fbpx

Ricotta: Ce este, cum o folosesti, cu ce o inlocuiești?

35

Sursa foto: cookidoo.international

Ricotta este una dintre cele mai renumite tipuri de brânză produse în Italia. Având un gust moale și cremos, cu o istorie îndelungată și interesantă.

Ricotta se produce într-un mod diferit în comparație cu brânza tradițională. Ricotta este un tip de brânză care se utilizează în prepararea a numeroase rețete delicioase, fiind ideal în special în rețetele ușoare de vară.

Acest tip de brânză este utilizată de mulți ani pentru realizarea unor preparate delicioase iar dacă nu îl ai în bucătărie din diverse motive atunci trebuie să știi că se poate înlocui cu alte ingrediente destul de accesibile care sigur se regăsesc în cămara ta întotdeauna.

De asemenea, vei putea pregăti și numeroase rețete de creme de brânză pe care să le folosești pentru a-ți impresiona musafirii. Este un ingredient de care te vei îndrăgosti, cu siguranță, iar din momentul în care vei începe să folosești ricotta o vei adăuga tot timpul pe lista de cumpărături.

Ce este branza riccota si in cate variante se comercializeaza?

Ce este branza riccota si in cate variante se comercializeaza

Sursa foto: utah farm bureau

Dacă te întrebi ce este ricotta, aceasta este un sortiment de brânză cu o textură fină și cremoasă, de culoare albă, cu un conținut scăzut de grăsimi și se utilizează în special pentru prepararea rețetelor culinare italienești. În mod tradițional, această brânză se obține din resturile rămase de la alte tipuri de brânzeturi sau din cheag, după separarea zerului de laptele de oaie.

În țara noastră, corespondentul pentru ricotta este urda, deși sunt diferențe între cele două sortimente de brânză din punct de vedere al consistenței și a gustului.

Ricotta este originară din sudul și și centrul Italiei iar în traducere liberă înseamnă ,,refiert’’. Acest nume provine de la procesul de fabricare, mai exact tratarea termică a zerului de lapte. Au loc două fierberi pentru producerea brânzei proces în urma căruia zerul este refiert iar cașul obținut se lasă la răcit.

Pe piață există mai multe sortimente de brânză ricotta iar fiecare dintre acestea se remarcă printr-o serie de diferențe de gust și textură. Așadar pe piață vei putea găsi sortimente precum infornata sau ricotta coaptă, affumicata, picantă, di pecora (obținută din lapte de oaie, impastata care este folosită îndeosebi în cofetăria și patiseria italiană dar și sărată.

Sortimentele de brânză ricotta se deosebesc între ele prin diferitele proceduri de obținere și fiecare dintre ele se pretează pentru anumite preparate culinare.

Brânza ricotta este potrivită pentru bebeluși?

Brânza ricotta potrivită pentru bebeluși

Sursa foto: happy family organics

Brânza ricotta este un aliment foarte benefic pentru copii datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale pe care le conține, mai ales calciu.

Totuși, mai ales atunci când vorbim despre bebeluși trebuie reținut faptul că nu orice tip de brânză poate să facă parte din alimentația lor deoarece pot conține anumite bacterii precum listeria.

Cele mai nerecomandate sunt brânzeturile produse din lapte nepasteurizat, așadar, indiferent de tipul de brânză pe care îl folosești în alimentația celor mici trebuie să fie făcut din lapte pasteurizat și să provină din surse sigure.

Fiecare copil este unic și are preferințe diverse. Dacă unii copii mănâncă cu plăcere aproape orice, alții au un sistem digestiv mai sensibil iar părinții trebuie să fie atenți la ce tipuri de mâncăruri le oferă chiar și după împlinirea vârstei de un an.

Medicul este cel mai în măsură să recomande care sunt acele tipuri de alimente pe care le poți introduce în alimentația copilului chiar și în ceea ce privește brânza.

Brânza se poate introduce în alimentația copilului doar dacă acesta nu are intoleranță la lactoză sau dacă medicul a fost de acord cu introducerea acestui aliment în meniu.

Ricotta este bogată în selenium, proteine și calciu care sunt foarte benefice pentru dezvoltarea bebelușului. Alte beneficii pe care le oferă introducerea acestui aliment în meniu sunt îmbunătățirea sănătății pielii, îmbunătățirea vederii dar și are un conținut bogat de grăsimi esențiale.

La ce se folosește brânza ricotta?

La ce se folosește brânza ricotta

Sursa foto: eat this not that

Dacă te întrebi la ce se folosește ricotta, acesta este un ingredient despre care trebuie să știi cum se combină pentru a obține cele mai delicioase preparate.

Acest tip de brânză se potrivește excelent în multe feluri de mâncare de la salate până la prăjituri.

Dacă vrei să obții un sos mai moale și catifelat poți adăuga câteva linguri de ricotta la final. Poate să fie utilizată în omlete deoarece combinația dintre ouă și brânză are o aromă unică. Poate să fie utilizată pentru prepararea sandwich-urilor, pentru a adăuga textură în anumite preparate, la mese festive și în numeroase alte tipuri de abordări culinare.

Brânza ricotta se mai folosește și la prăjituri sau torturi. În acest caz reușește să facă o diferență majoră deoarece numai prin simpla adăugare a câteva linguri de ricotta în aluat, acesta va deveni mai aerisit și gustul va fi magnific. Nu degeaba în multe cofetării și patiserii acest ingredient minune este utilizat pentru toate rețetele.

Cu ce se manâncă ricotta?

Cu ce se manâncă ricotta

Sursa foto:americas reustaurant

Ricotta se combină foarte bine cu orice produse, începând de la legume până la fructe, ierburi, paste sau produse de patiserie. Totuși, nu este recomandat să fie adăugată această brânză la preparate din pește sau carne. Nu are contraindicații, excepție făcând doar bolile rare precum intoleranța la lactoză

Există numeroase tipuri de preparate cu ce se mănâncă ricotta iar pentru a desăvârși gustul preparatelor culinare în care s-a utilizat acest ingredient poți consuma vin alb.

Ce se poate face cu ricotta?

Ce se poate face cu ricotta

Sursa foto: mashed

Pentru a fi mai specifici în legătură cu ce se poate face cu ricotta, cel mai bine este să ai la îndemână câteva idei de preparate care te pot scoate din impas.

După cum am menționat anterior, există numeroase preparate pe care le poți realiza cu acest ingredient iar cel mai bine se potrivește la aperitive, diverse tipuri de plăcinte, produse de cofetărie și patiserie, pentru micul dejun sau pentru orice alt moment al zilei.

Mâncare de spanac cu ricotta

Mâncare de spanac cu ricotta

Sursa foto:the spruce eats

Mai ales dacă te simți neinspirată în bucătărie poți pregăti o mâncare de spanac cu ricotta. Acest preparat deși pare extrem de simplu, gustul este unul pe măsură.

Pentru această rețetă vei avea nevoie de:

  • 250 grame de spanac congelat;
  • 100 grame de ricotta;
  • 2 căței de usturoi;
  • 1 linguriță de unt;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • un ou fiert (opțional).

Usturoiul se toacă mărunt și se pune la încins după care se pune deasupra spanacul congelat. Dacă folosești spanac proaspăt acesta trebuie curățat și spălat bine, după care se fierbe și se procedează exact ca și cu spanacul congelat. Se adaugă peste usturoi, se adaugă o cană de apă și se lasă la fiert până când scade apa. La final, adaugă sare, piper și ricotta.

Opțional, poți servi preparatul cu un ou fiert sau ca garnitură pentru alte tipuri de preparate.

Plăcintă cu ricotta și spanac

Plăcintă cu ricotta și spanac

Sursa foto: an italian in my kitchen

O altă idee, despre ce poți face cu ricotta este să realizezi un preparat mai complex, așa cum este o plăcintă.

Spanacul este un ingredient foarte accesibil chiar și pe timp de iarnă iar pentru a face o plăcintă cu ricotta și spanac poți folosi și spanac congelat.

Ingredientele necesare pentru această rețetă sunt următoarele:

pentru aluat:

  • 500 grame de făină;
  • 1 pliculeț de drojdie;
  • 1 ou;

pentru umplutură:

  • 300 grame ricotta;
  • 400 grame spanac proaspăt;
  • 1 ou;
  • sare și piper.

Dizolvă drojdia într-un pahar cu apă și las-o la cald pentru zece minute. Cerne făina, pune o linguriță de sare și sparge un ou. Adaugă deasupra drojdia dizolvată și mai adaugă apă caldă pentru a putea obține un aluat destul de consistent dar maleabil. Pune vasul cu aluatul într-un loc călduț pentru 30 – 50 de minute acoperit cu un prosop de bucătărie.

Între timp pregătește umplutura. Spanacul proaspăt trebuie curățat, spălat și pus la fiert într-o oală cu apă clocotită și sărată puțin. Scurge spanacul bine de apă, după ce a fiert și într-un vas adaugă peste spanac, ricotta, ou, sare și piper. Amestecă bine.

Când aluatul a crescut suficient în volum întinde-l pe masa de lucru și formează niște bile (unele mai mari altele puțin mai mici). Întinde cu sucitorul fiecare bilă de aluat și așeaz-o într-o tavă de plăcintă. Toarnă umplutura peste aluat, niveleaz-o și apoi acoperă totul cu aluatul rămas. Unge plăcinta cu un ou bătut sau lapte și pune-o la cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 de grade timp de 35 – 40 de minute.

Aperitive cu ricotta

Aperitive cu ricotta

Sursa foto: assets.sport.ro

Aperitivele sunt cele mai puțin complicate rețete. Niște aperitive cu ricotta vor fi apreciate de musafirii tăi. Mai ales atunci când timpul nu îți permite să stai foarte mult timp în bucătărie să gătești dar îți dorești să le oferi un preparat deosebit atunci poți pregăti câteva aperitive.

Atunci când faci aperitive cu ricotta creativitatea este cea mai bună deoarece doar cu ingredientele pe care le ai la îndemână poți pregăti câteva platouri lângă un vin bun și să le servești. Îți propunem o idee de aperitive cu prosciutto și brânză ricotta.

Pentru pregătirea acestei rețete vei avea nevoie de:

  • 200 grame brânză ricotta;
  • 1 cățel de usturoi pisat;
  • 1 lingură ulei de măsline;
  • 30 – 40 biscuiți sărați mici;
  • 80 grame de prosciutto;
  • sare și piper după gust;
  • miere după gust;
  • pătrunjel după gust.

Într-un bol, omogenizezi brânza cu usturoiul pisat, uleiul de măline, sare și piper. Taie prosciutto în fâșii mici suficient cât să acopere biscuiții unși cu amestecul rezultat mai devreme. La final toarnă o cantitate mică de miere pe fiecare biscuite iar dacă dorești poți adăuga deasupra și pătrunjel.

Aperitivele cu ricotta sunt deosebite mai ales pentru serile în care ai musafiri. Rețeta prezentată este numai una dar, pentru a crea aperitive cu adevărat deosebite poți folosi și diverse tipuri de pește, legume, fructe și nu numai.

Produse de patiserie și cofetărie cu ricotta

Produse de patiserie și cofetărie cu ricotta

Sursa foto: buonissimo.it

Chiar și pentru momentele în care vrei să îți încânți familia sau prietenii cu ceva dulce, ricotta este un ingredient care poate să facă diferența. Poți prepara checuri, tarte, clătite, brioșe, torturi și diverse tipuri de creme pentru prăjituri.

Ricotta va crea o consistență pufoasă și delicioasă dulciurilor de patiserie și cofetărie.

În momentul în care adaugi ricotta în aluatul pentru plăcinte sau torturi, câteva lingurițe din acest tip de brânză vor face aluatul să fie mai aerisit și să capete o consistență pufoasă. De exemplu, poți umple niște clătite cu ricotta, utilizând brânza ca pe o umplutură dulce sau din contră, să faci o umplutură sărată iar clătitele să le servești ca fel principal.

Idei de mic dejun cu ricotta

Idei de mic dejun cu ricotta

Sursa foto: teoskitchen.ro

Pentru că ricotta este un tip de brânză neutră, merge de minune cu aproape orice tip de ingrediente. Micul dejun este cea mai esențială masă a zilei iar dacă îți dorești să faci o schimbare, atunci trebuie să știi că ricotta poate să meargă de minune și cu diverse măncăruri pe care le consumi la micul dejun.

Așadar, poți combina ricotta cu granola, muesli, miere de albine și fructe iar astfel să îți creezi un mic dejun sănătos și care să îți ofere energie suficientă pentru întreaga zi. De asemenea, poți face niște sandwich-uri cu ricotta, miere de albine și fistic. Prăjește câteva felii de pâine integrală sau neagră și unge cu ricotta din belșug. Stropește totul cu miere de albine și presară fistic, piper negru și sare deasupra.

Dacă preferi ceva sărat la micul dejun atunci îți recomandăm să încerci ricotta cu roșii cherry gătite rapid. Folosește felii de baghetă stropite cu puțin ulei și pune-le pe grill. Adaugă deasupra ricotta și roșii cherry pe care le poți asezona cu puțin mărar sau pătrunjel iar astfel să obții niște sandwich-uri excelente care să îți ofere un mic dejun bogat de nutrienți.

Alte idei de mic dejun cu ricotta rapide pe care poți să le faci sunt ouă cu ricotta la cuptor, toast cu ricotta și somon afumat, toast cu nutella, ricotta și banane, ricotta cu pesto și roșii, clătite americane cu ricotta, parfais cu ricotta și fructe sau sandwich cu ricotta și legume la cuptor.

Idei sunt extrem de multe iar cu cât ești mai creativă cu atât va fi micul dejun o experiență mai plăcută.

Mascarpone versus ricotta

Mascarpone versus ricotta

Sursa foto: juliescafebakery.com

Mascarpone și ricotta sunt două tipuri de brânzeturi italienești care și-au câștigat reputația ca fiind cele mai fine și cremoase opțiuni pentru a prepara rețete cu adevărat creative și delicioase. Faptul că ambele tipuri de brânzeturi sunt italienești și au o textură oarecum asemănătoare trebuie să știi că între cele două există destul de multe diferențe.

Chiar și din punct de vedere al originii, mascarpone versus ricotta prezintă diferențe. Ricotta este un tip de brânză care are o istorie bogată ce datează încă de pe vremea romanilor. Atât ricotta cât și mascarpone sunt tipuri de brânză moi obținute din zer dar principala diferență este aceea că ricotta provine de la zer din lapte de oaie, vacă, bivoliță sau capră, în timp ce mascarpone provine doar din laptele de vacă.

Mascarpone este mai dulce decât ricotta, motiv pentru care se utilizează doar pentru prepararea deserturilor. De asemenea, are mai multă aciditate, aspect care îl face să fie mai potrivit pentru prăjituri. Ricotta are o dulceață ușoară dar cum mai puțină aciditate. Uneori ricotta este lăsată să se usuce și să îmbătrânească, lucru care îi oferă mai multă salinitate și o aromă mult mai accentuată.

Brânza Mascarpone are o textură similară cu cea a înghețatei, pare untos și cremos, este moale și netedă. Ricotta are o textură mai granulată în ciuda faptului că este, de asemenea, moale și cremoasă. Desigur, textura diferă foarte mult pentru cele două sortimente de brânză diferența poate să fie văzută mai ales la aspect.

Mascarpone are un aspect alb până la fildeș, în funcție de modul în care a fost învechit. Când este lăsat afară și nu este păstrat proaspăt poate să capete o culoare ușor galbenă.

Ricotta are un aspect care se poate asemăna cu laptele sau cu crema de brânză. Iar dacă ricotta prezintă alte nuanțe de culoare atunci înseamnă că nu este foarte proaspătă.

Cu ce se poate inlocui ricotta?

Cu ce se poate inlocui ricotta

Sursa foto: womanexpertus.com

De multe ori, nu vei avea la îndemână ricotta și nici nu vei putea găsi chiar la orice supermarket fiind nevoită de multe ori să mergi în magazinele mari. Dacă te întrebi cu ce se poate înlocui ricotta trebuie să știi că există alternative pe care le poți găsi cu ușurință chiar și la tine în frigider.

Așadar, iată care sunt alternativele pentru a putea obține preparate delicioase cu ce ai la îndemână:

Brânză de vaci

Brânza de vaci are de mult reputația unui tip de brânză sănătoasă și versatilă care poate să fie adăugată, exact ca și ricotta în foarte multe preparate culinare. Poate să fie folosită pentru clătite dar și în compoziția pentru pâine de casă.

Brânza de vaci are o consistență mai groasă în comparație cu ricotta dar se poate folosi în același mod inclusiv în clătite, lasagna sau sosuri.

Cremă de brânză

Este mai groasă și mai netedă în comparație cu ricotta dar poate să fie folosită în foarte multe feluri de mâncare, în special cu paste calde care îi permit să se topească în sos. Datorită faptului că are o consistență mai groasă și o aromă mai acidă, ar putea să fie necesar să ajustezi celelalte condimente pentru a putea obține un gust echilibrat. În funcție de rețetă poți folosi o cantitate mai mică de brânză.

Iaurt grecesc

O altă opțiune este iaurtul grecesc. Este cremos și ușor de întins pe pâine prăjită și poate fi folosit chiar și pentru unele sosuri. Totuși, atunci când lucrezi cu rețete care necesită în componența lor ricotta, va face casă mai bună cu rețete pentru sosuri dulci și sărate decât cu preparate gătite precum lasagna.

Smântâna

Este unul dintre înlocuitorii cei mai apreciați de pe listă deoarece are o consistență cremoasă și moale. Însă, spre deosebire de ricotta, smântâna trebuie să fie folosită cu moderație. La fel ca și în cazul iaurtului grecesc, smântâna cel mai bine se pretează a fi utilizată în sosuri.

Tofu

Tofu este un înlocuitor de carne dar poate să fie utilizat și pentru a fi un substitut vegan pentru ricotta. Sunt multe rețete în care poți adăuga tofu și să creezi un înlocuitor excelent pentru ricotta mai ales dacă dieta ta este una de tip vegan.

Cum se face o crema de branza ricotta pentru prajituri?

Cum se face o crema de branza ricotta pentru prajituri

Sursa foto: bucatariaramonei.com

Crema de brânză ricotta este perfectă pentru a fi utilizată pentru torturi și prăjituri. Poate să fie combinată cu numeroase alte ingrediente precum ciocolată, nuci, fructe, fructe de pădure, gemuri, astfel încât deserturile să fie impresionante și gustoase. Combinațiile dintre cremă de brânză ricotta și alte ingrediente precum cele menționate depind în totalitate de imaginația fiecărei persoane în parte.

Pentru a pregăti o cremă de brânză ricotta delicioasă pentru torturi și prăjituri nu ai nevoie de foarte multe ingrediente. Este o cremă simplă și aromată, o umplutură deosebită și interesantă.

Pentru a prepara această cremă vei avea nevoie de:

  • 450 – 500 grame brânză ricotta;
  • 2 – 4 linguri de zahăr pudră;
  • 1 linguriță de scorțișoară;
  • 50 grame smântână.

Înainte de gătit scoate smântâna și crema de brânză din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei. Bate smântâna împreună cu zahărul pudră până când capătă o consistență pufoasă. Apoi adaugă brânză ricotta și scorțișoară apoi bate până când se omogenizează. Crema este gata și poate fi utilizată pentru umplerea prăjiturilor sau torturilor.

Acum că știi la ce este bună brânza ricotta, cum se folosește și mai ales ce poți pregăti cu ajutorul acestui ingredient versatil, este mult mai ușor să te inspiri și să prepari ceva delicios pentru familia ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close