fbpx

Cum sa faci un platou de branzeturi pentru un eveniment special!

25.8K

  Nimic nu se compară cu un platou plin de brânzeturi fine și delicioase,  cu specialități italiene pe care sa le servești atât împreună cu familia cât și la mese speciale. 

  Bineînțeles că un platou cu brânzeturi nu este suficient să arate bine ci acestea trebuie alese în așa fel încât să fie potrivite între ele, ca gust, textură și aspect. 

  Iar brânzeturile italiene, sunt recunoscute la nivel mondial că fiind printre cele mai gustoase brânzeturi, așa că brâzeturile italiene sunt o alegere foarte bună pe care să o faci atunci când vorbim despre un astfel de platou. 

 Un platou cu brânzeturi este o alegere excelentă atât pentru evenimente speciale cât și pentru zilele obișnuite, în care vrei să iei o masă aparte dar sănătoasă și în care tot ce îți dorești este să ieși din tipare și să te bucuri de arome delicioase și texturi diverse.

 Pentru că nu în fiecare zi ai timpul necesar pentru a găti ceva deosebit și poate nici dispoziție dar îți dorești o gustare pe care sa o prepari rapid și să fie delicioasa, un platou cu brânzeturi va fi nu doar hrănitor, ci și apetisant și gustos. Cât despre a impresiona musafirii, nici nu mai vorbim. 

 În Italia exista peste 300 de tipuri de brânzeturi italiene care îți oferă variante nenumărate de a te delecta cu o gustare extraordinară, de fiecare dată. 

 Iar acum, o parte dintre acestea sunt disponibile în magazinul nostru și le poți accesa ușor, pentru a avea o experiență italiană adevărată chiar la tine acasă.

Cand alegem sa facem un platou de branzeturi?

Cand alegem sa facem un platou de branzeturi

Rafinat și luxos, platoul de brânză oferă ocazia de a descoperi bogăţia unei ţări, dar şi de a fi surprins de fineţea sau puterea neaşteptată a unui gust și a pasiunii.  

Pentru italieni un platou de brânzeturi este o încântare, mai ales atunci când vine vorba de a-l servi alături de un vin italian de calitate.  

Așadar un platou de brânzeturi poate fi servit atât pentru a sărbători o ocazie specială, la evenimente cât și la întâlniri alături de oameni dragi. Acestea fac ca orice masă să devină una cu adevărat spectaculoasă și rafinată.

Un platou de brânzeturi Înseamnă, de asemenea, să lași musafirilor alegerea degustării în mod liber şi bucuria unei conversații plăcute. Iar ei, cu siguranță vor aprecia atât modul de aranjare, cât și combinația de texturi și gusturi. 

Asigură-te că oferi de fiecare dată prin platoul tău de brânzeturi, indiferent de ocazie, o complexitate și o experiență cu totul aparte. Combinația de brânzeturi trebuie sa fie un echilibru perfect. 

Momentul potrivit pentru a servi un platou cu brânză este subiectiv. Dacă în cadrul anumitor evenimente acesta este potrivit pentru a fi servit drept aperitiv  sau între aperitiv și felul principal, în cadrul evenimentelor mai puțin formale acesta poate fi oferit chiar și ca desert, alături de un pahar de vin. 

În cazul în care te gândești la o masă mai puțin colocvială pentru musafirii tăi,  pe care i-ai invitat la un moment de socializare, platoul cu brânzeturi poate fi chiar singura gustare pe care să o oferi. Sățioasă și gustoasă, acesta însoțește perfect nu doar vinul și fructele cât și momentele frumoase alături de cei dragi. 

 Ce tip de platou folosim pentru o aranjare spectaculoasa a brânzeturilor?

 Ce tip de platou folosim pentru o aranjare spectaculoasa a brânzeturilor

Deși cea mai recomandata și freventa variantă în aranjarea unui platou cu brânzeturi, este să folosești un platou de lemn, te poți folosi și de alte tipuri de platouri pentru a aranja spectaculos brânzeturile, în funcție de modul în care masa este aranjată, de locație sau de tipul evenimentului. 

Daca tematica mesei sau a evenimentului tau nu se pretează pentru un platou de lemn, iată ce alte variante ai pentru a crea o imagine de ansamblu excelenta. 

Platou de lemn

Acest material este excelent pentru aranjarea unui platou cu brânză pentru că se potrivește perfect cu brânza.  Din acest motiv este ales în majoritatea prezentărilor, când vorbim despre brânzeturi fine și fructe. 

Diferitele culori afişate de brânzeturile alese vor fi evidenţiate în funcţie de speciile de lemn alese. 

Pentru a te asigura că totul rămâne proaspăt, atunci când alegi platoul de lemn pentru aranajrea platoului cu brânzeturi, asigură-te că le așezi doar cu puțin timp înainte de servire.  

Dacă pui brânza prea devreme, lemnul poate absorbi umezeala din brânzeturi, ceea ce va duce la uscarea lor, deci va trebui să acorzi atenție acestui aspect.

Platou de porţelan

Sinonim cu rafinamentul, porţelanul are o calitate termică de neoprit care va facilita conservarea branzeturilor. 

Ce ai de făcut pentru ca acest proces să aibă loc este sa pui la frigider platourile cu 24 de ore înainte de servire. 

Branzeturile vor prelua din temperatura platoului, în mod constant și se vor menține proaspete mai mult timp. 

Platou de sticlă

Dacă îți dorești să transmiți nu doar eleganta cât și o bogăție incredibilă prin aranajarea platoului cu brânzeturi, platoul  de sticla, pe lângă ca strălucește prin originalitatea sa, acesta transmite o percepţie a unei abundențe a brânzeturilor prezentate. 

Pentru a preveni ruperea brânzeturilor în momentul porționării, îți recomandăm să le expui direct porționate pe acest tip de platou, în special când vorbim de brânzeturile tari. 

Platou cu model de piatră

Dacă vrei sa combini un aspect fin cu unul rustic, acest platou este alegerea perfectă. 

Fie că este marmură, granit sau ardezie, piatră este un material care combină perfect aceste 2 elemente.  

În plus, oferă acelaşi avantaj termic ca şi porţelanul.

Platou de piatră

Cu acest tip de platou vei avea parte de o imagine cu totul aparte. Rustic și natural, acesta te invită să guști natura din fiecare bucățică de brânză de pe acest tip de platou. 

Potrivit pentru o masa rustică cât și pentru una stil boho, brânzeturile tale vor arata uimitor și este potrivit în special pentru brânzeturile tari. 

Ce tipuri de brânzeturi alegem pentru un platou?

Ce tipuri de brânzeturi alegem pentru un platou
Pentru că există o varietate atât de mare de brânzeturi din care poți alege, este de înțeles că a face cel mai bun platou de brânzeturi poate fi destul dificil.

Așadar, ca prim pas în a crea un platou de brânzeturi echilibrat, este să ai pe platou o reprezentare a celor 4 tipuri de lapte importante care se află la baza brânzeturilor italiene de excepție. 

Lapte de vacă

Nu există un platou italian fără brânzeturi din lapte de vacă. Acestea sunt maturate în diverse condiții, de la cele maturate sub frunze struguri la cele sub frasin ș.a.m.d., brânzeturile din lapte de vacă aduc un gust cu adevărat unic în platoul tău. 

Cea mai bună specialitate de brânzeturi italiene din lapte de vacă este Parmigiano Reggiano, care are un proces de maturare de până la 36 de luni. 

PARMIGIANO REGGIANO FERRARI 100G

PARMIGIANO REGGIANO FERRARI 100G

Lapte de bivoliță

Cu siguranță ai mâncat până acum mozzarella. Și cel mai probabil este una dintre preferatele tale datorită fineții și a gustului delicat pe care aceasta îl are. 

Nici nu are cum să nu îți placă, acest tip de brânză, făcut din lapte de bivoliță, care în Italia poartă  numele de Mozzarella di Bufala. Acesta are o textură fină dar  mult mai fermă decât cea făcută din lapte de vacă dar și o aromă mult mai bună. 

Laptele de bivoliță din Italia este cu totul diferit de laptele de bivoliță din altă parte a lumii, așadar alege un soi de mozzarela din acest tip de lapte pentru platoul tău și alege o brânză care să fie musai produsă în Italia. 

Lapte de oaie

Cea mai delicioasă brânză care se obține din acest tip de lapte este brânza Pecorino. 

În funcție de timpul de maturare care poate fi între 1 lună și 2 luni, o poți găsi sub diferite denumiri precum Pecorino Romano, Fiore Sardo, Pecorino di Pienza etc. 

Acest tip de brânză merge perfect pentru platourile unde se vor pune și mezeluri. 

Lapte de capră 

Din acest tip de lapte găsești o varietate de brânzeturi pe care le poți așeza pe platoul tău. De la cele proaspete la cele maturate, care au un gust mai puternic. Poți alege brânzeturi cu lapte din Piemonte, brânză de Taleggio din Lombardia, o Gorgonzola moale care va da nu doar gust dar și aspect platoului tău. 

Acum, că știi ce fel de tip brânzeturi există și cum ar trebui sa le expui pe platoul tău, pentru a crea echilibru în materie de gust și texturi, îți este mult mai ușor să mulțumești fiecare om de la masa. 

În mod clasic, ar trebuie prezentate 4-5 brânzeturi diferite, atât în ​​textura lor, cât şi în gustul lor.

Iată care sunt printre cele mai frecvente tipuri de brânzeturi pe care sa le așezi pe platou.

  • Brânzeturi moi și fine precum Mozzarella clasică, Mozzarella di Bufala, Stracchino, Raviggiolo sau Burrata;
  • Brânzeturi cu interior cremos și coajă înflorită precum Bel Paese sau Taleggio;
  • Brânzeturi cu textura fermă dar cremoasă precum Fontina;
  • Brânzeturi albastre precum Gorgonzola sau Castelmagno;
  • Brânzeturi ușor maturate precum Pecorino sau Asiago;
  • Brânzeturi puternic maturate cu gust intens precum Fiore Sardo, Formaggio și Fossa, Parmigiano Reggiano sau Grana Padano;
  • Brânzeturi afumate precum PuzOne of Moena;
  • Specialitati de brânzeturi dulci (ricotta) sau picante cu diverse legume sau fructe precum Provolone Valpadana.

Îți recomandăm să alternezi brânzeturile „blânde” şi cele mai tari de pe farfurie, pentru a nu suprasolicita papilele gustative ale oaspeţilor dar și pentru a le lasă timp celor care nu obișnuiesc să guste astfel de alimente, să se obișnuiască cu gustul mai puțin tare al brânzeturilor. 

În general, brânzeturile ar trebui servite separat și nu combinate. Așadar, în prima fază servește brânzeturile mai blânde iar apoi cele cu gust intens la fel ca vinul.  

În acest mod te asiguri că gustul va fi educat treptat și toată lumea se va bucura de tot ce presupune un platou cu brânzeturi. 

Sfaturi utile pentru alegerea brânzeturilor

Sfaturi utile pentru alegerea brânzeturilor
Pentru a te asigura că nu pui prea multă brânză dar nici prea puțină dar și că pui brânzeturile potrivite, indiferent de tipul de eveniment sau masa pentru care pregătești platourile, te poate ajuta următoarea variantă. 

Pune-ţi trei întrebări: pentru câte persoane vor fi platourile? Pentru ce fel de mâncare este platoul de brânzeturi? Există caracteristici speciale pe care ar trebui să le iei în calcul? Precum anumite alergii ale oaspeților, spre exemplu. Există oaspeți care au intoleranță la lactoză sau la anumite tipuri de brânzeturi albastre? 

Așadar, un prim pas pentru a te asigura că nu rămâne nimeni fara a gusta din platourile tale dar nici că te vei alege cu în stoc impresionant de brânzeturi după eveniment, iată ce ai de făcut. 

Determina cantităţile în funcţie de tipul de servire

Pentru satisfacţia papilelor gustative ale fiecărui musafir sau persoana care se va servi din platourile tale de branzeturi, o bucată de brânză trebuie să cântărească cel puţin între 25 şi 30 de grame. 

Calculul pentru fiecare persoana este de 250 grame de brânză per persoana.

Pentru un platou ca și desert, cantitatea de brânză ar trebui să fie de aproximativ 50 până la 75 de grame de brânză per persoana. 

Pentru acest tip de platou, de final, nu este necesar să prezinți mai mult de trei tipuri de brânzeturi, dar acesta în mod obligatoriu sa fie dintre cele mai savuroase.

Optează pentru diversitate şi varietate

Diversitatea este ceea ce face ca un platou de brânzeturi să fie cu adevărat excepțional, așa că nu te limita la 2-3 tipuri de brânză. În special dacă platoul este servit drept aperitiv. 

Așadar acea cantitate de 250 gr per persoana împarte-o în așa fel încât să cuprinzi toate felurile de brânză pe care vrei să le expui pe platoul tău și pune cat mai multe tipuri de brânzeturi pentru ca sa ajungi la gustul fiecărui invitat. 

Alege platoul pentru brânzeturi și din punct de vedere practic, nu doar al aspectului vizual

Dacă știi deja câte persoane vor fi la masă și câte tipuri de brânzeturi vei folosi pentru platoul sau platourile tale îți va fi mult mai ușor să faci acest pas. Așadar acum trebuie să definești care va fi tipul de servire. 

Vei pune platoul pe masă iar invitații se vor servi de acolo? Va fi un bufet special pentru brânzeturi și fructe? Vei pune mai multe platouri pe masă pentru ca toată lumea să aibă acces sau platoul va merge prin mâna invitaților dintr-o parte din alta a mesei? 

Dacă alegi spre exemplu varianta în care platoul se va plimba la masă prin mâinile invitaților este musai să ții cont de acest aspect și să folosești platouri mici și ușoare dar și să fie mai adânci, în special dacă vei combina și fructe. În acest fel nu vei risca ca boabele de struguri sau nucile, spre exemplu, care nu sunt aderente să cadă în timpul deplasării platoului. 

În cazul în care te decizi să faci un bufet separat din care invitații se vor servi sau platoul va sta pe masă și fiecare persoană va avea acces la el fără a fi nevoie ca acesta să se deplaseze, te poți folosi de orice tip de platou, chiar și de unul fără margini iar dimensiunea sa poate fi cât de mare se poate și cât permite spațiul. 

Alege modalitatea de servire a brânzei dar și cea de porționare

Ideal ar fi să alegi tipul de prezentare care pune în evidența brânza și nu nepărat crusta acesteia. Așadar aici ai două variante din care poți alege. Fie prezinți tipurile de brânzeturi direct porționate ( în special dacă platoul nu va sta fix) fie vei lăsa opțiunea că anumite brânzeturi să fie porționate pe loc, chiar de către invitați pe platou. 

În acest caz ideal ar fi să folosești platou de lemn și un cuțit special pentru brânzeturi dar și de furculițe și farfurii mici pentru servire. Un platou de porțelan ți-ar putea compromite cuțitul atunci când acesta va fi folosit, în special pentru brânzeturile mai tari. 

Pentru bucata de parmezan (dacă alegi să o pui întreagă) îți recomandăm să așezi lângă aceasta un cuțit special pentru parmezan, pentru că acesta se scobește și nu se taie.  

Dacă brânza este porționată deja, atunci când este expusă pe platou, pune la dispoziția invitațiilor furculițe mici sau instrumente mici cu vârf ascuțit, precum bețișoarele pentru frigărui, pentru a se putea înțepa și servi brânza

Identifică brânzeturile

În special pentru evenimentele sau mesele speciale o identificare a brânzeturilor este destul de importantă și ar putea ajuta mult invitații. 

Pentru că există oameni care nu mănâncă orice fel de brânză, preferă anumite tipuri în detrimentul altora sau pur și simplu le-a plăcut un fel de brânză și vor să știe ce au mâncat, îți recomandăm să pui stegulețe de identificare cu numele fiecărui tip de brânză. 

Pentru a te asigura că îi vizezi și pe cei alergici la anumite ingrediente poți trece inclusiv conținutul fiecărui tip de brânză pe steguleț sau poți opta chiar și pentru varianta în care să pui brânzeturi vegetale pe un platou separat pe care să le semnalezi corespunzător. 

Asigură-te că servești brânzeturile la temperatura potrivită

Cele mai multe referinţe, legate de acest subiect,  sugerează plasarea brânzeturilor la temperatura camerei. Așadar scoate-le  din frigider cu aproximativ 1 oră înainte de servire,  pentru a vă bucura pe deplin de aromele fiecăreia. 

Brânză servită la o temperatură necorespunzătoare, vă începe să transpire, în special dacă diferența de temperatură între locul de servire și frigider este prea mare și riști ca această să se negrească, să i se altereze gustul sau chiar să devină amară. 

Pentru că fiecare tip de brânză are temperatură sa de servire, este bine să știi care este aceasta pentru a putea să servești brânzeturile în cel mai bun mod. În plus, în funcție de locație și eveniment poți evita servirea anumitor tipuri de brânzeturi dacă nu au o temperatură potrivită. 

Iată la ce temperatură să servești brânzeturile. 

        Brânză proaspătă: 4 ° C până la 8 ° C;

        Brânză moale: 8 ° C;

        Brânza semi-fermă: 2 ° C;

        Brânză fermă: 12 ° C până la 15 ° C;

Exemple de aranjare a unui platou de brânzeturi

Exemple de aranjare a unui platou de brânzeturi

Pentru  a compune corect un platou de brânză,  te va ajuta mult să ai cunoștințele esențiale despre ce poți combina și cum pe platou dar și cum să expui brânza pe platou. Evident că brânza va fi vedeta oricărui platou de brânzeturi dar asta nu înseamnă că e musai să expui doar brânză. Brânza merge perfect cu fructe, mezeluri, dulcețuri sau biscuiți. 

Dacă deja, știi care sunt tipurile de brânză dar nu le poți identifica la raft în magazin, îți recomandăm să citești eticheta produsului, pentru a le putea categorisi mai bine. 

Indiferent de tipul de platou pe care alegi să îl creezi, ai de urmat o singură regulă pentru aranjarea unui platou cu brânzeturi ca la carte. 

Folosește-te de cele 4 tipuri de lapte sau de regula în care expui o brânză maturată, o brânză proaspătă sau moale, o brânză cu gust puternic și una albastră, pentru culoare. Totuși acest lucru nu este obligatoriu, dacă spre exemplu nu-ți place nu anumit tip de brânză dintre acestea sau preferi să expui doar un tip sau două de brânzeturi. 

Iată așadar dintre ce variante de platouri poți alege.

Platou cu o bucată de brânză

O singură bucată brânză poate fi o soluţie bună și se poate numi un platou chiar dacă nu sunt mai multe tipuri de brânză pe platou, în special pentru mesele mai puțin convenționale sau pentru mesele în familie. 

O poți combina cu fructe sau mezeluri, pentru un aspect desăvârșit.

Dacă alegi să faci un astfel de platou, trebuie să te asiguri că expui pe platou o brânză cu adevărat gustoasă cum ar Parmigiano Reggiano vechi de 40 de luni și că pui alături de acesta și un cuțit pentru parmezan. 

PARMAREGGIO 40 MESI PARMIGIANO REGGIANO + CUTIT

PARMAREGGIO 40 MESI PARMIGIANO REGGIANO + CUTIT

Platoul mic doar cu brânzeturi 

Pentru acest tip de platou vei include doar brânză. Acesta trebuie să includă 3 până la 4 brânzeturi: o brânză moale, o brânză maturată , o brânză albastră, o brânză cu gust intens.  

 

Platou mediu cu brânzeturi și fructe

Dacă alegi să oferi mai multă varietate pentru platoul tău, combină 6 tipuri de brânzeturi: cele patru anterioare + o brânză cu coajă înflorită  şi o brânză de oaie dar și fructe proaspete sau uscate precum smochine, caise, prune, nuci sau fructe proaspete precum struguri, mere sau pere. 

 

Platoul mare cu brânzeturi, fructe, mezeluri și biscuiți

Aici ai neumărate variante pe care le poți combina. De la o diversitate de tipuri de brânză, la fructe proaspete sau uscate, mezeluri precum prosciutto crudo sau un salam aumat italian, dar și  biscuțiti sărați, care merg perfect cu brânza. 

SALAMINI AFFUMICATI BERETTA

SALAMINI AFFUMICATI BERETTA

Îți prezentăm în continuare și alte variante de platouri pe care le poți face. 

Platouri cu branzeturi si fructe

Platouri cu branzeturi si fructe

Frumusețea unui platou de brânzeturi și fructe este că îl poți compune din fructele care îți plac cel mai mult, dacă îl creezi pentru tine sau pentru cei dragi. În cazul în care te pregătești pentru oaspeți, atunci ai mai multe variante pe care le poți oferi invitaților tăi. 

Cu caracterul şi diversitatea gusturilor şi texturilor, brânză este uşor asociată cu acompaniamenturi fructate. 

Dacă unele brânzeturi cu gust puternic merg cu fructe uscate sau acrișoare cele moi și proaspete se potrivesc de minune cu fructele dulci, de vară. Însă aici doar imaginația ta este limita în a combina branzeturile cu fructe. 

Brânză albă proaspătă

Cu aceste brânzeturi versatile, precum Mozzarella di Bufala sau Bel Paese, cu aromele lor moi şi proaspete, merge aproape orice tip de fruct pentru a fi expunse pe platoul tău de brânzeturi și fructe. 

Primăvara şi vara, notele lor acidulate şi lăptoase sunt foarte bine evidenţiate de fructele roşii proaspete, în compot sau gem. 

Dacă vrei să oferi platoul de brânzeturi și fructe, ca desert, care să te ducă într-o călătorie mediteraneană, combină fructele uscate (migdale, fistic, nuci etc.) și miere. 

CREMA BEL PAESE GALBANI

CREMA BEL PAESE GALBANI

Brânză galbenă, dulcie

Brânzeturile galbene cu textura lor fermă precum Provolone dolce, combină atât cremozitate cât și un gust ușor maturat dar dulciu. Acestea se potrivesc perfect  cu mere verzi, nuci, nuci pecan, pere, miere, curmale dar și struguri. 

În plus acest tip de brânzeturi merg perfect lângă o o foccacia simplă italiană sau biscuiți sărați. 

 

PROVOLONE DOLCE AURICCHIO

PROVOLONE DOLCE AURICCHIO

Brânzeturi moi cu coaja înflorită

Aceste tipuri de brânză sunt foarte bune în combinații cu soiuri de mere şi pere, tăiate în felii subţiri pe platou sau transformate în gem, care îți vor garanta că vei avea un platou de brânzeturi cu fructe incredibil de delicios și aspectos. 

Gutuile sunt, de asemenea, o alegere bună, sub formă de pastă, jeleu sau chiar suc, în special în sezonul rece.

  O altă idee pe care o poți folosi este să tai brânză în jumătate, să o umpli cu un amestec de fructe uscate tocate (stafide, caise, prune uscate, curmale, nuci, fistic etc.) și apoi să o închizi. 

Pentru o combinaţie neobişnuită dar delicioasă, crustele înflorite cu arome mai dulci, merg , de asemenea, împreună cu căpşuni, cireșe, smochine proaspete sau zmeură.

 Brânzeturi maturate

Acest tip de brânzeturi cu gust puternic precum Parmegiano Regiano, ne duc cu gândul la nuci și se potrivește perfect pe oricare platou cu brânzeturi și fructe. 

Acesta se servește în bucățele scobite și nu feliate și se asortează de minune cu gustul dulciu al smochinelor, perelor, curmalelor dar merge foarte bine și alături de prosciutto crudo, sos de oțet balsamic și miere. 

Dacă preferi fructele proaspete, atunci alege fructele cu sâmburi precum strugurii.

Parmigiano Reggiano Snak Parmareggio

Parmigiano Reggiano Snak Parmareggio

Brânză albastră

Cu gustul puternic şi partea lor sărată, dulcie-amăruie sau uneori chiar picantă, brânzeturile albastre precum Gorgonzola se potrivesc de minune cu dulceaţa fructelor în toate formele lor, inclusiv în oţet balsamic şi sosuri picante. 

Perele sunt de asemenea o combinație perfectă, alături de această brânză, la fel ca smochinele şi strugurii. 

Aromele lor puternice rezistă chiar şi densităţii dulci a fructelor uscate  precum prune uscate, curmale, caise migdale alune, nuci.

Brânzeturi de lapte de capră

Brânzeturile de capră sunt delicioase cu fructe de primăvară, vară şi toamnă (căpşuni, caise, piersici, fructe roşii, smochine, mere etc.), dar şi cu fructe uscate sau gem de roşii. 

Pasta de gutui şi jeleul de coacăze roşii se combină, de asemenea, foarte bine.

În plus, alături de brânza de capră și de celelalte fructe de pe platoul de brânzeturi pune biscuiți sau măsline pentru a avea parte de o experiență cu totul aparte. 

BISCUITI MULINO BIANCO SFOGLIA DI GRANO

BISCUITI MULINO BIANCO SFOGLIA DI GRANO

Platou cu brânzeturi struguri și nuci

Platou cu brânzeturi struguri și nuci

Strugurii sunt vedeta unui platou cu brânzeturi, în special când vorbim de combinarea fructelor alături de brânză. Aceștia sunt aspectuosi și nu numai ca adăugă o notă de culoare platoului de brânză, dar şi gust. 

Pentru a crea un platou cu brânzeturi, struguri și nuci ai variante multiple de soiuri de struguri, astfel că aceștia aduc versatilitate platoului pentru că se potrivesc cu orice tip de brânză dar mai ales cu aroma nucilor. De la cei negri acrișori, la cei roze dulci sau cei albi, fiecare dintre aceștia se vor armoniza perfect cu gustul brânzeturilor. 

Nu te limita la câţiva struguri, atunci când creezi platoul cu brânzeturi, struguri și nuci pentru că există multe alte opţiuni pentru a-ţi umple platoul şi a-ţi mulţumi oaspeţii. 

Adăugă, alături de struguri și  smochine, pere şi mere de exemplu. 

În același timp poți alege chiar și varianta legumelor. Ţelina, roşiile, ceapă de primăvară, castraveţii se potrivesc la fel de bine cu o bucată bună de brânză.

Nu uita să pui nucile pe plaotul tău, altăuri de struguri dar și pe orice platou de brânzeturi, indiferent de cât de complex sau simplu este acesta. 

Platou cu branzeturi pentru vin

Platou cu branzeturi pentru vin

Dacă te gândești să asociezi platoul de brânzeturi cu vinurile italiene atunci trebuie să te asiguri că ai ales cele mai bune combinații de gusturi. Aici trebuie neapărat ca aromele să nu se piardă, nici în privința brânzeturilor nici în privința vinurilor italiene care sunt dintre cele mai bune din lume. 

Poți alege doar o singură brânză foarte bună pentru platoul tău de branzeturi pentru vin și nu este neapărat nevoie să te folosești de un mix de branzeturi în combinație cu vinul. 

În plus, anumite brânzeturi nu merg cu anumite soiuri de vin, așa că, îți prezentăm mai jos cum să le combini în cel mai perfect mod. 

Taleggio

O brânză din nordul Italiei din Lombradia, Piemont și Venet, cu lapte de vacă are o coajă portocalie comestibilă și o aromă bogată, cremoasă, înțepătoare dar și cu note savuroase de carne afumată și ciuperci prăjite. 

Acest tip de brânză merge perfect pe platou, servită cu un vin alb ușor dar și alături de o bere rece. 

Pecorino Toscani di Pienza

Una dintre cele mai populare tipuri de brânză din Italia , este brânză toscană, făcută din lapte de capră, care are o savoare unică și se potrivește perfect cu un vin roșu precum Chianti Classico sau Vernaccia di San Gimignano. 

Pecorino se servește mereu la temperatura camerei, iar salinitatea perfectă din gustul său merge perfect alături de gustul nucilor uscate și a vinului roșu clasic. 

Parmigiano – Reggiano

Se spune că primii care au făcut acest tip de brânză au fost călugării din Parma în Evul Mediu iar ulterior toată nobilimea a început să producă Parmigiano Reggiano. 

Adevăratul Parmigiano Reggiano se produce în regiunea Emilia-Romagna și este singurul care se folosește de rețeta originală. Acesta este produs din laptele vacilor roșii.  

Cu aromă de nucă și gust fructat, aceste se servește la temperatura camerei și completează perfect un vin spumant italian. 

Așadar acestaa este o brânză care se potrivește pe orice platou și merge împreună cu un vin bun. 

Fontina

 Dacă vrei un platou cu brânzeturi pentru vin, alege să creezi unul din brânză Fontina, în special dacă acesta este oferit ca desert. 

O brânză dulce cu gust înțepător și note de unt și nuci prăjite, are o aromă bogată și cremoasă și se potrivește perfect cu un vin alb frizzante și cu fructe negre uscate, curmale, stafide, smochine dar și cu ciocolată. 

Toma Piemontese

O brânză gălbuie din lapte de vacă cu o coajă elastică are o aromă ușor amăruie. Gustul său acompaniază perfect vinurile roșii dar și mierea, fructele proaspete, pâinea sau biscuiții cât și mămăliga. 

Burrata Pugliese

Un tip de brânză potrivit pentru un platou unde se servesc biscuiți sau pâine, pentru că textura moale și cremoasă merge perfect întinsă pe acestea. Vinul care vine perfect în compania acestui tip de brânză este vinul alb ușor și fructat. 

Rabiola

Rabiola este o brânză veche originară din regiunea Langhe din Piemont și poate fi găsită în mai multe variante ale ei, precum cea în stare proaspătă sau chiar învechită timp de câteva săptămâni. 

Aromele ei sunt blânde și cremoase cu note de smântână, unt și nuci. 

Un Dolcetto, Barbera sau un Nebbiolo rose se vor potrivit perfect cu acest tip de brânză dar și mierea, dulceata de portocale sau caise. 

Ce garnitura este perfectă pentru un platou cu brânzeturi?

Ce garnitura este perfectă pentru un platou cu brânzeturi

Versatilitatea brânzeturilor este una dintre avantajele acesteia atunci când vorbim despre un platou. Aceasta se potrivește cu multe alte alimente, de la cele sărate, la cele dulci, acrișoare sau chiar picante. 

După ce ai decis care vor fi brânzeturile pe care le vei folosi pentru platoul tău și le–ai aranjatpe platou, adaugă fructele, gemurile / mierea, dacă se potrivesc. 

Alege cât mai mult posibil fructele de sezon pentru a aduce aromă și aranjeaza-le cu generozitate și în cele din urmă, folosește-te de o paletă de culori cât mai abundentă pentru a da viață platoului. 

Idei de fructe pentru un platou de brânză de toamnă / iarnă: ciorchini de struguri albi sau roşii, smochine proaspete, jumătăți de mere tăiate în fâşii, jumătăți de pere tăiate în fâşii, măsline, afine, seminţe de rodie, caise uscate şi de ce nu nişte fructe exotice precum mango, de exemplu. 

Pentru sezonul cald alege fructe de sezon precum  piersici, caise, cireșe, căpșuni etc. 

Dulcețurile şi mierea aduc o notă parfumată servite ca însoţitor al brânzeturilor. Dintre acestea, optează pentru  gemul de smochine, de mango, compotul de pere infuzat cu piper, gemul de caise etc. dar și pentru gemurile picante precum cel de ardei iute. 

Bruschette sau biscuiți se potrivesc de minune cu multe tipuri de brânzeturi și pot fi o garnitură exceletnă dacă alegi să oferi mai mult decât un platou de brânzeturi. Alege bruschette simple sau biscuți neutri, sărați sau cu mac. 

Legume precum morcov, ardei, țelină, măsline sau chiar roșii și frunze verzi merg de multe ori cu multe dintre tipurile de brânză, completându-le aroma dar și aspectul platolui. 

Mezelurile sunt o companie perfectă pentru brânzetuile de pe platoul tău. Asigură-te că le alegi pe cele crude precum Prosciutto crudo, salam uscat, salam afumat sau cârnăciori uscați. 

Ce băuturi se potrivesc la un platou cu brânzeturi?

Ce băuturi se potrivesc la un platou cu brânzeturi

Un platou cu brânzeturi, așa cum am văzut poate include o varietate de brânzeturi, ceea ce înseamnă o varietate de arome. 

Indiferernt că acesta va include brânzeturi uşoare şi pline de savoare, dulci şi sărate, sau brânzeturi sau mai bogate şi mai aromate, la urma urmei, o brânză nu este doar o brânză iar gustul său trebuie scos în față. 

Există nenumărate soiuri care pot fi asociate cu diferite băuturi. Prin urmare, prima decizie importantă este de a alege dacă îți dorești să servești o singură băutură cu platoul sau o băutură diferită pentru fiecare brânză sau varietate de brânză. 

Cea mai simplă şi, de asemenea, cea mai scumpă metodă este de a scoate sticle diferite. Va fi ceva pentru toate gusturile şi toate brânzeturile. Dar, din nou, contează ceea ce alegi să servești. 

Vinul este o alegere ideală pentru platourile de brânzeturi. Aici ai o varietate de a alege dintre cele roșii clasice și seci, cele albe fructate, dulci sau frizzante, fiecăruia i se va potrivi un anumit tip de brânză. Dacă pentru branzeturile dulci și proaspete merg vinurile albe, dulci sau frizzante pentru cele maturate alege vinul roșu sau prosecco.  

Berea nu trebuie să iasă din alegerile pe care le faci în materie de băutură alături de un platou de brânzeturi, pentru că hameiul scoate în evidență notele subtile ale branzeturilor. Alege beri mai blânde ca și gust dar cu un conținut mare de alcool  pentru a nu acoperi aroma brânzei. Berea merge perfect cu brânzeturile învechite. 

Cocktailurile sunt o variantă mai neconvențională dar care poate aduce multă savoare unui platou de brânzeturi. De la cocktailuri cu tin tonic amărui care merge perfect cu brânzeturile blânde și ceremoase la cele dulci și fructate care merg cu brânza dulce și proaspătă. 

Sfaturi pentru servire

Sfaturi pentru servire

Servirea în sine a unui platou de brânzeturi este practic o armonizare a tuturor elementelor pe care le-am discutat până acum. De la alegerea și echilibrarea tuturor tipurilor de brânzeturi, la alegerea platoului, a garniturilor, aspectului cât și a băuturilor care vor acompania brânzeturile. 

Adaugă garnituri 

În funcție de momentul în care vor fi servite, platourile cu brânze pot fi acomaniate de fructe, biscuiți, pâine, legume sau fructe uscate. 

Pentru brânzeturile dulci poți opta chiar și pentru produse de patiserie dulci care vor completa perfect gustul branzei. 

Pâinea sub formă de bruschete sau chiar focaccia simplă este un alt element perfect pentru un platou de brânzeturi.  Optează pentru un amestec de diferite tipuri de pâine, cum ar fi feliile mici, pâine cu smochine sau nuci, chifle calde, bucăţi de pâine prăjită şi biscuiți. 

Chiar şi pâinea cu stafide se potriveşte bine cu orice tip de brânză. 

Optează și pentru măsline, miere, gemuri sau sosuri picante

Toate aceste ingrediente pot aduce o savoare aparte brânzeturilor de pe platou, în special atunci când acesta are în conținutul său mai multe tipuri de brânză. Iar pentru a te asigura că vei satisface gustul oricărui invitat, optează să expui pe platou cât mai multe dintre aceste variante. 

Murăturile pot tăia din salinitatea brânzeturilor dar pot arăta și foarte bine. Alege castraveți cornișoni sau chiar ardei picanți, morcovi murați etc.  

Începe amenajarea platoului cu cele mai mari produse

Dacă vei alege să pui pe platou și bucăți întregi de brânză, începe cu acestea decorarea platoului, apoi continuă cu mezelurile, biscuiții, pâinea,  fructele, legumele sau murăturile iar la final adaugă bucățile de brânză mai mici. 

În acest fel te asiguri că vei distribui în mod echilibrat totul și nu vei face abuz de brânză sau de alte ingrediente. 

Umple golurile cu nuci, măsline sau fructe uscate

O dată ce totul este așezat acum este momentul să umpli micile goluri rămase cu nuci, măsline sau fructe uscate. Acestea le poți expune chiar și peste anumite tipuri de brânză pentru un decor mai special. 

Optează pentru mai multe platouri mici pentru o masă mare

Dacă alegi să faci o masă mare și nu vei avea un loc specific pentru brânzeturi precum un bufet, optează pentru a crea mai multe platouri și nu unul singur. Calculează proporțiile pentru 4-6 persoane, pentru ca acestea să fie accesibile pentru fiecare, fără a fi nevoie ca platoul să se deplaseze. 

Toate aceste idei te vor ajuta să obții platoul de branzeturi perfect indiferent de masa la care alegi sp îl servești și pentru evenimentul pe care vrei să îl sărbătorești. 

Un platou de brânzeturi perfect echilibrat și decorat te va ajuta să obții o atmosferă rafinată și elegantă, impresionand astfel toți invitații dar și să te bucuri în tihnă de momente speciale alături de cei dragi. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close