Vânăta sau ‘pătlăgea vânătă’, este o plantă de cultură, crescută pentru fructul său, alb sau violet. Originară din India și cultivată în țările din Asia de Sud-Est.
Cunoscută de lumea occidentală de aproximativ 1500 de ani, vânăta este folosită în bucătăria de pe meleagurile țării noastre, de sute de ani.
Este o legumă care aduce miros și savoare în bucătăria fiecărei gospodine.
Fructul crud nu are un gust tocmai plăcut, dar prin gătire este învăluit de o aromă delicioasă.
Când ai răsplătit ultima dată papilele gustative ale familiei tale cu un preparat savuros din vinete? Indiferent că a trecut sau nu, o perioadă lungă, te invităm să încerci vinete alla parmigiana, un fel de mâncare spectaculos, așa cum este considerat în bucătăria italienească.
Dar înainte de a cumpăra vinetele, este bine să știm cum le alegem.
Cum alegem vinetele?
Dacă îți dorești să aduci un strop de fericire în bucătăria ta, trebuie să știi cum alegi vinetele când le cumperi.
Cum ar trebui să fie vinetele?
- Să aibă o coajă lucioasă;
- Aspectul să fie unul sănătos;
- Vânăta trebuie să fie grea, fiind plină de apă;
- Să fie puțin moi.
Bun! Ai cumpărat vinetele, urmează prepararea lor.
În continuare, îți vom oferi câteva sfaturi necesare la pregătirea vinetelor înainte de coacere, astfel încât gustul rețetei tale să fie desăvârșit.
Iată câteva îndrumări în acest sens:
- Spală vinetele cu fermitate și taie ambele capete;
- Pune sare peste ele și lasă-le între 20-30 de minute într-un bol. Astfel, gustul amar se va elimina în mare parte;
- Asigură-te că elimini complet sarea de pe ele.
Bine de știut!
Pentru ca vinetele să-și mențină toate proprietățile este recomandat să le gătim prin coacere, la grătar sau la abur, fără prea mult ulei.
Astfel, și rețeta noastră, parmigiana de vinete, va avea un gust cuceritor.
Vinetele contribuie la menținerea sănătății tale
Vinetele transformate într-un preparat gustos au un gust excelent, dar sunt renumite ca fiind și printre cele mai sănătoase legume din lume.
Cu mult timp înainte, din cauza gustului amar, se considera că folosirea vinetelor în bucătărie, ar conduce la apariția unor boli incurabile, motiv pentru care erau evitate.
Această reputație a fost cu totul nejustificată, vinetele fiind, așa cum spuneam, printre cele mai benefice legume pentru sănătatea noastră.
Cum ajută vinetele la menținerea sănătății?
Cercetările medicale aduc în prim plan următoarele beneficii ale vinetelor pentru sănătate:
- Recunoscute pentru conținutul bogat de vitamine, fibre, fier, calciu, nutrienți importanți pentru organism.
- Printre cele mai recomandate legume în dietele de slăbire, fiind destul de săracă în calorii.
- Conțin mulți antioxidanți, ajutând la prevenirea unor boli cronice, cum sunt afecțiunile cardiovasculare, cancerul.
- Rol important în controlul zahărului din sânge, menținând diabetul pe linii normale, datorită cantității uriașe de fibre aflate în conținutul lor.
- Reduce semnificativ riscul bolilor de inimă.
- Scade riscul de accidente vasculare cerebrale sau alte boli asociate.
Dar, atenție, sunt contraindicate persoanelor care suferă de anumite boli inflamatorii, precum gută, osteoporoză etc.
Vinete alla parmigiana, o rețetă delicioasă, pentru întreaga ta familie
Este timpul să testăm una dintre cele mai simple, rapide și savuroase rețete de vinete.
Vorbim despre vinete alla parmigiana, o rețetă reinterpretată de-a lungul timpului și îmbogățită de cultura fiecărei țări care o adoptă. Dar, cu toate acestea, baza este rețeta clasică, fără de care gustul nu ar fi desăvârșit.
Scurtă istorie a rețetei
Una dintre cele mai disputate rețete ale bucătăriei italienești este originea acestei rețete, fiind revendicată deopotrivă de Sicilia, Napoli și Parma.
Originea cuvântului ‘parmigiana’
Vânăta a fost adusă în Italia de către arabi prin sec. XV, fapt care ne poartă spre teoria Siciliei, potrivit căreia, cuvântul parmigiana nu are nici o legătură cu Parma, ci derivă din cuvântul sicilian ‘parmiciana’.
Prima evidență istorică despre ‘parmigiana’ a fost găsită în cartea de bucate ‘Il Cuoco galante’ a lui Vincenzo Corrado, 1733, un bucătar renumit din Puglia care prepara mâncarea pentru cele mai importante familii aristocrate ale secolului XVIII, în Napoli. Deși în rețeta sa, Vincenzo a folosit dovlecel prăjit în untură, asezonat cu parmezan.
Asemănătoare rețetei din zilele noastre, este cea descrisă în 1839 de către Ippolito Cavalcanti în ‘Cusina casarinola co la lengua napolitana’, unde explică: ‘Prăjiți vinetele, le aranjați într-o tavă strat cu strat, peste care adăugați brânză, busuioc și bulion sau sos de roșii, până se vor înăbuși’.
Folosirea parmezanului și referirea clară la Parma, orașul din regiunea Emiliană, ne oferă suficiente motive să credem că originile rețetei vinete parmigiana se regăsesc în Parma, unul dintre cele mai frumoase orașe ale Italiei.
În secolele XV-XVI, coacerea în stil Parmigiani se referea la coacerea legumelor în straturi. Exact cum procedăm în rețeta clasică. Între timp, începând cu sec. XVII, ‘a găti parmigiana’ a devenit sinonim cu folosirea în rețete a brânzei.
În concluzie, răspândirea rețetei pe mai multe teritorii, vânăta importată de arabi și indiciile lăsate de istorie sugerează origini Siciliene ale rețetei, cu aterizare ulterioară în Napoli.
Poate că Sicilia și Napoli s-au întâlnit în Parma pentru crearea unei rețete delicioase ‘rețeta parmigiana’.
Vinete alla parmigiana
Clasica rețetă italienească de vinete alla parmigiana este delicioasă și poate fi un preparat minunat pentru a vă întâmpina familia sau prietenii.
Timp de preparare și coacere: 1 oră și 30 de minute.
Ingrediente pentru 6 porții:
- 3 vinete medii
- ulei de măsline
- o ceapă
- 1 cățel de usturoi
- 1 linguriță de oregano uscat
- 2 cutii x 400 g de roșii în sos sau 1 kg de roșii proaspete
- oțet de vin
- câteva frunze de busuioc
- 3 mâini de parmezan
Parmigiano Reggiano Parmareggio ras 60g
- puțin oregano proaspăt
- 150 g mozzarella (opțional)
- sos de pesto (opțional)
SOS BARILLA I PESTO ALLA GENOVESE SENZA AGLIO 190G
Cum se prepară:
- Se preîncălzește o tigaie sau grătarul.
- Se curăță vinetele și se feliază în grosime de 1 cm. Ceapa și usturoiul se toacă mărunt.
- Se pune la foc mediu o tigaie în care se adaugă 2-3 linguri de ulei de măsline, usturoiul și oregano uscat, se lasă cca 10 minute sau până când ceapa se va înmuia și usturoiul va căpăta culoare.
- Dacă se folosesc roșii conservate, se rup, iar dacă ai optat pentru roșii proaspete (ceea ce va oferi preparatului un gust dulceag și delicios), se înțeapă fiecare roșie și se pun într-o oală cu apă fiartă aproximativ 40 de secunde. Se scot din oală și se pun într-un bol cu apă rece timp de 30 de secunde. Se decojesc, se storc ușor sâmburii și se taie pulpa.
- Se adaugă pulpa de roșii sau roșiile conservate peste ceapă, se agită, se acoperă și se lasă la foc mic 15 minute sau până când se îngroașă.
- Se coc vinetele pe ambele părți.
- Se asezonează sosul de roșii cu sare, piper negru și puțin oțet de vin, după care se alege busuiocul. Sosul poate fi lăsat gros sau poate fi făcut piure.
- Se așează un strat de sos de roșii într-un vas de gătit de dimensiuni 15 cm x 25 cm, sos de pesto (dacă ai optat și pentru el), se presară puțin parmezan urmat de un strat de vinete feliate. Se repetă straturile până când se termină ingredientele de mai sus, iar la final se adaugă puțin sos și o cantitate consistentă de parmezan ras.
- Se toacă mărunt oregano, se adaugă pesmet și puțin ulei de măsline, apoi se adaugă amestecul peste parmezan. Se adaugă și mozzarella (dacă se folosește).
- Se coace la 190 de grade C pentru 30 de minute sau până când totul devine auriu și crocant. Se consumă imediat, dar se poate servi și rece.
Rețeta vegană (parmigiana de vinete)
Cum această rețetă a fost reinterpretată, avem de ales dintre mai multe tipuri de rețete, printre care și varianta vegană.
Diferența dintre rețeta clasică și varianta vegană este faptul că rețeta vegană elimină uleiul și parmezanul.
Timp de pregătire și coacere: 1 oră
Ingrediente pentru 9 porții:
Ingrediente generale:
- 8 vinete medii
- 2 linguri de nuci
- 2 linguri de pesmet (opțional)
Ingrediente pentru sosul de roșii:
2 linguri de ulei de măsline
Ulei Extravirgin COPPINI 250ML
- o ceapă mare, tocată mărunt
- 6 căței de usturoi, tăiați mărunt
- 3 cutii x 400 g roșii conservate sau 14 roșii proaspete
- 120 ml vin roșu
- 1 frunză proaspătă de dafin sau 2 frunze uscate
- 2 mănunchiuri de busuioc proaspăt
- 1 ½ lingură de amestec italian de plante
- ¼ linguriță de fulgi de ardei iute
- 1 linguriță de nectar de curmale sau zahăr
- sare și piper negru, pentru gust
Ingrediente pentru TOPPING (se dublează cantitatea pentru a acoperi întregul preparat):
- 65 g caju crud (înmuiate în apă clocotită timp de 30 de minute)
- 1 cățel mic de usturoi
- 1 lingură de pastă albă de soia
- 1 lingură de drojdie nutritivă
- 1 lingură de suc de lămâie
- ¼ linguriță de sare, pentru gust
- piper (de preferat, alb)
- amidon de tapioca (1 lingură) sau ½ linguriță amidon de porumb
Această rețetă se mai numește și melanzane parmigiana.
Cum se prepară individual?
- Straturile de vinete
- Se încălzește cuptorul la 200 de grade C. Se folosește o tavă de copt din metal, de preferat model vechi
- Se taie vinetele pe lungime, în felii de 1.25 cm grosime
- Se pun feliile de vinete în tava de copt și se lasă 20-25 de minute, întorcându-le o singură dată, la jumătatea timpului de coacere. Se coc până când se înmoaie și se rumenesc ușor. Va trebui să faci aceasta în mai multe loturi.
- Sosul de roșii
- Se încălzește ulei de măsline într-o tigaie mare (2 linguri)
- Se adaugă ceapa tăiată mărunt. Se lasă până când devine transparentă, căpătând o nuanță maronie, amestecându-se din când în când
- Se adaugă usturoiul și se lasă pentru încă 2 minute, până când se înmoaie și se desprinde aroma din el
- Se adaugă roșiile, vinul, frunzele de dafin, busuiocul, plantele aromate uscate și 360 ml de apă. Se fierb toate, amestecând la fiecare 10 minute până când roșiile se descompun complet și se îngroașă – aproximativ 4o de minute.
- Se asezonează cu sare, nectar de curmale sau zahăr și piper negru.
- Toppingul
- Se pun nucile caju scurse și 120 ml de apă într-un blender. Se amestecă până când pasta devine cremoasă și netedă
- Se adaugă usturoi, soia, drojdia, sucul de lămâie, sare și piper
- La final se adaugă amidon de tapioca și se amestecă din nou
Cum se asamblează preparatul?
- Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade C. Se folosește o tavă mare de copt.
- Se adaugă pe fundul vasului sos de roșii (îndepărtați tulpinile de busuioc).
- Urmează un strat de felii de vinete. Se asezonează cu sare, piper și ierburi italiene uscate.
- Urmează un alt strat subțire de sos de roșii și vinete. Continuă până când se epuizează sosul și feliile de vinete, dar nu uita că ultimul strat (cel de sus) are nevoie de puțin sos de roșii, cu excepția cazului în care vrei să acoperi doar cu sosul de brânză.
- Ultimul strat va fi cu multă brânză adăugată peste amestec, stropită cu puțin ulei de măsline, nuci și pesmet.
- Se coace timp de 20 de minute, apoi se crește temperatura cu 20 de grade și se mai lasă încă 5-10 minute până când totul se rumenește frumos.
- După coacere, se lasă preparatul o oră să se întărească, altfel, feliile se vor dezordona. Se servește cald sau rece.
Rețeta tradițională din Sicilia
Sosul roșu în straturi îmbietoare, vinetele rumenite și brânză atât de topită încât îi simți gustul privind-o. Așa s-ar descrie rețeta următoare, vinete parmigiana.
Timp de preparare și coacere: 2 ore
Ingrediente pentru 8 porții:
- 2 vinete medii, tăiate rondele
- Sare grunjoasă și piper
- 2 conserve de roșii întregi decojite, făcute piure
- 3 căței de usturoi, curățați de coajă și zdrobiți
- 1 ½ cană de pesmet uscat simplu
- ½ cană parmezan ras
- 1 cană de făină universală
- 3 ouă mari, bătute ușor
- 1 cană ulei vegetal
- 1 kg de mozzarella proaspătă, feliată subțire
Cum se prepară?
- Se pun vinetele într-o strecurătoare, timp de 30 de minute, peste care se adaugă 2 lingurițe de sare. Apoi, se pun feliile într-un singur strat, pe un șervețel și se rulează pentru a elimina excesul de apă.
- Între timp, într-o oală medie, se pun roșiile și usturoiul la fiert la foc mic, timp de 30 de minute, până se îngroașă.
- Într-un vas se combină pesmetul și ¼ cană de parmezan. Se asezonează cu sare și piper. Se pun făina și ouăle în două vase adânci. Vinetele se aștern prin făină, lăsând excesul să se elimine, după care se scufundă în ou. Se acoperă cu pesmet.
- Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Într-un vas de gătit se încălzește uleiul la foc mediu (când se adaugă pesmetul ar trebui să sfârâie). Se prăjesc vinetele în loturi până se vor fragezi și vor prinde o nuanță aurie, 2-3 minute pe fiecare parte. Se scurg pe o foaie de copt tapetată cu, de preferat, un prosop de hârtie.
- Într-o tavă de gătit se toarnă sos de roșii (1 cană). Se acoperă cu jumătate din cantitatea de vinete, suprapuse felii, 2 căni de sos și jumătate din mozzarella. Se repetă până la terminarea ingredientelor, având grijă ca ultimul strat să fie ¼ cană de parmezan.
- Se coace aproximativ 30 de minute sau până când sosul clocotește, brânza devine aurie. Se lasă să se așeze 15 minute înainte de servire.
Poftă bună!
Fie că originea rețetei se regăsește în Sicilia, Napoli sau Parma, parmigiana de vinete este una dintre rețetele cunoscute și testate de milioane de gospodine din întreaga lume.
Dacă știi ce vinete să alegi când mergi la piață, cum să le pregătești înainte de gătire, rețeta va fi atât de apreciată încât va fi dorită din nou.
Poți încerca atât rețeta clasică, care conține parmezan, cât și varianta vegană.
Totul depinde de gustul preferat, al tău și al familiei tale!