Faimoasa și inconfundabila bucătărie italiană, cu ale sale renumite paste și multe sortimente de pizza, nu are cum să nu fie pe placul tău.
Spaghetti bolognese, carbonara, pizza Margherita și multe alte preparate delicioase cu specific italian, în care aroma și gustul ingredientelor locale proaspete se îmbină într-un mod desăvârșit, au ajuns în topul preferințelor multor oameni, de pe întreg mapamondul.
Imaginează-ți că te afli într-un restaurant italian în care aroma de busuioc se întrepătrunde cu sosul de roșii proaspete și parmezanul ras peste o porție generoasă de spaghete bolognese. Sau, în care umplutura de prosciutto, brânză și rucola a unei lipii piadine devine parte din tine.
Ce deliciu! Un adevărat ospăț, căruia cu greu îi poți rezista.
Preparate în restaurante de lux sau în casele gospodinelor, rețetele cu specific italian sunt consumate cu un anume ritual, pe care cu ușurință îl poți considera o adevărată artă.
Preparatele italienești sunt savurate de italieni cu încântare, cu înclinație spre tradiția lor.
Poporul italian este guvernat de principii sănătoase de viață, unde intimitatea și plăcerea timpului petrecut împreună, așezați la o masă cu gusturi și arome proaspete, sunt foarte importante. Zâmbete, bună dispoziție și bucuria regăsirii acelor momente în care se pot aduna cu toții la aceeași masă.
Gustând din preparatele italienești, nu poți să nu te întrebi care sunt secretele culinare care au promovat renumele bucătăriei în toată lumea.
Secretele faimoasei bucătării italiene sunt dezvăluite de aromele subtile, de carbohidrații care îți creează rapid senzația de sațietate și de verdețurile proaspete și colorate într-un mod vibrant și energic.
Un alt secret al acestei bucătării incredibile se regăsește în migrația italienilor pe tot globul, înainte de Primul Război Mondial și după al Doilea Război Mondial, unde obiceiurile lor culinare s-au răspândit cu rapiditate în toate colțurile lumii.
Acum, dorința de a gusta din preparate proaspete te duce cu gândul la o plimbare în Italia sau prin magazinele de unde poți procura ingredientele necesare unui preparat.
Ingrediente tipice bucătăriei italiene
Fiecare bucătărie se mândrește cu mai multe ingrediente de bază, așa că, hai să aflăm câteva din ingredientele bucătăriei italiene.
- Uleiul de măsline. Consumat în toată lumea, uleiul de măsline mai puțin aromat este folosit la gătit, iar uleiul extravirgin mai aromat și mai costisitor este un ingredient regăsit în salate sau ca picătură finală în unele preparate.
- Parmezan, în special Parmigiano Reggiano, presărat peste tot soiul de mâncăruri. Unul dintre deliciile savurate de italienii este brânza consumată cu vin.
- Roșiile, recent adăugate în bucătăria italiană, transformate cu delicatețe în sos marinara, sos bolognese sau topping pentru bruschetta etc.
- Busuiocul este un ingredient prezent în salate, paste, supe etc.
- Orezul, prezent în foarte multe rețete, precum faimosul risotto.
- Brânza, regăsită în variate soiuri și gusturi.
Îți recomandăm, pentru început, să pregătești o piadină italiană. Despre acest preparat cu specific italian vom vorbi în acest articol.
1. Ce este piadina? Scurt istoric
Sursă foto: gialloza.fferano
Piadina italiană sau Piada (lipie piadina) este o pâine subțire, a cărei proveniență se află în regiunea istorică Romagna.
Preparată din câteva ingrediente de bază, precum făină albă, ulei de măsline sau untură, sare și apă, este unul din cele mai gustoase preparate tradiționale. Produs care a fost adăugat pe lista produselor alimentare tradiționale din Italia, regiunea Emilia Romagna.
Pe vremuri, piadina se prepara pe un vas de teracotă, însă, în zilele noastre, tigaia plată și antiaderentă sau grătarul electric sunt preferate pentru coacere.
Referitor la etimologia cuvântului, părerile sunt contradictorii. Se consideră că piada este un cuvânt împrumutat din cuvântul grecesc pentru focaccia. În schimb, potrivit altor păreri, piada este un cuvânt împrumutat din alte limbi din cauza utilizării frecvente a alimentelor similare în întreg Imperiul Roman de la Răsărit.
Prima dovadă scrisă a Piadinei datează din 1371, în ‘Descriptio Romandiolae’ compilată de cardinalul Anglico care a oferit pentru prima dată rețeta pâinii, locuitorilor din Romagna spunându-le:
„Se prepară din făină albă amestecată cu apă și sare. Apoi, se frământă cu lapte și cu puțină untură.”
Epoca modernă a Piadinei
În zilele noastre, lipiile piadine sunt vândute imediat după preparare în chioșcuri specializate denumite piadinerii, umplute cu brânzeturi, mezeluri, legume, pește, ouă, humus, fructe, dar și gem, Nutella, miere etc.
Este un aliment versatil care poate mulțumi pe cei care consumă carne, dar și pe vegani sau vegetarieni.
În funcție de zona în care se prepară, dimensiunea lipiei piadină poate fi diferită.
Tradiția italiană
Fiecare colț de stradă din Romagna are o trattorie care prepară acest aliment local incredibil. Preparatul tradițional este pufos și aromat datorită unturii care pătrunde foarte bine făina.
Iubitorii de tradiție aleg să servească piadina tradițională, a cărei umplutură de bază este: brânză, prosciutto și rucola.
Într-adevăr pot fi cumpărate și din magazine, însă nu există termen de comparație între acestea și cele artizanale.
Cum se păstrează piadina proaspătă?
Fără umplutură se poate păstra la frigider pentru două zile, într-un recipient închis ermetic.
Dacă se răcesc după gătire, pot fi congelate. Câteva secunde într-un cuptor cu microunde le vor dezgheța, ulterior putând fi umplute cu ingredientele preferate.
2. Rețeta originală de piadina
Sursă foto: zileșinopți
Cum fiecare preparat culinar are la bază o rețetă originală, așa se întâmplă și în cazul rețetei delicioase de piadină.
Care este deosebirea dintre aluatul de pâine și aluatul de lipie piadină?
Deosebirea dintre pâinea obișnuită și piadina este dospirea aluatului în cazul pâinii, în timp ce aluatul piadinei italiene trebuie să stea câteva zeci de minute pentru a fi mai pufos.
Pentru preparare și coacere sunt necesare un roller, preferabil din lemn sau silicon și o tigaie plată antiaderentă din fontă sau aluminiu.
Dacă vei dori să vizitezi Romagna, vei găsi roller în magazinele tradiționale care vând obiecte și suveniruri handmade.
Rețeta originală de piadine
Pentru a gusta dintr-o piadina tradițională delicioasă, ai nevoie de aproximativ 60 de minute, timp de preparare și coacere.
Timp de preparare a aluatului
- 5 minute.
Timp de odihnă a aluatului
- 40 de minute.
Timp de coacere
- 20 de minute.
Ingrediente pentru 6 piadine:
- 500 de grame de făină albă Molino Ferrari recomandată pentru orice aluat;
Faina Molino Ferrari Pasta Fresco Tip 00 1000 gr
- 220 ml de apă la temperatura camerei;
- 80 ml de ulei de măsline extravirgin sau 80 de grame de untură;
- 1 linguriță de sare fină;
- ⅓ linguriță de bicarbonat de sodiu (praf de copt).
Acestea sunt ingredientele ce se regăsesc în rețeta de piadină, o rețetă italiană cu o semnificație valoroasă pentru acest popor.
3. Mod de preparare
Piadina se prepară foarte ușor, timpul total fiind de puțin peste 60 de minute. În timp ce lași aluatul să se odihnească, poți pregăti umplutura preferată.
- Se pune făina într-un bol, împreună cu praful de copt și puțină sare;
- Se amestecă bine, după care se adaugă ulei sau untură;
- Se adaugă apă la temperatura camerei. Se amestecă tot pentru câteva minute până când aluatul devine fin și compact. Dacă aluatul se lipește de degete, se presară câteva picături de făină. Înainte de coacere, aluatul nu trebuie să fie lipicios;
- După preparare, aluatul se acoperă cu o folie de aluminiu și se lasă aproximativ 30 de minute, la temperatura camerei. Ulterior, se împarte aluatul în 6 porții egale;
- Din cele șase porții se formează câte o biluță, după care se acoperă încă 10 minute cu un prosop de bucătărie. Se rulează fiecare minge și se formează câte un disc cu o grosime de ⅘ și diametrul egal în cazul tuturor;
- Se coc rând pe rând. În timp ce se coace una, se recomandă ca celelalte să fie acoperite cu un prosop pentru a se evita uscarea aluatului;
- Fiecare lipie se coace într-o tigaie antiaderentă, se întoarce după 1 minut sau când se observă bule pe suprafața acesteia. Se repetă, înțepând cu furculița ici-colo. Fiecare lipie se coace câte două minute pe fiecare parte. Știi că este gata când a lipia piadină are o nuanță gălbuie și când sunt prezente pete mici negre pe suprafață;
- După coacere, se așează una peste alta și se acoperă cu un prosop pentru a nu se răci;
- Le poți umple cu ce dorești. Mai jos vei găsi o varietate de umpluturi, printre care și cea mai delicioasă și populară dintre ele.
Cum se consumă dacă se răcesc?
Dacă se răcesc, le poți înfășura în folie alimentară sau într-o pungă de plastic și se păstrează 2 zile într-un loc uscat și rece, la temperatura camerei.
Când vei dori să le servești, este suficient să încălzești câte una în tigaie timp de 1 minut pe ambele părți.
4. Umpluturi delicioase pentru piadine
Sursă foto: thenoseychef
Umplute cu brânzeturi, mezeluri, fructe, pește sau consumate ca atare, piadinele satisfac papilele gustative atât de tare încât vei dori să le încerci cu multe ocazii.
Piadina cea mai populară este cea a cărei umplutură este un amestec de prosciutto, brânză și rucola.
Rețetă de piadină cu Prosciutto, Rucola și brânză Ricotta
Sursă foto: foodandwine
Rețeta de aluat este cea de mai sus, menționată la punctul 3. Dacă vrei ca în loc de apă, să folosești lapte, tu decizi. Mai jos vei găsi ingredientele și modul de preparare a umpluturii.
Ingrediente:
- ¾ dintr-o ceașcă de brânză ricotta din lapte integral;
- ½ linguriță coajă de lămâie rasă și 2 linguri de zeamă de lămâie;
- sare Kosher și piper negru măcinat;
- 8 felii de prosciutto la temperatura camerei;
- 4 căni de rucola;
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin Dante Frantolio, pentru obținerea gustului autentic italian;
Ulei De Masline Dante Frantolio Di Contada 750ml
Mod de preparare:
Într-un bol mediu, se combină ricotta și coaja rasă de lămâie. Se asezonează cu sare și piper. Se întinde amestecul de ricotta peste jumătate din fiecare piadină, apoi se adaugă câte două felii de prosciutto. Într-un alt bol se amestecă rucola cu sucul de lămâie și cu un strop de sare. Se împrăștie amestecul peste prosciutto. La final se stropește cu ulei de măsline, se împăturește și se savurează.
Rețeta de piadina sandwich
Sursă foto: fooditswhatido
Rețeta de aluat este cea de mai sus. În următoarele rânduri vei găsi ingredientele și modul de preparare a umpluturii pentru piadina sandwich.
Ingrediente necesare pentru a umple două lipii:
- 1 ceapă roșie;
- 1 măr;
- oțet din vin alb;
- 200 de grame de ton;
- 30 de grame brânză Gouda;
- 2 linguri iaurt;
- muștar;
- sare fină Italkali, extrasă mecanic din zăcăminte saline din subsolul sicilian;
- piper;
- sos picant (opțional);
- salată.
Mod de preparare pentru umplutură:
Se toacă mărunt ceapa și mărul și se adaugă un strop de oțet. Se scurge tonul și se adaugă peste ceapă. Ulterior, se adaugă iaurtul, brânza rasă, muștar, sare, piper, sos picant (dacă ai optat și pentru el) și se amestecă până la omogenizare.
Se ung piadinele cu amestecul de mai sus, se împăturesc în două și se mai gătesc câte 2 minute pe fiecare parte, până când brânza s-a topit.
Se servesc cu salată.
Rețeta de piadina cu nutella cu fructe (căpșune, fructe de pădure)
Sursă foto: pinterest
Se prepară același aluat ca în cazul tuturor piadinelor.
Ingrediente pentru umplutura de nutella și fructe:
- cea mai dorită cremă de ciocolată Nutella;
- Fructe (căpșune, fructe de pădure).
Se prepară lipiile, se taie felii, se ung cu Nutella pe fiecare, iar pe suprafața fiecărei lipii se adaugă fructele preferate, întregi sau feliate.
5. Câte calorii are o lipie piadină?
Analiza piadinei din punct de vedere nutrițional, a cantității de calorii, de grăsimi, proteine și carbohidrați este benefică pentru a ști activitatea fizică pe care trebuie să o susții dacă ești o persoană care se află la dietă sau dacă vrei să-ți menții greutatea.
Așadar, câte calorii are piadina?
100 grame de piadină conține 306 calorii ce pot fi arse prin diferite exerciții fizice, precum mersul pe jos timp de 60 de minute sau prin 20 de minute jogging.
- 306 calorii, ceea ce reprezintă 15,3 % din doza recomandată /zi unui adult (2000 de calorii recomandate zilnic);
- 9 grame de grăsimi, din 28% din doza recomandată/zi unui adult;
- 45 grame de carbohidrați din 61 % din doza recomandată/zi unui adult;
- 8 grame de proteine din 11% din doza recomandată /zi unui adult;
- 1,3 grame, zahăr.
6. Recomandări de piadine cu specific italian
Aromele bucătăriei italiene ne ajută să descoperim preparatele acestui minunat popor. Un popor care se poate mândri cu atâtea mâncăruri senzaționale.
O rețetă de piadină cu specific italian, delicioasă cu roșii, mozzarella și rucola
Sursă foto: lucaraluca
Ingrediente pentru aluat:
- 500 de grame de făină albă;
- 250 de ml apă sau lapte;
- 60 de grame de untură sau ulei;
- 1 linguriță de bicarbonat;
- 1 linguriță de zahăr;
- 1 linguriță de sare.
Mod de preparare:
Se încălzește laptele (nu foarte mult), se adaugă uleiul sau untura și se lasă până se topește. Se cerne făina amestecată cu sare, zahăr și bicarbonat, apoi se adaugă laptele. Se frământă câteva minute.
Aluatul se acoperă 30 de minute, după care se formează biluțe și se mai lasă 10 minute la temperatura camerei.
Se întinde fiecare biluță din care se formează câte un disc nici gros, nici subțire și se coace fiecare câte două minute pe fiecare parte.
Ingrediente pentru umplutură:
- roșii proaspete;
- mozzarella;
- rucola.
Se umple piadina cu roșii, mozzarella, rucola.
Rețetă de piadine cu umplutură de verdețuri și usturoi cu ulei
Sursă foto: pinterest
O altă rețetă foarte gustoasă de piadină este cea cu umplutură de verdețuri și usturoi.
Ingrediente:
- 2 căni de frunze de pătrunjel;
- 8-10 linguri de ulei de măsline extra virgin;
- jumătate de cană de arpagic tocat grosier;
- ¼ de cană de mărar proaspăt tocat grosier;
- 1 ½ lingură de fulgi de ardei roșu;
- 1 cățel mare de usturoi zdrobit;
- 1 linguriță de sare Kosher;
- 1 linguriță de piper negru măcinat.
Mod de preparare:
Într-un mixer, se combină toate ingredientele și se amestecă până la omogenizare, cam 20 de secunde. Cu amestecul respectiv se umple piadinele.
Alte umpluturi pentru aluatul de piadină:
- roșii, ton și maioneză;
- carne, brânză și legume preparate la grătar.
Indiferent de umplutura pe care o alegi, lipia piadina este un preparat fantastic.
Un deliciu ce poate fi savurat în toate colțurile Italiei, dar și în multe alte părți ale lumii. Un deliciu pe care îl poți pregăti și tu acasă. Un preparat care poate fi umplut cu prosciutto, brânză, legume, pește, fructe sau cu orice altceva îți dorești, și care poate fi însoțit de băutura preferată.