fbpx

Tot ce trebuie sa știi despre temperatura camerei

4K

 Uneori, când te trezești dimineața îți este foarte greu să te urnești, să pleci de acasă. Când te întorci, simți că atmosfera este încărcată, aerul este greu de respirat, iar tu nu te simți bine, parcă lipsește ceva. 

Te-ai gândit vreodată cât de mult te afectează lipsa unui mediu în care să te simți confortabil pe deplin? Te-ai gândit cumva și care ar fi cauzele? Temperatura resimțită de organismul tău este una dintre aceste cauze.     

‘Acasă’ este pentru fiecare dintre noi locul de încărcare a bateriilor descărcate peste zi. Este vital să ne simțim bine unde petrecem timp împreună cu noi înșine, și, în special cu familia.

Pentru a ne simți confortabil este important ca mediul ambiant să fie unul plăcut. Asta înseamnă că gradul de confort depinde de câțiva factori, printre care umiditatea, circulația aerului, dar și temperatura în cameră.

  Dacă temperatura unei camere este adaptată funcției sale, confortul termic pe care-l resimțim este foarte bun, reușind să folosim spațiul locuinței mult mai eficient.          

Însă, un microclimat nefavorabil va reduce starea de bine a adulților, dar și a copiilor, care se îmbolnăvesc mai ușor și învață mai puțin. 

  • Când spunem „temperatura camerei” ne referim la o gamă de temperaturi ale aerului setate în interiorul locuinței.

Temperatura ambiantă este temperatura reală a aerului, într-un anumit loc, măsurată de un termometru. 

Temperatura ambientului poate fi diferită de temperatura ideală a acelei camere.         

Temperatura ideală variază în funcție de mai mulți factori, precum cultură, țară. Poate părea surprinzător, dar și la nivel de gen, temperatura din interiorul încăperilor în care ne aflăm, poate varia. Pentru femei, o temperatură ridicată este ideală pentru femei, spre deosebire de bărbați.

Studii din 1978, efectuate în Regatul Unit, arătau că temperaturile medii din locuințe erau de 15,8 grade C, în timp ce în Japonia, în 1980, aceasta se regăsea într-un interval de la 13 la 15 grade C.

Prin 1987, Organizația Mondială a Sănătății afirma că o temperatură de interior confortabilă se afla între 18-24 de grade C.

Bebelușilor, vârstnicilor, dar și persoanelor cu anumite probleme de sănătate li se recomanda o temperatură minimă de 20 de grade C, iar temperaturile de până la 16 grade C, erau asociate cu riscul unor afecțiuni respiratorii. 

Privind spre o perioadă mai recentă,  Organizația  Mondială a Sănătății recomanda în 2018, un minim de 18 grade C, considerând că este o temperatură sigură pentru protejarea sănătății populației, în timp ce un minim mai ridicat este necesar în cazul copiilor, persoanelor vârstnice și al celor cu afecțiuni cronice.

 Cat de importantă este temperatura din casă pentru un organism sănătos?

Cat de importantă este temperatura din casă pentru un organism sănătos

Organismul uman, această mașinărie uimitoare și extrem de complexă, își poate regla temperatura astfel încât să funcționeze la capacitatea sa normală. Acesta este și unul dintre motivele pentru care este recomandat să nu îmbrăcăm copiii excesiv. Cu cât este mai mic ca vârstă, cu atât se va regla mai ușor temperatura optimă, fără a consuma multă energie.

Deși noi resimțim diferit temperatura din locuință, temperaturile prea mici sau prea mari sunt contraindicate, în special când trecerea de la interior la exterior se face brusc și când diferențele sunt foarte mari.

Ce efecte au temperaturile prea mari sau prea mici asupra stării de sănătate?

Dacă îți plac temperaturile mari, este bine să știi că vei suferi de o capacitate scăzută de concentrare și de un somn tulburat și întrerupt.

Cu cât temperatura din cameră este mai mare, cu atât scade umiditatea, iar efectele se vor traduce în piele și gât uscat, afecțiuni respiratorii etc.

La extrema cealaltă, când temperatura din cameră este prea mică, aerul rece poate transporta mai puțin vapori de condens pe mobilier, pereți și ferestre, ceea ce va facilita apariția mucegaiului, fapt extrem de dăunător sănătății.

 Aerisirea este foarte importantă, fiind recomandată de către medici, aerul rece și uscat de afară înlocuind aerul cald și plin de vapori din interior, evitând astfel apariția durerilor de cap sau a alergiilor.

Aerisirea este foarte importantă

Aerul din interior fiind încărcat cu dioxid de carbon, mirosuri și reziduuri ale substanțelor chimice folosite la curățenie, ne afectează starea de sănătate și eficiența activităților.

Corpul se va adapta mediului ambiant, fapt care va facilita trecerea din interior în exterior.

În schimb, dacă temperatura în cameră suferă de fluctuații mari, echilibrul organismului va fi pus în pericol și va determina apariția bolilor respiratorii, cardiace, pulmonare.

Așadar, menține o temperatură stabilă și un mediu ambiant plăcut pentru a te bucura de o stare de sănătate corespunzătoare. 

  • Un studiu efectuat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a scos în evidență că orice grad în minus se traduce în scăderea facturii la gaze cu 6 procente.
  • Un alt studiu efectuat pe 8 țări din Uniunea Europeană a scos în evidență că temperatura din dormitorul românilor este de 22,2 grade C. Italienii și suedezii se bucură de o temperatură în dormitor puțin peste 19 grade C, în timp ce germanii respectă recomandarea OMS de 18 grade C în dormitor.

Dar, observăm în ultimul timp o scădere a temperaturii și în casele românilor, deși credem că este determinată de creșterea prețului gazelor naturale, nu neapărat de dorința de a fi mai sănătoși.

 Temperatura recomandată în casă în funcție de încăpere

În camera de zi sau sufragerie, o temperatură a camerei de 19 grade C este perfectă, luând în considerare că aici petrecem mult timp inactiv (vizionăm programe la TV sau lucrăm). Desigur, în cazul persoanelor vârstnice sau al celor care suferă de anumite afecțiuni, este recomandată o temperatură între 20-22 de grade C.

  •  În dormitor, temperatura trebuie să fie redusă cu 1-2 grade decât în restul casei.

Temperatura recomandată în casă în funcție de încăpere

În baie, temperatura optimă se află în jurul valorii de 22 de grade C. Nu trebuie să fie prea cald sau prea frig pentru că este periculos pentru sănătatea noastră, în special dacă aerul este rece după ce ieșim din duș.

Nu este recomandat să curățăm baia cu orice produs care poate contribui la dezvoltarea alergiilor, ci putem alege o soluție pentru obiecte din baie WINNIS IPOALERGENIC 500ml

WINNIS IPOALERGENIC 500ml

Solutie pentru obiecte din baie WINNIS HIPOALERGENIC 500ml

Temperatura în camera bebelușului sau a copilului

Temperatura în camera bebelușului sau a copilului

Dacă bebelușii noștri ar putea vorbi din prima zi, ne-ar spune ce îi deranjează, dar ei nu pot face asta. Și, atunci, trebuie să ne asigurăm că le oferim cele mai bune condiții pentru ca ei să crească și să se dezvolte într-un mediu plăcut, unde temperatura în camera pentru copil să fie cea mai bună. 

Majoritatea cercetărilor susțin că valoarea temperaturii trebuie să se afle undeva între 20-21 de grade C.

Cum ajuți bebelușul să se simtă confortabil în camera lui?

  • Nu supraîncălzi bebelușul

Obișnuim să măsurăm temperatura bebelușului prin atingerea mâinilor sau piciorușelor, dar asta nu indică neapărat gradul lui de confort. Este indicat să pui mâna pe cap sau burtică pentru a verifica dacă sunt calde. Sau poți vedea dacă este transpirat, dacă obrajii îi sunt roșii sau dacă prezintă erupții cutanate, dacă are părul umed sau respiră accelerat. Acestea sunt simptome ale faptului că îi este prea cald.

  • Folosește un ventilator

Pentru a seta o temperatura optimă în camera bebelușului, ventilația este o opțiune perfectă. Această va împrospăta aerul, ajutându-l să circule, iar bebelușul va respira un aer sănătos.

  • Dormi în aceeași cameră cu bebelușul tău în primele 6 luni

Este recomandat ca în primele luni de viață, bebelușul să fie supravegheat permanent, inclusiv noaptea, ceea ce înseamnă că este bine să așezi pătuțul lângă al tău. Astfel, te vei putea trezi de câte ori vei considera că este nevoie, și îți vei da seama dacă îi este prea cald sau prea rece.

Așadar, asigură-te că temperatura în camera bebelușului este perfectă pentru confortul acestuia.

Temperatura în living

Temperatura în living

Livingul este zona de relaxare a ta și a familiei tale, este spațiul în care veți dori să vă împărtășiți întâmplările de peste zi, în care veți urmări filmul preferat, alături de o PRAJITURA MULINO BIANCO TRANCINO 396Gdin pandișpan cu cremă de cacao delicioasă.

PRAJITURA MULINO BIANCO TRANCINO 396G

 PRAJITURA MULINO BIANCO TRANCINO 396G

Și, pentru că aici este locul în care vă veți simți bine cu toții și temperatura trebuie să fie optimă.

În living stăm îmbrăcați în haine de casă, nici prea groase, nici prea subțiri, temperatura optimă este de 19-22 de grade C.

Temperatura în dormitor

Dacă vrei să te simți odihnit, relaxat și plin de energie, trebuie să ții cont de câțiva factori, printre care temperatura camerei.

Dacă este prea ridicată sau prea scăzută, somnul tău va fi agitat. Este recomandat ca temperatura in dormitor să fie constantă, pentru ca somnul să fie odihnitor. Asta va influența performanța și starea ta generală de peste zi.

Dar care este temperatura ideală în dormitor pe timpul nopții?

În timpul iernii, când temperaturile sunt de multe ori cu minus (-1, -2), este bine ca temperatura să nu depășească 18-20 de grade C, iar dacă afară coboară la -10, în dormitor nu trebuie să avem mai mult de 21 de grade C.

Vara, temperatura din dormitor se poate încadra undeva între 20-22 de grade C, fără a se depăși 24. 

Cum să te bucuri de un somn liniștit și odihnitor?

  • Aerisește camera, atât dimineața, cât și seara, înainte de culcare;
  • Ai grijă la alegerea așternuturilor;
  • Dormi mai devreme cu două ore înainte de miezul nopții, pentru a reuși să ai un somn de 6-8 ore;
  • Evită folosirea dispozitivelor electronice înainte de culcare.

Temperatura în spațiile  de depozitare a alimentelor

Ideal ar fi să depozitezi alimentele în spații special amenajate (cămară sau un alt loc din casă), la o temperatură de maximum 20 de grade C, astfel încât să previi modificarea proprietăților lor. 

Așează alimentele în funcție de sortimente, zile de fabricație, pe rânduri distanțate astfel încât să asiguri o ventilație corespunzătoare și să poți avea acces în funcție de priorități și necesități. 

      Cum se păstrează alimentele în frigider?

  • Asigură spații între alimente, pentru o ventilație corectă;
  • Temperatura optimă a frigiderului încărcat cu alimente trebuie să fie de 5 grade C.

Produse și recomandări de păstrare a acestora

  • Pâinea se păstrează la temperaturi între 10-18 grade C, în spații uscate și bine ventilate
  • Făina se păstrează în locuri uscate, la temperaturi de 10 grade C, iar umiditatea trebuie să fie potrivită, pentru că altfel se formează cocoloașe. 

Setează o temperatură optimă în living, caută un film bun împreună cu familia ta și prepară o pizza delicioasă cu Făină Molino Spadoni 00 Pizza Pulcinella 1kg.

Făină Molino Spadoni 00 Pizza Pulcinella 1kg

Făină Molino Spadoni 00 Pizza Pulcinella 1kg

Pastele făinoase se păstrează la temperaturi de 20 de grade C, în pungi de celofan, cutii de carton, în spații bine aerisite, dezinfectate. 

Poți alege Paste Barilla 70 Mezze Penne Tricolore 500g   deoarece se păstrează foarte bine dacă vei dori să nu le consumi imediat după cumpărare.

Paste Barilla 70 Mezze Penne Tricolore 500g

Paste Barilla 70 Mezze Penne Tricolore 500g

  • Temperatura de păstrare a cărnii refrigerate se situează între 0 și 4 grade Celsius, nu mai mult de 48 de ore
  • Carnea congelată: -12 grade Celsius, între 4 și 12 luni
  • Uleiurile se păstrează în spaţii curate, întunecoase, la 2-15 grade Celsius; 
  • Drojdia proaspătă se depozitează în frigider şi se respectă cu strictețe termenul de valabilitate.

Temperatura camerei în funcție de anotimp

Temperatura din cameră trebuie să fie setată în funcție de sezonul în care ne aflăm. Altfel vei suferi un șoc termic din cauza schimbării bruște, ieșind din interior în exterior sau invers și diferența este prea mare. 

Reglarea temperaturii la un nivel optim în funcție de anotimp ne protejează sistemul imunitar și ne ferește de anumite boli.

Este adevărat că organismul are capacitatea proprie de reglare a temperaturii, însă este bine să știm care este temperatura optimă în funcție de anotimp și ce beneficii aduce în casă, aceasta, în funcție de sezon.

Temperatura în casă iarna (anotimpurile reci)

Pe timpul iernii, temperatura din casă trebuie să fie cu 1-2 grade mai mică decât vara. Așadar, în timpul zilei trebuie să ai în casă între 22-24 de grade C, iar pe timpul nopții între 18-21 de grade C. Dacă vei seta o temperatură prea mare, de exemplu peste 24 de grade C, impactul cu temperatura de afară îți va afecta organismul. 

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o temperatură între 18-19 grade C. 

Temperatura în casă vara (anotimpurile calde)

In timpul verii suntem nevoiți să suportăm temperaturi mari și foarte mari, însă în interiorul casei putem seta după placul și nevoile noastre. Este recomandat ca temperatura din cameră să fie cu 7-10 grade mai mică decât cea din exterior.

Temperatura ideală pe durata zilei

Iarna, temperaturile din camere ar trebui să fie setate la următoarele valori:

  • Camera de zi: 19 – 22°C
  • Camera de dormit: 16 – 18°C
  • Baie: 22-24°C

Este indicat ca vara să reglăm temperatura astfel încât diferența dintre exterior și interior să fie de cel mult 7 grade C. 

Temperatura în cameră pe durata nopții, pentru un somn liniștit

Temperatura în cameră pe durata nopții, pentru un somn liniștit

De vreme ce știi cât de bine este să te trezești odihnit și relaxat, este esențial să creăm un mediu favorabil acestui lucru. Dacă dormim bine, gândim bine, imunitatea crește, iar creativitatea se va simți din plin. 

Temperatura din dormitor nu trebuie să fie prea mare, dar nici prea mică pentru că îți va afecta calitatea somnului.

Care ar trebui să fie valoarea temperaturii în dormitor?

Ideal ar fi ca temperatura din dormitor să nu fie mai mare de 20 de grade C. Temperatura ideală este considerată, de obicei, 18 grade, iar o temperatură prea mare este cea care depășește 24 de grade Celsius.

Ideal ar fi ca temperatura din dormitor să nu fie mai mare de 20 de grade C. Temperatura ideală este considerată, de obicei, 18 grade, iar o temperatură prea mare este cea care depășește 24 de grade Celsius. 

Ce temperatură trebuie să fie într-o casă nelocuită sau încăperile nelocuibile

Ce temperatură trebuie să fie într-o casă nelocuită sau încăperile nelocuibile

De cele mai multe ori, tindem să neglijăm temperatura din aceste case, dar ideal este ca aici să fie cu 4-5 grade C mai mică decât atunci când este locuită. 

Sfat: Nu opri caloriferele pe timpul iernii. Temperaturile extreme dăunează foarte mult caselor, contribuind la degradarea timpurie.

Lasă căldura câteva zile la rând pentru a evita acumularea umezelii și deteriorarea surselor de căldură.

Atunci când condițiile meteo nu sunt favorabile, temperatura ambientală optimă într-o casă nelocuită nu trebuie sa coboare mai jos de 10-15 grade C.

Cum păstrezi temperatura constantă în casă pentru un organism sănătos

Influența temperaturii asupra stării noastre de sănătate este uriașă. Activitățile, somnul de calitate, starea de bine, toate acestea sunt afectate de condițiile de temperatură din casă. 

Cu alte cuvinte, temperatura optimă din locuință determină starea de bine. 

Mai mult decât atât, echilibrul termic al casei sprijină sănătatea sistemului respirator și cardiovascular, dar și energia unei persoane. 

Confortul termic în casele care nu sunt nici supraîncălzite, nici supraracite reduce riscul îmbolnăvirilor.

Așadar, cum ne putem bucura de o stare minunată de sănătate menținând o temperatură constantă în căminul nostru?

  1. Izolează locuința. Nu numai că îți va asigura o temperatură constantă, dar te va ajuta să economisești sume importante de bani.
  2. Controlează umiditatea cu ajutorul unui umidificator care va ajuta la hidratarea pielii, menținerea sănătății sistemului respirator și vei respira un aer optim. Aerul din interior fiind mai uscat în timpul iernii din cauza temperaturii din exterior, vaporii de apă din încăpere se condensează mai mult. 
  3. Cea mai eficientă modalitate este conectarea la un sistem de încălzire sau răcire cu termostat de ambianță. Și aici ne gândim la centrală, aparat de aer condiționat. Confortul tău va fi unul așa cum îți dorești, pentru că vei putea seta temperatura inclusiv când nu ești acasă. 
  4. Încălzirea prin pardoseală. Avantajul acestei soluții este că nu redistribuie particulele de praf precum este cazul încălzirii clasice, fiind recomandată îndeosebi persoanelor cu afecțiuni ale aparatului respirator sau alergii.
  5. În cazul folosirii aparatului de aer condiționat, setează o temperatură optimă și constantă. Dar nu uita! Evită să te poziționezi în direcția lui. 

Recomandări pentru un ambient perfect în casă

Un mediu plăcut în propriul tău cămin te va pregăti pentru orice activitate vei avea de desfășurat. Îți va îmbunătăți starea de sănătate, vei putea petrece timp de calitate cu familia și prietenii. 

Și, pentru ca totul să fie perfect, ține cont de următoarele recomandări:

  1. Aerisește camerele zilnic, indiferent de anotimp. În special seara, înainte de culcare. Astfel, vei avea suficient oxigen pentru un somn odihnitor. 
  2. Decorează-ți camerele cu plante. Efectul asupra umidității și aerului este extraordinar. 
  3. Îmbracă-te cu haine din bumbac, mai groase. Confortul la nivelul pielii este deosebit de important, în special în timpul somnului.
  4. În sezonul cald, folosește draperiile. Vei reuși, astfel, să păstrezi răcoarea. 

Așadar, pentru că temperatura influențează starea ta de sănătate și buna dispoziție, trebuie să-i acordăm o atenție deosebită.    

Temperatura din cameră contribuie la o calitate a somnului foarte bună, la o stare generală care-ți va permite să te simți în largul tău, în căminul tău, alături de familia ta, orice ai face.

Dimineața, când te vei trezi, forțele tale vor fi proaspete, odihnite și pregătite pentru o nouă zi.

Permite-ți un loc în care să te întorci mereu cu aceeași plăcere! Pentru că ‘acasă’ este locul în care revii la tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close