Vara ne face să vrem să ne răcorim, iar gustul cafelei ne ajută să ne trezim și să ne simțim revigorați. Avem nevoie de suplimente care să ne ajute să fim productivi și eficienți. Dacă ești mare fan al cappuccino-ului și vrei să știi cum îl prepari acasă, iată cum te ajutăm!
Despre cappuccino
Povestea uneia dintre cele mai apreciate cafele în întreaga lume, este următoarea:
Această cafea minunată, foarte dulce și foarte plăcută la gust a apărut în Italia, pentru prima dată. Numele ei este legat de cuvântul italian „cappuccio” care înseamnă glugă. Cappuccino în limba italiană înseamnă „glugă mică”. Interesant este faptul că, numele acestei băuturi provine, de fapt, de la culoarea maro pe care o aveau robele preoților din ordinul capucinilor. Acestea aveau glugă spre deosebire de alte robe care nu aveau un astfel de accesoriu: veșmintele preoților franciscani, augustinieni sau benedictini.
Culoarea cafelei cappuccino obținută din amestecul cafelei obișnuite cu spuma de lapte era exact culoarea robelor preoților capucini. De aici provine denumirea acestei băuturi, oricât de stranie pare a fi această asemănare. După ce cafeaua a ajuns în Europa în trecut, atunci când era preparată, aceasta era amestecată cu lapte. Lucrul acesta se întâmpla încă din secolul al XVII-lea.
În aceeași perioadă au început să apară și băuturile care precedau actuala cafea irlandeză: cafea care conținea băuturi alcoolice și frișcă. Nu trebuie să îți imaginezi că în acele timpuri o cafea cappuccino semăna cu o cafea cu același nume din zilele noastre.
Nu existau expresoare atunci. Ele urmau să apară abia la începutul secolului XX, de altfel. La sfârșitul secolului al XVIII-lea a apărut în Austria o băutură numită kapuziner: o cafea acoperită cu frișcă pe care era presărată scorțișoară sau cacao.
Tipuri de cappuccino
Cappuccino este o băutură foarte populară în toate țările lumii, mai ales în Italia. În această țară cafeaua cappuccino se bea dimineața, în mod frecvent. Se consumă în cafenele sau acasă, alături de produse calde de patiserie. Italienii nu beau cappuccino la prânz sau seara, la fel cu ceilalți europeni sau la fel cu americanii.
De asemenea, tot în Italia, cappuccino este și băutura copiilor. Italienilor nu le este teamă să le ofere copiilor această băutură deoarece ea conține foarte mult lapte. Majoritatea expresoarelor sunt acum prevăzute cu un dispozitiv special de făcut spumă de lapte. În felul acesta, cine are un astfel de expresor poate într-un mod foarte simplu să facă și o spumă de lapte delicioasă.
Datorită popularității sale și datorită gustului său plăcut, cafeaua cappuccino are în prezent o mulțime… de versiuni. Ingeniozitatea oamenilor a determinat apariția multor tipuri de cafea de acest gen, foarte diferite de cele italiene, bineînțeles.
Cele mai populare tipuri de cappuccino:
- Cappuccino rece sau cappuccino freddo;
- Cappuccino light;
- Dry cappuccino;
- Cappuccino cu arome.
Cum se servește o cafea cappuccino?
Specialiștii recomandă ca această cafea să fie servită în cești sau căni preîncălzite, în primul rând. În Italia, ceștile tradiționale pentru cappuccino nu au mai mult de 150-180 ml. Au formă de bol și sunt din porțelan. Atunci când cineva dorește un cappuccino acasă sau pentru a fi servit pe stradă, sunt folosite paharele de hârtie cu capac. Este foarte important să fie băut cald, este mult mai aromat. Spuma de lapte va menține băutura caldă mult timp, la fel și capacul paharului.
Există și versiuni reci ale acestei băuturi populare. Cappuccino cu gheață sau Freddo, cum mai este numit în Italia, este o băutură foarte potrivită în zilele foarte călduroase. În America se poate adăuga și gheață, pentru cine preferă.
Un alt sortiment de cappuccino este acela preparat cu mai mult lapte fierbinte și mai puțină spumă. Este un fel de cafea latte.
În America sunt foarte multe sortimente de cappuccino cu diferite arome. Se folosesc siropuri de vanilie, ciocolată, scorțișoară, mentă, caramel etc. Astfel de preparate sunt foarte bogate în calorii, va trebui să fii foarte atent la acest lucru. Mai ales dacă îți plac băuturile și cafeaua dulce. Nu este o problemă dacă bei o singură cafea dulce sau un singur cappuccino într-o singură zi. Mai multe astfel de cafele însă, vor avea un aport caloric ridicat și ….acest lucru se va concretiza în creșterea în greutate, mai mult ca sigur.
Cum se face cappuccino?
Nu este deloc complicat. Mai mult ca sigur că fiecare avem propria reteta de cafea cappuccino. Dacă preferi varianta italiană, va trebui să încălzești bine ceașca în care vei servi cafeaua, pentru început. Apoi, va trebui să prepari un espresso scurt și spumă de lapte. Aceasta se va turna peste cafeaua caldă simplă în așa fel încât spuma să rămână la suprafață.
Reteta Irish Cappuccino
De la cuvântul “irish” îți dai seama că este vorba de o băutură care va conține alcool. De aceea, Irish Cappuccino este un cappuccino simplu, tradițional care conține o cantitate lapte și whisky sau cremă de whisky, după preferințe.
Iced latte
Pentru a face un iced latte la tine acasă, ai nevoie de un shot de espresso, ¾ pahar de lapte și câteva cuburi de gheață. Dacă dorești, poți adaugă un îndulcitor la alegere. De exemplu, zahăr brun 1 kg.
Caffe mocha
Pentru o caffe mocha, ai nevoie de un shot de expresso, o cană de lapte, 2 lingurițe de sos de ciocolată, frișcă și fulgi de ciocolată Novi 230g.
Latte macchiato
Pentru un latte macchiato ai nevoie de un shot de espresso și ¾ de cană de lapte. Este bine să prepari shotul de espresso la espressor sau la ibric, utilizând boabe de cafea. Laptele cald se va transforma în spumă.
Caffe americano
Caffe americano este unul dintre cele mai tari, concentrate versiuni de espresso deoarece conține 2 shoturi de espresso și 5/4 de căni de apă fierbinte. La o astfel de cafea, ai nevoie de ceva dulce ca să compensezi gustul tare al cafelei. Îți recomandăm biscuiți Nutella 304g.
Vietnam Iced coffee
Ai nevoie de ¾ dintr-o cană de cafea, 2 linguri de lapte condensat, cuburi de gheață, frunze de mentă proaspete. după ce prepari cafeaua, adaugi laptele condensat, cuburile de gheață și frunzele de mentă.
Reteta Cappuccino Vienez
Rețeta de cappuccino vienez este, de asemenea, foarte simplă. Vei avea nevoie de 10 grame de sirop de ciocolată într-o ceașcă. Peste acesta se toarnă un expresso lung, fierbinte. La sfârșit poți adăuga frișca pe care o poți decora cu ciocolată, scorțișoară sau cacao.
Rețetă Cappuccino de casa
Mai ales dacă nu ai reușit să cumperi încă un espressor modern. O soluție foarte bună este folosirea celebrului ibric cu filtru. Pentru ca băutura să aibă un gust și o aromă foarte bună, îți recomandăm să pui mai multă cafea decât utilizezi în mod obișnuit.
În același timp va trebui să încălzești laptele la foc mic. Oprește focul înainte de a începe să fiarbă laptele. Te poți folosi de un blender vertical pentru a face o spumă densă. Cafeaua va trebui să o torni într-o ceașcă preîncălzită, bineînțeles. Apoi, adăugă puțin lapte și peste acest amestec adaugă spuma de lapte cu ajutorul unei linguri.
Chiar dacă această rețetă cappuccino de casă este foarte ușor de realizat, mai există câteva secrete care te vor ajuta să obții o băutură caldă delicioasă. O aromă foarte puternică se obține cu ajutorul unei cafele proaspăt râșnite. Poți ruga vânzătorul de la magazinul de cafea să o râșnească pe loc sau poți face chiar tu acest lucru acasă. Pentru cappuccino specialiștii recomandă cafeaua Arabica, spre exemplu. Cafeaua Robusta nu este foarte potrivită pentru că are un gust mai aspru.
Laptele condensat este suficient de gras (10%) pentru a oferi o consistență cremoasă foarte plăcută băuturii tale. Dacă nu ai la îndemână un astfel de lapte, folosește un lapte gras cu 3,5% grăsime.
Din punctul de vedere al aromelor, la un cappuccino cu spuma de lapte poți adăuga o mulțime de siropuri, creme, lămâie, cacao, cardamom etc. Te poți inspira din rețetele postate pe internet sau poți cumpăra cărți și reviste speciale cu rețete dacă ești pasionat de cititul acestora, seara în confortul casei sau în weekend.
Cum faci spumă de lapte pentru cappucino
Cea mai simplă metodă de a face spumă de lapte este să utilizezi espressorul. Dacă nu ai unul, atunci ai altă opțiune și anume: borcanul de sticlă și laptele. Se ia un borcan care se umple cu lapte până la jumătate. Se agită, până ce laptele devine cât mai spumos. Se scoate capacul și apoi se introduce în cuptorul cu microunde pentru 30 secunde la cea mai ridicată temperatură. Se toarnă laptele în cana cu cafea, apoi spuma.
Merită să savurezi o băutură fină, cu o aromă desăvârșită!