Făina este unul dintre cele mai uzuale alimente pe care orice gospodină le cumpără pentru bucătăria sa. Totuși, în funcție de rezultatul final dorit, va trebui să afli cum să alegi cel mai potrivit tip de făină pentru tine. Descoperă cum se alege făina potrivită!
- Procesul prin care se obține făină
- Clasificarea făinii în funcție de factorul W – unitate de măsură pentru forța făinii
- Semnificația codului de pe ambalajul făinii
- Tipuri de făină albă
- Tipuri de făină pentru cozonac pufos
- Tipuri de făină pentru panificație
- Tipuri de făină de grâu
- Tipuri de făină fără carbohidrați
- Tipuri de făină pentru diabetici
- Tipuri de făină fără gluten
- Alte tipuri de făină utilizate în bucătărie
- Valoarea T de pe ambalajul făinii
- Tabel valori nutriționale pentru făină
Procesul prin care se obține făină
Făina este un produs alimentar care se obține prin măcinarea semințelor de cereale, rezultatul fiind o pulbere care se utilizează, ulterior, în diferite procese. În general, făina se utilizează în procesul de panificație.
Făina din boabe de porumb, spre exemplu, se numește mălai și în jurul secolului al IX-lea î.Hr. se obținea prin zdrobirea semințelor între două pietre de moară. Astăzi, extrem de multe preparate se cosumă cu mamăliga. Prepară o delicioasă Mamaliga instant DE CECCO 375g rapid, și fără efort.
Mamaliga instant DE CECCO 375g
Clasificarea făinii în funcție de factorul W – unitate de măsură pentru forța făinii
Factorul W este cel care stabilește calitatea macronutrienților proteici din făină. Calitatea proteinelor este cuantificată folosindu-se un alveograf. În funcție de factorul W cuantificat cu ajutorul alveografului, făina se împarte în:
- 170W: făină slabă (absoarbe apă până la 50% din greutatea ei);
- 180W – 260W: făină medie (absoarbe apă între 55% și 65% din greutatea ei);
- 280W – 350W: făină puternică (absoarbe apă între 65% și 75% din greutatea ei);
- 350W – 450W: făină specială (absoarbe apă până la 90% din greutatea ei).
Semnificația codului de pe ambalajul făinii
Codurile înscrise pe ambalajele făinurilor definesc tipul de făină specific, pentru a te putea orienta mai bine atunci când vrei să urmezi o anumită rețetă, în funcție de necesități. Iată ce înseamnă diferitele coduri înscrise pe ambalaje:
- 000, 550, 650 – coduri pentru diferite tipuri de făină albă din grâu;
- 1250, 1300, 1350 – coduri pentru tipuri de făină neagră din grâu;
- 1500, 1750 – coduri pentru tipuri de făină integrală din grâu;
- 997, 1150 – coduri pentru tipuri de făină de secară combinată cu făină din grâu;
- 1800 – cod pentru făină integrală din secară.
Tipuri de făină albă
Făina de tip 000 se produce din grâu, fiind bogată în gluten și alte proteine de origine vegetală. În general, făina de tip 000 este potrivită pentru aluaturi elastice cum sunt cele folosite în fabricarea foilor de plăcintă. Cu toate acestea, nu este unul dintre acele tipuri de faina pentru pâine pe care brutarii le folosesc.
Făina de tip 550 are un conținut ușor inferior de gluten, motiv pentru care aluatul rezultat în urma folosirii acesteia nu este tocmai elastic și, de asemenea, nici nu crește foarte mult. Dat fiind faptul că este subțire, se folosește în special pentru produsele de foietaj.
Făina de tip 650 are un procent superior de gluten, aluatul fiind unul mult mai elastic și rezistent, în comparație cu făina de tip 000, fiind și mai închisă la culoare. De aceea, se folosește pentru produsele care, după ce au fost frământate, sunt introduse în cuptor.
Dacă vrei să guști ceva deosebit, îți recomandăm BALOCCO COCCO CREAM 650G, o minunăție de prăjitură care ți se va topi pe cerul gurii.
Tipuri de făină pentru cozonac pufos
Pentru cozonac pufos se folosește o făină de tip 000 care anterior a fost îmbogățită cu agenți de afânare și creștere, ceea ce face ca procentul de gluten să fie mult mai mic – astfel, făina devine mai pufoasă și mai puțin elastică, iar cozonacul va crește pufos.
Dacă nu ai timp de gătit, alege TORTA cu crema de fistic si alune BALOCCO 400G și bucură-te de arome italiene delicioase, fără efort.
TORTA cu crema de fistic si alune BALOCCO 400G
Pentru orice preparat de pastiserie sau brutărie ai nevoie de un ingredient activ precum drojdia, pentru a pregăti cele mai apetisante preaparte. Folosește-te de DROJDIE PENTRU TORT SARAT APERITIV SI LIPII PANEANGELI 45G,
DROJDIE PENTRU TORT SARAT APERITIV SI LIPII PANEANGELI 45G
Tipuri de făină pentru panificație
Dacă te întrebi ce tipuri de făină pentru panificație se folosesc într-o brutărie sau patiserie, ei bine, se folosesc, în general, toate tipurile de făină. În schimb, rezultatul va fi influențat de factorul W, adică de capacitatea de a absorbi umezeala. Mai mult decât atât, făina neagră are o valabilitate mai mare față de cea albă, dar diferențe există și la nivel de calorii și conținut macro- și micronutrițional.
Când îți dorești o pâine delicioasă pe care să o prăjești, dar nu ai timp, poți apela la Paine Prajita Mulino Bianco Le Dorate 315g care este deja pregătită. Așteaptă doar să fie savurată cu dulceață, unt de arahide, ciocolată sau orice îți place ție.
Paine Prajita Mulino Bianco Le Dorate 315g
Paine Prajita Mulino Bianco Le Dorate 315g
Tipuri de făină de grâu
Există mai multe tipuri de făină de grâu și anume: făină de grâu, albă sau neagră, integrală sau rafinată, se clasifică în funcție produsele pentru care este destinată. Spre exemplu, făina 000 este potrivită pentru produsele cu aluaturi pufoase, făina 450-480 este o făină fină, făina 550 este mai dură decât celelalte două, folosită pentru orice tip de aluat, iar făina 650 are un conținut mare de gluten, fiind potrivită pentru aluaturile care trebuie să crească pentru a fi folosite.
Dacă vrei să experimentezi în bucătărie și ai nevoie de o drojdie de calitate, îți recomandăm Drojdie Paneangeli Mastro Forno 21g 3 Plicuri. Sigur vei reuși să prepari ce ți-ai propus.
Drojdie Paneangeli Mastro Forno 21g 3 Plicuri
Drojdie Paneangeli Mastro Forno 21g 3 Plicuri
Tipuri de făină fără carbohidrați
Dacă ești în căutarea unui tip de făină cu un conținut redus de carbohidrați, atunci poți opta pentru: făina de cocos (bogată în grăsimi sănătoase și fibre), făina de in (bogată în fibre și grăsimi sănătoase), făină din semințe măcinate de floarea-soarelui și dovleac, făină de migdale, făină de quinoa (absoarbe o cantitate mare de apă), chia și tapioca.
Tipuri de făină pentru diabetici
Pentru diabetici se recomandă făina cu un conținut scăzut de carbohidrați, întrucât consumul acestora are drept efect fiziologic creșterea glicemiei.
Printre făinurile cu conținut scăzut de glucide se numără făina de cocos, făina de năut, făina de migdale, făina de ovăz, făina de migdale. Nu este recomandată pentru diabetici făina de albă, cea de porumb, orez, mei și nici făinurile folosite în patiserie.
Tipuri de făină fără gluten
Pentru persoanele cu boală celiacă, adică intoleranță la gluten, se recomandă următoarele tipuri de făinuri: făina de hrișcă, făina de sorg, făina de mei, făina de năut, făina de amarant, făina de cocos, făina de teff, făina de manioc, făina de tapioca, făina de migdale, făina de cartofi, făina de orez (brun, în special), făina de soia și de mazăre (galbenă).
Alte tipuri de făină utilizate în bucătărie
Pe lângă făina obișnuită, în bucătărie se mai pot folosi și alte tipuri, ușor de integrat în rețete. Astfel, deși cea din grâu și porumb se folosesc în mod uzual, poți oricând apela și la: făina de orez, făina de ovăz, făina de orez, făina de secara, făina de chia, făina de tapioca, făina de migdale, făina de năut, făina de soia, făina de quinoa, făina de manioc.
Valoarea T de pe ambalajul făinii
Valoarea literei „T” înscrise pe ambalaj indică dacă în făină s-a păstrat, pe durata procesului de prelucrare și procesare, mai mult sau mai puțin din boabe (înveliș), implicit din substanțele benefice – cantitatea de fibre, vitamine și minerale – ale acestuia.
O valoare mai mare a literei „T” indică faptul că făina conține multe fibre și minerale, iar o valoare mai mică, înseamnă că aceasta și-a pierdut mare parte din aceste proprietăți pe parcursul procesării industriale.
Iată cum se clasifică tipurile de făină în funcție de valoarea lui T:
- T 400 – Făină de grâu selectată semi-dură;
- T 430 – Făină spelta;
- T 450 – Făină de grâu dură;
- T 512 – Făină de grâu specială pentru panificație;
- T 530 – Făină de grâu albă fină;
- T 550 – Făină de grâu albă semi-fină;
- T 650 – Făină de grâu semi-albă fină;
- T 700 – Făină de grâu albă, de pâine;
- T 960 – Făină de secară pentru pâine;
- T 1000 – Făină de grâu fină neagră (pentru pâine);
- T 1050 – Făină de grâu pentru pâine;
- T 1150 – Făină de pâine;
- T 1700 – Făină integrală de secară;
- T 1800 – Făină integrală de grâu.
Tabel valori nutriționale pentru făină
Dacă ții o dietă sau pur și simplu îți place să fii atentă la ingredientele pe care le folosești atunci când gătești, ți-am creat acest tabel. Se raportează la 100 grame de făină și vei afla câte grame de proteine, glucide, fibre, grăsimi și câte calorii are fiecare tip de făină în parte.
Valori nutriționale 100 g făină |
Calorii | Proteine | Glucide | Fibre | Grăsimi |
Făină de grâu | 340 kcal | 13 g | 72 g | 11 g | 2,5 g |
Făină spelta | 345 kcal | 17 g | 64 g | 8 g | 2 g |
Făină de secară | 347 g | 11 g | 72 g | 13 g | 2 g |
Făină de ovăz | 404 kcal | 15 g | 66 g | 6,5 g | 9 g |
Făină de cocos | 358 kcal | 18 g | 17 g | 39 g | 16 g |
Făină de hrișcă | 335 kcal | 13 g | 71 g | 10 g | 3,1 g |
Făină de orez – brun | 363 kcal | 7,2 g | 76 g | 4,6 g | 2,8 g |
Făină de banane | 355 kcal | 4,1 g | 81 g | 5,7 g | 0,9 g |
Făină de tapioca | 350 kcal | 0,5 g | 86 g | 0,9 g | 0,5 g |
Făină de migdale | 575 kcal | 20 g | 20 g | 11 g | 54 g |
Făină de in | 386 kcal | 37 g | 7,2 g | 38,6 g | 14,6 g |
În concluzie, piața făinei este una variată și bogată care îți oferă opțiuni pentru orice ai nevoie. Ideea este că tu trebuie să știi mai bine pentru ce ai nevoie de făină și ce îți dorești de la aceasta. Alege cu grijă și atenție pentru cele mai delicioase preparate!