fbpx

Paste Amatriciana

7.4K

Sursă: freepik

Bucătăria italienească încântă de sute de ani gusturile tuturor gurmanzilor pasionați de bucate alese. Trebuie să recunoaștem, când vine vorba de paste, aceștia sunt experți în prepararea acestora. De la spaghetti, penne, tagliatele și până la ravioli, toate tipurile de paste au cunoscut repede celebritatea în toate țările europene.

Una dintre cele mai cunoscute rețete de paste din Italia și în topul preferatelor italienilor la acest capitol, este rețeta de paste amatriciana, cunoscute și sub denumirea de paste all amatriciana.

Dacă vei merge într-o vacanță în Roma, Italia, vei observa că la fiecare restaurant din această regiune vei găsi în meniu pastele amatriciana. Acest preparat fiind foarte popular în această zonă, deoarece este considerată a fi una dintre cele 4 rețete de paste romane alături de carbonara, cacio e pepe și pasta alla Grigia.

În continuarea articolului de astăzi îți vom prezenta cele mai bune rețete de paste amatriciana, modul de preparare și alte informații utile pe care e bine să le știi dacă vrei să-ți iasă aceasta rețetă, exact ca în Italia.

Originea reteței de Paste Amatriciana

Originea reteței de Paste Amatriciana

Sursă: freepik

Pasta all’amatriciana este un fel de mâncare tipic pentru trattoria și tavernele romane, fiind originar din orașul Amatrice, din provincia italiană, Rieti.

Cele 3 ingrediente de bază care fac din acest preparat unul atât de delicios sunt: pecorino, guanciale și sos de roșii.

De-a lungul timpului rețeta a suferit mai multe interpretări, dar niciodată nu a fost uitată rețeta clasică în forma ei inițială.

Sosul amatriciana este un condiment pentru paste, care are la bază cele 3 ingrediente principale amintite mai sus: guanciale, pecorino și sosul de roșii, dar la care se mai adaugă și ulei de măsline, usturoi, vin alb, sare, piper.

Potrivit istoriei, această primă rețetă aparține bucătarului Francesco Leonardi, care în 1816, a servit pentru prima dată acest preparat la curtea papei. Vestea acestui preparat a circulat repede, ajungând astăzi să fie cunoscut și apreciat în întreaga lume.

Ustensile necesare

Ustensile necesare

Sursă: freepik

Dacă îți dorești să pregătești la tine în bucătărie pastele amatriciana, ai nevoie de o serie de ustensile care să te ajute în acest proces.

Pentru început ai nevoie de o oală spațioasă în care să fierbi pastele, de o tigaie în care să pregătești deliciosul sos de roșii, de o răzătoare pentru brânza pe care o vei adăuga la final, de un cuțit pentru a tăia ingredientele și o spatulă pentru a putea pregăti întreaga rețetă.

La final pregătește și cea mai frumoasă farfurie pentru a servi pastele și un pahar de vin pentru a savura cel mai bun vin, alături de acestea.

Timp total de pregatire pentru paste amatriciana

Timp total de pregatire pentru paste amatriciana

Sursă: freepik

Precum majoritatea rețetelor de paste pe care bucătăria italienească ni le-a pus la dispoziție, și această rețetă se prepară simplu și rapid dacă ai la îndemână toate ingredientele și ustensilele de care ai nevoie în pregătirea acesteia.

De la modul de pregătire al ingredientelor până la fiertul pastelor și pregătirea sosului, întregul proces nu ar trebui să-ți ia mai mult de 20 de minute.

Da, ai auzit bine! În doar 20 de minute te vei putea bucura de o porție de paste allAmatriciana exact ca în Italia.

Iată de ce ingrediente vei avea nevoie pentru pregătirea acesteia.

Ingrediente paste amatriciana rețeta originală

Ingrediente paste amatriciana rețeta originală

Sursă: freepik

De la bucătarii italieni și de la bucătăria italienească, am învățat de-a lungul timpului, că doar cu câteva ingrediente poți obține fără îndoială cele mai bune paste.

Pentru prepararea acestei rețete delicioase de paste amatriciana vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru această rețetă poți alege să folosești Paste Barilla 3 Spaghettini 500g Originare din Italia și pregătite după rețeta clasică a locului, aceste paste te vor ajută să prepari o porție de paste apetisantă cât mai apropiată de textura și gustul celor din restaurantele italienești.

Paste Barilla 3 Spaghettini 500g

Paste Barilla 3 Spaghettini 500g

Pentru această rețetă de paste, poți alege să folosești și alt tip de paste cum ar fi penne sau fusilli.

PASTE RUMMO NR. 48 FUSILLI 500G

PASTE RUMMO NR. 48 FUSILLI 500G

sau

PASTE GAROFALO PENNE ZITI RIGATE 500G

PASTE GAROFALO PENNE ZITI RIGATE 500G

Indiferent de varianta de paste pe care o vei alege dintre cele recomandate mai sus, rezultatul va fi la fel de delicios și apetisant.

  • Pasta De Rosii Cirio;

Pasta De Rosii Cirio 700ml

Pasta De Rosii Cirio 700ml

Gustul intens de roșii este cel care dă contrast acestei rețete. Cu ajutorul acestui sos, vei putea să aduci gustul de roșii proaspete și apetisante direct în rețeta ta de paste amatriciana.

  • Ulei de masline extravirgin angelini blend selezione 500ml;

Ulei de masline extravirgin angelini blend selezione 500ml

Ulei de masline extravirgin angelini blend selezione 500ml

Uleiul de măsline de calitate face diferența în gustul final al acestei rețete. Ai grijă să alegi un ulei de măsline bun și calitativ.

  • Vin Santa Margherita Gewurztraminer Trentino 750ml;

Vin Santa Margherita Gewurztraminer Trentino 750ml

Vin Santa Margherita Gewurztraminer Trentino 750ml

Un vin bun e cel care dă nota de savoare preparatului tău. Dacă îți dorești ca rezultatul final să fie o porție de paste care să-ți ofere gustul delicat din bucătăriile italiene, alege un vin fin și bun direct de acolo.

Alte ingrediente importante în rețetă:

  • usturoi;
  • pecorino;
  • guanciale;

Dacă toată lista de ingrediente este pregătită, să vedem modul de preparare al rețetei de paste amatriciana.

Mod de preparare paste amatriciana rețeta clasică

Mod de preparare paste amatriciana rețeta clasică

Sursă: freepik

Pentru început pune pe foc o oală cu 4 l de apă în care să fierbi pastele. Nu uita să adaugi în aceasta și o lingură de sare.

Apoi taie guanciale în felii lungi pe care ulterior le tai perpendicular în bucățele mici.

Încinge tigaia și adaugă în aceasta uleiul și mai apoi guanciale tăiată. Lasă-le să se prăjească bine, până când încep să se rumenească.

Peste guanciale rămasă în tigaie adaugă cu grijă paharul de vin împreună cu ardeiul iute și mai lasă-le la foc pentru 4-5 minute. După acest timp, sosul de roșii, piperul, usturoiul și lasă-le să se gătească la foc mic.

Cum se face sosul pentru paste amatriciana?

Sosul pentru All’amatriciana se fierbe de regulă 10 minute, așa că ai grijă să respecți și tu acest timp.

Între timp dacă apa îți fierbe, adaugă pastele și lasă-le să fiarbă cu 2 minute mai puțin decât indicațiile de pe ambalaj. Când sunt fierte spaghetele se scot cu un clește și se adaugă peste sos. Adaugă peste sos și un polonic din apa în care au fiert pastele.

Adaugă pe final și jumătate din brânza răzuită și mai lasă-le la foc pentru  câteva minute. Așează pastele all’amatriciana în farfurie cât încă sunt fierbinți și servește-le cu extra brânză pe deasupra.

Așa cum îți spuneam și la început, poți adăuga lângă acestea pentru servire și un pahar din vinul tău preferat.

Sfaturi utile pentru prepararea pastelor amatriciana

Sfaturi utile pentru prepararea pastelor amatriciana

Sursă: foodnetwork

Rețeta de paste all’amatriciana este foarte ușoară și poate fi pregătită într-un timp foarte scurt chiar la tine acasă. Simplu și rapid, vei savura o porție de paste gustoase ce te va purta  automat cu gândul pe meleagurile italienești.

Totuși, dacă vrei ca rezultatul să fie exact ca în restaurantele din Italia, iată câteva sfaturi de care să ții cont.

În primul rând alege paste de calitate și fierbe-le exact cât trebuie. Acestea trebuie să fie puțin aldente.

În al doilea rând ai grijă ce carne alegi, se recomandă guanciale sau pancetta. Mergi pe varianta clasică, exact ca în rețetă și diferența se va simți cu siguranță în gust.

În al treilea rând, nu uita, pastele lungi nu se scurg în strecurătoarea clasică. Acestea trebuie luate cu un clește special și adăugate direct în sosul  All’amatriciana.

Ține cont de aceste sfaturi și vei avea un rezultat pe măsura așteptărilor tale. Aromele, gusturile inedite și combinațiile de texturi fac din acest preparat o adevărată artă culinară ce își merită toate laudele. Îți garantăm că rezultatul final te va surprinde și îți vei dori să-ți chemi și prietenii la masă.

Variații de Paste Amatriciana – rețețe bune de încercat

Variații de Paste Amatriciana - rețețe bune de încercat

Sursă: freepik

De-a lungul timpul au apărut mai multe rețete derivate de la cea clasică, care au reușit să-și câștige repede aprecierea în rândul iubitorilor de paste. În cele ce urmează îți vom prezenta 4 rețete bune de încercat atunci când ți-e poftă de o porție de paste delicioase chiar la tine acasă.

Rețeta clasică italiană amatriciana

Rețeta clasică italiană amatriciana

Sursă: rețetepractice

Rețeta clasică italiană amatriciana merită realizată cel puțin o dată la tine acasă. Într-un timp scurt te vei bucura de o rețetă simplă și apetisantă.

Ingrediente:

  • 160 g paste;
  • 100 g guanciale (sau pancetta);
  • O conservă de roșii;
  • O ceapă;
  • 2 căței de usturoi;
  • 1 lingură ulei de măsline;
  • 50 ml vin alb;
  • 50 g pecorino ras.

Mod de preparare:

Pentru început se toacă ceapa alături de usturoi, iar carnea se taie în bucățele mai mici. Se pune apa la fiert cu puțină sare pentru a fierbe pastele. Se adaugă pastele și se lasă doar 6 minute.

Se adaugă ulei de măsline în tigaie și bucățile de carne. Se lasă la foc pentru 5-6 minute după care se adaugă și vinul. După 2-3 minute de gătire la foc mic, se adaugă și ceapa împreună cu usturoiul și conserva de roșii. După alte 5-6 minute, timp în care sosul a scăzut se adaugă pastele și 1-2 linguri de apă de la paste.

Se mai lasă 2-3 minute pe foc după care se adaugă și brânza rasă. Apoi pot fi savurate pe îndelete la o masă cu cei dragi sau oricând dorești un moment de relaxare cu un preparat delicios.

Rețeta vegană amatriciana

Rețeta vegană amatriciana

Sursă: freepik

Pentru cei vegani sau pentru cei care țin post, o alternativă la varianta clasică de paste amatriciana este această variantă de paste amatriciana vegană.

Iată de ce ingrediente vei avea nevoie în prepararea acesteia:

  • 300 g  paste;
  • 1 ceapă;
  • 2 căței de usturoi;
  • 1 ardei iute;
  • 200 g tofu afumat;
  • 1 linguriță de sos de soia;
  • 800 g  roșii întregi la conservă;
  • 150 g  roșii cherry mixte;
  • sare;
  • piper;
  • ulei de măsline;
  • busuioc pentru servire;
  • parmezan vegan pentru servire;

Mod de preparare:

Pentru început se curăță și se taie mărunt ceapa și usturoiul. Se taie și ardeiul iute cubulețe mici. Tofu afumat se taie și el în cubulețe mai mici, iar roșiile cherry în două.

Într-o tigaie cu uleiul de măsline se rumenește tofu afumat timp de aprox. 5 minute. După jumătate din timp se adaugă sosul de soia. Se scoate toful din tigaie pe o farfurie.

Se mai adaugă puțin ulei de măsline și se călește ceapa, usturoiul și ardeiul iute în aceeași tigaie. Se prăjesc 3-4 minute la foc mic și mai apoi se adaugă  roșiile din conservă, asezonat cu sare și piper.

Se lasă să fiarbă la foc mediu timp de aprox. 30 de minute, amestecând regulat. La sfârșitul timpului de gatire, se adaugă din nou tofu afumat și roșiile cherry tăiate în două.

Într-o oală cu apă și puțină sare se pun pastele la fiert. Se adaugă  pastele fierte direct în sosul din tigaie. Se mai pot adăuga 2-3 linguri de apă de la paste pentru a crea un sos neted și mătăsos.

Se servesc cu busuioc proaspăt și parmezan vegan.

O variantă ușoară și delicioasă de paste care pot fi și pe placul celor care preferă carnea. Este de încercat acasă, iar rezultatul cu siguranță te va surprinde.

Rețeta cu penne

Rețeta cu penne

Sursă: freepik

O altă variantă de paste amatriciana ar fi această variantă realizată cu paste tip penne

Pentru pregătirea acestei rețete vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 165 g paste penne;
  • 100 g bacon;
  • O conservă de roșii cuburi;
  • O ceapă mică;
  • 2-3 căței de usturoi;
  • 1 lingură ulei de măsline;
  • Sare;
  • piper;
  • 50 ml vin alb;
  • Busuioc proaspăt;
  • 50 g parmezan ras;

Mod de preparare:

Se toacă ceapa și usturoiul, iar baconul se taie în bucățele mai mici. Se pune apa la fiert cu puțină sare pentru a fierbe pastele penne. Se adaugă pastele la gătit pentru 6 minute.

Într-o tigaie se adaugă uleiul de măsline și se călește baconul. Se lasă la foc pentru 5-6 minute după care se adaugă și vinul. Ulterior se adaugă și ceapa împreună cu usturoiul și conserva de roșii. Pentru un sos mai cremos se mai adaugă și 2 linguri din apa în care au fiert pastele.

Se servesc cu busuioc proaspăt și parmezan ras pe deasupra. Rezultatul va fi un preparat rapid și gustos, ideal pentru cei mari, dar și pentru cei mici.

Reteta cu pancetta

Reteta cu pancetta

Sursă: freepik

O altă variantă de paste delicioasă este această rețetă cu pancetta. Aceasta poate fi preparată simplu și ușor atunci când ți-e poftă de paste.

Pentru prepararea acestei rețete vei avea nevoie de următoarea listă de ingrediente:

  • 150 g paste fusilli;
  • 100 g de pancetta;
  • O ceapă mică;
  • O lingură ulei de măsline;
  • 200 g roșii cherry;
  • 100 g parmezan;
  • sare, piper după gust;

Mod de preparare:

Într-o oală spațioasă se pune apa la fiert cu puțină sare și se fierb pastele cu un minut mai puțin decât scrie pe ambalaj.

Într-o tigaie se încinge uleiul și se călește pancetta. Mai apoi se adaugă și ceapa cubulețe și roșiile tăiate în două. Se zdrobește și usturoiul peste și le călim împreună cu 150 ml apă de la paste.

Fierbem sosul pentru 5 minute și condimentăm cu sare și piper după gust. Mai apoi adăugăm și pastele și le mai lăsăm la foc pentru alte, 2 minute. Se adaugă și parmezanul ras și se mai gătește pentru un minut.

Se pot servi cu extra parmezan și busuioc proaspăt alături de un pahar din vinul tău preferat. O cină pe cinste sau un preparat la care poți apela într-o seară de relaxare cu prietenii.

Orice rețetă vei alege din cele de mai sus, îți garantăm că te vei bucura de o porție de paste delicioase și sățioase chiar la tine acasă. Iar dacă dorești să-ți impresionezi prietenii, cu siguranță o vei face cu rețetele prezentate mai sus.

Așadar, vino în magazinul nostru fizic Supermercato sau accesează supermercato.ro pentru a comanda online produsele de care ai nevoie. Vor ajunge la adresa indicată de tine în cel mai scurt timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close