fbpx

Tipuri de citrice

25.1K

Știi că citricele sunt pline de beneficii dar nu ești neapărat un fan al gustului acru al lamâii? Nici o problemă! 

Există peste 100 de tipuri de citrice dar și peste 400 de soiuri de portocale din care poți alege. De la acre la dulci și aromate sau chiar amărui, delicioasele citrice sunt fructe incredibile, zemoase și pline de nutrienți. 

Folosite atât consumate ca atare, dar și în prăjituri, sosuri pentru preparatele din carne, alături de anumite alimente, în  sucuri răcoritoare, gemuri sau chiar cosmetice,  nu ai cum să nu le iubești pentru versatilitatea lor. 

Cu toate că atunci când auzi termenul citrice te gândești la o lâmâie sau o portocală, de fapt familia citricelor este una foarte mare. Mai mult decât atât, unele soiuri au inclusiv subsoiuri și chiar hibrizi.  

 

Așa că, în acest articol ți-am pregătit o listă cu citrice și tot ce trebuie să știi despre aceste delicioase fructe.

Ce sunt citricele

ciririce

Sursă foto: unsplash

Fructele de citrice sunt rezultatul arborilor și arbuștilor din familia Rutaceae, avându-și originea în Asia  și Australia. 

Datorită diverselor specii de citrice acestea au început să fie cultivate în toate zonele cu climă caldă mediteraneană precum Italia, Spania, Portugalia etc., fiind considerate fructe care provin din soiuri sălbatice. La nivel mondial există  mai multe citrice decât mere. 

Pomii de citrice nu sunt rezistenți la îngheț și pot rezista pe o perioadă foarte scurtă de până la -10 grade Celsius, astfel că de obicei acestea sunt cultivate primăvara și vara și se culeg în timpul iernii. 

Citricele sunt printre singurele fructe care o dată ce le-ai desprins din copac, procesul lor de maturizare se oprește astfel că acestea trebuie să se culeagă abia atunci când sunt suficient de coapte. 

Fructele de citrice sunt foarte ușor de recunoscut datorită pulpei lor suculente, a cojii lor groasă (mai groasă decât a altor fructe) dar și a împărțirii interiorului în segmente  suculente. 

În mare parte, consumul de citrice dulci sau amărui se face în starea lor naturală, fiind în topul preferințelor consumul fructelor proaspete. 

Procesul de decojire este foarte simplu cu mâna liberă dar pentru consumul acestora au fost concepute inclusiv linguri speciale cu margini zimțate.

Portocale Rosii

Sursă foto: searancholdge

Citricele mai acide precum lămâile sau limele, sunt de obicei, consumate alături de alte fructe sau în combinație cu diverse preparate iar coaja lor amăruie este de asemenea folosită alături de zahăr în diverse rețete culinare.

Care sunt citricele cele mai populare și ce soiuri de portocale există

Citice Italia

Dacă, atunci când ne gândim la citrice, ne ducem cu gândul la lămâi, portocale, mandarine, clementine și lime, ei bine, de fapt există mult mai multe specii de citrice, provenite din diverse regiuni ale lumii dar și din soiuri și hibrizi de citrice.  

Și pentru că multe fructe au caracteristici asemănătoare cu citricele acestea pot fi de multe ori confundate cu citricele. Însă, în realitate ele nu sunt din familia citricelor. 

Spre exemplu ananasul, deși este plin de vitamina C, crește în zone tropicale dar are și un gust similar cu citricele, de fapt acesta este din altă categorie de fructe. Același lucru este valabil și pentru kiwi, rodie, banane, pepene etc. 

Să vedem așadar care sunt citricele  cu adevărat și care sunt cele mai populare dintre toate. 

Portocala.

Portocale Italienesti

Unele dintre cele mai populare și accesibile dintre fructele de citrice, portocala nu contine doar vitamina C ci și vitamina B. 

Considerată un hibrid între pomelo și mandarină, pe lângă gustul ei delicios îți aduce multiple beneficii pentru sănătate și îți îmbunătățește vederea dar și sistemul digestiv, datorită conțintului de pectină. 

Soiurile de portocală sunt cu sutele în întreaga lume iar acesta sunt împărțite în portocale dulci și amare și se folosesc în diferite preparate, sosuri, deserturi, sucuri sau uleiuri esențiale. 

Portocală roșie 

portocale rosii

O portocală uimitoare, de culoare roșie sângeriu și foarte gustoasă, este cultivată în mod deosebit în Italia din soiul Sanguinello Moscato iar de multe ori gustul său este asemănat cu cel al zmeurei. 

Culoarea ei poate varia de la roșu portocaliu la roșu intens iar aciditatea ei suavă aduce un echilibru excelent între dulce și acrișor, fiind de multe ori preferată în detrimentul unei portocale normale și pentru că se curăță mult mai ușor de coajă. 

Se consumă atât ca atare, cât și alături de preparate culinare din fructe de mare pește, orez dar este ideală și pentru sucuri, cocktailuri sau chiar deserturi.

Portocala Tarocco 

De origine Italiană,  portocala Torocco  este unul dintre cele mai populare soiuri de portocale. Cu  o culoare galben – portocaliu (poate avea pigmentări roșii pe o anumită suprafață a fructului) dar și cu gustul dulce și aromat, este foarte bogată în Vitamina C. 

Acest soi de portocală a fost descoperit la începutul anilor 1900 în provincia Siracusa mai precis în Pedagagii și s-a răspândit rapid și în Lentini și Francofonte dar și în Sicilia. 

Portocala Tarocco are o coajă subțire și  un conținut ridicat de antioxidanți potasiu  și fibre. 

Acest tip de portocală se poate găsi în mai multe variante precum: 

 • ”tarocco comune” – suculentă și puternic pigmentată;
 • „taracco nucellare” – mai puțin pigmentată;
 • ”tarocco gallo” – dulce dar foarte puțin pigmentată. 

Portocală amară

Portocale amare

Sursă foto: trulybeauty 

Folosită foarte des în medicină dar și în alte domenii, portocala amară vine cu extrem de multe beneficii pentru sănătate. 

Poți găsi această portocală în peste 23 de soiuri de portocală diferite iar gustul său amărui poate diferi de la un soi la altul. 

Recomandată în special pentru pierderea în greutate, este utilizată inclusiv în crearea de suplimente pentru slăbit dar o poți regăsi și în uleiuri esențiale sau dulcețuri și te ajută inclusiv la curățarea și calmarea tenului. 

Mandarină. 

madarina

Sursă foto: orangetoyou

Deseori confundată cu clementina, aceasta conține pe lângă vitamina C (chiar dacă în cantitate mai mică decât portocala) și vitamina A. 

Clementina sprijină sănătatea stomacului și curăță foarte bine căile respiratorii, fiind recomandată chiar și în bronșite. 

Mult mai dulce decât o portocală obișnuită și ușor de decojt este deseori preferată de consumatorii citricelor în sezonul rece. 

În plus versatilitatea ei o face extrem de potrivită atât în diverse rețete de sucuri, deserturi, salate cât și alături de preparate din carne. 

Coaja mandarinei este comestibilă și delicioasă iar în multe locuri din lume se consumă îmbrăcată în ciocolată. 

Tangerină

Tangerina

Sursă foto: pinterest

Deși, de cele mai multe, tangerinele sunt clasate ca fiind mandarine, de fapt acestea sunt soiuri de citrice diferite. 

La fel de gustoase și dulci ca și mandarinele, sunt de fapt un hibrid între portocală și pomelo. 

Le poți recunoaște după forma lor mai aplatizată decât a mandarinelor. 

În conținutul lor se regăsește 85% apă și 13% carbohidrați dar și 32% din conținutul de vitamina C zilnică necesară corpului uman. 

Clementină

clementine

Spre deosebire de mandarine, clementinele nu au sâmburi, sunt foarte ușor de curățat și au un gust dulce, ceea ce le face perfecte de consumat ca atare. 

Clementinele sunt cele mai mici soiuri de portocale și de cele mai multe ori forma lor este perfect rotundă. 

Aroma lor dulcie le face perfecte pentru deserturi, siropuri sau chiar alături de preparate culinare din carne.  Se pot glazura cu miere, ciocolată, caramel sau mentă. 

Tangelo

Tagelo

Sursă foto: gardeningknowhow

Cu toate că asemănările par izbitoare, tangelo nu este nici o portocală, nici un grapefruit dar nici un pomelo. Însă cu siguranță este un hibrid între toate cele 3 soiuri. 

Cu un gust dulce,  o pulpă suculentă și delicioasă, îl poți regăsi atât sub dimensiunea unei portocale obișnuite dar și cât un pomelo. 

Tangelo este o sursă bogată de nutrienți și are un conținut scăzut de calorii. 

Îl poți recunoaște după coaja sa ușor de desfăcut, gâtul înalt dar mai ales în echilibrul gustului între aciditatea unui grapefruit și dulcele mandrinelor. 

Kumquat

Kumquat

Sursă foto: thespruceeats

Kumquat este printre soiurile de portocale, pe care le poți consuma exact așa cum sunt, fără să îți faci griji în privința cojii. 

Ele se mănânca cu tot cu coajă, pentru că aceasta este de fapt mult mai dulce decât pulpa, iar consumul lor ca întreg, fac ca aroma lor să devină una echilibrată. 

Cu toate că în interior vei găsi sâmburi și acestea sunt comestibile, deci kumquats se mănâncă cu totul sau pot fi transformate în dulcețuri extrem de aromate. 

Kinnow

Kinnow

Sursă foto: boldsky

Adesea confundate cu portocalele, fructele Kinnow sunt unele dintre cele mai sănătoase citrice și sunt consumate în întreaga lume. 

Comparativ cu alte soiuri de citrice, acesta conține aproximativ de 2,5 ori mai mult calciu, ceea îl face foarte recomandat în cazul în care ai carențe de calciu sau vrei să ai oase mai puternice dar este potrivit și pentru problemele digestive. 

Coaja de kinnow se folosește în industria cosmetică pentru că este benefică în îndepărtarea și tratarea punctelor negre de pe ten. 

Lămaia. 

lamaie

Unul dintre cele mai populare fructe care îți vin în minte atunci când te-a prins o răceală este chiar lămâia. 

Aceasta conține acid ascorbic și citrin care are rolul de a sprijini absorbția de vitamina C și este foarte indicată în prevenția diabetului. 

Însă lămâia este potrivită chiar și la relaxare și eliminarea stresului datorită mirosului său dar poate fi folosită și pentru albirea feței sau îndepărtarea anumitor pete de pe haine. 

Meyer

Meyer

Sursă foto: agnetwest

Deosebit de asemănătoare cu lămâia normală, lâmâia Meyer se diferențiază totuși ca aspect, fiind mai închisă la culoare iar pulpa ei  nu este la fel de intensă ca și culoare cu a unei lămâi normale. 

În plus, dimensiunea acesteia este de cele mai multe ori, mult mai mică, comparativ cu lămâia obișnuită. 

Ca și gust, lămâile Meyer sunt mai dulci, mai puțin acide și au un gust floral. Se pot înlocui cu succes, dacă nu ești fan al gustului prea acru al lămâilor normale. 

Lime

lamai

Delicioasele și aromatele lime sunt foarte populare și le poți regăsi sub o varietate de soiuri.  Cu toate că nu se știe precis care le este originea, acestea sunt accesibile acum în orice hipermarket și se crede că semințele lor au fost aduse de către Columb din America. 

Fructele de lime conțin 88% apă și 10% carbohidrați ceea ce le face deosebit de potrivite în orice dietă și perfect pentru prevenirea diabetului, cancerului, constipației, hipertensiunii arteriale, febrei dar și pentru îmbunătățirea aspectului pielii, părului și dinților. 

Clamansi 

Clamanis

Sursă foto: thespruceeats

Limele Calamansi, au o aromă acidă moderată și sunt foarte suculente. Un hibrid între kumquats și mandarine mai sunt cunoscute și sub denumirea de lămâi filipineze. 

Coaja este delicioasă și poate fi consumată alături de pulpa fructului iar aceasta devine portocalie, atunci când fructul este complet copt. 

Datorită faptului că aceste fructe se coc foarte greu, ele sunt deseori consumate în starea lor verde și sunt de cele mai multe ori folosite pentru limonade sau alături de preparatele picante, carne, fructe de mare sau chiar tăiței chinezești. 

Persian Lime

Persian Lime

Cunoscute și sub denumirea de Tahiti limes,  se crede ca acest soi este un hibrid între lime și citron, fiind un fruct care are un suc cu o aciditate destul de ridicată. 

Interiorul său nu conține sâmburi iar pulpa variază ca și culoare de la galben la portocaliu. 

Ca și aromă se aseamănă foarte mult cu lime-ul însă mult mai acid decât acesta, este deseori recomandat și pentru  curățarea depunerilor de calcar de pe cafetiere sau ceainic și vine ca o soluție uimitoare la întrebarea cum se curăța cuptorul cu microunde

Grapefruit 

grapefruit

Sursă foto: wikipedia 

Dacă portocala este recomandată pentru beneficiile ei aduse sănătății iată că fructul de grapefruit datorită nutrienților săi dar și vitaminelor PP și D este recomandat în dietele pentru pierderea în greutate. 

Acesta arde jumătate din caloriile pe care le mănânci dar  îți și conferă foarte multă energie și are un efect tonic asupra sistemului nervos. 

Acest lucru îl face un fruct recomandat care ajută mult în recuperarea mult mai rapidă în urma unor intervenții chirurgicale sau a anumitor boli infecțioase. 

Un fruct aromat, cu o culoare intensă de roz este perfect atât pentru sucuri (dacă iubești gustul său amărui) cât și pentru salate sau sosuri. 

Oroblanco

oroblanco

Oroblanco sau grapefruitul dulce este o combinație între grafurit și pomello iar gustul acestuia spre deosebire de grapefruit nu este amar și are un echilibru al gustului perfect între dulce și acru ceea ce îl face să fie preferat în locul grapefruitului. 

Coaja, de obicei verde acoperă o pulpă galbenă, superbă și suculentă și aduce un aport foarte bun de vitamina C. 

Satsuma

Satsuma

 

Sursă foto: forwindsgrowers

Fiind o combinație între mandarine și tangerine, satsuma sunt la fel de ușor de decojit dar și un tip de citrice fără sâmburi. 

Mult mai dulci decât mandarinele și cu o aromă intensă de portocală, pulpa lor este extrem de delicată iar coaja foarte subțire și sunt considerate cele mai suculente  citrice din familia lor. 

Se pot folosi atât la deserturi cât și la preparate sărate. 

Pomelo

Pomelo

Sursă foto: inthekitchenwithmatt

Deliciosul și binecunoscutul pomelo, poate fi regăsit în diferite variante.

Atât roz cât și alb, acesta are un gust dulce și este cel mai mare soi ca și dimensiune din toate citricele care există. 

Cu un gust asemănător grapefruitului,  aroma sa este mult mai dulcie iar conținutul său este plin de vitamine, minerale și antioxidanți, inclusiv potasiu. 

Listă citrice neobișnuite

citrice neobișnuite

Sursă foto:findininglovers

În timp ce printre cele mai cunoscute citrice sunt portocalele, lămâile, mandarinele, clementinele sau pomelo și există peste 100 de alte tipuri de citrice, iată că dintre acestea unele dintre par a fi destul de neobișnuite. 

Atât ca formă cât și ca aspect, acestea pot fi considerate neobișnuite de către cei care nu cunosc toate speciile de citrice sau soiurile de portocale. 

Cu toate că ele nu se găsesc în orice magazin sau locație, beneficiile lor sunt la fel de surprinzătoare precum arată și merită să le iei în considerare pentru gustul lor aparte. 

Iată câteva dintre cele mai neobișnuite citrice pe care se merită să la încerci. 

Cedro Lemon

Cedro Lemon

Sursă foto: grandvoyageitaly

Un tip de lămâie pe care o găsești în special în Italia are o dimensiune cel puțin 3-4 ori mai mare decât o lămâie obișnuită și poate ajunge chiar și la 3-4 kg greutate.  

Ce o face diferită de o lămâie obișnuită, pe lângă dimensiunea ei,  este coaja foarte groasă și gustul mai puțin acid, fiind mult mai dulceagă decât lămâile normale. 

Coaja acestei lămâi este extrem de aromată și se folosește des în prăjiturile italiene, în special la prepararea faimosului Panettone, dar poate fi un remediu excelent pentru tuse, indigestie sau chiar mahmureală. 

Uleiurile care se extrag din Cedro lemon se folosesc în industria parfumurilor și în cosmetică, fiind deosebit de parfumate și delicate. 

Finger Lime

Finger Lime

Sursă foto: pinterest

Supranumite și ”caviar de citrice”, acest tipuri de citrice sunt mici și alungite, asemănându-se cu castraveții cornișon, cântărind maxim 15 grame, bucata. 

Se regăsesc în diverse culori, de la violet la verde închis sau chiar roșu maroniu, având o coajă aspră, iar miezul lor este de asemenea colorat. 

Gustul lor este unul deosebit iar experiența perluțelor pline cu suc delicios este una cu totul aparte. 

Marii bucătari le folosesc alături de fructe de mare, paste sau sushi iar miezul lor poate fi folosit inclusiv pentru decorul preparatelor, pentru că sucul lor curge doar atunci când este mestecat. 

Mâna lui Buddha

mana lui buddha

Sursă foto: latimes

Un soi de citrice foarte neobișnuit, care pare să fie o combinație între o lămâie și un calamar, atrage atenția oricărui om. 

De fapt, acest tip de citrice a apărut dintr-o mutație genetică dar este foarte aromat și are un gust special. De multe ori este folosit ca decor sau ornament iar din coaja acestuia rezultă o dulceață aromată dar și băuturi spirtoase nemaipomenite. 

Poți regăsi Mâna lui Buddha în diverse soiuri iar unele dintre ele conțin doar coajă și nu și pulpă. 

Lâmâi roz pestrițe

lamai roz pestrite

Sursă foto: cookist

O adevărată încântare nu doar pentru papilele gustative ci și pentru ochi, lămâile roz pestrițe sunt o combinație minunată de culori și arome. 

Pe măsură ce acestea se coc, liniile verzi ale coji devin roz intens, astfel că, cu cât lămâia este mai roz, cu atât este mai dulce și mai delicioasă. 

Datorită aspectului lor, aceste citrice sunt perfecte pentru cocktailuri dar și pentru a da culoare oricarei farfurii sau preparat, fiind recomandate atât pentru mâncărurile sărate cât și pentru cele dulci.  

Le poți folosi cu încredere pentru a da un aspect mai aparte oricărei mese, imediat ce ai finalizat aranjarea mesei festive. Te asigurăm că le vei iubi. 

Citron

Citron

Un soi de lămâie cu un aspect destul de neobișnuit, are un gust mult mai dulce decât al unei  lămâi și un miros de grapefruit, dar cu proprietăți ca ale unei portocale. 

Pulpa sa nu este foarte zemoasă ci mai degrabă uscată, însă acest soi este perfect pentru gemuri, murături sau alături de preparate culinare din carne.  

Coaja sa se folosește de cele mai multe ori la prepararea băuturilor răcoritoare. 

Yuzu

Yuzu

Sursă foto: digjapan

O lămâie care nu se consumă ca orice altă lămâie, datorită pulpei pline de sâmburi și a dimensiunii ei mici. 

Ca și aromă o poți recunoaște ca fiind o combinație de gust între un grapefruit și o mandarină, fiind extrem de aromată. 

În mare parte, acest tip de citric este folosit pentru băuturi, cosmetice, condimente, decor al preparatelor dar mai ales pentru dulceață și sosuri. 

Portocală Bergamot

lamai bergamout

Sursă foto:sapadilla

O combinație între lămâie și lime, aroma portocalei Bergamot te duce cu gândul la ceaiul Early Grey dar și la mirosul ei proaspăt și răcoritor. 

Un fruct folosit cu preponderență în industria cosmeticelor și a uleilor esentiale dar mai ales a ceaiului,  are o aromă încântătoare și fresh. Gustul său este acrișor, acid dar parfumat și oarecum condimentat. 

Cu toate că este plin de vitamine, B1, B2, A și potasiu acest tip de portocală nu poate fi consumată ca atare ci doar în rețete de dulcețuri, siropuri, creme pentru deserturi sau ca și aromă pentru pește sau preparate din carne. 

Ugli

ugli

Sursă foto: gardeningknowinghow

Lămâia Ugli te poate speria datorită aspectului său total ciudat, însă de multe ori aparențele înșeală. 

De fapt acest fruct este un hibrid între portocală, grapefruit și mandarină și poate fi consumat ca atare, pentru că se desface foarte ușor iar aroma sa delicioasă și proaspătă îl face potrivit pentru orice fel de rețetă, indiferent că este dulce sau sărată. 

Cu o pulpă siropoasă și aromată, se pretează inclusiv pentru băuturi sau cocktailuri. 

Lime Rangpur

Lime Rangpur (1)

Limele Rangpur este un hibrid între lămâie și mandarine și nu este de fapt lime, cu toate că seamănă perfect cu un lime la exterior. 

Ca și miros, dulceață și ușurința cu care se desface coaja, ai putea jura că este de fapt o mandarină. Asta totul până o mănânci și dai de o aciditate extrem de mare. 

Extrem de folosit în bucătăria indiană, sucul de Rangpur se folosește în special pentru deserturi. 

Papeda citrus 

papeda citus

Un soi de lămâi foarte neobișnuit, pe care îl poți întâlni în diverse forme dar și culori. Mai ovale sau alungite, rotunde sau verzi, coaja lor nu este netedă ci mai degrabă plină de denivelări proeminente. 

În interior vei găsi o pulpă destul de uscată cu sâmburi dar puternic aromată și parfumată. 

Un amestec de gust acrișor dar și amărui, nu oricine este un fan al acestui tip  de citrice. 

În cazul în care se consumă ca atare, acestea devin o sursă de vitamina A și C, care ajută la întărirea sistemului imunitar dar și la reducerea inflamațiilor. 

Beneficiile citricelor

Beneficiile citricelor

Sursă foto: pexels

Știm cu toții că citricele au un conținut ridicat de vitamina C și deși se consideră că, cu cât fructul este mai acru cu atât acesta conține mai multe vitamine, acest lucru nu este tocmai adevărat. 

Conținutul vitaminei C nu depinde de gustul fructului. Există și legume precum pătrunjelul, spre exemplu, care este plin de vitamina C și cu toate acestea gustul său nu este acru, așadar poți fi sigur că majoritatea citricelor au un conținut ridicat de vitamina C chiar dacă ele au un gust acru, dulce sau amărui. 

Pe lângă unul dintre cel mai cunoscut beneficiu a citricelor iată ce alte beneficii mai au acestea:

 • Au conținut crescut de antioxidanți;
 • Au un conținut scăzut de calorii;
 • Multe dintre soiuri de citrice au un conținut destul de scăzut de zahăr;
 • Te mențin hidratat (portocalele au un conținut de 90% apă);
 • Conțin fibre benefice pentru întreg sistemul imunitar;
 • Aportul de vitamina C dintr-un singur fruct de citrice, poate fi aportul zilnic necesar pentru corpul tău; 

 Pentru sănătate

bebeficiile citricelor pentru sanatate

Sursă foto: pexels

Este incontestabil faptul că citricele aduc multiple beneficii sănătății umane, iar în funcție de soi unele pot ajuta inclusiv la prevenirea anumitor boli.

Majoritatea citricelor conțin acid folic, pe lângă vitamina C, care este extrem de benefic pentru sistemul nervos dar și cel reproductiv.

Citricele sunt considerate antioxidanți și ajută la normalizarea tensiunii arteriale dar și la reducerea apetitului în consumul de alimente. 

Lâmăile, grapefruit-ul și portocalele conțin inclusiv fitonutrienți iar unele dintre soiuri au și conținut de potasiu în pulpa sau coaja lor, ceea ce le face benefice pentru sănătate. 

Spre deosebire de banane, struguri sau alte fructe cu conținut crescut de fructoză, citricele sunt recomandate în timpul dietelor și sunt utile chiar și pentru reglarea tranzitului intestinal. 

 • Ajută la prevenirea cancerului datorită conținutului de limonină;
 • Reduc anumite inflamatii din corp;
 • Îmbunătățesc sănătatea creierului și reduc riscul de boli neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer;
 • Pot reduce, inclusiv riscul de pietre la rinichi datorită acidității lor;
 • Ajută la pierderea în greutate;
 • Susțin organismul în absorbția mai rapidă la fierului;

 Pentru păr

beneficiile lamailor pentru par

Sursă foto: miamihair

Dacă îți dorești un păr mai sănătos, mai strălucitor și mai lung, află că toate acestea pot fi obținute consumând citrice sau folosindu-le în ritualurile tale de frumusețe pentru păr. 

Datorită conținutului de vitamina C (care este responsabilă cu producția de colagen) a citricelor, consumul acestora  oferă mai multă rezistență dar și structura părului tău, făcându-l mai puternic și mai puțin predispus la fragilitate și cădere. 

Aciditatea crescută din citrice le face un aliat puternic pentru mătreața, ajutând la curățarea scalpului în profunzime. 

Pentru piele

Beneficiile lamailor pentru piele

Sursă foto: pexels

Vitamina C este considerată un  nutrient esențial pentru producerea de colagen iar acest lucru nu este benefic doar pentru piele și prevenirea ridurilor ci și pentru articulații și mușchi. 

Consumul de citrice oferă pielii tale mai multă fermitate și îți îmbunătățește aspectul pielii, făcând-o mult mai luminoasă, mai hidratată și cu un aspect radiant.  

Aceste fructe pot fi folosite și direct pe ten sub formă de măști, pentru că acidul lor ucid bacteriile și patogenii prezenți pe piele, lăsându-o mult mai curată și mai proaspătă dar și mai albă, în același timp.

Măștile din coaja citricelor pot fi folosite ca exfoliant, ajutând la îndepărtarea pielii moarte și micșorării porilor deschiși.  

Citricele sunt considerate antioxidanți puternici care au rolul de a reduce inflamațiile sau petele pigmentare și mai mult decât atât, previn îmbătrânirea pielii și combat apariția ridurilor. 

Citrice clasă inferioară și contraindicații

contraindicatii citricelor

Sursă foto: unsplash

Citricele sunt recunoscute în întreaga lume pentru proprietățile și beneficiile nutriționale, legate de sănătate dar și pentru versatilitatea lor. 

Și pentru că există sute de soiuri de citrice, fiecare cu proprietățile sale specifice, citricele din clasa inferioară pot fi considerate cele care nu respectă standardele de calitate atât la partea de cultivare cât și de păstrare. 

Doar pentru că anumite soiuri sunt mai perisabile decât altele, acest lucru nu le clasează neapărat într-o clasă inferioară a citricelor. 

Totuși, dacă nu se respectă anumite standarde de maturitate a acestora,  condiții de mediu, de lumină și temperatură dar și nutriția plantelor, calitatea fructelor poate fi afectată. 

Contraindicații 

Cu toate că citricele au o listă lungă de beneficii pentru orice persoană și pot fi consumate în orice cantitate, există totuși și anumite situații în care acestea nu sunt recomandate. 

În cazul în care ai fost diagnosticat cu gastrită sau ulcer nu este recomandat să oferi organismului și mai multă aciditate. 

Pentru că unele citrice au un conținut mare de zahăr (cele dulci) nu sunt recomandate în cazul persoanelor cu diabet zaharat. 

Dacă nu ai o dantură prea sănătoasă și ai parte de multe probleme dentare, acidul conținut de citrice pot distruge smalțul și afecta și mai tare dinții sensibili, deci evita-le în acest caz. În cazul în care îți plac mult citricele și vrei să le consumi, asigură-te că te speli imediat pe dinți sau că îți clătești gura cu multă apă. 

În timpul sarcinii nu este indicat să consumi prea multe fructe citrice, în special pe cele foarte acide, pentru că s-ar putea ca bebelușul tău să fie alergic la citrice. 

Cum alegi cele mai bune fructe de citrice

Cum alegi cele mai bune fructe de citrice

Sursă foto: pexels

Pentru că citricele vin în atât de multe forme și soiuri iar atunci când mergi la cumpărături ai la dispoziție o multitudine de tipuri citrice din care poți alege,  este de multe ori dificil să știi exact cum să le alegi pe cele mai bune. 

Orice portocală, spre exemplu, chiar dacă are dimensiuni diferite, nu ar trebui să fie mai mare decât palma. Cele de dimensiuni mai mici sunt mandarinele și clementinele iar acestea ar trebui să ajungă până în podul palmei. 

Ca fructele de citrice să fie cu adevărat bune și să te bucuri de gustul lor autentic, mirosul pe care acestea îl eliberează prin coaja lor îți denotă faptul că fructul este ajuns la maturitate și este deci, bine copt. 

Atunci când alegi citrice acestea trebuie să aibă o fermitate moderată. În cazul în care ți se pare că fructul este prea tare la palpare sau observi că are pete verzui pe coajă (pentru portocale), acest lucru semnifică că fructul nu este copt suficient. 

În caz contrar, atunci când fructul este prea moale sau chiar are pete negre, atunci acesta a intrat în degradare și nu va avea aceeași calitate a gustului. 

Îți poți da seama de calitatea unei mandarine și atunci când o decojești, pentru că aceasta ar trebui să aibă aer între coajă și fruct. Acesta este unul dintre semnele clare că alegere ta a fost una foarte bună. 

Din păcate, culoarea citricelor nu este întotdeauna relevantă pentru că multe dintre acestea pot suferi anumite modificări efectuate de producător, însă atât timp cât toate celelalte criterii sunt îndeplinite și  mirosul este unul delicios, atunci cu siguranță te vei bucura de gustul lor delicios dar și de beneficiile lor. 

Alegerea fructelor din online

Dacă cumperi fructele din online ai și ai criterii după care te poți ghida pentru a te asigura că fructele tale sunt de cea mai bună calitate, chiar dacă nu le poți atinge sau nu le poți simți mirosul. 

 • Alege un magazin cunoscut și de încredere atunci când le achiziționezi;
 • Uită-te la recenziile primite;
 • Verifică citricele imediat ce ți-a sosit comanda. Dacă au dimensiunile normale, nu sunt prea moi sau prea tari, nu au pete, au miros plăcut și nu au coaja exagerat de groasă, ai făcut o alegere bună;Depozitarea fructelor de citrice

Depozitarea fructelor de citrice

Depozitarea fructelor de citrice

Sursă foto: unsplash

Dacă vrei să consumi de fiecare dată fructele de citrice în forma lor cea mai bună, consumă-le imediat ce le-ai achiziționat și le-ai spălat. În caz contrar, depozitează-le într-un spațiu deschis, până la consum.  În acest fel vei obține mult mai mult suc, fiind păstrate la temperatura camerei. 

În plus, dacă le pui într-un dulap, coaja lor poate duce la apariția muscuților de fructe. 

Cu toate că, este indicat să le consumi cât mai repede după achiziție, păstrarea lor la frigider, le poate prelungi termenul de consum (la anumite soiuri), chiar dacă calitatea nu va mai fi la fel. 

Nu pune citricele lângă legume precum ceapă broccoli sau alte legume pentru că acestea se vor strica mult mai rapid în aceste condiții. 

Cum prepari sucul de citrice

Cum prepari sucul de citrice

Sursă foto:pexels 

Există nenumărate rețete pe care le poți folosi pentru a face sucuri naturale de citrice, în funcție de preferințele tale. De la sucuri mai acre, mai dulci sau chiar amărui, în combinație cu miere, mentă sau diverse alte fructe, sucul de citrice este de fiecare dată un aport de energie, de sănătate dar și potrivit pentru creșterea imunității. 

Chiar dacă alegi să achiziționezi citrice cu gândul că le vei consuma sub formă de suc, alege-le întotdeauna pe cele ferme și nu pe cele moi. 

Sucul de citrice poate fi preparat atât din pulpa acestora cât și din coajă și de asemenea se poate consuma ca atare dar și cu cu adaos de apă. 

Pentru a te asigura că vei obține cât mai mult suc din fructele de citrice, rulează fructul pe o suprafață tare, de câteva ori, apăsându-l cu podul palmei, înainte de a stoarce sucul acestora sau alege varianta decojirii acestuia, înainte de stoarcere. 

Un alt truc bun pentru a obține cât mai mult suc este să tai fructul pe lungime și nu pe lățime, așa cum suntem obișnuiți să o facem. 

Sucul de citrice poate fi consumat ca atare dar și folosit pentru diverse preparate culinare, sosuri, macerarea cărnii, însiropat, limonade, cuburi de gheață cu mentă, măști de păr sau faciale dar și pentru fresh-uri alături de alte fructe. 

Ține cont de faptul că citricele ținute la rece, se usucă și devin mai puțin siropoase. Astfel că, dacă ai de gând să prepari un suc din ele, păstrează-le la temperatura camerei sau pune-le pentru aproximativ 20 de secunde în cuptorul cu microunde înainte de a le stoarce. 

Dacă nu folosești citricele achiziționate acum sau în următoarele zile le poți păstra inclusiv în congelator, pentru că acestea vor deveni mai zemoase și mai ușor de storos ulterior și nici nu riști să se deterioreze. 

Alte întrebuințări ale citricelor

întrebuințări ale citricelor

Sursă foto: pinterest

Citricele sunt îndrăgite în întreaga lume datorită beneficiilor pe care le aduc în viața noastră.  Iar pe lângă consumul lor, acestea sunt folosite și în multe alte arii, decât cele de consum.

Iată unde te mai poți folosi de citrice sau de coaja lor parfumată:

 • Lumânări;
 • Uleiuri esențiale;
 • Săpunuri sau creme;
 • Aranjamente cu citrice uscate;
 • Bijuterii handmade;
 • Măști pentru păr sau față;
 • Albirea tenului;
 • Curățare și dezinfectare a suprafețelor sau hainelor. 

Citricele sunt fructe incredibil de versatile și sănătoase și te poți folosi de ele în nenumărate situații. 

Alege să guști din cât mai multe soiuri de citrice, să le integrezi cât mai mult în viața ta și bucură-te de beneficiile lor pe termen lung.  

Dacă te pasionează și grădinăritul te poți orienta și către plantarea diverselor specii de citrice , pentru că există soiuri care pot fi crescute destul de ușor în ghivece. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close