fbpx

Paste, care cu ce se mănânca?

8.8K

Exista o sumedenie de tipuri de paste, unele chiar colorate. Dintotdeauna m-am întrebat care este diferența între ele. Da, vizual, nu e nicio îndoială, se vede clar, dar cum se pregătesc? Care paste cu ce sos se potrivesc? Să gătesc paste scurte sau lungi? Netede, adica lisce, sau striate, rigate? Late sau subțiri? Am tot citit și citit, iată ce am aflat.

PASTELE LUNGI

Sunt perfecte cu sosurile de roșii, dar și cu sosurile pe bază de unt topit și brânză rasa. Sau cu usturoi și ulei de măsline extravirgin. Spaghete, bucatini, fettuccine și pappardelle sunt perfecte pentru rețete rapide, cu sosuri tradiționale.

PASTELE SCURTE

Ideale cu sosuri care conțin bucați mici de carne, pește sau legume. Ca sunt cârnați, carne de pui, vita, porc, pește, fructe de mare, ciuperci, brocoli sau orice alte legume, merg minunat cu pipe, fluturi, penne și fusilli. Se pot folosi la rețete la cuptor sau in supe, dar si reci în salate.

PASTE STRIATE

Sunt paste concepute pentru a reține cel mai bine sosurile, roșii, albe sau verzi. Merg cu sosurile de roșii simple sau îmbogățite cu multe ingrediente gustoase. Ca, de exemplu, un sos ragu cu carne aromat si plin de savoare. Penne, ditalini, pipe rigate, etc.

PASTE NETEDE

Le folosim cu succes când pregătim sosuri groase și cremoase, care nu „alunecă” cu ușurință. Pentru a atinge perfecțiunea le folosim cu toate sosurile făcute cu smântână, lapte și brânză. Penne, pennette lisce, tagliatele, etc

PREPARARE

Desigur, cele mai bune paste sunt cele fierte „al dente”. Ce inseamnă asta? Adică nu sunt moi, dar sunt, totuși, fierte. Se simte textura lor atunci cand le mâncăm. Care sunt regulile pentru a-mi reuși niște paste „al dente” perfecte? Cât de multă apă pun să fiarbă? Când să adaug sare și câtă? Acestea sunt întrebări care pot părea banale, totuși ele sunt esențiale pentru cei care pregătesc pentru prima dată paste.

Ei bine, mai întâi alege o cratiță mare cu laturi înalte, pastele trebuie să poată pluti în lichid în deplină libertate.

Cât de multe paste, cât de multă apă și câtă sare să folosești? Regula de aur, care, evident trebuie adaptată la obiceiurile și nevoile tuturor oaspeților, propune o proporție de 10: 100: 1000. 10 grame de sare (1 lingură) la fiecare 100 grame de paste în 1000 mililitri de apă. Sarea se adaugă în apă numai atunci când punctul de fierbere al apei este evident, așteptăm câteva minute, pentru a se dizolva complet, apoi putem arunca pastele la fiert. Se amestecă imediat, menținând focul la mare ca fierberea să nu „scadă”, altfel riscăm ca pastele să se lipească. Apoi dăm focul la mediu și respectăm timpul de fierbere indicat pe pachet. E bine să le încercam de mai multe ori, pentru asta ținem la îndemână o lingură de lemn sau silicon și un castronel.

Și strecurăm pastele. Dacă sosul este foarte gros sau prea uscat, este foarte util să nu aruncăm toată apa în care au fiert pastele. Sosurile pesto sunt asa in general.

Ce facem dacă nu au ieșit perfecte?

O luăm de la capăt. Iată câteva greseli și cum le putem remedia.

S-AU LIPIT

Recunoastem… Am uitat sa amestecăm pastele în timp ce fierbeau! Sau am ales un vas prea mic pentru fiert, ori nu am pus suficientă apă… Putem sa le mutăm într-un vas mai mare, punem apă rece peste ele și amestecăm din nou, cu grijă. După ce se dezlipesc le scurgem si le putem folosi.

MOI ȘI LIPICIOASE

Explicația în acest caz este doar una: le-am lăsat prea mult în apă. Se întâmplă dacă puneți pastele înainte ca apa să clocotească sau dacă le ținem la foc mic, crescând astfel timpul de fierbere. Eu un am găsit o soluție pentru această problema, așa că o s-o iau de la capăt. Fierb alte paste!

SUNT APOASE

Probabil că nu am scurs bine pastele și sosul es-a subțiat. În cazul acesta putem pune pastele într-un vas la cuptor pentru câteva minute, dar nu prea mult, sa nu riscăm să le uscăm prea tare!

Cât de mult si cum putem păstra pastele?

Unii cred că pastele uscate sunt veșnice și le uită pe rafturile din cămară de ani de zile. De fapt, în ciuda faptului că este un produs cu termen lung de păstrare, de regulă un pachet închis se poate păstra pentru maximum 30 de luni. După deschidere, este mai bine să le mutăm imediat într-un borcan de sticlă uscat și curat, care poate fi închis cu un capac. Trebuie consumate de la deschidere în câteva luni, altfel riscăm să ne umplem cămara, bucătăria si casa de fluturi si insecte de făină, care sunt atât de enervante!

Close
Close