fbpx

Sambuca – ce este, ingrediente, cum se bea

933

Asociat cu o viață de lux și distracție, sambuca a cucerit în 50 de ani întreaga lume. Cu toate acestea, puțini știu ce este această băutură misterioasă și care este motivul pentru care a devenit atât de populară.

1. Ce este sambuca?

Ce este sambuca

Dacă te întrebi și tu ce este sambuca, ei bine, aceasta este o băutură de origine italiană care nu lipsește de la petrecerile autohtone. Produsă din uleiurile extrase din semințele de anason, sambuca este un lichior dulce și puternic care se poate servi atât simplu, cât și în combinații de cocktailuri.

Se spune că acest tip de lichior este una dintre băuturile alcoolice de elită care, la început, a fost folosită ca un medicament.. Dacă se bea în mod corect, se poate chiar obține o adevărată plăcere din a o utiliza. Cu toate acestea, nu este recomandat abuzul deoarece în cantități mai mari provoacă o mahmureală grea dimineața.

Motivul pentru care această băutură se numește sambuca este că, la momentul apariției, se credea că are o compoziție din extras de sambucus nigra. Alte teorii spun că numele este derivat din cuvântul arab “zammut”, care se traduce prin “anason stea”, exact una dintre principalele componente ale lichiorului.

Inventatorul băuturii moderne de astăzi pe care o numim sambuca este un producător de vinuri din Italia, Luidzhi Mantsi. Acesta a prezentat prima sa băutură Sambuca Manzi di Civitavecchia în anul 1851.

Ulterior, în anul 1945, Angelo Molinari a fondat prima plantă din lume pentru producția de sambuca. El a creat rețeta perfectă prin experimentarea amestecurilor de vin și tincturi ierboase, rezultatul devenind cunoscut sub numele de Sambuca Extra.

Astfel, Molinari este cel mai renumit brand de sambuca, fiind liderul necontestat al pieței italiană, cota sa de vânzări reprezentând 70%. Mai mult de atât, pe lângă această băutură-vedetă, a apărut și cafeaua Sambuca Molinari, care s-a bucurat de o popularitate remarcabilă în lume.

2. Tipuri de sambuca

Tipuri de sambuca

Se pot face o mulțime de băuturi pe bază de sambuca. Cu toate acestea, cel mai popular sortiment al lichiorului italian este cel limpede. Acesta se poate găsi în diverse culori și au diverse denumiri, precum Black Sambuca sau Dark Sambuca.

În funcție de ingredientele folosite, sambuca poate avea un lichid roșu dacă este asociată cu zmeura sau cireșele. Iar dacă sambuca are o nuanță închisă spre negru, atunci aroma folosită este lemnul dulce.

Astfel, în comerț se găsesc 3 tipuri de sambuca:

  • Alb (transparent) – lichiorul de anason tradițional.
  • Negru – în ciuda denumirii, are o culoare albastru închis și un aspect mai atractiv. Compoziția este formată din lemn dulce, extract de lemn dulce și alte condimente. Acest tip de sambuca este considerat cel mai rafinat.
  • Roșu – această culoare se găsește în diverse nuanțe, roșu aprins sau închis. Se obține prin formularea tradițională a extractelor din boabe și fructe precum zmeură, merișoare, rodie sau cireșe. Acest tip de sambuca se găsește mai rar la producători deoarece, de obicei, se consumă la scurt timp după prepararea cu fructele.

Indiferent de categorie, orice sambuca are de la 38 la 42 de grade.

3. Din ce se face sambuca?

Din ce se face sambuca

Dacă îți dorești să știi din ce se face sambuca si ce ingrediente se folosesc pentru sambuca, află că  sunt puține și ușor de găsit. Aceasta, fiind un  un tip de lichior, conține anason stelat, alcool și o cantitate mare de zahăr (aproximativ 350 de grame). Așadar, gustul acestui lichior este dulce, cu note anise pronunțate.

Lichiorul se face din alăturarea mai multor eteri și uleiuri fusel, datorită cărora bautura are proprietăți de a arde ca o flacără albastră și de a deveni tulbure atunci când este diluată cu apă.

Sambuca italiană poate fi asociată cu mai multe băuturi. O metodă populară de a savura acest lichior italian este alături de câteva boabe de cafea. Se spune că cele 3 boabe de cafea simbolizează sănătate, fericire și prosperitate. Iar dacă preferi mai multe, asigură-te că ai măcar șapte deoarece fiecare dintre acestea vor reprezenta cele Șapte Coline ale Romei.

Având un gust amar, boabele de cafea ameliorează dulceața lichiorului. De aceea, în Italia se savurează o ceașcă de cafea cu sambuca după o masă copioasă.

4. Rețetă de sambuca italiană

Rețetă de sambuca italiană

Pentru a simți gustul și aroma autentică a lichiorului italian, este necesar să urmezi câteva reguli de bază pentru rețete de sambuca italiană:

  • Cum se bea sambuca? Ei bine, acest lichior sambuca se bea după masă. Deoarece este considerat un digestiv, acesta se utilizează ca aperitiv.
  • Se folosește stive alungite cu fundul gros și se servește fie singur, fie cu gheață.
  • Băutura poate fi savurată atât rece, cât și fierbinte. De cele mai multe ori este ținută în congelator sau se adaugă în pahar mai multe cuburi de gheață. Pentru a bea fierbinte, se utilizează diverse metode de aprindere și se lasă înflăcărat câteva secunde.

Dacă dorești să servești și gustări la sambuca, îți recomandăm să asociezi băutura cu următoarele produse:

  • Ciocolată;
  • Înghețată;
  • Nuci;
  • Cremă de cafea;
  • Brânzeturi.

Rețetă Sambuca Mocha Latte

Această băutură este rezultatul amestecului dintre cafea, sambuca, sirop de ciocolată și frișcă. Te poți bucura de această băutură la temperatura camerei sau chiar rece, dacă adaugi câteva cuburi de gheață.

Rețetă Sambuca Sazerac

Acest tip de cocktail se pregătește folosind 60 ml de whisky, 30 ml de sambuca și puțin bitter. Se decorează paharul cu coajă de lămâie și se savurează cu cei mai buni prieteni!

Rețetă Cocktail Freddy Kruger

Ingredientele folosite pentru cocktail sunt următoarele:

  • Sambuca – 60 ml;
  • Vodka – 30 ml;
  • Sirop de cireșe – 20 ml;
  • Lapte – 70 ml.

Metoda de preparare:

  • Se amestecă ingredientele prin plasarea lor într-un agitator.
  • Se toarnă cocktailul într-un pahar răcit.

Rețetă Cocktail Molihito

Ingredientele folosite pentru cocktail sunt următoarele:

  • Sambuca – 30 ml;
  • Lămâie – 0, 5 buc.;
  • Apă purificată și răcită – 100 ml;
  • Mentă – 5-10 g;
  • Cuburi de gheață – pentru gust.

Metoda de preparare:

  • Taie lamaie în felii subțiri și pune-le împreună cu frunzele de mentă pe fundul unui pahar de înaltă calitate pentru băuturi răcoritoare.
  • Lasă ușor cu o lingură și adaugă deasupra cuburi de gheață.
  • Toarnă lichior, amestecă folosind paie și adaugă apă.

Rețetă Cocktail Hiroshima

Ingredientele folosite pentru cocktail sunt următoarele:

  • Sambuca – 20 ml;
  • Absinthe – 20 ml;
  • Baylis lichior – 20 ml;
  • Grenadine – 5 ml.

Metodă de preparare:

  • Se toarnă în partea de jos a stivei sirop, Sambuca, Baileys și absint în straturi pliate în mod corespunzător.
  • Se obține cel mai popular cocktail din lume.

Rețetă Cocktail Nor

Ingredientele folosite pentru cocktail sunt următoarele:

  • Sambuca – 20 ml;
  • Argint tequila – 20 ml;
  • Absinthe – 10 ml;
  • Lichior albastru Curacao – 3 ml;
  • Baileys lichior – 3 ml.

Metodă de preparare:

  • Se toarnă într-o grămadă de Sambuca și tequila, câteva picături de Baileys și Curacao albastru.
  • Înainte de utilizare, este recomandat să se ardă lichidul pentru a fi consumat cald.

5. Recomandări de sambuca italiană

Recomandări de sambuca italiană

Printre producătorii de băuturi alcoolice predomină companiile italiene. Astfel, brandurile cele mai populare sunt următoarele:

Sambuka Molinari

Acest brand este asociat cu numele lui Angelo Molinari, cel care a fondat propria companie de băuturi artizanale lângă Roma. Molinari a venit cu ideea de a înnobila anasonul rustic adăugând anason stelat de peste mări.

Astfel, a luat naștere unul dintre semnele distinctive ale Italiei moderne – Sambuca Molinari albă, care a primit statutul de băutură națională.

Ramazzotti Sambuca

Sambuca albă și neagră Ramazzotti au apărut sub brandul Pernod Ricard, la sfârșitul anului 1815 care s-a specializat în dezvoltarea și producția de lichioruri și bătători. Gustul poate avea note de lemn dulce și anason sau de vanilie și violetă.

Luxardo Sambuca

Provenită din Veneto, acest brand s-a specializat în producția de lichioruri de fructe clasice, ulterior îndreptându-și atenția spre lichiorul sambuca. Aceștia au fost inovatorii care au dezoltat sambuca adăugând arome de scorțișoară și ardei iute.

Cu ajutorul acestui lichior italian numit sambuca poți să obții cocktailuri delicioase și interesante. Astfel, îți recomandăm să te lași inspirat de tradiția italiană și să descoperi secretele ei misterioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close