Desert traditional italian, tiramisu are la baza biscuiti sau piscoturi inmuiate in cafea si acoperite cu o crema preparata din mascarpone, oua si zahar, care, in unele variante este aromatizata cu lichior. Ceea ce deosebeste tiramisu de alte deserturi este aroma intensa de cafea. Descoperiti reteta italiana de Tiramisu si bucurati-va de textura si aromele inconfundabile.
Ingrediente necesare tort tiramisu cu piscoturi, mascarpone si frisca:
Crema:
- 500 g mascarpone
- 100 g zahar
- 4 oua proaspete
- extract de vanilie sau zahar vanilat (optional)
Blat:
Tort tiramisu cu piscoruri, mascarpone si frisca: reteta originala din Italia
Tiramisu reteta originala cu piscoturi este o idee stralucita de a transforma o masa obisnuita intr o sarbatoare.
Procedura este foarte ușoară!
Timp de pregatire:15
Timp de preparare: 20 min
Ingrediente
- 2 oua
- 50g zahăr
- 250g de Mascarpone
- 200ml smântână proaspătă
- 200g piscoturi
- cafea
- cacao amară
- friscă
Mod de preparare
Mai întâi bătem smântâna proaspătă până devine rigida. Sepărăm albușurile de gălbenușuri și batem albușurile până devin cremoase. Bateți și gălbenușurile cu zahărul, adăugați mascarpone și amestecați bine, apoi adăugați smântâna, amestecând cu o spatulă și în cele din urmă, albușurile bătute și continuați să amestecați până obțineți o cremă moale și pufoasă!
Pregatim cafeaua si o tava. Trecem piscoturile prin cafea și le aranjăm pe tava . Apoi punem un strat de cremă care le acoperă complet. Mai facem un strat de piscoturi cu cafea și un alt strat de cremă care acoperă toate laturile prajituri.
Este timpul să ne apucăm de decorul pentru acest tiramisu original. Este foarte simplu presărăm cu o sită multă cacao amară pe toata suprafata.
Încercați-l și spuneți-mi cum a fost gustul!
Pofta buna!
Daca vreti sa preparati Tiramisu, gasiti produsele pe supermercato.ro
Mod de preparare tort tiramisu cu piscoturi si mascarpone si frisca
Vom incepe cu prepararea cafelei pentru ca este foarte important ca ea sa fie rece in momentul montarii desertului.
Se separa galbenusurile de albusuri in doua vase diferite .
Peste galbenusuri adaugam 50 gr zahar si esenta de vanilie, apoi incepem prin a le mixa foarte bine, pana devin cremoase si se deschid la culoare.
Albusurile se bat spuma cu restul de 50 gr de zahar.
Incepem prin a pune crema de branza, putin cate putin peste galbenusuri pentru a se incorpora cat mai bine. La final vom adauga albusurile spuma si le incorporam usor cu ajutorul unei spatule, astfel incat sa obtinem o crema pufoasa si foarte gustoasa.
La final vom monta desertul, incepand prin a pune in tava un rand de crema, apoi un rand de piscoturi inmuiate in cafea si vom continua asa pana terminam crema.
Observatii reteta Tiramisu
Tiramisu proaspat montat trebuie tinut in frigider minim 2-3 ore inainte de servire.
Este recomandat ca decorul de cacao sa se faca chiar inainte de servire, pentru a nu se umezi pudra de cacao.
Stiati ca?
In trecut, Tiramisu se mai numea Supa Ducelui. Mai tarziu a primit numele si semnificatia pe care o are si in zilele noastre.
In traducere directa, tiramisu inseamna ‘ridica-ma!’.
Istoria Tiramisu
Tiramisu este al cincilea cuvant din bucataria italiana cel mai cunoscut în străinătate și primul pentru deserturi.
Etimologia cuvantului Tiramisu: ridica-ma, intareste-mi corpul. Acesta deriva din dialectul treviso„Tireme su”, italienizat cu numele de Tiramisu în ultimele decenii ale secolului trecut.
Memoria istorica a „Gioiosa Marca” amintește ca Tiramisu original s-a nascut la Treviso in a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Primele mărturii ale acestui desert ne conduc la tradiția țărănească treviso: Sbatudin. Aceasta este punctul din care s-a născut și apoi a evoluat Tiramisu. Galbenus de ou bătut cu zahăr pană devine o crema spumoasa. Aceasta crema primordială, baza Tiramisu, era deja pregatita în provincia Treviso în secolul al XIX-lea. Fiecare familie a personalizat crema cu adaugarea altor ingrediente după gusturile oamenilor și teritoriului: cafea, vin alb, lichior, biscuiti, unt, ricotta smantana, cacao,cafea etc … Pellegrino Artusi (1820-1911), autor și sursa de autoritate a gastronomiei italiene a scris în 1891 binecunoscuta sa carte „Știința in bucatarie si arta de a manca bine”.
Acest volum este considerat primul document istoric oficial care datează perioada și geografia unui preparat italian. În cea de-a sasea editie din 1902, Artusi descrie reteta pentru „biscuiti puerperali” de la Conegliano (TV), un desert cu caracteristici similare Tiramisului preparat și consumat în zona Treviso încă din 1800. Gastronomul Artusi scrie ca este impropriu sa numiti biscuiti deoarece sunt mancati cu o lingură ca Tiramisu. Analizând cu atenție reteta pentru biscuiti puerperali, observam trei ingrediente de baza ale Tiramisuului de astazi: galbenus de ou, zahar si cacao. De fapt, cacao și unt au fost adaugate la crema de sbatudina.
O traditie locala verbala ne-a transmis ca desertul nostru a fost conceput de o „maitresse” strălucitoare a unei case de agrement situată în centrul istoric al Treviso.
Proprietarul „Siora” al restaurantului ar fi creat acest afrodisiac dulce și revigorant pentru a-l oferi clienților la sfarsitul serilor pentru a revigora și a rezolva problemele legate de îndatoririle matrimoniale în momentul întoarcerii lor în familie. .
Povestea spune ca o maitresse fermecătoare a pregătit acest desert și i-a admonestat în felul acesta: „desso ve I pull up”. De aici și originea numelui.
Astfel s-a născut Tiramisu o „viagra naturala” a anilor 800, oferita clientilor casei Del Deletto.
În Piazzetta Ancilotto din centrul orașului Treviso, un vechi han al vremii, actualul restaurant Le Beccherie, a adoptat acest desert în meniul sau pentru clienți. Tiramisu dulce unic și pentru procesul originii sale. Oferă nutritive și bogate în calorii: ou, zahăr, mascarpone, cafea și cacao. Chiar reteta si prepararea ei simpla confirma aceasta teza, nu trebuie sa fii un bucătar vedeta pentru a pregăti acest desert; oricine este capabil sa o faca și fără instrumente speciale.
De-a lungul secolelor, un voal de prudentă și rușine populară a ascuns adevărata origine a Tiramisu.
Mărturie a prezenței acestui desert, în secolele trecute, pe mesele noastra sunt bunicile si strabunicile peste 80 de ani. Aceste doamne ne spun ca au pregătit acest desert cu arta și pasiune pentru familie și prieteni, cu mult înainte de anii 1950. Înainte de raspandirea electricitatii si a primelor frigidere, acest deserta fost consumat și cunoscut doar în provincia Treviso și zonele înconjurătoare.
Unele aspecte deosebite transmise din gura-n gura mărturisesc originea venetiana si trevisoiana a desertului într-un mod inconfundabil. Reteta deriva din „sbatudin” un amestec de galbenus de ou bătut cu zahăr, utilizat în mod obișnuit de familiile de țărani trevisosi ca tonic sau pentru proaspăt casatoriti locului. La aceasta s-a adăugat apoi mascarpone, cafea și cacao de care toți italienii își amintesc că s-au bucurat de cand erau copii înainte de ultimul război mondial.
Chiar și astăzi, conform obiceiurilor si traditiilor de la Treviso, biscuitii Savoyard sunt adusi în dar femeilor care au nascut recent, copiilor și persoanelor aflate într-o stare de slăbiciune. Biscuiti în forma alungita, moi și ușor de digerat. Înainte de producția industrială de biscuiti Savoiardi, acest desert era pregatit cu biscuiti sfaramiciosi, preparați acasă și în cele mai sărace familii cu focaccia sau paine veche imbibata in cafea.
Tiramisu de astăzi este o evolutie a tradiției locale din Treviso, este și un desert pentru copii, motiv pentru care reteta traditionala nu contine lichior.
Scriitorul din Treviso Giovanni Comisso (1895-1969) a fost omul intelectual și de asemenea, cel mai informat martor cu privire la reteta Tiramisu. Poetul Comisso a scris în memoriile sale și le-a spus celor mai apropiați prieteni ca bunica sa, descendentă a contelui Odoardo Tiretta, era un devotat al Tiramisu sau mai degrabă al Tirame-sigh-sù, așa cum numea acest desert și adesea consumat ca o cina de iarna. . Din aceste amintiri istorice este clar ca acest desert și reteta erau cunoscute în Treviso inca din anii 1800.