Există nenumărate deserturi pe care le recunoști de la prima vedere, însă panna cotta ocupă un loc aparte. Pe lângă un gust excepțional, aspectul său fascinează prin frumusețea sa uimitoare. De aceea, suntem gata să îți arătăm care sunt trucurile italienești pentru a face o panna cotta de neuitat.
Ce este panna cotta?
Panna cotta este o budincă italiană la baza căreia este smântâna dulce. Pe lângă textura sa fină, acest desert poate fi personalizat atât vizual, cât și la nivelul gustului prin asocierile făcute cu cafea, ciocolată, fructe, dulceață sau gem.
Creată acum mulți ani în urmă în nordul Italiei, panna cotta a devenit o delicatesă italiană care a fermecat cu aroma ei. Acest desert se distingea în primul rând prin absența zahărului și prin înlocuirea gelatinei cu oase de pește.
Astăzi, panna cotta poate fi preparată în multe modalități astfel încât să fie ușor de gătit atât acasă, pentru cei dragi, cât și în cofetării, pentru a impresiona papilele gustative ale consumatorilor.
7 rețete de panna cotta cu care nu vei da greș:
De la pana cotta, rețeta originală la alte variațiuni delicioase ale acestei rețete, imaginația nu are limite, atunci când vorbim despre acest tip de desert. Poți face combinații spectaculoase ce îți vor încânta toate simțurile.
Dacă încă nu te simți inspirat, poți începe cu 7 rețete de pana cotta propuse de noi, care te vor impresiona, cu siguranță, atât pe tine, cât și pe cei dragi.
1. Panna cotta la pahar
Panna cotta la pahar reprezintă cel mai ușor mod de a servi acest desert și totodată cel mai simplu de pregătit. Mai mult de atât, are un aspect elegant, în special dacă o asociezi cu alte ingrediente.
Pentru un rezultat deosebit, îți vom arăta rețeta perfectă pentru a pregăti o panna cotta la pahar răcoritoare, cu vișine:
Ingrediente:
- 600 g de vișine fără sâmburi (proaspete sau decongelate);
- 400 g de zahăr;
- 50 ml de vodcă sau coniac;
- 75 g de gelatină;
- 100 ml de apă;
- 900 ml de lapte 2.5%;
- 400 ml de smântână fermentată 10%;
- mere — pentru înclinarea paharelor;
- vișine și mentă — pentru decor.
Mod de preparare:
- Pregătește compoziția de vișine: pune vișinele proaspete sau decongelate, 200 g de zahăr și vodka sau coniacul în vasul de la blender. Pasează-le până vor căpăta consistența unui smoothie fin. Transferă-le într-un bol adânc.
- Dizolvă 50 g de gelatină în 75 ml de apă rece (sau pregătește gelatina după cum este indicat pe ambalajul ei). Las-o să se hidrateze, după care topește-o pe foc mic sau pe bain-marie, având grijă să nu o clocotești. Așteaptă până se va răci și, când va fi călduță, adaug-o în compoziția de vișine. Amestecă foarte bine. La sfârșit adună spuma formată pe suprafața compoziției cu ajutorul unei linguri.
- Taiei merele în sferturi și folosește-le, ca să fixezi paharele în poziție înclinată pe o tavă acoperită cu un prosop curat de bucătărie.
- Toarnă o parte din compoziția de vișine în paharele pregătite. Pune-o la frigider până se va închega complet (durează aproximativ 60 minute).
- Între timp pregătește compoziția pentru Panna Cotta: dizolvă 25 g de gelatină în 25 ml de apă rece (sau conform indicațiilor de pe ambalaj). Las-o să se hidrateze.
- Amestecă laptele, smântâna fermentată și 200 g de zahăr cu telul. Pune soluția obținută pe foc și adu-o până la punctul de fierbere. Ia-o de pe foc și las-o să se răcească până la aproximativ 60°C, după care adaugă gelatina hidratată în ea și amestecă foarte bine (gelatina trebuie să se topească complet).
- După ce soluția lactată se va răci complet, toarn-o în paharele cu jeleul de vișine, îndepărtând eventualele bule de aer de pe suprafața ei. Înclină paharul sub un unghi mai mare și toarnă soluție lactată în ele doar cât să acoperi stratul precedent.
- Pune desertul la frigider până se va închega complet.
- După ce Panna Cotta se va închega complet, decoreaz-o cu vișine și frunzulițe de mentă pentru un aspect plăcut.
2. Rețetă de panna cotta cu căpșuni sau fructe de pădure
Preparatele de bază pentru a obține un desert excepțional sunt căpșunile sau fructele de pădure. Pentru a descoperi care sunt secretele bucătăriei italienești, încearcă această rețetă de panna cotta cu căpșuni:
Ingrediente:
- 450 de grame de căpșuni;
- 1 linguriță de esență de vanilie;
- 3 foi de gelatină;
- 80 de grame de zahăr;
- 500 ml de smântână lichidă;
- 3 plicuri de gelatină pentru ornament.
Mod de preparare:
- Pune smântâna lichidă, zahărul și vanilia la fiert. Când acestea încep să fiarbă, ia imediat recipientul de pe aragaz!
- Gelatina trebuie înmuiată în apă rece, iar apoi turnată peste amestecul celor 3 ingrediente (smântâna, zahărul și vanilia). Amestecă până la omogenizare și lasă vasul cu compoziția să se răcească. Pentru jeleul desertului trebuie să înmoi gelatina granule în 3,4 linguri de apă rece.
- Căpșunile trebuie blenduite, apoi amestecate cu gelatina.
- Când crema cu smântână s-a răcit, pune-o în recipiente mici, cum ar fi bolurile sau paharele de sticlă.
- Pune câteva linguri de jeleu deasupra și lasă desertul la rece până când se încheagă jeleul și savurează desertul!
Pentru a descoperi care este rețeta de panna cotta cu fructe de pădure, tot ce trebuie să faci este să înlocuiești căpșunile cu alte ingrediente. De exemplu, pentru a prepara o panna cotta cu afine, pe lângă afine și gelatină, este necesar să adaugi doar puțin lapte.
Nu-i așa că este cea mai simplă rețetă din cele încercate de tine? Cu siguranță acest desert de efect senzațional îți va aduce numai laude din partea familiei sau a prietenilor!
3. Panna cotta rețetă cu lapte sau iaurt
Dacă am adus laptele în discuție la rețeta de mai sus, hai să vedem ce rezultate avem când facem panna cotta cu lapte sau cu iaurt. În cazul în care alegi laptele, acesta poate fi chiar de cocos, de migdale sau de soia.
Iar dacă alegi laptele de cocos sau de soia, obții astfel un desert vegan, fără zahăr, sănătos și foarte ușor de preparat.
Ingrediente:
- 300 ml lapte de cocos;
- 50 ml lapte de soia;
- 2 buc foi de gelatină;
- 200 ml apă;
- 3 lingurițe de miere.
Mod de preparare:
- Pune laptele de cocos într-o cratiță alături de cele 3 lingurite de miere și fierbe-l câteva minute.
- Înmoaie foile de gelatină în 200 ml apă rece.
- Pune la fiert cei 50 ml lapte de soia și fierbe doar câteva minute pană când laptele se încălzește.
- Adaugă foile de gelatina înmuiate în laptele cald și amestecă până când acestea se topesc.
- Toarnă laptele de soia peste laptele de cocos și amestecă bine.
- Toarnă compoziția în 3 pahare și lasă-le la rece cel puțin 2 ore.
Simplu și rapid, cât ai spune panna cotta!
4. Panna cotta cu frișcă lichidă
Pentru a savura o panna cotta cu frișcă lichidă trebuie să ții cont de anumite trucuri. Care sunt acelea? Află din rețeta următoare:
Ingrediente:
- 400 ml smântână dulce pentru frișcă;
- 100 ml lapte;
- 1 baton de vanilie;
- 4 foi gelatină sau 8 g gelatină granule;
- 80-100 g zahăr.
Mod de preparare:
- Se înmoaie gelatina în apa rece (100-150 ml apa). Dacă folosești foițe, poți pune mai multă apă și rupe-le în jumătate, pentru a se hidrata mai bine.
- Se pune frișca lichidă și laptele într-un vas împreună cu batonul de vanilie (pentru o aromă mai puternică se crestează pe lung batonul de vanilie și se scoate miezul); se adaugă zahărul și se amestecă.
- Amestecul se lasă să fiarbă, la foc mic, pentru cca. 2 minute.
- Se ia vasul de pe foc, se îndepărtează păstaia de vanilie. Se adaugă gelatina, scursă bine de apă, în frișca fierbinte și se lasă să se dizolve, amestecandu-se continuu. Se lasă apoi să se răcorească timp de 20-30 de minute. Se mai amestecă între timp.
- Se clătesc cu apă rece formele; se umplu cu cremă și se lasă la rece pentru minim 3-4 ore sau chiar peste noapte.
- Formele se plonjează puțin în apa fierbinte și se răstoarnă pe farfurii.
- Se servește a doua zi o Panna Cotta rece și gustoasă.
5. Rețeta de panna cotta cu mascarpone
Rețeta de panna cotta cu mascarpone nu este o rețetă clasică, însă cu siguranță reprezintă un desert fin și foarte bun.
Ingrediente:
- 250 gr. mascarpone;
- 250 ml. lapte;
- 400 ml. frișcă lichidă neîndulcită;
- 20 gr. gelatină fin mărunțită (granule/pulbere);
- 200 gr. zahăr;
- 1 lingură esență de vanilie;
- 1 praf de sare;
- 500 gr. mix de fructe de pădure congelate sau proaspete.
Mod de preparare:
- Pentru început pune 10 gr. de gelatină într-un bol cu 100 ml. apă și lasă getalina să se hidrateze timp de 10-15 minute, până se umflă.
- În acest timp pune laptele, frișca lichidă, 100 gr. zahăr și un praf de sare într-o oală mică și lasă la foc mic, amestecând din când în când, până ajunge la punctul de fierbere (până ies bule mici la suprafață).
- După ce a ajuns la punctul de fierbere, adaugă mascarpone în oală pe rând și amestecă cu un tel până se omogenizează. Ia oala de pe foc și adaugă gelatina hidratată. Amestecă de câteva ori ca să se topească gelatina.
- Pentru a rezulta o Panna Cotta fină, recomand să dai prin sită conținutul, adăugându-l într-un recipient cu margine, ca să îți fie mai ușor să torni Panna Cotta în pahare (în genul unui recipient gradat sau a unui ibric pentru încălzit apa).
- Adaugă Panna Cotta în pahare și lasă crema la întărit pentru 5-6 ore la frigider sau cel mai bine peste noapte.
- După ce s-a întărit Panna Cotta, adaugă jeleul din fructe de pădure.
- Pune celelalte 10 gr. de gelatină într-un bol cu apă și lasă gelatina la hidratat timp de 10-15 minute, până se umflă.
- Pune fructele de pădure, restul de 100 gr. îndulcitor și 2 linguri de apă într-o tigaie/oală. Amestecă de 2-3 ori și lasă oala/tigaia la foc mic, timp de 7-10 minute, până fructele din tigaie devin ca un sos (vei vedea că scade lichidul și totul se încheagă). Amestecă din când în când. Gustă și vezi dacă mai trebuie îndulcit.
- Dă sosul de fructe de pădure prin sită ca să devină fin. Amestecă cu o lingură sau spatulă, ca sosul să se strecoare într-un bol, iar semințele fructelor să rămână în sită.
- Pune sosul fin din nou în tigaie. Lasă-l la foc mic câteva secunde cât să se încălzească, apoi adaugă gelatina hidratată și amestecă ușor ca să se topească.
- Lasă sosul să se răcească 5 minute, apoi adaugă-l în pahare peste Panna Cotta. Ai grijă să distribui uniform sosul în toate recipientele.
- Bagă din nou paharele la frigider și lasă jeleul din fructe să se întărească pentru 3-4 ore.
Dacă ai reușit să respecți toți pașii aceștia, cu siguranță ți-a ieșit un preparat pe măsură! Servește-l cu poftă!
6. Rețeta de panna cotta cu ciocolată
Ciocolata este un ingredient nelipsit din prepararea dulciurilor. Aproape orice desert poate fi asociat cu acest ingredient și de aceea este una dintre cele mai îndrăgite metode de îndulcire. Iată cum să prepari panna cotta cu ciocolată:
Ingrediente:
- 900 ml smântână;
- 200 ml lapte;
- 200 g zahăr tos;
- 20 g gelatină;
- 90 g ciocolată amăruie;
- 1 păstaie de vanilie;
- 100 g fructe de pădure.
Mod de preparare:
- Amestecă gelatina cu 10 linguri de apă rece și lăsa deoparte, până ce aceasta e absorbită.
- Pregătește câteva recipiente individuale, în care să pui panna cotta.
- Mai intai se face panna cotta cu ciocolată, din jumătate din ingrediente. Încălzește 100 ml de lapte cu 100 g zahăr, pană acesta se topește. Laptele nu trebuie să fiarbă.
- Adaugă 450 ml smântână, amestecă bine și încălzește-o până dă un clocot mic, apoi închide aragazul.
- Adaugă ciocolata ruptă bucăți mici și amestecă bine până ce se topește și se omogenizează (poți folosi mixerul ca să meargă mai repede).
- Pune 1/2 din cantitatea de gelatină și amestecă până ce s-a incorporat toată.
- Răcește puțin crema pe gheață sau apă rece. Umple recipientele pe jumătate și pune-le la frigider pentru 3 ore, sau până ce panna cotta s-a întărit.
- Acum e rândul pentru panna cotta de vanilie. Încălzește laptele rămas cu semințele de la păstaia de vanilie și zahărul, pană acesta se topește.
- Amestecă bine cu restul de smântână și încălzește-o până dă un clocot mic.
- Lasă puțin să se răcească și amestecă în crema gelatină până ce s-a incorporat toată.
- Răcește crema pe gheață. Umple recipientele, lăsând un gol de 2-3 cm. Pune panna cotta la frigider minim 3 ore.
Pentru o panna cotta cu o consistență de budinca, este indicat să folosești în loc de toată smântâna, 450 ml lapte și 450 ml smântână.
7. Panna cotta cu jeleu de fructe
Pentru un gust deosebit, am pregătit rețeta ideală ca să savurezi o panna cotta cu jeleu de fructe tropicale, numai bun pentru perioada călduroasă a verii.
Ingrediente:
- 500 ml lapte;
- 500 ml smântână dulce pentru frișcă;
- 100 gr zahar;
- 20 gr gelatină;
- esență de portocale;
- 3-4 frunze de mentă;
- 420 gr de fructe tropicale la conservă.
Mod de preparare:
- Răstoarnă conținutul conservei de fructe tropicale într-un vas și mixează cu ajutorul unui blender vertical până obții o compoziție fină.
- Adaugă 3 gr de gelatină preparată conform indicațiilor de pe ambalaj și amestecă energic pentru a fi încorporată uniform în compoziție.
- Toarnă câte un strat în pahare și lasă la frigider să se întărească.
- Încălzește laptele împreună cu zahărul doar atât cât să se topească zahărul.
- Încălzește smântâna dulce dar fără să o aduci la punctul de fierbere. Amestecă cele două compoziții și adaugă esența de portocale. Lasă apoi să se răcorească.
- Prepară jeleul rămas și toarnă-l peste panna cotta. Pune-l la frigider.
- Prepară următorul strat de panna cotta, la fel ca la primul strat doar că aici nu vei mai adăuga esența de portocale ci frunzele de mentă pe care le vei lăsa să se infuzeze după care le îndepărtezi.
- De această dată nu vei pune panna cotta în pahare după ce jeleul este complet întărit ci în momentul în care acesta e foarte puțin închegat. Toarnă cu grijă panna cotta în centrul paharului astfel încât o parte din jeleu se va amesteca cu panna cotta.
- Se păstrează la rece pană în momentul servirii.
Acum că ai 7 rețete speciale de preparare a desertului panna cotta, tot ce îți rămâne de făcut este să le încerci pe toate și să alegi rețeta favorită!