Bucătăria italiană este una dintre cele mai aromate și gustoase bucătării, atunci când vine vorba de gastronomie.
Dincolo de faptul că italienii au o tradiție culinară veche de secole, adoptată ulterior și în alte țări, nimic nu se compară cu gustul autentic italian, „la el acasă”. Oricât am încerca noi să obținem gusturile și aromele preparatelor tipic italiene, rareori efervescența culinară se poate ridica la aceste standarde.
În bucătăria italiană, ragù este un sos care are ca ingredient principal carnea și care se servește, în general, cu paste.
SOS BARILLA RAGU CON SPECK 2X180G
Societatea gastronomică Accademia Italiana della Cucina a documentat mai multe rețete cu sos ragu, iar caracteristicile comune ale rețetelor implică prezența cărnii și faptul că toate sunt sosuri pentru paste. Cea mai tipică rețetă este ragù alla bolognese (sos bolognese), ragù alla napoletana și ragù alla barese (uneori preparat cu carne de cal).
Ce este sosul ragu? Scurt istoric
Dacă te întrebi ce este ragu, atunci ar trebui să afli că acest sos bolognese are o istorie complexă în spate.
Etimologic, termenul provine din francezul „ragoût” și a ajuns în regiunea Emilia-Romagna la sfârșitul secolului al XVIII-lea, probabil drept urmare a invaziei și ocupației de către Napoleon, în 1976, a acestor regiuni nordice. Înainte de acest moment, bucătăria peninsulară avea o lungă istorie a tocănițelor de carne, care datau încă din perioada Renașterii.
Cu toate acestea, nu erau cunoscute sub numele de sos ragu și nici nu erau asociate cu pastele. Începând cu secolul al XVI-lea, nu era neobișnuit ca pastele să fie gătite și servite cu un bulion de carne, adesea ca o simplă supă, din care carnea era înlăturată și apoi servită separat.
Paste BARILLA 98 FUSILLI 500gr
Prima rețetă documentată pentru sos de carne, în care carnea gătită era parte integrantă a sosului servit cu paste, datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.
Primul ragu folosit drept sos, ragù per i maccheroni, a fost preparat de către Alberto Alvisi, bucătarul cardinalului de Imola. Ulterior rețeta a fost reprodusă și publicată sub numele de Il Ragù del Cardinale (Ragù del Cardinale).
După anii 1830, rețete de sos ragu apar frecvent în cărțile de bucate din regiunea Emilia-Romagna, iar până la sfârșitul secolului al XIX-lea, utilizarea sosurilor de carne pe paste devine obișnuită pentru masele mari de oameni.
În ce rețete pot folosi sosul ragu?
Sosul italian ragu pe bază de carne este, după cum am spus, cel mai adesea servit cu Paste BARILLA 70 MEZZE PENNE RIGATE 500G, dar poate fi adaptat pentru orice mâncare, dându-i savoare și aromă.
Paste BARILLA 70 MEZZE PENNE RIGATE 500G
Astfel, acest sos ragu poate acoperi orice, de la cartofi la cuptor, orez, până la gnocchi și chiar bucățele de vinete coapte, ciuperci sălbatice și alune prăjite.
De altfel, minunatul sos bolognese poate fi preparat acasă, fără a fi nevoie să-l cumperi de la magazin, deoarece demersul pentru retea ragu este simplu.
Rețetă de sos ragu pentru spaghete bolognese
Dacă vrei să faci acasă rețeta de sos spaghete bolognese, atunci află că este foarte ușor să faci asta cu acest SOS BARILLA BOLOGNESE 400GR.
Spre exemplu, în regiunile din nordul Italiei, ragu se prepară de obicei cu carne tocată, mărunțită su măcinată, gătită cu legume sotate într-un lichid. Carnea poate fi de vită, pui, porc, oaie, berbec, vițel sau vânat. Lichidele pot fi reprezentate de apă, bulion, vin, lapte, smântână sau roșii coapte, adesea în combinații diferite.
În cazul în care sunt incluse roșii, cantitatea acestora trebuie să fie mai mică decât carnea, ceea ce face ca acest sos ragu să fie mai degrabă o tocană de carne decât un sos de roșii în care s-a adăugat carne. În principal, tot ce trebuie să faci este să fierbi carnea, apoi să o amesteci, printr-un blender, cu lichidul adăugat, în funcție de gust.
Ce-i drept, cel mai adesea se folosește bulion, care apoi este condimentat cu diferite tipuri de verdețuri, după propriul plac.
Sos ragu pentru lasagna
Dacă te gândești să faci lasagna cu sos ragu, atunci nu trebuie decât să faci același sos obișnuit pentru paste, cu mențiunea că, dat fiind faptul că lasagna este făcută în straturi și poate include diferite tipuri de brânză, s-ar putea să fie nevoie să folosești mai puțină carne și, implicit, să-l condimentezi diferit.
În general, lasagna se face cu carne și pentru ca gustul să fie mult mai plăcut, folosește mai puțină carne pentru a prepara sosul ragu.
Sos ragu bolognese de post
Există și alternative precum sos bolognese de post, deoarece în sosul ragu tradițional singurul ingredient de origine animală este carnea. Astfel, aceasta poate fi înlocuită fără probleme cu soia măcinată, granule.
Evident, gustul nu va fi același, însă sosul își va păstra textura, imitând-o pe cea a sosului clasic. De asemenea, va avea valori nutriționale asemănătoare cu sosul ragu care conține carne și se poate servi alături de paste sau orice alt preparat specific.
Cum pregătești sos ragu pentru iarnă?
Multe persoane pun sos ragu pentru iarnă, poate din considerentul faptului că este mult mai ușor să-l pregătești din timp și să-l folosești la nevoie.
Dacă te gândești la acest lucru, află că poți face sos ragu exact cu aceleași ingrediente, doar că după ce îl pui în borcane, trebuie să sterilizezi (prin fierbere) recipientele. Altfel, riști ca sosul să facă mucegai și, implicit, să nu mai poată fi consumat în siguranță.
Rețetă de sos ragu bolognese cu ingrediente pentru bebeluși
Dacă te gândești să-i faci lui bebe sos ragu bolognese, atunci poate ar trebui să iei în considerare lucrurile privitoare la ingredientele unui sos bolognese.
Dacă procesul de diversificare a alimentației nu este încă finalizat, ar fi bine să eviți să-i dai micuțului mâncăruri în care este integrat acest sos ragu.
În altă ordine de idei, poți folosi aceleași ingrediente prezentate mai sus, însă ar fi recomandat să înlocuiești carnea cu soia ultrafină și să o condimentezi mult mai puțin.
Recomandări de sos ragu original
Dacă crezi că nu vei găsi vreodată sos ragu original, atunci te îndoiești. Există chiar și magazinul nostru dar și foarte multe magazine cu specific italian care comercializează acest sos ragu fabricat chiar în Italia.
De asemenea, se poate găsi și în supermarket-urile mari, însă trebuie să fii atent la conținut. Evident, sosul va conține conservanți pentru a putea fi transportat pe distanțe mari fără a se strica, însă gustul nu îi va fi foarte mult afectat.
Dacă vrei să îl prepari chiar tu, nu uita să folosești carne de vită.
Așadar, bucură-te de gustul autentic al acestui sos delicios, indiferent de preparatul în care vrei să îl folosești.