Simbolul pacii si al gloriei, maslinele sunt apreciate inca de pe vremea lui Hipocrate, iar italienii le acorda o importanta deosebita, considerand maslinul piatra de temelie a marii civilizatii romane.
Istoria uleiului de masline
Conform naturalistilor romani, existau zece soiuri diferite de masline, iar uleiul produs era clasificat in cinci categorii. Cel mai valoros, Oleum ex albis ulivis, era obtinut din maslinele neajunse la maturitate deplina, de culoare verde deschis, dupa care urma Viride, obtinut din masline de culoarea cernelei, Maturum – din masline coapte, Caducum – din masline culese de la sol si Cibarium, produs din masline partial distruse si destinat exclusiv sclavilor. Din pacate, din cauza invaziilor barbare, culturile de maslini aproape ca au disparut, uleiul de masline devenind o raritate.In jurul anului 1600 abia se relanseaza productia de maslini si uleiul de masline italian devine cunoscut in Europa.
Desi la inceput uleiul nu se folosea in alimentatie, ci in medicina, pentru ingrijirea pielii, fabricarea sapunului si drept combustibil pentru lampi, acum cu siguranta face parte din ingredientele prezente in bucataria ta si nu numai: el trebuie sa se regaseasca si pe raftul din baie! Si asta deoarece este laudat de toata lumea, pentru beneficiile pe care le are apropo de infrumusetare. De la masti cu ulei de masline (pentru toate problemele parului tau), la faptul ca poate inlocui crema de maini clasica sau poate trata vergeturile si psoriazisul, uleiul de masline se impune drept un ingredient natural versatil, antibacterial si antifungic, hidratant si util cand vine vorba despre masti de fata facute in casa (DIY).
In articolul de astazi iti spunem ce beneficii poate aduce uleiul de masline pielii tale si iti oferim 5 retete pentru un ten mai luminos si un par mai rezistent.
1.Masca de par cu ou, miere si ulei de masline
Pentru aceasta masca iti recomandam sa folosesti atat galbenusul de ou, cat si albusul, pentru ca ajuta parul sa creasca mai repede, dar si sa aiba grija de firul de par deteriorat. Potrivit cercetarilor, vitaminele A si E, biotina si acidul folic (toate regasite in ou), au fost asociate cu cresterea parului. Daca ai parul uscat, iti recomandam sa adaugi miere. Foloseste aceasta masca saptamanal si bucura-te de un par din ce in ce mai sanatos.
2.Masca pentru par cu avocado si ulei de masline
Vitaminele, mineralele si acizii grasi pe care ii contine avocado ajuta la hidratarea parului, reparand chiar si cuticula firului de par. Profita de beneficiile pe care acest fruct ti le ofera in combinatie cu uleiul de masline si prepara-ti singura masca: adauga 2 lingurite de ulei de masline peste o jumatate de avocado si amesteca pana cand devine o pasta. Bucura-te apoi de un tratament demn de un salon cu renume.
3.Masca faciala cu ulei de masline si ovaz
Amestecand aceste doua ingrediente obtii o crema exfolianta naturala care indeparteaza celulele moarte si alte impuritati acumulate la nivelul porilor, lasandu-ti tenul mai curat, mai hidratat si mai luminos.
4.Masca pentru eliminarea punctelor negre si a petelor
Ai nevoie de 1 lingura ulei de masline si 1 lingura faina de ovaz pentru a obtine o pasta ce va face minuni pentru tenul tau. Foloseste aceasta masca de doua ori pe saptamana si te vei bucura de un ten curat, hidratat si revigorat.
5.Masca cu ulei de masline si argila pentru acnee
Amesteca cateva frunze de salvie cu 2 linguri de argila, adauga 1 lingura de miere, 2 linguri de ulei de masline si zeama de la o jumatate de lamaie si vei obtine antidotul pentru neplacuta acnee.
Iti recomandam sa imbogatesti aceste retete cu una-doua picaturi din uleiul esential preferat, astfel incat ritualurile de infrumusetare te vor face sa te simti ca la SPA.