fbpx

Tipuri de pahare – Cum alegi paharele în funcție de bautura.

6.3K

Băutura preferată poate crea o senzație foarte plăcută dacă o savurezi dintr-un pahar special

Dar, o băutură nu se bea doar pentru gust, ci pentru că aceasta vine cu o experiență unică. Iar, pentru ca acest lucru să se întâmple, și pentru a te bucura pe deplin, de orice fel de băutură, paharul potrivit, este elementul care va face diferența. Știai că există diferite tipuri de pahare, potrivite, fiecărei băuturi?

Dar cum ajungem la pahar?

Scurtă istorie a paharului

Scurtă istorie a paharului

  Dacă ne întoarcem în timp, vom observa că istoria fabricării sticlei începe undeva în urmă cu 3600 de ani, prin Mesopotamia. Unele dovezi arheologice sugerează că prima sticlă adevărată ar fi fost fabricată pe Coasta de Nord a Siriei.

Mărgelele par a fi cele mai vechi obiecte din sticlă cunoscute, care datează de la mijlocul anului 2000 î.Hr, probabil apărute ca obiecte secundare accidentale ale prelucrării metalelor. 

Un fapt este cert

Sticla și obiectele din sticlă făceau parte din viața de lux a Imperiului Roman, de unde arheologii au și recuperat obiecte din sticlă folosite în contexte casnice, industriale. 

De aici se înțelege că în timpul Imperiului Roman doar oamenii bogați se desfătau sorbind din pahare de sticlă.

Cupă din Imperiul Roman

Urmărind perioada anglo-saxonă, sticla era folosită la fabricarea unei game largi de obiecte, vase, ferestre, și chiar bijuterii. 

Începând cu sec. XV paharele încep să fie stilizate, să capete diverse forme și elemente exterioare de impact. Este vremea renumitelor cristale: ‘Cristalul de Boemia’ și ‘Cristalul de Murano’

Înaintând pe firul civilizației, în secolul XVI apare la Londra, cristalul zilelor noastre, acaparând piața sticlăriei și a cristaleriei. 

Ludovic al XV, gelos pe succesul englezilor, începe fondarea cristalurilor regale. 

Cristalurile franceze sunt cunoscute ca fiind cele mai frumoase și elegante din lume. 

Când și de ce se nasc paharele cu picior?

Revenind în vremea lui Ludovic al XIV, în perioada scandalului ‘otrăvirilor’, constatăm că apar paharele cu picior, special create pentru ca servitorii să le prezinte stăpânilor ținute de picior fără a atinge cupa. 

Mergând spre viitor, începutul sec. XIX marchează răspândirea folosirii paharelor sub diverse forme și modele, folosite în funcție de context.

Tipuri de pahare

Tipuri de pahare

Alegerea paharelor în funcție de băutură poate părea doar un moft, dar este mai mult de atât.     

Există pahare pentru apă, suc, vin, coniac, whisky etc. 

Tipul paharului îmbunătățește și intensifică experiența prin menținerea îndelungată a gustului și aromei băuturii preferate. 

Așadar, tipurile de pahare influențează gustul și aroma, experiența și senzația creată de băutura consumată, astfel încât să te bucuri pe deplin de savoarea lichidului. 

Mai mult de atât, eleganța unui pahar contribuie la creșterea intensității gustului băuturii preferate.

În plus, dacă te gândești mai bine, parcă nu îți poți imagina șampania într-un pahar pentru suc, nu-i așa? Sau, o margarita într-un pahar pentru whisky!? Pentru că experiența ar fi cu totul diferită.

Deci, paharul este pentru băutură, ceea ce băutura este pentru pahar sau așa ceva.

   Să tratăm paharele cu respect și să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, adică, să cunoaștem tipurile de pahare pentru fiecare tip de băutură. 

 Ce pahar alegi în funcție de băutură?

Ce pahar alegi în funcție de băutură

 Te întrebi ce pahar vei folosi pentru vin, dar pentru cocktail? Pahar cu gură lată sau îngustă, cu picior scurt, înalt sau fără? 

 Odată cu evoluția sticlei și paharele au căpătat forme diferite, dezvoltându-se o adevărată industrie a acestora. Scopul? Îmbunătățirea experienței senzoriale. 

Intensitatea aromei și temperatura corectă sunt doi factori esențiali care contribuie la accentuarea experienței de băut.

Așadar, a bea nu este doar despre băutură, despre acel lichid care îți încântă simțurile, spiritul și fiecare părticică a corpului. 

Apă, suc, vin, șampanie, cocktail, lichior, whisky, margarita sau altceva? 

Sunt băuturi cu arome diferite, de la gust și intensitate la temperatură, toate aceste caracteristici fiind influențate de paharul din care bei. Pare incredibil, dar este adevărat. Pentru fiecare tip de băutură, există un tip de pahar.

Sunt pahare cu gura îngustă pentru ca aroma lichidului să se păstreze cât mai mult, altele cu picior înalt pentru a preveni încălzirea băuturii din cauza contactului cu mâna. 

  Fiecare pahar este conceput pentru a scoate în evidență calitățile băuturii.

Tipul de pahare pentru apă

Tipul de pahare pentru apă 

Fiind cea mai consumată băutură de pe pământ, sigur găsești în casă tipul potrivit de pahar din care să te bucuri de lichidul vieții.

Cum recunoaștem paharul pentru apă? Are cel mai mare balon pentru a cuprinde o cantitate cât mai mare.

Dacă ți-am făcut poftă de un pahar cu apă, încearcă apa Rocchetta

APA ROCCHETTA BRIO BLU FRIZZANTE 1.5L

APA ROCCHETTA BRIO BLU FRIZZANTE 1.5L

Tipul de pahare pentru ceai

Tipul de pahare pentru ceai

Suntem obișnuiți să bem ceaiul din ceașcă sau cană, însă ceaiul, de la preparare până la consumare, reprezintă în unele țări o adevărată cultură. În multe dintre aceste țări, ceaiul se bea din pahar sau cești de sticlă. 

 De ce să bei ceaiul dintr-un pahar?

 1. Poți vedea lichidul colorat. Cu cât îți place ceaiul mai mult, cu atât  te vei bucura de el mai intens la vederea culorii.
 2. Recipientul din sticlă menține intacte aromele ceaiului și proprietățile sale. 

Așadar, toarnă într-un pahar special un ceai de fructe mixte aromatizat cu vanilie și zmeură, adaugă un biscuit, deschide paginile unei povești și lasă-te sedus de aroma ceaiului preferat.

Ceai POMPADOUR de fructe mixte aromatizat cu vanilie și zmeură

Ceai POMPADOUR de fructe mixte aromatizat cu vanilie și zmeură

Tipul de pahare pentru suc

Tipul de pahare pentru suc

  Ce spui de un suc de portocale, proaspăt stors? Sau grepefruit? Dar clementine?  Mai bine, alege tu. Noi îți recomandăm paharul din care vei bea sucul menit să-ți procure o stare de sănătate și energie excelente. 

Paharele pentru suc au o înălțime medie, iar diametrul nu este foarte mare, special pentru menținerea aportului scăzut de zahăr.

Te invităm la un pahar de suc din clementine.

Suc San Benedetto Clementina 750ml

Suc San Benedetto Clementina 750ml

Tipul de pahare în funcție de culoarea vinului alb, roșu, Rose.

Tipul de pahare în funcție de culoarea vinului alb, roșu, Rose.

 Probabil că fiecare persoană sau cuplu are la dispoziție în propria casă pahare pentru vin. 

Pentru că vinul este una dintre cele mai consumate băuturi, experiența trebuie să fie memorabilă. 

Vinul roșu

Valoarea vinului roșu o vei aprecia dacă îl vei bea dintr-un pahar mare, cu picior, cupă adâncă și gură largă. Acestea sunt caracteristicile tipului de pahare de vin roșu.

Trebuie bine aerat pentru a spori aroma. Caracteristic îi este bolul plin și o gură largă, iar cantitatea din el nu trebuie să fie mare. Doar așa îl vei putea degusta, rotind paharul pentru a descoperi notele sublime ale vinului.

Piciorul este înalt, tocmai pentru a împiedica mâna să atingă baza, fapt care izolează vinul de căldura mâinii. 

Toarnă într-un pahar special un vin roșu Leonardo Chianti și lasă-ți simțurile să respire plăcere.

Vin Leonardo Chianti 750ml

Vin Leonardo Chianti 750ml

Vinul alb

Vinul alb

 Și acest tip de vin trebuie aerat, dar nu la fel de mult precum cel roșu.     Caracteristicile paharului din care se bea vinul alb sunt puțin diferite de ale celui din care se bea vinul roșu. 

Este mai cuprinzător decât al celui de șampanie, dar nu ca la fel cum este cel pentru vin roșu, fapt care permite aerarea băuturii fără a se oxida prea repede. Astfel, nuanțele subtile pot fi dezvoltate. 

Vinul alb trebuie servit la o temperatură mai mică și nu trebuie să se încălzească în pahar, deci trebuie ținut de picior.

Nu-i așa că ți-ar plăcea să testezi un vin cu un gust delicat, care presară note florale? Îți recomandăm  vinul Arione Gavi.

VIN ARIONE GAVI 750ML

VIN ARIONE GAVI 750ML

Vinul Rose

Vinul Rose trebuie servit rece și, ca atare, acest pahar are un picior lung pentru a preveni încălzirea. De asemenea, are o gură evazată pentru a direcționa vinul spre vârful limbii, sporind dulceața.

Culoarea acestui vin ne duce cu gândul la stilul parizian al unei vieți pline de culoare. 

Tipuri de pahare pentru vinuri dulci servite la desert

Tipuri de pahare pentru vinuri dulci servite la desert

Ce sunt vinurile pentru desert?

 Vinul pentru desert are un gust foarte plăcut și  poate fi savurat la desert, în timpul servirii acestuia sau după. Este un vin dulce și conține mai mult alcool.

De exemplu, VIN ARIONE DOLCETTO ALBA 750ML este un vin dulce, pe care, se merită să-l deguști.  

VIN ARIONE DOLCETTO ALBA 750ML

VIN ARIONE DOLCETTO ALBA 750ML

Cum servim vinurile pentru desert?

Vinul alb pentru desert se servește, de regulă, rece și în pahare mici. Vinul roșu pentru desert se servește la temperatura camerei sau ușor răcit.

Dacă nu doriți o bombă de zahăr în pahar, optați pentru un vin care are doar o notă slabă de dulceață. În general, acestea sunt vinurile demiseci.

Forme de pahare pentru vinuri dulci servite la desert

 • Sauternes. Această formă este concepută pentru vinurile dulci maturate în butoi, pentru că scoate în evidență complexitatea acidității. Este perfect pentru vinuri de desert precum Sauternes.

Sauternes

 • Porto. Cu o gură înclinată, care aduce aromele dulci în partea din față a limbii, acesta este paharul perfect pentru fanii vinului de desert.

Porto.

 • Sherry. Porții mici de sherry rece pot fi turnate în aceste pahare simple.

Vinul dulce, servit la desert, se bea din pahare cu o cupă mică și o capacitate de maximum 250 de ml. Se prezintă sub forma lalelei, gândită pentru a păstra  aromele și esențele. Același tip de pahar poate fi folosit și pentru a servi vinul Rose.

Sherry.

De ce este important să servim vinul în paharul potrivit

De ce este important să servim vinul în paharul potrivit

Poate că uneori este greu de crezut, însă paharul nu este doar un suport menit să îmbrățișeze vinul, de el depinzând întreaga ta experiență în degustarea vinului preferat.

Diversele tipuri de pahare de vin sunt create și destinate unei anume categorii sau unui anumit soi de vin. 

De ce au fost create? Pentru felul în care se deschid aromele. Adică, doar paharul potrivit pentru vinul potrivit te ajută să îi simți adevărata lui valoare.

Din moment ce fiecare soi de vin are o anume structură, și paharele sunt gândite pentru a evidenția cât mai bine această structură, adică aromele sale. Forma și deschiderea paharului sunt foarte importante când discutăm despre gustul vinului. 

Este un lucru pe care îl poți testa acasă. Vei vedea că totul capătă sens, desigur, asta în cazul în care nu cunoști deja aceste aspecte.

Dacă nu știai până acum aceste detalii, vei observa că atunci când vei savura un anumit vin, vei înțelege dacă paharul este potrivit.

Tipul de pahare pentru șampanie

Tipul de pahare pentru șampanie

 Sigur ți-l imaginezi, este simplu de recunoscut, de vreme ce îl întâlnim la petreceri, la diferite ocazii, în filme.

Cupa acestui pahar este înaltă, pentru a păstra efervescența băuturii mai mult timp. 

Încearcă Vin Spumant Donelli Moscato Aromatica Di Qualita Dolce 750ML  și bucără-te de aroma intensă de tonuri de salcâm, piersică albă și litchi, care va fi emanată din pahar. 

Vin Spumant Donelli Moscato Aromatica Di Qualita Dolce 750ML

Vin Spumant Donelli Moscato Aromatica Di Qualita Dolce 750ML

Tipul de pahare pentru cocktail

Tipul de pahare pentru cocktail

Tipurile de pahare pentru cocktail au forma unui con inversat. Scurte, dar cu gura plină, special create pentru a te desfăta din plin de caracteristica principală a unui cocktail, aceea a amestecurilor și aromelor fascinante. 

Construcția gurii acestui pahar permite nasului să se apropie mai mult de băutură. Astfel te poți bucura mai mult timp de parfumul lichidului.

 Tipul de pahare pentru whisky

Tipul de pahare pentru whisky

Acest tip de pahare este conceput pentru a scoate în evidență aromele complexe pentru care este cunoscută băutura.

Paharul are aspect cuprinzător pentru a-i fi remarcată culoarea, deși gura este mică pentru a scădea dimensiunea, astfel că a bea din acest pahar este destul de confortabil. 

Nu se toarnă în pahar o cantitate mai mare de 50 ml, spațiul rămas fiind folosit pentru gheață. 

Cel mai cunoscut tip de pahar pentru whisky este pătrățos. 

Tipul de pahare pentru coniac sau lichior

Tipul de pahare pentru coniac sau lichior

Bombat sau de forma lalelei, cu un balon mare care ajută coniacul să își evidențieze aromele și să direcționeze buchetul spre nas pentru un impact maxim asupra simțurilor. 

Este singurul care se ține în mână, ușoara încălzire de la temperatura palmei reușind să potențeze perfect aromele. 

Sfaturi utile pentru a impresiona invitații

Sfaturi utile pentru a impresiona invitații

 O gazdă trebuie să știe câteva reguli referitoare la primirea invitaților, dacă își dorește ca aceștia să fie mulțumiți. 

Și cum primul pas când aceștia ajung este servirea cu o băutură, trebuie să cunoști anumite aspecte menite să te transforme în gazda ideală

Așadar, cum întâmpini invitații?   

O băutură bună servită în paharul potrivit va fi ingredientul perfect pentru întreținerea unei atmosfere plăcute.

Începe servirea cu APEROL 70CL,, una dintre cele mai iubite băuturi italiene, și nu vei da greș. 

APEROL 70CL

APEROL 70CL

 • Folosește paharele potrivite pentru băutura pe care o vei servi. Vinul îl vei servi în pahare cu picior înalt, berea în pahare mari fără picior sau în halbe, șampania în cupă specială etc.
 • Vinul spumos sau șampania trebuie să fie servite la temperaturi de 10 grade C.
 • Vinul roșu se va servi la temperaturi de maximum 10-12 grade, dar important este să-l scoți înainte cu jumătate de zi. Nu-l răci imediat, punându-l la congelator, ci lasă-l într-un recipient cu gheață.
 • Vinul alb sec va fi servit înaintea celui roșu, iar vinul alb dulce după vinul roșu.
 • Vinul se servește din partea dreaptă a invitatului. Începi cu femeile și invitații de onoare, după care servești bărbații.
 • De obicei, vinul roșu este asociat mâncărurilor mai grele, precum fripturi, în timp ce vinul alb va fi servit la friptură de pui, pește. Dar ar fi bine să ai în casă mai multe soiuri de vin, pentru că fiecare invitat este unic și are propriile gusturi.
 • Nu apropia vinul de sursele de căldură.
 • Vinul se toarnă direct din sticla răcită.
 • Nu trebuie să lipsească recipientul cu gheață de pe masă dacă se vor servi băuturi alcoolice tari.   
 • Șampania, apa naturală și apa minerală se vor servi foarte reci. 
 • Nu uita de garnituri. Gheață, măsline, felii de lămâi, portocală, toate acestea trebuie să se regăsească pe masă dacă vei servi băuturi alcoolice.
 • Brandy-ul și coniacul se vor servi la temperatura camerei.
 • Nu uita de suporturile pentru pahare.
 • Asigură-te că ai băutura preferată pentru fiecare invitat.
 • Învață câteva rețete simple de cocktailuri pentru a impresiona invitații. Nu uita să cumperi ingredientele necesare preparării.
 • Asigură-te că ai la dispoziție sucuri, apă minerală, gheață dar și bere pentru iubitorii acestei bături. Alege BERE PERONI 33CL, o bere de calitate cu gust deosebit. 

BERE PERONI 33CL

BERE PERONI 33CL

 După cum știm, detaliile contează, indiferent despre ce aspect al vieții discutăm. 

Sunt momente în care le tratăm cu superficialitate, considerând că nu vor fi observate, însă tocmai acestea definesc calitatea acțiunilor noastre. De fapt, ne definesc pe noi. Este important să adăugăm o părticică din sufletul nostru în tot ceea ce facem și astfel nu vom regreta nimic. 

Să adăugăm suflet și în modul în care ne tratăm invitații, alegând paharele potrivite băuturii pe care o vor servi, pentru că astfel îi vom ajuta să trăiască experiențe unice. Experiențe care îi vor face să se întoarcă și datorită cărora ne vor aprecia.

Trăiește intens alături de gustul și aroma băuturii preferate! Alege paharul potrivit și bucură-te te experiența savurării oricărei băuturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close