fbpx

Rețete de paste cu sos roșu

43.9K

Sursă foto: Day of the Dozens

Consumate pe întreg mapamondul, delicioase, chiar sănătoase, pastele sunt motivul perfect al unui prânz sățios sau al unei cine romantice.

Dar nu vorbim despre orice fel de paste, cele pe care le întâlnim la tot pasul, prin orice magazin, convenabile ca preț. Vorbim despre pastele din grâu dur, pur italienești.

Este suficient să pronunți cuvântul ‘paste’ și gândul te poartă spre renumita peninsulă.

Pastele carbonara, pastele cu sos roșu, ravioli, gnocchi, fac din acest tărâm culinar, una din țările cu cele mai populare preparate din lume. Pentru că sunt sănătoase, ușor de gătit și pentru că există mai mult de 600 de sortimente.

Originea pastelor cu sos roșu

Originea pastelor cu sos roșu

Sursă foto: cooking.nytimes

Este interesant să cunoști câteva detalii despre originea fiecărui preparat pe care îl guști. Pentru cultura noastră generală, dar și în semn de apreciere al efortului depus pentru a ajunge în farfuria milioanelor de persoane.

Pastele făinoase sunt cunoscute încă din anul 826 d.Hr., de prin regiunea Siciliei, unde erau preparate din grâul cultivat pe insulă.

Unele voci sunt de părere că originea pastelor se află în Asia, și că acestea au ajuns în Europa prin secolul XIII, ulterior fiind răspândite în Italia.

Cu trecerea timpului au început să fie din ce în ce mai consumate, astfel că sunt preparate la nivel industrial, cu ajutorul mașinilor create special pentru acest lucru. Dar, dacă te gândești să colinzi pe străzile înguste și boeme ale Italiei, este imposibil să nu întâlnești oameni care gătesc manual paste. Aceștia duc mai departe tradiția moștenită din generație în generație.

De-a lungul timpului, au apărut nenumărate sortimente de paste care se prepară cu diverse sosuri și în anumite combinații: penne, spaghetti, tagliatelle, gnocchi etc.

Pastele lungi se consumă cu sosuri cremoase, în timp ce pastele cu formă tubulară sau spiralată, se consumă cel mai des cu sos de roșii.

Pastele adevărate, care aduc beneficiu sănătății, sunt pastele preparate din grâu dur integral și apă și se fierb între 7 și 10 minute. Se fierbe apa, se introduc în apa fiartă și se fierb conform instrucțiunilor regăsite pe ambalaj. Se scot, se scurg, ele fiind încă tari. Acestea sunt paste al dente.

  • Cum mănânci corect pastele? Se răsucește furculița în farfurie și se prind cât mai multe paste.

Rețete simple și rapide de paste cu sos roșu

Rețete simple și rapide de paste cu sos roșu

Sursă foto: jamesmcconnell

Gustul adevăratelor paste, pregătite cu sos consistent de roșii și busuioc proaspăt, este inconfundabil. Pot fi combinate cu ton, fructe de mare, carne tocată, bacon sau brânzeturi, iar adăugarea ierburilor aromatice le potențează aroma.

Iată câteva rețete de paste cu sos roșu, în tot soiul de combinații care vor încânta apetitul oricui.

Paste cu fructe de mare și sos roșu

Paste cu fructe de mare și sos roșu

Sursă foto: cooking.nytimes

Fructele de mare sunt perfecte în combinație cu pastele și sosul din roșii proaspete.

Un mix de fructe de mare cu spaghete și sos perfect de roșii.

Timp total de pregătire: 50 de minute

Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 lingură ulei de măsline;
  • 1 kg amestec de fructe de mare;
  • 2 linguri de unt;
  • 1 ceapă galbenă mică, tocată fin;
  • 3 căței de usturoi, tocați mărunt;
  • Fulgi de ardei roșu (doar dacă îți place picant);
  • 2 linguri sos de roșii;
  • Jumătate de cană vin alb sec;
  • 1 cutie de conservă de roșii decojite;
  • ½ ceașcă de apă în care au fiert pastele;
  • 300 grame PASTE BARILLA LINGUINE 500G din grâu dur;

PASTE BARILLA LINGUINE 500G

PASTE BARILLA LINGUINE 500G

  • Condimente, după gust (sare, piper);
  • 2 linguri de pătrunjel tocat fin;
  • Sucul de la o jumătate de lămâie.

Cum se prepară:

  • Se pun roșiile din cutie împreună cu sosul într-un bol mare și se lasă deoparte.
  • Se încălzește o tigaie mare în care se adaugă o lingură de ulei de măsline și, ulterior, fructele de mare bine scurse.
  • Se gătește totul aproximativ 4 minute, la foc mediu.
  • Fructele de mare nu trebuie să fie gătite excesiv. Dacă este necesar, adaugă mai mult ulei.
  • Acum, se lasă deoparte fructele de mare.
  • Dacă în urma fierberii fructelor de mare, acestea au lăsat multă zeamă, trece-le printr-o strecurătoare.
  • Întoarce-te la tigaie, adaugă untul și ceapa, pe care le fierbi aproximativ 6 minute.
  • Adaugă usturoiul și amestecă iar 30 de secunde.
  • Adaugă sosul de roșii și fulgii de ardei.
  • Gătește tot amestecul aproximativ 2 minute, în timp ce fierbi apa pentru paste.
  • Se adaugă vinul în tigaie și se gătește 4 minute până la eliminarea alcoolului.
  • Se adaugă roșiile zdrobite împreună cu sucul lor, și se asezonează cu sare și piper după gust. Se fierbe compoziția timp de 10 minute.
  • În timp ce se gătește sosul, se fierb pastele al dente și se păstrează câteva linguri din zeama în care au fiert.
  • Oprește focul de la sos, gustă, adaugă condimente dacă mai este necesar, apoi amestecă și fructele de mare.
  • Pune spaghetele în sos, adăugând cantitatea de apă necesară pentru subțierea sosului.
  • Presară pătrunjel proaspăt și puțină zeamă de lămâie deasupra.

Rețeta ideală de paste cu fructe de mare și sos roșu, specială pentru ocazii deosebite din viața ta, dar și pentru orice zi în care ai poftă de paste.

Paste cu creveți/midii și sos roșu

Paste cu creveți, midii și sos roșu

Sursă foto: sipandfeast

Îți plac scoicile? Dar creveții?

Ce spui de o porție de paste cu sos roșu și fructe de mare proaspete cu aromă de busuioc? Însoțită de un pahar de vin alb?

Timp total de pregătire: aproximativ o oră

Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 400 grame midii;
  • 300 de grame creveți;
  • Poți alege fructele de mare care îți plac cel mai mult (poți stabili cantitățile în funcție de preferințe);
  • 400 grame de spaghete;
  • 1 sfert ceașcă de ulei de măsline de calitate;
  • Sare de mare;
  • SOS BARILLA ARRABBIATA 400GR consistent de roșii, datorită căruia pastele vor avea un gust excelent;

SOS BARILLA ARRABBIATA 400GR

SOS BARILLA ARRABBIATA 400GR

  • ½ ceașcă de pătrunjel proaspăt tocat;
  • 3 căței de usturoi;
  • ½  linguriță de fulgi de ardei roșu (poți adăuga mai mult, după gust și doar dacă îți place picant).

Cum se prepară:

  • Se încinge o tigaie în care adaugi uleiul de măsline și usturoiul. Este necesar să amesteci bine pentru a nu se arde usturoiul.
  • Ulterior, adaugi midiile (scoicile), amesteci folosind o lingură de lemn și lași pe foc timp de 1 minut (sau până când încep să se deschidă scoicile).
  • Adaugi creveții și amesteci din nou.
  • Se acoperă și se lasă iar la fiert 1 minut, maximum 2.
  • Fructele de mare nu se gătesc foarte mult.
  • Se încălzește sosul de roșii într-o cratiță, se adaugă peste fructele de mare și se amestecă ușor. Se lasă deoparte.
  • Într-o oală cu apă și sare, se fierb pastele conform instrucțiunilor.
  • Se scurg și se păstrează 1 cană din apa în care au fiert.
  • Se adaugă pastele peste fructele de mare și sosul de roșii, amestecându-se ușor, pentru ca sosul să se încorporeze în paste.
  • Dacă este necesar, adaugă puțină zeamă de la pastele fierte.
  • Se transferă compoziția pe un platou mare, se stropește cu puțin ulei de măsline și se presară pătrunjelul tocat.
  • Se servesc fierbinți!

Dacă ți-am stârnit apetitul, te invit să pregătești această rețetă de paste cu creveți și sos roșu, cu gust proaspăt de mare. Sau, poate că îți plac mai mult doar scoicile în combinație cu pastele. Atunci, modifică rețeta prin înlocuirea creveților cu scoicile, și vei avea un preparat din paste cu midii și sos roșu, numai bune de savurat.

Paste cu sos roșu și bacon/kaizer

Paste cu sos roșu și bacon sau kaizer

Sursă foto: cookhomey

O combinație interesantă și sățioasă de paste cu sos roșu și bacon. Simplu și ușor de preparat.

Timp total de pregătire: 50 de minute

Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 600 grame de paste lungi sau penne;
  • 200 grame de bacon/kaiser;
  • 2 linguri de busuioc proaspăt, tocat fin;
  • Sos de roșii;
  • 60 grame unt;
  • 1 cățel de usturoi;
  • Sare și piper, după gust.

Cum se prepară:

  • Se fierb pastele într-o oală în care ai pus suficientă apă și sare, conform instrucțiunilor (se recomandă fierberea cu un minut mai puțin decât scrie pe ambalaj).
  • În timp ce fierb pastele, se pregătește sosul.
  • Se păstrează câteva linguri din zeama în care fierb pastele.
  • Se taie baconul sau kaiserul sub formă de cubulețe.
  • Într-o tigaie se adaugă puțin unt și se călește baconul/kaiserul.
  • După călire, se adaugă busuioc tocat și jumătate de cățel zdrobit pentru aromă.
  • Se adaugă și sos de roșii.
  • Nu se gătește compoziția (baconul, busuiocul și usturoiul) mai mult de 1 minut și jumătate.
  • Se adaugă pastele scurse bine peste bacon.
  • Peste acest amestec se pune un cubuleț de unt.
  • Se adaugă câteva linguri din zeama păstrată, pentru ca pastele să nu fie prea uscate.
  • Se amestecă ușor până când se absoarbe lichidul.

Pot fi paste cu kaiser și sos roșu, dacă nu dorești să le combini cu bacon. Sau pot fi ambele. Depinde de gustul tău.

Paste cu sos roșu, piept de pui și ciuperci

Paste cu sos roșu, piept de pui și ciuperci

Sursă foto: Italpasta limited

O rețetă savuroasă de paste cu pui, ciuperci și sos roșu ce se poate servi oricând.

Timp total de pregătire: o oră

Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 300 grame paste penne;
  • 300 grame piept de pui dezosat;
  • 100 grame bacon;
  • 200 grame ciuperci;
  • 1 ceapă galbenă;
  • 1 cățel de usturoi;
  • 2 linguri de Ulei Extravirgin COPPINI 250ML;

Ulei Extravirgin COPPINI 250ML

Ulei Extravirgin COPPINI 250ML

  • 450 grame roșii cuburi din conservă;
  • 150 ml sos de roșii;
  • Sare și piper;
  • 1 lingură de busuioc proaspăt, tocat fin;
  • Se poate adăuga parmezan ras pe deasupra (opțional).

Cum se prepară:

  • Se taie baconul în felii subțiri și se pune la prăjit cu o lingură de ulei de măsline.
  • După rumenire, se lasă feliile de bacon pe o farfurie.
  • Se adaugă restul de ulei în tigaie și ceapa tocată fin.
  • După ce devine translucidă, se adaugă pieptul de pui tăiat cubulețe.
  • Se amestecă ușor până când pieptul se albește pe toate părțile.
  • Se adaugă usturoiul tocat foarte mărunt, se lasă câteva secunde să se gătească, după care se pun ciupercile felii.
  • Se gătesc până când încep să se rumenească (ciupercile și pieptul de pui).
  • Se adaugă sosul de roșii, roșiile din conservă, jumătate din baconul prăjit mai devreme și aproximativ 300 ml apă.
  • Se asezonează cu sare și piper după gust și se lasă la foc mediu până când începe să fiarbă.
  • Se adaugă pastele peste compoziție, se omogenizează și se lasă să fiarbă aproximativ 15 minute până când sunt fierte pastele.
  • Se amestecă din când în când.
  • După ce sunt gata, se adaugă busuiocul tocat și baconul rămas.
  • După gătire completă, se acoperă preparatul câteva minute, înainte de servire.

Pastele cu sos roșu și pui sunt foarte bune dacă sunt alese acele paste italienești din grâu dur. Cine poate refuza un astfel de preparat? Sănătos, gustos și sățios. Un adevărat curcubeu pe cerul gurii!

Sau poți alege să prepari paste cu piept de pui și sos roșu, fără să mai adaugi ciuperci.

Paste cu somon și sos roșu

Paste cu somon și sos roșu

Sursă foto: youtube

Somonul este ingredientul perfect pe care-l poți adăuga pastelor.

Timp total de pregătire: 50 de minute

Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru 4 porții:

Paste BARILLA 70 MEZZE PENNE RIGATE 500G

Paste BARILLA 70 MEZZE PENNE RIGATE 500G

  • 500 grame somon file;
  • Sare, piper și busuioc;
  • 3 căței de usturoi;
  • 2 cești sos de roșii;
  • ½ ceașcă de smântână;
  • 3 linguri de ulei de măsline.

Cum se prepară:

  • Se fierb pastele potrivit instrucțiunilor.
  • După fierbere se scurg bine.
  • Se spală somonul și se usucă folosind un prosop de hârtie.
  • Se taie cubulețe și se asezonează cu sare și piper.
  • Se încălzește uleiul într-o cratiță medie și se prăjește ușor usturoiul pentru 20 de secunde.
  • Se adaugă somonul, se amestecă și se gătește până când pierde nuanța de roz.
  • Se adaugă sosul de roșii, ușor încălzit în prealabil, amestecat delicat cu smântâna.
  • Se aduce compoziția la fierbere și se gătesc până când somonul este gata.
  • Nu se amestecă după ce ai pus sosul pentru că se va zdrobi prea tare somonul.
  • Se pun pastele în 4 boluri și se acoperă cu somon și sos.
  • Se presară puțin busuioc deasupra fiecărui bol.

Somonul, cu ale sale beneficii pentru sănătate este un ingredient perfect pentru multe preparate, în special pentru paste.

Așadar pregătește o surpriză familiei și așteaptă-i la cină cu un preparat minunat de paste cu somon și sos roșu.

Paste cu sos roșu și carne tocată

Paste cu sos roșu și carne tocată

Sursă foto: istock

Ți-ar plăcea să încerci o rețetă de paste cu carne tocată? Acum este momentul. Te poți inspira din rețeta de mai jos.

Timp total de pregătire: o oră și 20 de minute

Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 500 grame carne tocată;
  • 1 ceapă galbenă;
  • 1 cățel de usturoi;
  • 1 lingură de ulei;
  • Sare, piper, busuioc;
  • 400 grame sos de roșii (sau conservă de roșii PULPA DE TOMATE MUTTI 2X210G);

PULPA DE TOMATE MUTTI 2X210G

PULPA DE TOMATE MUTTI 2X210G

  • 400 grame penne sau orice sortiment de paste îți este la îndemână;
  • Parmezan (opțional).

Cum se prepară:

  • Se pune o lingură de ulei într-o tigaie, se adaugă carnea și se fierbe (până se rumenește frumos) în jur de 7 minute, amestecând mereu.
  • Ulterior, se adaugă ceapa tocată și usturoiul zdrobit.
  • Se pun sare, piper și busuioc.
  • Se mai lasă 1 minut la călit, după care se adaugă conserva de roșii.
  • Se lasă la fiert câteva zeci de minute la foc mic, amestecând din când în când.
  • Sosul trebuie să scadă și să se lege. Nu trebuie să fie subțire.
  • Se fierb și pastele conform instrucțiunilor.
  • Se păstrează câteva linguri de zeamă din apa în care au fiert.
  • Se scurg și se adaugă în tigaia cu sosul fierbinte.
  • Se amestecă ușor cu spatula.
  • Se poate adăuga parmezan în tigaie (opțional), dar și deasupra porției din farfurie.

Carnea tocată este un ingredient cu care se prepară multe feluri de mâncare, în special în țara noastră. Gustoasă, sățioasă și încorporată perfect într-o rețetă de paste cu sos roșu și carne tocată.

Paste cu sos roșu de post

Paste cu sos roșu de post

Sursă foto: marthastewart

Indiferent că suntem într-o zi sau perioadă de post, pastele preparate doar cu sos de roșii și, eventual, cu ciuperci sau măsline sunt un preparat ușor, simplu și delicios.

Timp total de pregătire: 45 de minute

Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 400 grame pastă de roșii, sos de roșii sau roșii zdrobite;
  • 250 grame de paste penne;
  • 1 ceapă galbenă;
  • 2-3 căței de usturoi;
  • 2-3 linguri ulei de măsline;
  • Pătrunjel sau busuioc proaspăt tocat fin;
  • Ciuperci Funghi Trifolati SACLA 285g (opțional) perfecte pentru paste.

Ciuperci Funghi Trifolati SACLA 285g

Ciuperci Funghi Trifolati SACLA 285g

Cum se prepară:

  • Se toacă mărunt ceapa și usturoiul.
  • Se călește ceapa până când devine translucidă și apoi se adaugă usturoiul.
  • Se mai lasă încă 2 minute.
  • Se toarnă pasta de roșii și se amestecă.
  • Se gătește sosul aproximativ 15 minute.
  • Între timp se fierb pastele conform instrucțiunilor.
  • Se păstrează o ceașcă din zeama în care au fiert.
  • Se scurg pastele, se adaugă peste sosul de roșii și se amestecă ușor.
  • Pentru ca sosul să fie mai lichid se adaugă treptat zeama păstrată de la pastele fierte.
  • Se asezonează cu sare, piper, busuioc sau pătrunjel.

Postul este una din perioadele în care putem hrăni organismul cu preparate ușoare, fără cărnuri sau brânzeturi. Astfel, poți alege să pregătești o rețetă foarte ușoară de paste cu sos roșu de post. Dar această rețetă o poți prepara nu doar în perioadele de post, ci în orice moment în care dorești ceva gustos și simplu de preparat.

Dacă vrei, poți adăuga ciuperci în rețeta de mai sus, rezultând astfel excelentele paste cu sos roșu și ciuperci.

Paste cu sos roșu și ton

Paste cu sos roșu și ton

Sursă foto: thehappyfoodie

Tonul, un alt sortiment de pește cu gust extraordinar și foarte sănătos. Încorporat într-un sos pentru paste, cu gust excelent.

Timp total de pregătire: 50 de minute

Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru 4 porții:

Conserva Rio Mare Con Gusto Mazare Si Ton 2X160g

Conserva Rio Mare Con Gusto Mazare Si Ton 2X160g

  • 1 ceapă;
  • 500 de ml sos de roșii;
  • 3 linguri ulei;
  • 4 căței de usturoi;
  • Sare, piper, busuioc.

Cum se prepară:

  • Ceapa tocată fin se adaugă într-o cratiță, în care în prealabil ai pus 3 linguri de ulei.
  • După ce a devenit transparentă, se adaugă și usturoiul feliat subțire.
  • Se mai lasă aproximativ 2 minute pe foc amestecând ușor.
  • După călirea acestora, se adaugă sosul de roșii și se lasă la fiert 5 minute.
  • Ulterior se adaugă tonul și condimentele.
  • Se lasă să fiarbă la foc mic.
  • Între timp se fierb pastele într-o oală în care ai pus apă cu sare.
  • După fierbere, se scurg bine și se pun într-un vas mare peste care se adaugă sosul și se amestecă până la omogenizare.
  • Se presară busuioc pe deasupra.

Tonul este preferat de multe gospodine pentru tot soiul de preparate, dar o porție de paste cu sos roșu și ton este oricând un deliciu.

Indiferent ce rețetă alegi să prepari pentru tine și familia ta, reține faptul că pastele cu adevărat sănătoase, potrivit specialiștilor, sunt pastele din grâu dur.

Culori vii, combinații excelente și arome amețitoare! Doar în acest mod pot fi descrise preparatele în care pastele sunt ingredientul principal.

Chiar nu ți-am făcut poftă? Chiar nu-ți dorești să testezi măcar una din rețete?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close