării și dezvoltăreii multor tipuri de cancer. Se pare că împiedică pierderea memoriei și modificarea altor funcții cognitive legate de îmbătrânire. Și protejează vitamină E împotriva oxidării. Polifenolii au un gust amar și picant, așa că, dacă un ulei are aceste două note de aromă, înseamnă că polifenolii sunt prezenți.

Vitamina E

Uleiul de măsline extravirgin este o sursă naturală de vitamina E, un puternic antioxidant care protejează membranele celulare de procesele de îmbătrânire. Vitamina E este considerată vitamina frumuseții, iar prezența ei în uleiul de măsline extravirgin, nu numai că este suficientă pentru a împiedica formarea de radicali liberi, dar este chiar excesivă și „bio-disponibilă“ pentru această activitate vitaminică. Vitamina E este de asemenea un vasodilatator ușor, are activitate antitrombotică și consolidează pereții capilare. Reglează producerea de hormoni sexuali masculini și feminini și îi protejează de oxidare. Aportul de vitamina E în dieta s-a dovedit a crește nivelurile de colesterol HDL, colesterolul “bun”.

Conform analizelor Crea (Centrul de Cercetare în Agricultură), compoziția chimică de 100 grame de ulei de măsline extra virgin este compusă din:

Llipide 99,9, din care:

  • saturate 14,46%
  • mononesaturate 72,95%
  • polinesaturate 7,52%
  • energie (kcal) 899
  • fier 0,2 mg
  • urme de zinc
  • urme de cupru
  • seleniu
  • vitamina A 36 micrograme
  • vitamina E 22,4 mg

Despre olio extravergine di oliva se pot povesti foarte multe lucruri interesante. Se poate folosi nu numai în gastronomie, dar și în îngrijirea personală, în tratamente pentru păr, unghii, piele. Este o mare descoperire antică de care trebuie să ne bucurăm în fiecare zi!

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *