fbpx

Frittata

6.3K

Sursa foto: Shutterstock

Ai fost vreodată atras de mâncărurile versatile care se potrivesc atât unui mic dejun sănătos și rapid, cât și unei cine ușoare? Dacă da, atunci frittata este răspunsul. Fie că ești pe fugă sau dorești să pregătești un picnic în mijlocul naturii, această mâncare simplă și delicioasă poate fi inspirația pentru masa ta de astăzi.

O frittata – derivată din cuvântul italian fritta, care înseamnă ”a prăji” – este un fel de mâncare care poate fi adaptat în funcție de ce ingrediente ai în casă. Originară din regiunea Campania, frittata italiana este  o rețetă suficient de elegantă pentru mese fine, suficient de consistentă pentru micul dejun și modalitatea perfectă de a folosi resturile de la cina de aseară.

Pe scurt, este o soluție ingenioasă care oferă răspunsul la întrebarea: ”Ce să gătesc astăzi?”, chiar și atunci când nu prea ai chef să faci asta.

Putem spune că, reteta de frittata originala s-a născut ca o soluție pentru reciclarea alimentelor și pentru a crea ceva nou și delicios din ele în doar câteva minute. Rezultatul? Un blat pufos, ușor rumenit și cu o poveste care nu se oprește aici. Citește în continuare și află cum poți găti mai multe variante de frittata italiana gustoasă, fie că ești bucătar sau amator.

Frittata: 7 retete usor de gatit

Frittata 7 retete usor de gatit

Sursa foto: eggs.ca

Imaginează-ți o omletă îmbogățită cu diverse arome și ingrediente, cum ar fi legume, brânzeturi, somon și alte surprize culinare. Sunt destule motive pentru care să adori și să alegi reteta de frittata italiana, în orice moment al zilei.

Frittata începe prin a fi gătită pe aragaz, ca mai apoi să fie adusă la perfecțiune în cuptor. Și poți face asta în aceeași tigaie, cu mențiunea ca aceasta să fie una de fontă, adică potrivită și pentru gătitul la cuptor.

Desigur, ceea ce obții dintr-o frittata depinde de ce ingrediente pui în ea. Dacă ești în căutarea unei inspirații și dorești să afli cum o poți face, te invit să încerci colecția noastră de rețete frittata pe care ți-am pregătit-o mai jos.

P.S. Rece sau caldă, frittata rămâne la fel de gustoasă, așa că o poți savura liniștit a doua zi la birou.

Frittata cu legume

Frittata cu legume

Sursa foto: primaverakitchen.com

Reteta frittata cu legume este plină de nutrienți și minunată pentru acele momente în care ajungi la sfârșitul săptămânii și frigiderul este aproape gol, dar mai ai niște broccoli, un ardei roșu sau orice altă legumă care așteaptă să fie gătită. Am ales să-ți propunem o frittata cu legume destul de bogată, care să țină locul unei mese consistente și sănătoase în același timp.

Timp de preparare: 15-20 de minute.

Număr de porții: 4 porții.

Ingrediente:

  • 8 ouă;
  • 1 ardei roșu;
  • 1 morcov;
  • 1 legătură de ceapă verde;
  • 150 gr mazăre;
  • 100 gr cașcaval;
  • 20 gr parmezan;
  • 1 cățel de usturoi;
  • 1 legătură pătrunjel;
  • piper;
  • sare;
  • 2-3 linguri de ulei de măsline extravirgin.

Ulei Extravirgin COPPINI 250ML

Ulei Extravirgin COPPINI 250ML

Mod de preparare:

  • Amestecă foarte bine ouăle, apoi adaugă parmezanul, cașcavalul, pătrunjelul tocat, sarea și piperul;
  • Pune în tigaie uleiul de măsline cu ardeiul roșu, așteaptă până se înmoaie și apoi adaugă usturoiul;
  • Adaugă peste ardei legumele (mazărea, fasolea verde, morcovul, ceapa verde) – amestecă totul foarte bine și lasă-le la gătit timp de 5 minute;
  • Adaugă peste legume amestecul de ouă, cașcaval, parmezan și pătrunjel;
  • Lasă frittata pe aragaz timp de 3 minute, apoi pune compoziția la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru aproximativ 15 minute.

Aceasta este rețeta de frittata cu legume pe care poți să o încerci oricând. Nu e obligatoriu să folosești toate ingredientele de mai sus. Poți alege ce legume dorești tu. Poftă bună!

Frittata cu cartofi

Frittata cu cartofi

Sursa foto: delicatesa.ro

Pentru zilele relaxante în care alegi să stai în pijamale toată ziua și să transformi eventualele resturi din bucătărie în preparate delicioase, îți oferim frittata cu cartofi – o rețetă simplă, confortabilă și garantată să-ți satisfacă simțurile. Mai mult decât o rețetă, frittata este o stare de spirit. Odată ce ai cartofii și ouăle, explorează frigiderul și vezi unde te duce această aventură pentru micul dejun.

Hei, dar stai…dacă simți că n-ai chef de atâta aventură la primele ore ale dimineții, oprește-te pentru câteva minute și savurează o cafea aromată și intensă, care să-ți trezească până și cele mai ”adormite” simțuri.

Acum continuăm și povestim despre reteta frittata cu cartofi. Iată ce trebuie să știi:

Timp de preparare: 20-30 de minute.

Număr de porții: 4 porții.

Ingrediente:

  • 6 ouă;
  • 4-5 cartofi medii;
  • 2 cepe;
  • 1 lingură smântână;
  • Busuioc, ceapă verde, pătrunjel;
  • Sare și piper după gust;
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin.

Mod de preparare:

  • Spală și curăță cartofii, apoi taie-i pai;
  • Taie ceapa în cuburi mici.  Combină ceapa cu cartofii pai într-un bol;
  • Călește legumele într-o tigaie până sunt aproape gata, apoi oprește focul;
  • Curăță usturoiul și taie-l mărunt, la fel și verdeața;
  • Bate ouăle într-un bol aparte, adaugă smântâna, usturoiul și verdeața tocată;
  • Adaugă sare și piper după gust;
  • Toarnă compoziția cu ou peste cartofii din tigaie;
  • Introdu totul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru aproximativ 15-20 de minute;
  • Servește frittata presărată cu pătrunjel proaspăt și bucură-te de un mic dejun sățios și gustos!

Dacă vrei să încerci un plus de savoare și ești iubitor de pește, combinația delicioasă de frittata cu cartofi și ton este perfectă atât pentru tine, cât și pentru vegetarienii care consumă pește. Tot ce trebuie să faci este să adaugi la rețetă un produs gata preparat cu ton și cartofi. Găsești mai multe variante de preparate din pește și ton aici. Poftă bună!

TON CALLIPO OLIO CU CARTOFI 170G

TON CALLIPO OLIO CU CARTOFI 170G

Frittata cu spanac

Frittata cu spanac

Sursa foto: simplyrecipes.com

Umplută cu grămezi de spanac și două feluri de brânză, această frittata cu spanac are un gust hrănitor și bogat, toate în același timp. Brânza de capră adaugă un gust minunat frittatei cu spanac, dar dacă nu ai o astfel de brânză să știi că o poți înlocui cu cheddar sau mozzarella. În acest caz, te sfătuim să adaugi puțin suc de lămâie pentru un pic de aciditate. Cât despre spanac, poți folosi și până la 1 kg dacă dorești.

Timp de preparare: 30-40 minute.

Porții: 4 porții.

Ingrediente:

  • 9 ouă;
  • 250 gr spanac proaspăt sau baby spanac;
  • 2 linguri de lapte;
  • ⅓ cană cu parmezan ras;
  • 1 ceapă;
  • 1 cățel de usturoi;
  • 2 linguri de roșii uscate tocate (opțional);
  • 100 gr brânză de capră sau mozzarella/cheddar;
  • Sare și piper după gust;
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin.

Mod de preparare:

  • Bate ouăle, adaugă parmezan, lapte, sare și piper, iar apoi lasă compoziția deoparte;
  • Călește ceapa (tăiată cubulețe) aproximativ 4-5 minute, adaugă usturoiul tocat și roșiile uscate. Lasă totul pe foc timp de 1 minut;
  • Pune câte puțin spanac peste compoziția din tigaie și amestecă constant până ce acesta se înmoaie;
  • Odată ce spanacul s-a înmuiat, adaugă amestecul cu ouă. Folosește o spatulă pentru a uniformiza compoziția;
  • Presară bucăți de brânză de capră peste amestecul de frittata (dacă nu ai brânză de capră poți folosi brânză cheddar sau mozzarella);
  • Redu focul la mic și acoperă tigaia. Lasă compoziția să se gătească pe aragaz pentru câteva minute, până când marginile sunt ușor rumenite;
  • Pune tigaia cu frittata la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru aproximativ 3-4 minute;
  • Scoate frittata din cuptor și las-o să se răcească câteva minute, apoi taie-o felii. Servește-o cu plăcere!

LAPTE STERILGARDA 1L

LAPTE STERILGARDA 1L

Frittata cu dovlecel

Frittata cu dovlecel

Sursa foto: Pinterest

Aceasta este o rețetă de frittata cu dovlecel care durează doar 15 minute. Atât de ușor de făcut și absolut delicioasă. Imaginează-ți o frittata groasă și pufoasă încărcată cu felii subțiri de dovlecel și împodobită cu boabe de porumb dulce. Ar putea fi o super idee de prânz sau cină într-o zi de vară.

Timp de preparare: 15 minute.

Porții: 4 porții.

Ingrediente:

  • 6 ouă mari;
  • 1 ceapă;
  • Dovlecei zuchinni (aprox. 250 gr);
  • ½ cană de porumb dulce natural;
  • 1-2 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • Sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  • Bate ouăle într-un bol mare, apoi adaugă sare;
  • Încinge o tigaie de fontă la foc mediu și adaugă uleiul de măsline;
  • Călește ceapa până se caramelizează ușor, apoi adaugă dovlecelul și porumbul dulce;

Conserva Valfrutta Porumb 326g

Conserva Valfrutta Porumb 326g

  • Lasă-le pe foc 30 de secunde și apoi toarnă compoziția cu ouă în tigaie. Mai așteaptă 1-2 minute, până când marginile încep să se rumenească;
  • Pune tigaia în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 10 minute;
  • Când suprafața este ușor rumenită, scoate frittata din cuptor și taie-o felii;

Servește-o caldă, alături de o companie bună. Poftă bună!

Reteta frittata savori urbane

Reteta frittata savori urbane

Sursa foto: cucchiaio.it

Iată că avem și o reteta frittata de la savori urbane cu pâine și brânză, extrem de simplă, care îți permite să folosești resturile de pâine, inclusiv acele colțuri pe care știm că le lași mereu la urmă.

Diferența dintre această frittata și alte rețete asemănătoare, constă în simplul fapt că se gătește la tigaie. Așa că acest tip de reteta frittata la tigaie este perfectă pentru un prânz reușit cu întreaga familie, unde cei mici, dar și cei mari vor rămâne încântați și săturați.

Timp de preparare: 15 minute.

Porții: 4 porții.

Ingrediente:

  • 2-3 felii de pâine uscată/veche;
  • 1 pahar de lapte;
  • 6 ouă;
  • Pătrunjel;
  • 2-3 linguri de parmezan ras;
  • Unt;
  • Sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  • Începe prin a rupe în bucăți mici pâinea veche;
  • Strânge bucățile de pâine într-un bol și acoperă-le cu lapte;
  • Între timp, bate ouăle în alt bol, apoi adaugă bucățile de pâine stoarse, împreună cu pătrunjelul tocat, parmezanul ras, sarea și piperul;
  • Amestecă cu grijă până când pâinea se înmoaie bine și toate ingredientele sunt perfect încorporate;
  • Încălzește untul într-o tigaie antiaderentă, apoi toarnă amestecul, gătindu-l ca o omletă obișnuită timp de aproximativ 10 minute sau până când este gata;
  • Întoarce frittata pe partea cealaltă pentru a se rumeni frumos.

Servește-o caldă sau rece alături de familie și cei dragi!

Frittata cu ciuperci

Frittata cu ciuperci

Sursa foto: Pinterest

Cauți un preparat gustos și în același timp cu un conținut caloric scăzut? Reteta frittata cu ciuperci este un fel de mâncare care poate fi gustoasă și fără brânzeturi. Se face foarte repede și ușor, iar în combinație cu alte legume se obține o frittata cu ciuperci pe care o vei găti destul de des.

O soluție practică pentru a înlocui ciupercile proaspete, care se pot altera cu ușurință sunt ciupercile conservate în ulei. Această variantă de ciuperci îți oferă o savoare autentică, fără a fi nevoie să te preocupi de durata lor de păstrare.

Ciuperci Funghi Trifolati SACLA 285g

Ciuperci Funghi Trifolati SACLA 285g

Timp de preparare: 15 minute.

Porții: 4 porții.

Ingrediente:

  • 8 ouă;
  • 300 gr ciuperci;
  • 1 legătură mărar;
  • 1 legătură pătrunjel;
  • 2-3 fire de ceapă verde;
  • O ceapă roșie;
  • Un ardei roșu.

Mod de preparare:

  • Prepară ciupercile 1-2 minute la tigaie, apoi transferă-le într-un bol;
  • Călește ceapa și ardeiul roșu, apoi adaugă ciupercile și verdețurile tăiate mărunt;
  • După ce aromele s-au întrepătruns, pune amestecul la răcit;
  • Bate ouăle cu puțină sare și amestecă-le cu ce ai gătit mai devreme;
  • Toarnă compoziția într-o tavă rotundă sau într-o tigaie de fontă și pune-o în cuptorul preîncălzit;
  • Lasă compoziția la copt până când totul se rumenește frumos. Să ai poftă!

Frittata cu somon

Frittata cu somon

Sursa foto: Pinterest

Somonul, crema de brânză și mărarul sunt o combinație delicioasă în rețeta de frittata cu somon – dovedit a fi un fel de mâncare pufos și foarte cremos. Cu un conținut redus de carbohidrați, plin de nutrienți și bogat în proteine, somonul este acompaniat în această rețetă de smântână și cremă de brânză. Sfatul nostru este să alegi un somon file sălbatic, deoarece are mai puțini contaminanți în comparație cu cel de crescătorie.

FILE DE SOMON CALLIPO OLIVE 120G

FILE DE SOMON CALLIPO OLIVE 120G

Timp de preparare: 25-30 de minute.

Porții: 4 porții.

Ingrediente:

  • 8 ouă;
  • ¼ cană de smântână grasă;
  • 2-3 linguri cremă de brânză;
  • 240 gr file de somon;
  • 1 legătură mărar proaspăt;
  • 1 lingură de unt;
  • 1 ceapă;
  • Sare și piper după gust;
  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin.

Mod de preparare:

  • Călește ceapa în unt și puțin de ulei de măsline;
  • Presară crema de brânză și somonul deasupra;
  • Amestecă într-un bol ouăle, sarea, piperul și mărarul;
  • Adaugă compoziția cu ouă în tigaie la foc mic – acest lucru va asigura că frittata se va găti fără să se ardă la fund;
  • Pune un capac deasupra și așteaptă 2-3 minute până se întărește compoziția;
  • Introdu tigaia în cuptorul preîncălzit și așteaptă până se rumenește.

Servește frittata cu somon la cina din acest weekend , alături de un vin alb italian versatil și plin de personalitate, așa cum este vinul Santa Margherita Pinot Grigio. Savurează-l alături de cei dragi și bucură-te de aroma lui puternică de mere galbene. Poftă bună!

Vin Santa Margherita Pinot Grigio 750ml

Vin Santa Margherita Pinot Grigio 750ml

În cele din urmă, frittata italiana a fost concepută pentru oamenii ca și tine – care doresc să consume o mâncare gustoasă și sănătoasă în același timp, să fie ușor de preparat și atât de versatilă încât să o poți găti cu orice găsești prin bucătărie.

Spor la inspirație!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close